В категории: 2018, автомобили, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти, Хоби

Новото, трето поколение клещи Topmaster Professional

Създадената през 2001 г. марка Topmaster Professional през изминалите вече 17 години планомерно и уверено се наложи като една от най-популярните и разпознаваеми марки за ръчни механични инструменти у нас. Почти няма магазин, предлагащ ръчни инструменти, дори и от квартален калибър, в който оцветените в жълто и черно инструменти на българската фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД да не присъстват, често и да доминират. Да не говорим за специализираните вериги от вида „Направи си сам“ и други големи магазини за професионални и домашни майстори. Инструментите с утвърдената и от години наложила се марка Topmaster Professional намират добър прием и в съседните страни, както и в редица други държави от Европа и Близкия Изток.

От първото представяне през далечната 2003 г. на отделни инструменти Topmaster Professional в списание „Направи сам“ и първото цялостно представяне на марката с нейните над 100 инструмента през 2005 г., през отминалата юбилейна за „Евромастер Импорт Експорт“ ООД 25-годишнина каталогът на Topmaster Professional надхвърли 1000 различни по вид и предназначение инструмента. Последните две години на пазара уверено се появи и новото, второ поколение инструменти с тази марка.

Сега, само година по-късно, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД продължава развитието на Topmaster Professional, илюстрация за което е поредното ново, вече трето поколение клещи, които условно ще наречем „2018“.

Имахме възможността лично да се убедим в качествата и специфичните предимства на тази най-нова към момента генерация, като тествахме в редакционната ни работилница по един представител от няколко вида клещи – общо 11 модела.

Развивайки по този начин производствената си програма до около средата на годината асортиментът от клещи Topmaster Professional ще надхвърли 80 модела, като почти всички вече са на пазара. Няколко от най-новите модели ще бъдат пуснати в продажба през март т. г., а премиерата на последните представители на серията 2018 е предвидена за лятото. В рамките на годината продуктовата листа на Topmaster Professional ще надхвърли 1300 позиции.

Ето защо решихме да запознаем читателите на списанието с цялата нова програма в развитието на сегмента “Клещи” на Topmaster Professional. Усилията за развитието на тези измежду най-често използваните инструменти показват стремежа на производителя непрестанно да добавя към продуктите си нови функционални възможности, които спомагат работата на професионалиста или майстора любител да става още по-ефективна и производителна.

Появата на всеки нов инструмент се предхожда от продължителен период на пазарни проучвания, включително на постиженията на конкуренцията и потребностите на отделните групи клиенти, изпробването в лабораторни условия и в практиката на предпроизводствените образци и т.н. Затова потърсихме експертна помощ от специалиста, който най-изтънко познава марката и всеки от нейните инструменти – инж. Калин Анков, бранд мениджър за Topmaster Professional.

Създаването на най-новото, трето поред, поколение клещи той поясни така: „Пазарът при този вид инструменти е изключително наситен и това не е случайно. Дължи се основно на голямото разнообразие сред потребителите на ръчни инструменти, съответно на техните специфични професионални или хобистки потребности и интереси. Влияние оказват също техните умения, опит, квалификация, взискателността към качествата на инструмента, финансовите рамки и др. Стремим се да проучваме, често и да предугаждаме потребностите и желанията на обособени потребителски групи, да им предлагаме все по-нови, по-ефикасни и качествени инструменти. Нерядко изненадваме дори професионалистите, като успяваме първи да пуснем на пазара модели, новост не само за нашия, но и рядкост за световния пазар. За нас вложените в даден инструмент иновации и неговото качество са водещи. Клиентите ни знаят също така, че срещу парите, често наполовина спрямо цените на водещи световни марки, получават инструмент Topmaster Professional малко различаващ се по своите качества от най-добрите образци.

Ето защо клиентите на Topmaster Professional са професионални потребители и занаятчии, както и домашни майстори с разбиране и високи изисквания към инструмента. Общо казано това са хора, които ценят времето си, за които качеството на извършваната от тях дейност е водещ мотив при покупката. Те се нуждаят от добър, изпитан и доказал качествата си, надежден във времето инструмент, който позволява с по-малко усилия да се работи, включително и на места, където обичайните модели клещи са безпомощни“.

 

Развитието на серията клещи през последните години е основно по отношение на тяхната функционалност и добавяне на нови възможности. Характерно за новите модели, е че всеки от тях предоставя на работника допълнителни предимства, повече удобства при изпълнение на дадени специфични задачи или работа при трудни условия. За отбелязване е също, че всички инструменти Topmaster Professional отговарят на стандартните изисквания за професионална работа, пригодени са за продължително използване. Всеки модел отговаря на стандартните технически изисквания за професионално ниво на дадения инструмент. Съответства на действащите към момента световни стандарти по отношение на вложените материали, якостните характеристики и т.н.

Разликите в цените на отделните модели при даден вид клещи се дължат не на разлики в качеството, а на наличието на едни или други допълнителни функционални възможности. Това особено ясно се откроява при най-новите клещи, някои от които силно улесняват или правят възможна работата на места, където стандартен модел често би бил безполезен. Наред с това Topmaster Professional предлага и т. нар. базови модели, подходящи за типичните най-чести приложения на отделните разновидности клещи. Те, естествено са и с най-ниска цена. Всяко ниво на качество си има своята цена. Гамата клещи Topmaster Professional предоставя богати възможност за на клиентите за оптимален избор.

Заедно с новите попълнения, колекция 2018 включва над 80 модела клещи, които формират три основни групи, съответно три нива на функционалност и цени.

– Базово ниво модели.

– Модели от групата High Leverage, чиято конструкция позволява намаляване с около 35% на необходимото усилие при рязане (https://napravisam.net/?p=28697). Това ниво включва комбинирани клещи, клещи резачки, както и клещи за арматуристи. Този ефект е постигнат чрез изместване на остта, около която се въртят раменете, по-близо до мястото на рязане. Това конструктивно решение поставя и значително по-високи изисквания към изработката на клещите, състава и качествата на стоманата след термичната обработка на инструмента. За отбелязване е също, че цената на тези инструменти е около два пъти по-ниска от най-близките конкурентни модели.

– Поколението модели 2018 включва 9 модела клещи от вида High Leverage, всеки от които притежава допълнителни възможности, било за работата на трудно достъпни места, по-големи възможности при рязане или комбиниране на множество функции в един инструмент.

Това са клещите:

– Клещи комбинирани с дължини 160, 180, 200 mm

– Клещи резачки с дължини 180, 200 mm

– Клещи резачки усилени с дължина 210 mm

– Клещи островърхи с дължина 200 mm

– Клещи комбинирани с извита глава

– Клещи резачки с извита глава

– Клещи островърхи с извита глава

– Клещи островърхи мултифункционални „6 в 1“

– Клещи резачки мултифункционални „5 в 1“

Клещите резачки са толкова прецизно изработени, че безотказно и равномерно

срязват дори лист канцеларска хартия

Преди да се спрем на отделните групи и модели клещите от най-новото, трето поколение или трето пазарно ниво Topmaster Professional, ще представим някои технически подробности, които инж. Анков бе любезен да сподели за читателите на „Направи сам“. Подобно на моделите от второто ниво, клещите от третото поколение принадлежат също конструктивно към групата High Leverage, т.е. режат с прилагане на около 35% по-малко физическо усилие. Характерно за тях е прецизната изработка, постигната чрез обработка на цифрово управляеми машини и центрове. Благодарение на това отклоненията между отделните клещи са сведени до минимум. Характерна илюстрация за прецизната изработка е способността на клещите резачки да режат с лекота, подобно на ножица, дори лист стандартна канцеларска хартия с дебелина 80 g/m². Това впечатляващо постижение се дължи на прецизната изработка, на точното съвпадане на плътно прилягащите успоредни един на друг ръбове и тяхното добро заточване. Раменете на клещите се въртят едно спрямо друго без каквато и да било странична хлабина. Дължи се и на използваната стомана, на повишената твърдост и износоустойчивост на резците, което осигурява на тези клещи близо два пъти по-голяма дълготрайност. Новата серия клещи 2018 се изработват от хром-никелова стомана (Cr-Ni), докато за клещите от първите две нива се използва обичайната инструментална хром-ванадиева стомана (Cr-V). При новите модели 2018 и останалите клещите от групата High Leverage, режещите ръбове са закалени до твърдост 58-63 HRC, докато при клещите от базовото ниво този показател е 55-58 HRC. В резултат на това е установено опитно, че при рязане на тел от закалена стомана (45 HRC) с диаметър 1,6 mm, клещите от Cr-Ni стомана издържат безпроблемно 50 000 срязвания, докато останалите се справят с около 25 000 срязвания без нащърбване на режещите ръбове, което да се отразява забележимо на работата им.

Характерна новост за моделите от тази серия, без клещите резачки, където липсва конструктивна възможност, е способността им да захващат здраво гайки и болтове. За целта в челюстите им са оформени срещуположни елипсовидни отвори с едри зъби по периферията.

 

Клещи резачки с повишени режещи възможности

Този модел клещи е наличен само в серия 2018 и отлично характеризира понятието „добавена възможност“. Това е подобрен модел на серията High Leverage, при който необходимото усилия за срязване е намалено с до 70% в сравнение със стандартните клещи резачки. Тези клещи имат същата особеност, характерна за клещите High Leverage – изнесена възможно по-близо до мястото на рязане ос на въртене. Респективно допълнително скъсено рамо на лоста от първи род, който образуват раменете на клещите. В допълнение обаче, едната челюст се задвижва не директно от ръкохватката, а посредством механизъм, представляващ лост от втори род. Приложеното за срязване усилие е допълнително намалено за сметка на увеличения ход на ръкохватката.

Без да ги жалим, изпробвахме режещата способност на клещите с обикновен стоманен пирон Ø4. При това с ясното съзнание, че този вид, предимно „електричарски” клещи не са предвидени за подобно натоварване. Клещите се справиха без необходимост от упражняване на прекомерно усилие или нащърбване на режещите ръбове.

Заслужава внимание и една друга особеност на тези клещи. Долната страна на главата им е скосена към предния край под наклон около 30˚. Това позволява удобното им държане, без ръката да пречи при рязане с плътно опрени до повърхността клещи.

При този специален модел на клещи резачки физическото усилие при рязане намалява до 70%. Формата на главата позволява удобно рязане плътно до повърхнината (долната снимка вдясно).

 

Клещи с извита глава

Към момента тази група обхваща три модела – комбинирани клещи, клещи резачки и островърхи клещи. Този вид клещи, общо взето, са рядкост на нашия пазар. Нестандартната форма им придава голямо предимство, когато се работи на трудно достъпни места. Типични приложения на тези клещи е в автосервизната дейност, където, специално около двигателя, често обикновените прави клещи не биха могли дори да се промъкнат. Тези клещи също така биха били незаменими и за различни електротехнически работи, примерно в токозахранващи шкафове, където употребата на инструмента обичайно е затруднена.

 

Многофункционални клещи

Към момента тази силно привличаща вниманието и практична група клещи обхваща два модела, като и двата са специализирани за електроинсталационни дейности.

Единият модел е съчетание на островърхи с комбинирани клещи. Той имат изтънена предна част, позволяваща им да достигат до кабели, винтове и др. предмети, намиращи се на трудно, често и недостъпни иначе места. Притискащите повърхности на удължените челюсти са напречно награпени за по-сигурно и добро задържане. Челюстите са също оформени за здраво захващане на гайки и болтове, както и за лесно и бързо премахване на изолацията на електрически проводници с различна дебелина (напречно сечение). Изпълняват ролята и на клещи резачки, за което способства системата High Leverage, намаляваща приложеното от ръката усилие. Клещите са пригодени също така за скъсяване на винтове, така че краят на резбата да не се поврежда. В добавка – външната повърхност на челюстите има насечка, наподобяваща едра пила за метал. Това придава на клещите още една способност – премахване на острите „мустачки“, които се образуват при прерязване на метални тръби и които са в състояние да повредят изолацията на прокарваните в тях електрически кабели и проводници.

С две думи, преброихме общо 10 функции, присъщи на тези клещи, макар че производителят ги е обединил и поради това е посочил общо само 6.

Вторият модел представлява многофункционална разновидност на клещи резачки. Поради това водеща е именно функцията рязане, за което челюстите имат две режещи зони – едната в близост до върха и втората – отзад, за рязане на по-дебели проводници. Тези клещи също са от вида с намалено усилие при рязане (High Leverage). Между тези две зони се намират два полукръгли отвора с остри ръбове, предназначени за прерязване и премахване на изолация. Клещите също така са пригодени за скъсяване на винтове с две големини. Подходящи са и за кримпване на кабелни обувки (накрайници). Функциите са общо 6, ако броим всяка поотделно.

Пълната гама инструменти Topmaster Professional ще намерите на сайта на марката.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото