В категории: 2021, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 7-8/2021, Инструменти, Облицовки и настилки, Строителство, Сухо строителство

Новата колекция лазерни измервателни инструменти Topmaster Professional

2021 е годината, през която „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбелязва 20-годишнината на своята изключително успешна марка ръчни инструменти Topmaster Professional. За изминалите две десетилетия, с продадени над 30 млн. броя, те се наложиха като едни от най-продаваните ръчни инструменти у нас. За отбелязване е, че през всички години, продажбите им се развиват във възходяща линия. Дори и по време на икономическата криза, започнала през 2008 г., не им се отрази и пандемията COVID 19. Само през миналата година са били продадени над 2,3 млн. инструмента с марката Topmaster Professional. В статията „Topmaster Professional – 20 успешни години“ е проследено технологичното развитие и качествено израстване на инструментите Topmaster Professional, включително обособяването им след 2016 г. в три „поколения“, както днес се предлагат на пазара.

Клиентите и почитателите на марката ще запомнят юбилейната 2021 г. с редица нови качествени инструменти, част от тях в лимитирани серии, проектирани и създадени специално за отбелязване на годишнината. Несъмнен жест към техните бъдещи притежатели е и цената им, за която, според думите на бранд мениджъра за Topmaster Professional инж. Павлин Николчев, „не би могъл да се намери уред или инструмент, дори и със сходни технически параметри, който да им противостои“.

В началото на годината бяха обявени продуктовите групи, в които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пуска внимателно подбрани нови модели, предназначени за професионалните, а също и за по-претенциозните към инструментите си домашни майстори. Това са:

➢ Юбилейна серия комплекти инструменти.

➢ Нови професионални лазерни инструменти.

➢ Инструменти за авторемонтни работилници и сервизи.

➢ Професионални инструменти за сухо строителство.

➢ Лични предпазни средства.

Редакцията на „Направи сам“ пое ангажимент да представим пред читателите на списанието най-интересните от тези нови инструменти по реда на появяването им на пазара.

В този августовски брой на „Направи сам“ представяме:

– Новата колекция измервателни лазерни инструменти Topmaster Professional.

– Юбилейната лимитирана колекция от инструменти.

 

Нови измервателни лазерни инструменти Topmaster Professional

„Евромастер Импорт Експорт“ ООД има немалък опит в развитието и предлагането на лазерни измервателни инструменти. Първите от този вид с марката Topmaster Professional се появяват на пазара през 2006 г.

През юбилейната 2021 г. компанията обнови гамата лазерни инструменти, три от които, представяме тук.

 

Трилъчев лазерен нивелир TMP 3D

По своите възможности, конструкция, точност и обхват на измерване, този нивелир убедително потвърждава заложената в наименованието Topmaster Professional пазарна ориентация – професионални инструменти. Едновременно с това, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД неотклонно и успешно следва утвърдената от над две десетилетия политика да предлага продуктите си на цени, значително по-ниски от цените на съпоставими по възможности и качество конкурентни марки. Казаното с пълна сила важи и за представените тук юбилейни модели.

За разлика от преобладаващия към момента на пазара вид лазерни нивелири – с два линеарни кръстообразно пресичащи се лазерни лъча с ограничена дължина на очертаните линии, новият TMP 3D работи с три непрекъснати светлинни лъча. Те може да се включват поотделно или заедно. Всеки от трите полупроводникови лазери излъчва кохерентен, силно фокусиран ярък лъч, който чрез специален отражател се разпространява в околното пространство радиално, с обхват 360°. Така лъчите очертават три взаимно перпендикулярни равнини – хоризонтална и две вертикални. Вертикалните сключват помежду си прав ъгъл.

Достигайки вертикална или хоризонтална преграда, конкретно – стени, под и таван на дадено помещение, всеки от трите лъча очертава тънки прави линии, които преминават без прекъсване и разминаване от стена на стена, или от стената към тавана и пода и т.н. Затова нивелирът се определя като триизмерен (3D).

Хоризонталният лъч преминава по четирите стени на помещението, а всеки от вертикалните лъчи очертава права линя, преминаваща без прекъсване и разместване по стените, тавана и пода. Върху пода и тавана нивелирът очертава по две пресичащи се под прав ъгъл линии, чиито пресечни точки лежат на една вертикална права.

Със своите три независими един от друг непрекъснати лазерни лъча, TMP 3D силно улеснява, и най-важното – спомага за постигане на висока точност при различни, основно довършителни, строителни дейности. Той е безценен помощник при сухото строителство – за монтиране на леки преградни стени, при изпълнение на окачени тавани и др. В редица случаи този нивелир позволява едновременна работа на различни места в помещението, примерно при облицоване на две съседни стени с плочки, при него не се налага често преместване или използване на втори нивелир, познато при работа с двулъчеви нивелири, които нямат 360°обхват.

Поради това нивелир като TMP 3D би бил мечта, при това напълно ценово достъпна за всеки специалист в сухото строителство. Достатъчно е да се постави и настрои нивелира на точното място. След това по ярко очертаните от него линии с дюбели се закрепват към строителната конструкция ограждащите леката преградна стена стоманени профили – UW към пода и тавана и CW (система Knauf) към срещуположните стени.

Друго много съществено предимство на нивелира TMP 3D е, че работи със светодиоди, излъчващи зелена светлина, а не червена, както е при по-старите или повечето от съвременните лазерни нивелири в ниския ценови диапазон. TMP 3D работи със светодиоди OSRAM, които излъчват кохерентен лъч в зелената част на спектъра (с дължина на вълната 500–540 nm). Това е предимство, защото човешко око е най-чувствително към вълните с дължина около 555 nm, т.е. към зелената част на светлинния спектър. Поради това видимостта на линия, очертана със зелен лазер лъч, е около 4 пъти по-ярка и по-ясно различима от окото, отколкото линия, очертана с червен лъч.

Зелено оцветеният лъч позволява използване на нивелира не само в помещения с по-висока обща осветеност, но и на открито. По данни на производителя, при работа на закрито, нивелирът е подходящ за работа при дистанция около и над 30 m, а на открито – около и над 10 m.

Лазерните диоди със зелена светлина имат и други предимства пред „червените“ си събратя – консумират по-малко електроенергия, което удължава продължителността на работа с комплект батерии. Освен това те са по-дълготрайни, защото излъчват по-малко топлина.

При очевидните предимства на зеления пред червения лазерен лъч, логично следва въпросът, защо зелените доскоро се използваха само при скъпите професионални нивелири. Обяснението е в по-високата им цена, която неизбежно оскъпява уреда.

Светодиодите на TMP 3D са клас 2, (с мощност под 1 mW), с каквато мощност, по принцип, са използваните в този вид измервателни инструменти. Това ограничение е наложено с цел безопасна за зрението работа с тях. Приема се за допустимо мигновено попадане на лъча в полезрението. Взирането в него обаче, може да увреди ретината на окото. Това важи за всички лазерни прибори от клас 2.

В резултат на тестовете, които проведохме с нивелира, може да потвърдим, че лъчите, които излъчват светодиодите са много добре фокусирани. Очертаната от тях линия е тънка, плътна, съответно по-контрастна и ясно видима. На снимката е показано сравнение между зеления лъч на TMP 3D с по-стар професионален двулъчев нивелир (Sola) с червен лазерен лъч в силно осветено помещение.

Нивелирът TMP 3D е самонивелиращ се в границите на ±3°. Очертаните от лъчите линии се „успокояват“ и стават неподвижни за около 5 s. Когато наклонът на нивелира надхвърля възможностите му за самонивелиране, лазерният лъч започва периодично да мига. Първоначалното, грубо нивелиране, се прави на ръка чрез възможностите на триножника, към който нивелирът се монтира или със стойката-триножник, включена в комплекта му.

Тя заслужава специално внимание, защото значително улеснява работата, когато нивелирът се поставя на пода или върху друга подходяща повърхност. Крачетата й са на винт, има и малка водна либела, необходими за първоначалното грубо нивелиране на инструмента. Освен това стойката има три винта, с които нивелирът може да се завърта прецизно вляво и вдясно, както и да се премества праволинейно в две перпендикулярни една на друга посоки. По този начин очертаните с него вертикални линии може да бъдат преместване с голяма точност на желаното място.

Нивелирът има и режим на работа, при който функцията самонивелиране е изключена. Това позволява чрез страничното му наклоняване да се очертават наклонени линии. За избягване на неволна грешка, при този режим на работа нивелирът сигнализира, като през около 5 s лъчът предупредително „примигва“.

Като всеки измервателен уред, точността му е от решаващо значение. По този важен показател, по данни на производителя, TMP 3D се представя много добре – точността му е ±0,2 mm/m. За сравнение ще посочим само, че тази точност е характерна за професионалните лазерни нивелири на водещи световни марки.

Решение, също с грижа за клиента, е захранването на нивелира да става от литиево-йонна батерия, вместо класическото и най-често срещано решение – алкални батерии за еднократно ползване. Нивелирът има сменяема батерия с напрежение 3,7 V и капацитет 2800 mAh, която му осигурява сумарно около 12 часа работа. Батерията се зарежда чрез стандартен куплунг mini USB – 5 V, 2000 mA. Комплектът съдържа зарядно устройство. Може да се използва и всяко друго зарядно устройство за този стандарт. Когато зарядът на батерията спадне под фабрично зададена граница, нивелирът губи способността си да излъчва едновременно и трите лъча. Това означава, че батерията трябва да се зареди отново.

Нивелирът има клас на защита IP 64, което означава, че е напълно защитен срещу проникване на прах, както и срещу водни пръски. За закрепването му към триножник проектантите са предвидили два отвора с резби 1/4” и 3/8”, което е практично решение, позволяващо използване на повече налични триножници.

В тон с юбилейната годишнина на Topmaster Professional е и елегантното, практично и здраво куфарче, с което нивелирът се доставя. То съдържа още зарядно устройство, специални очила, които придават на изображението от лазерния лъч значително по-голям контраст и лазерна „мишена“.

Завършвайки описанието и споделяйки личните си впечатления, придобити при тестване на нивелира, си припомнихме казаното от бранд мениджъра за Topmaster Professional инж. Павлин Николчев, че при цена от само 360 лв. с ДДС, на пазара няма друг лазерен нивелир, дори и с близки до TMP 3D технически параметри, който да го конкурира ценово. Това твърдение лесно се проверява чрез справка в интернет. Без претенция за пълна изчерпателност може да се каже, че цените на повечето нивелири с такива възможности варират от около 850 лв. до около 1450 лв. (към средата на август 2021 г.).

 

Двулъчев лазерен нивелир ТМP 1H1VТ

Това е вторият лазерен нивелир от юбилейната серия на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Отново става дума за професионален измервателен инструмент, работещ със зелен лазерен лъч, и отново по думите на инж. Николчев става дума за „невероятно ниска за такъв професионален нивелир цена“ – 119,90 лв. с ДДС.

Този модел на Topmaster Professional принадлежи към широко представената на пазара група лазерни нивелири с два линеарни кръстообразно пресичащи се лазерни лъча. Този вид лазерни нивелири намират широко приложение при дейности, които не изискват лъчи с обхват 360°, които очертават три взаимноперпендикулярни равнини, каквито възможности има TMP 3D.

Нивелирите от вида на ТМP 1H1VТса подходящ инструмент при широк кръг от вътрешните довършителни строителни и ремонтни дейности като стенни и подови облицовки с плочи, при монтиране на обзавеждане и мебели, дори при окачане на картини и други дейности, предимно във вътрешността на сградите. С оглед и на цената, ТМP 1H1VТ би бил отличeн избор и за по-претенциозно попълваната с инструменти домашна работилница.

Точността на нивелира е ±0,3 mm/m, което го поставя в професионалния клас инструменти. Той е самонивелиращ се в границите до ±4° спрямо хоризонталната равнина. Нивелирът е подходящ за работа на разстояние до около 30 m в закрити помещения и до около 10 m на открито. Нивелирът има клас на защита IP 64. Захранва се от две алкални батерии АА и се доставя с калъф и магнитна стойка.

За двата нивелира „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага алуминиев статив с максимална височина 1,2 m. Резбата за закрепване на нивелира е широко използваната от много производители 1/4”. Цената на статива е 39,90 лв.

 

Лазерна ролетка TMP 50

Тази ролетка също принадлежи към юбилейната серия лазерни измервателни инструменти Topmaster Professional. Възможностите й съответстват на изискванията за професионална ролетка. Използва червен лазерен лъч, клас 2. Диапазонът на измерване е от 16 до 50 m. Точността й е ±2 mm. Ролетката има и функция за самокалибриране.

Благодарение на компактните си размери (112 х 50 х 25 mm) и тегло с батериите 144 g, ролетката е удобна за носене и в джоб. Тя се доставя с калъф, пригоден за окачане на колана. Захранва се от две алкални батерии тип ААА.

Измерва от задния или предния край на ролетката. Може да работи в метрична мерна система, както и в инчове и футове. Разполага със звукова сигнализация при включване и завършено измерване, която може да се изключва.

Разстоянието до точката, осветено от лазерния лъч, може да бъде измервано в два режима – еднократен или продължителен (динамичен). Първият е обичайният за всяка лазерна ролетка. С натискане на пусковия бутон лазерният лъч се включва и се насочва в точката, до която разстоянието ще бъде измерено. С повторно натискане на същия бутон разстоянието е измерено, а стойността се изписва на най-долния ред на екрана.

В режим на динамично измерване, при включен лазерен лъч, ролетката непрекъснато измерва текущото разстояние до точката и го изписва на екрана. Когато желаното разстояние бъде достигнато, измерването се извършва с повторно натискане на бутона, резултатът се извежда на екрана и се записва в паметта на ролетката. Тази функция е особено полезна, когато се цели даден предмет да бъде поставен на точно определено разстояние. Така се работи значително по-бързо, защото се спестяват множество междинни единични измервания.

Ролетката позволява автоматично сумиране на последователно измерени разстояния. След всяко поредно измерване в долния край на екрана се изписва общата им сума. Това спестява необходимостта от ръчно записване на стойността на всяко измерено разстояние и тяхното събиране. Досадна, бавеща работата дейност, която поражда и вероятност от грешки. Ролетката също така може и да изважда – примерно от сумата на няколко измерени дължини, да извади резултата от ново измерване. Автоматичното сумиране на последователно измерени разстояния е особено полезно при прокарване на различни видове инсталации, монтиране на первазните летви на подови настилки и др.

Възможността за сумиране на измерени резултати се отнася не само до измерени разстояния, но и за измерените площи и обеми. Ролетката може да измерва площта на дадено помещение въз основа на последователно измерените широчина и дължина. Ако в тази поредица от измервания се добави и височината на помещението, ролетката изчислява и неговия обем.

Като използва познатата ни още от началното образование Питагорова теорема за правоъгълния триъгълник, ролетката може индиректно да измерва разстояния, които не може да бъдат директно измерени, примерно, поради ограничен достъп до началната или крайна точка на измерването. Най-честото това се налага при определяне на височината на даден обект, примерно фасада, когато няма непосредствен достъп до нея. Тя се определя въз основа на измерените разстояния до стената (по хоризонтала) и до крайната точка по височина– съответно единият катет и хипотенузата на въображаемия триъгълник. Двата катета на триъгълника може да бъдат пресметнати по дължината на хипотенузата и ъгъла, който тя сключва с хоризонтална права. За целта ролетката измерва, при това много точно, наклона, под който е поставена. При включен уред, тази информация се изписва постоянно в горния десен ъгъл на екрана.

Понеже тази функция, общо взето е рядко срещана при някои професионални модели с утвърдена марка и над петкратно по-висока цена, решихме да проверим доколко точно ролетката работи и като нивелир. Сравнихме я с два професионални инструмента от световна класа – електронен нивелир на австрийската компания Sola, както и с електронен ъгломер на израелската Kapro. Разликата при измерване на ъгъл 30° спрямо нивелира на Sola бе само –0,2°, при което фабрично допустима грешка на Sola e ±0,2°. Спрямо електронния ъгломер на Kapro, с точност на измерване ±0,1°, разликата бе +0,2°.

Цената на лазерната ролетка TMP 50 е 79,90 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото