В категории: 2021, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 12/2021, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Прахоуловители на Raider за перфоратори и ъглошлайфмашини

В края на годината „Евромастер Импорт Експорт“ ООД добави към обширната си продуктова листа три нови прахоуловителя. Избързваме да кажем, че сравнявайки ги с не многото на пазара подобни прибори, и трите са сред най-добрите.

Така „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предоставя на почитателите на марката Raider завършена, разширена система за безпрашна работа при пробиване на отвори в тухла и бетон, както и при шлайфане на мозайки, бетон и други строителни материали, със стандартна ъглошлайфмашина. Системата включва 6 модела прахосмукачки за сухо и мокро почистване, сред които се откроява промишлената прахосмукачка RDP-WC04. Нейният основен филтър е от типа HEPA (High Efficiency Particulate Air). Съгласно стандарта STD-3020-97 на DOE в САЩ, такъв филтър трябва да отстранява от преминаващия през него въздух най-малко 99,97% от частиците с размер по-големи от 0,3 μm. Нещо, което на не всички прахосмукачки се удава.

Задачата на прахоуловителя е да изолира плътно от околното пространство зоната на пробиване или шлифоване, да задържи възможно най-пълно отделената прах и по-едри частички, а свързаната към него прахосмукачка да ги засмуква и събира в резервоара си. В противен случай отделеният строителен отпадък или част от него пада върху пода, а фината прах се разнася от въздушните течения. Тя се отлага на тънък слой, проникнал и на недостижими за почистване места. При липса на преграда, замърсяването може да обхване и съседни помещения.

Да не говорим за кошмарното изживяване при пробиване на отвор в междуетажна плоча, при което ситно раздробените бетонни частици и прах, се сипят обилно върху главата и върху лицето на работещия. Ако се работи без предпазни очила и качествена предпазна маска, прахта неминуемо попада в очите, прониква в дихателната система, уврежда човешкия организъм, а с времето причинява и тежки професионални заболявания.

По-едрите абразивни частички, засмукани от въздушния поток, необходим за охлаждане на електродвигателя на машината, също не се отразяват добре върху неговото „здравословно“ състояние и дълготрайност.

Когато се пробиват такива отвори, това трябва да се прави безпрашно. Същото се отнася и при шлифоване с ъглошлайфмашина, при което фината прах се вдига в огромно количество. По тази причина всички водещи производители на електроинструменти, предлагат промишлени прахосмукачки, повечето и прахоуловители.

Трите модела прахоуловители на Raider са универсални, независими от машината, с която се работи.

През годините в редакционната работилница на списание „Направи сам“ сме изпробвали различни, предимно по-елементарни приспособления за събиране на прахта при пробиване на отвори. Един от първите, появили се на пазара, предлаган и до днес, наподобява гумено капаче с цилиндрична форма и отвор в центъра за промушване на свредлото. Притискан с ръка към стената, прахта се задържа във вътрешността му. Друг, по-усъвършенстван модел, изработен от прозрачна пластмаса, има два отвора – за гумения накрайник на маркуча на прахосмукачката, а другият, за свредлото. Изпробвали сме и по-съвършени модели, специално разработени за конкретни модели перфоратори.

Тук представяме два нови модела прахоуловители Raider за пробиване на отвори, които изпробвахме в редакционната работилница. Те са независими от перфоратора или ударната бормашина – с помощта на вакуум (подналягане), което създава прахосмукачката, прилепват плътно и се закрепват здраво към повърхността на стената или тавана. Не се налага да бъдат придържани с ръка, нито да се закрепват към машината. Имат отвор с лабиринтен гумен уплътнител за свързване към маркуча на прахосмукачката. От гледна точка на приложението им, същинската разлика между тях е в максималния диаметър на пробивания отвор.

 

Прахоуловител Raider 138001

Подходящ е за безпрашно пробиване на отвори със свредла с диаметър до 17 mm. Има въртящ се на 360° накрайник с гумен уплътнител, позволяващ свързване към практически всички стандартни промишлени и битови прахосмукачки с диаметър на накрайника на маркуча от 26 до 51 mm. Възможността на накрайника да се завърта улеснява закрепването на прахоуловителя на желаното място, без маркучът да пречи.

Благодарение на микропорестия уплътнител прахоуловителят прилепва плътно към повърхността, дори и когато е леко грапава. Също така предпазва повърхността на повреждане. Комплектът съдържа и резервен уплътнител.

Отворът, през който преминава свредлото, е защитен със стоманена втулка, която предпазва пластмасовото тяло от увреждане при допир с въртящото се свредло.

Прахоуловителят е изработен от здрава техническа пластмаса полиамид, усилена със стъкловлакна. Той има две камери, свързани към въздушния канал, който води към маркуча на прахосмукачката. Едната обхваща отвора за свредлото. Камерата има странично разположен отвор, от което започва въздушният канал. През него преминава засмукващата въздушна струя, която пренася прахта и частичките строителен материал към прахосмукачката. Другата камера поддържа създавания от прахосмукачката вакуум (подналягане). Благодарение на него, приборът прилепва здраво към повърхността. Тази камера има два отвора, които я свързват с въздушния канал.

Цената на прахоуловителя е 29,98 лв.

 

Прахоуловител Raider 1380022

Този по-обемист прахоуловител е предназначен за безпрашно пробиване на отвори с диаметър до Ø70, което ще рече, при работа с боркорони. Поради това отворът за инструмента има диаметър 72 mm. Той е покрит с гъста радиална четка, която се самонагажда според диаметъра на инструмента – свредло или боркорона, и плътно го обгръща. При износване, тя се подменя с нова.

Накрайникът за свързване с маркуча на прахосмукачката е неподвижен. Благодарение на специалния гумен уплътнител, прахоуловителят може да работи с промишлени и стандартни прахосмукачки с диаметър на накрайника на маркуча от 26 mm до 59 mm.

Принципът на действие е същият, като при описания вече модел. Първата камера служи за задържане и засмукване от зоната на пробиване на отделените частички и прах. Втората, под въздействие на създадения вакуум, здраво задържа прилепналия към повърхността прахоуловител. Двете камери са свързани с отвор. По периферията на прахоуловителя и преградната стена между двете камери, е поставен гумен уплътнител с кух напречен профил. Той има по-голяма дебелина в сравнение с уплътнителя на другия модел, което му позволява да приляга и уплътнява добре и върху повърхности с по-голяма неравност.

За да се убедим окончателно във възможностите на прахоуловителя да се закрепва чрез вакуум върху критични основи, изпробвахме го при изрязване с  боркорона Ø68 на отвор за кутия за ключ за осветление. Избрахме стена, тапицирана с меко покритие от нетъкан текстил с релефна повърхност, отдавна забравен материал от времето на социализма. Прахоуловителят прилепна здраво към повърхността и „прашинка не пропусна навън“.

На снимката е показан подходящият вид боркорони за пробиване в тухла с прахоуловителя.

Подобно на предния модел и този е изработен от здрава техническа пластмаса полиамид, усилена със стъкловлакна.

Цената му е 39,98 лв.

 

Прахоулавящ предпазител за ъглошлайфмашини 139504

Който не е пробвал да използва ръчна шлайфмашина за сухо шлифоване, примерно на венецианска или друга мозайка, на недостъпни за голяма специализирана машина места или на малки площи, представа си няма какъв прашен вихър се вдига за секунди и всичко наоколо потъва в непрогледен, камо ли позволяващ дишане, прахоляк.

Спасението от този кошмар е свързване на ъглошлайфмашината с подходяща за целта мощна промишлена прахосмукачка. За това е необходим и качествен прахоуловител, какъвто е новият модел на Raider с артикулен номер 139504, който е предназначен за машини, работещи с диаметър на диска 115 и 125 mm. Още с изваждане от кутията той респектира с конструкцията и качествената си изработка. По данни на производителя, този прахоулавящ предпазител осигурява до около 99% задържане и засмукване от прахосмукачката на отделената при работата прах.

Предпазителят е изработен от здрав материал – полиамид, усилен със стъкловлакна. По периферията си има гъста четка с дебелина около 5 mm, изработена от здрави, доста твърди и същевременно еластични полимерни влакна. Към пластмасовото тяло с нитове е закрепен стоманен фланец с лостов пристягащ механизъм. Такъв, какъвто масово се използва за закрепване на стандартния предпазител при този вид машини.

Прахоуловителят има подвижен сегмент (оцветен в червено) с четка, който може да се завърта на около 90°. Така се открива скосен сектор, който няма задържаща праха четка. Това е направено, за да може шлифовъчният диск да достига до самия край на обработваната настилка, без да остава тясна ивица (около 2,5 cm) в непосредствена близост до стената или бордюра. Добре обмислено, практично решение.

Прахоулавящият предпазител се закрепва към шийката на ъглошлайфмашината на мястото на обичайния метален предпазител. Производителят се е погрижил да го направи универсален, за да може да се използва с машините на различни производители и марки. Затова комплектът включва 4 пръстена с дебелини 1,5, 3, 4,5 и 5 mm. Щуцерът за свързване към маркуча на прахосмукачката има вътрешен диаметър 26 mm. За свързване към прахосмукачките на различни производители, комплектът на прахоуловителя съдържа гъвкав стъпаловиден преходник, позволяващ свързване към маркучи с гумен накрайник Ø28, Ø32 и Ø36 mm.

Цената на прахоулавящия предпазител е 39,98 лв.

 

В заключение бихме казали, че и трите прахоулавящи приспособления Raider създават условия за безопасна за здравето и незамърсяваща околната среда работа при пробиване на отвори в бетон или тухлен зид, както и при шлифоване на каменни и други настилки и облицовки. Ето защо тяхното използване е повече от препоръчително при всяка такава дейност. Независимо дали в условията на домашната работилница или за занаятчийска употреба.

Решаващо предимство при избора на всеки продукт е и цената му. Проверихме твърдението на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, че и трите модела нямат ценово близък конкурент на пазара. Така е.

Ако добавим и професионално изпипаните опаковки, бихме казали, че дотук представихме отлични идеи за стойностен Коледен подарък за всеки ценящ здравето си майстор.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото