В категории: Актуални статии, Брой 1-2/2021, Инструменти, Представяме ви

Topmaster Professional – 20 успешни години

Логистичен център на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, Варна, откриване на 12 май 2018 г.

Вместо визитна картичка

С 20-годишно неспирно разширяващо се присъствие на пазара и продадени над 30 млн. инструменти, Topmaster Professional се наложи като една от най-продаваните марки ръчни инструменти у нас. През всички тези години марката бележи непрестанен ръст на продажбите, като само през миналата са продадени над 2,3 млн. броя. Инструментите Topmaster Professional присъстват масирано във всички магазини от големите специализирани търговски вериги от типа „Направи сам“, в специализираните магазини за инструменти. Трудно би се намерил дори малък квартален магазин за инструменти, където те да не се открояват поради широката палитра и характерни за марката цветове. Продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, в това число и инструментите Topmaster Professional, се предлагат в над 1500 магазина чрез широко разклонената партньорска дистрибуторска мрежа в страната.

През последните години „Евромастер Импорт Експорт“ ООД откри свои обширни и представителни логистични центрове във Велико Търново (2016 г.) и Варна (2018 г.).

От години „Евромастер Импорт Експорт“ ООД развива търговската си мрежа в съседни и други държави било чрез собствено представителство, каквото е в Румъния или в партньорство с утвърдени местни търговски фирми. В Румъния, Гърция и страните от бившата Югославия, марката Topmaster Professional е сред най-силно представените и най-успешно продавани ръчни инструменти. В Словения дистрибуторът на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД дори е кръстил фирмата си Topmaster. Все по-успешно се развива дистрибуторската мрежа и пазарния дял на българската компания и в редица други страни от Централна, Източна Европа, Африка и Близкия Изток.

Палитрата инструменти Topmaster Professional е обширна. Каталогът за 2020-2021 г. съдържа 256 страници. В него са представени над 1200 артикула, формиращи 12 продуктови групи.

Може да се каже, че няма дейност, за която да нe се предлага подходящ инструмент с тази марка. Гамата обхваща дейности, присъщи за работа в градината, строителството, електроинсталационни, водопроводни и всевъзможни други монтажни и ремонтни дейности, шлосерски, специализирани авторемонтни услуги и др.

 

История и развитие на Topmaster Professional

Историята на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД напомня легендата за „страната на необятните възможности“ и „американското чудо“, което се сбъдва най-вече поради факта, че за предприемчивите и далновидни хора, хората, които не се боят да поемат риск и търсят нови успешни пътища, просторът за изява и развитие на дарените им от Създателя талант и качества е открит.

Дори и в условията на зараждащи се наченки на демокрация и пазарно стопанство у нас, започвайки буквално от нулата, през 1992 г. четиримата братя Баша с ливански произход, подкрепени от своя баща, създават и планомерно развиват до днешните лидерски позиции своята компания „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Без да разполагат със значителен начален капитал, без дори да се докоснат до апетитната баница на приватизацията и други, присъщи на непазарното стопанство похвати, те разчитат единствено на себе си и на семейната подкрепа. За сметка на това братята разполагат с предприемаческа прозорливост, верен усет и познаване на тенденциите в световната търговия, на новите форми на кооперирано международно производство. Крепи ги и непоколебимата семейна солидарност.

На 7 юни 2005 г. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД открива новия си фирмен комплекс. Вдясно – г-н Ахмед Баша, открива новата сграда.

След 20 годишно добро познанство и отлично партньорство, бихме си позволили да добавим още един фактор, спомогнал за успеха на фамилната им фирма – генетичният. Както е казал народът „Кръвта вода не става”. Семейство Баша произхождат от земите на древна Финикия, средище на процъфтяваща антична цивилизация между XV-VI век пр. Хр. През столетията на своя разцвет тя е доминирала средиземноморската търговия, едва ли има човек, който да не разбира смисъла на понятието „финикийски знаци”. Финикийците са създали и първата в света фонетична писменост. Да не говорим, че царят на финикийския град Тир – Хирам I, е доставил кедровия материал, изпратил е свои строители, според легендата е изпратил и свой съименник и сънародник, който е митологичния архитект и строител на прочутия библейски Първи Соломонов храм (около XX в. пр. Хр.).

След първите години на пазарна и финансова стабилизация, постигнати чрез търговска дейност на дребно, братята Баша избират по-трудния, но и с далеч по-мащабни перспективи път на създаване, утвърждаване и развиване на собствени марки за обособени групи от продукти. Следвайки налагащия се по това време световен икономически модел, включително примера на редица утвърдени европейски, задокеански и другоземни фирми, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД създава през 1997 г. собствено представителство във „фабриката на света“, Китай.

Следващата решаваща крачка е създаването през 2000 г. на собствената марка за електроинструменти Raider. Година по-късно на пазара се появяват и първите ръчни механични инструменти, носещи втората по реда на създаване собствена марка на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД – Topmaster Professional.

Част от щанда на Topmaster Professional в първия магазин на Евромастер Импорт Експорт“ ООД, София, Илиенци, февруари 2002 г.

За отбелязване е разликата в подхода при създаването и навлизането на двете марки на пазара. Марката Raider започва пазарното си настъпление първоначално с любителски електроинструменти. Няколко години по-късно, през 2006 г., „Евромастер Импорт Експорт“ ООД навлиза в сектора на полупрофесионалните машини с марката Raider Pro, а с появата на серията Raider Industrial през 2017 г., се насочва и към професионалния сегмент.

Чрез самото име на марката – Topmaster Professional, братята Баша ясно заявяват, че инструментите, които я носят, ще притежават функционални качества, здравина и износоустойчивост, характерни за професионалния инструмент. Това са инструменти, предназначени за професионални майстори и занаятчии, които разчитат на тях да си вадят хляба. Те се търсят и от напредналите любители, които ценят качествения инструмент.

Затова при инструментите Topmaster Professional липсва обичайното делене на професионална и любителска серии. Всички те отговарят на съответните техническите стандарти. При разговора ни по повод юбилейната годишнина, инж. Павлин Николчев, бранд мениджър за марката Topmaster Professional, категорично заяви, че „компромиси с качеството за постигане на по-ниска продажна цена не се правят“.

Братята Баша откриват поредния логистичен център, този във Варна, 12 май 2018 г. Поздравление поднася първооснователят на семейния им бизнес в България, Ахмед Баша. До него са Мохамад Баша, Лино Баша и Талеб Баша

Същото може да се прочете още при първото представяне в списанието ни през далечната 2002 г. на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД и нейните продукти: „Механичните инструменти от серията Topmaster се отнасят към класа на професионалните инструменти и за това са изработени от качествени материали с технологии, които позволяват да им се даде т. нар. доживотна гаранция. С две думи, ако такъв инструмент се повреди или счупи по вина на производствен дефект, той се подменя с нов, независимо кога е бил купен“.

Интервю с г-н Лино Баша, 2005 г.

Три години по-късно инструментите Topmaster Professional започват все по-масирано да навлизат на нашия пазар. В интервю пред сп. „Направи сам“ (2005 г.), дадено в новооткрития фирмен комплекс, г-н Лино Баша, заявява: „Създаването на собствена серия (Б.А. марката Topmaster Professional) от качествени ръчни инструменти, отговарящи на най-високите европейски стандарти, които да предложим на българския пазар на цени по джоба на всеки българин, е наша отдавнашна мечта. Работихме дълго, няколко години поред, за да успеем да предложим новите инструменти не един по един, а цялата гама наведнъж. Това е само началото, като тепърва ще продължим да разширяваме гамата от тази серия, като възнамеряваме още през следващите 6 месеца броят им да се увеличи поне двукратно. …Същевременно тенденцията е непрестанно да повишаваме качество, и съответно да удължаваме гаранцията, с която се продават нашите машини и инструменти.“

Представяне на Topmaster Professional на световното изложение Eisen-Warenmesse в Кьолн, 2008 г. Щанд на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

В същата статия за пръв път е повдигната завесата, разкриваща как се създават качествени инструменти – от тяхното проектиране, избор на най-подходящ производител, често китайски филиал на реномирана американска, тайванска или друга световна фирма, използване на най-подходящите за дадения инструмент качествени материали, най-модерни производствени технологии, строг контрол върху качеството на готовата продукция. Подробности за вида и състава на стоманата, използвана при производството на различни видове инструменти, за тяхната термична и други видове обработка, осигуряващи необходимата якост, повърхностна твърдост и т.н. може да бъдат намерени в редица поместени сайта на списанието статии, представящи новостите с марката Topmaster Professional.

В резултат на всичко това, клиентите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, заедно със закупения от тях инструмент Topmaster Professional, най-често получават и 30-годишна гаранция, която е валидна за повечето от тях. Заслужава да се отбележи, че с такава гаранция се ползват дори и екстремно натоварени инструменти, каквито са вложките за ударен гайковерт. Производителят не би поел риска да поема толкова дългосрочна отговорност, ако тези инструменти не притежават декларираната висока износоустойчивост, надеждност и дълготрайност. По данни на фирмата процентът на рекламации при инструментите Topmaster Professional е нищожен, под 1%.

През 2017 г. „Евромастер Импорт Експорт” закупува сградите и открива в Букурещ свое представителство – внушителна офис сграда, национален център с огромна складова база

Много съществено конкурентно предимство на инструментите Topmaster Professional, най-вече при така нареченото „трето поколение“, са различните допълнителни възможности, които правят инструмента многофункционален или позволяват с него да се работи на места, недостъпни за обичаните модели. Инструментите, обозначени с High Leverage, имат специална конструкция, благодарение на което усилието, което ръката прилага, се намалява значително – примерно, при клещите резачки, с около 35%. Това, от една страна води до намаляване на натоварването и умората на ръката, от друга, позволява рязане на по-дебели и твърди материали.

Далеч не на последно място, мощно пазарно предимство на инструментите Topmaster Professional, ценено от всеки клиент, е тяхната силно конкурентна цена. Това е неизменна политика на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД или ако цитираме повторно думите на г-н Лино Баша: „… да предложим на българския пазар на цени по джоба на всеки българин, е наша отдавнашна мечта“.

По-високата цена на инструментите от второ и трето поколение се дължи на значително по-високите производствени разходи за скъпи материали и обработки, както и за създаване на инструменти с редица допълнителни възможности, каквито обичайните нямат. Разлики в цените на отделните модели от даден вид инструменти се дължат основно на наличието на едни или други допълнителни функционални възможности.

„Евромастер Импорт Експорт“ ООД успешна следва заложената преди повече от 20 години политика да предлага продуктите си на цени, значително по-ниски от цените на съпоставими по възможности и качество конкурентни марки.

 

Трите поколения инструменти Topmaster Professional

Развитието на марката Topmaster Professional е свързано с разширяване на палитрата от инструменти, както и създаването на нови, все по-усъвършенствани модели, отличаващи се с допълнителни възможности и качества, които, особено в ръцете на професионалния майстор, представляват ценна придобивка.

Към днешна дата, според техническото ниво и наличие на споменатите вече допълнителни възможности, включително специална конструкция, намаляваща усилието при работа, инструментите Topmaster Professional се делят на три групи, наречени поколения: базово (първо), второ и трето. За да се отличават, за по-лесна ориентация на клиентите, инструментите от второ и трето поколение са обозначени със съответния етикет. Инструментите от първата група, базовата, нямат такъв етикет.

На пазара се предлагат едновременно инструменти Topmaster Professional и от трите поколения. Така клиентът получава възможност да подбере оптималния за потребностите си инструмент. Както по отношение на неговите функционалните възможности, износоустойчивост и други качествени характеристики, така и в търсене на оптималната за случая цена.

Понятието „поколение” възниква около 2016 г., когато „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пуска на пазара палитра от ръчни инструменти – наречени High Leverage. (https://napravisam.net/?p=28697) Това са инструменти със специална конструкция, чиято позволява намаляване на усилието, което ръката прилага при работа. Част от тези инструменти могат да извършват и допълнителни дейности, освен основната си функция. Те имат също така повишена издръжливост и износоустойчивост.

Развитието на инструментите Topmaster Professional в тази посока продължава и така, през 2018 г., „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пуска на пазара и третото поколение.

Разликата между инструментите от различните поколения основно е в наличието на допълнителни функционални възможности и тяхната износоустойчивост. Съответно на функционалността и качеството на инструментите, всяка от така формираните групи има и своето ценово ниво.

Трите поколения са представени подробно в НС 3-4/2019 г. За илюстрация е дадено и сравнение между техническите качества и функционални възможности на различни видове клещи, на гаечен ключ и ролетки, представители на всяко от трите поколения. Затова тук само бегло ще хвърлим поглед към клещите, които към момента са най-силно представения инструмент в третото поколение.

– Базовото ниво са първото поколение инструменти. Подходящи са за извършване на дейности, които не налагат продължителна и честа употреба, както и силно натоварване. Изпълнението им е класическото за дадения вид инструменти.

Второ поколение. Включва модели от вида High Leverage, което при клещите резачки се изразява с намалено до 35% усилие при рязане в сравнение с обикновените клещи от този вид. Приспособени са за работа при по-високо натоварване. За изработката на тези инструменти се използват по-скъпи материали и по-сложен производствен процес, гарантиращи по-голямата им издръжливост и устойчивост на износване.

Трето поколение. Това са модели High Leverage, всеки от които притежава допълнителни възможности, позволяващи извършване на повече дейности с един инструмент. Също така и работа на труднодостъпни места. При тяхната изработка се използват по-високо легирани специални стомани, допълнителна термообработка за постигане на висока твърдост там, където това е необходимо (примерно на режещите ръбове при клещите), прецизната им изработка се постига със специални цифрово управлявани машини. Такива клещи еднакво лесно режат както обикновени пирони, така и чисто срязват лист хартия. Споменатото 35% намалено усилие при рязане с клещите от второ поколение, важи и за повечето от третото. Има обаче и изключения – например клещи резачки, при които силата на рязане е намалена до 75% в сравнение с модели от базовото ниво. Третото поколение съдържа и многофункционални клещи, способни да извършват 6 или дори 10 вида операции.

Вляво – Тези клещи, трето поколение, изискват с до 70% по-малко усилие при рязане. С лекота срязват и стоманен пирон с диаметър 4 mm. Вдясно – Специалните клещи-ключ са отличен инструмент за водопроводни и отоплителни инсталации.

За илюстрация на възможностите на клещи-резачки от трите поколения ще посочим резултати от многократно проведени тестове при рязане на закалена стоманена тел (45 HRC) с диаметър 1,6 mm. Клещите трето поколение издържат около 50 000 срязвания без нащърбване на ръбовете, клещите второ ниво издържат до около 25 000 срязвания, а моделите от първото поколение – около 13 000.

Към момента броят на инструментите второ поколение преобладава. Най-новата група, трето поколение, включва около 120 инструмента, разпределени в продуктовите групи ключове, клещи, отвертки, измервателни инструменти, чукове и длета, режещи инструменти, такери и нитачки, строителство и градина. Най-силно присъстват в групата на клещите, следват градинската техника, отвертките и режещите инструменти – ножове и ножици за ламарина.

Клещите тип „гарга” са измежду инструментите, без които ВиК монтажника „не може”. Специалната форма на челюстите им придава сериозно предимство – веднъж захванали тръбата, те се самозадържат, поради което отпада необходимостта от постоянно притискане на раменете им при работа.

В края на разговора ни инж. Павлин Николчев сподели, че „фирмата ще продължава да развива продуктовите категории и в трите поколения, като ще положи допълнителни усилия за правилното им позициониране на пазара и достигане до групите потребители, за които те са оптимално предназначени.”

 

Topmaster Professional през юбилейната 2021 година

В първата за годината статия, посветена на 20-годишнината на Topmaster Professional, с експертната помощ на бранд мениджъра за марката, инж. Николчев, хвърлихме светлина върху посветената на юбилея специална серия от 6 комплекта с инструменти тип „гедоре“. Тях ще представим по-подробно непосредствено преди да бъдат пуснати на пазара, през май или юни т.г.

В следващи броеве на списанието ще запознаем читателите и с някои продуктови групи инструменти Topmaster Professional, които ще получат съществени попълнения през тази юбилейна за марката година:

– Инструменти за авторемонтни работилници и сервизи

– Професионални инструменти за сухо строителство

– Нови професионални лазерни инструменти

– Лични предпазни средства.

За допълнителна информация посетете сайта на марката Topmaster Professional, както и на „Евромастер Импорт Експорт” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото