В категории: 2021, Актуални статии, Брой 12/2021, Инструменти, Металообработване

Новите настолни циркулярни триони за рязане на метал Raider

В края на годината „Евромастер Импорт Експорт“ ООД разшири гамата настолни циркулярни машини за рязане на метал Raider. Към наскоро пуснатите на пазара модели RD-CM06 и RD-CM08, добави още един – RD-CM09. Първите два модела са представители на класическия, доминиращ на пазара тип машини, работещи с карбофлексни дискове с диаметър 355 mm. Третата, RD-CM09, е новост не само в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, но и за нашия пазар въобще. Става дума за олекотена откъм габарити и тегло машина, работеща с карбофлексен диск за рязане с диаметър 180 mm. Интересът към нея допълнително нараства и поради факта, цената й също е без конкуренция. Както заяви инж. Красимир Петков, бранд мениджър за марката Raider, „целта ни бе да предложим на българския и съседни на държавата ни пазари, машина, чиято цена е по-ниска, отколкото сумарната стойност на обикновена ъглошлайфмашина и стойката за нея, която я превръща в настолен циркулярен трион за рязане на метални изделия.“

Настолните циркулярни триони с карбофлексен диск са ценово достъпната и често използвана машина за разкрояване, напречно рязане на различни по вид и напречно сечение метални профили – ъглови, кухи, с квадратно или друго сечение, тръби, както и на плътни материали: армировъчни пръчки и шини. С машината може да бъдат рязани материали от различни видове и марки стомана, чугун и някои цветни метали. Рязането става бързо и лесно, с точност, каквато не може да бъде постигната с държана в ръце ъглошлайфмашина. Високата точност при рязане е от изключително важно значение при разкрояване на детайли, предназначени за рамки и други метални конструкции. Така не се налагат допълнителни корекции, заваряването е улеснено, когато детайлите опират плътно един до друг. Настолната машина реже вертикално под прав или друг ъгъл в диапазона до 45°, според настройката на машината. Работата с такава машина позволява повторяемост, което, особено при сглобки „под герунг” (ъгъл 45°) и повече на брой детайли, е голямо предимство.

Всичко това прави този вид машини без алтернатива при занаятчийската, професионална работа. Те имат своето място и в домашната работилница, нещо, за което допълнително ще допринесе и новият модел Raider RD-CM09.

Този вид машини присъстват в продуктовата листа на марката Raider от годините на нейната поява на пазара през вече далечната 2000 г. Първият, представен през 2005 г. на страниците на печатното по това време списание „Направи сам“, бе моделът RD-CM05.

Конструкцията на машините за рязане с карбофлексен диск не е несложна, поради което отделните модели силно си приличат. Режещият диск при почти всички е закрепен непосредствено към вала на електродвигателя. Той, заедно с предпазителя е монтиран към стабилно рамо, което в задния си край е свързано към основата на машината чрез ос, около която може да се завърта до определен ъгъл. Силна пружина го придържа в изправено положение. След завършване на рязането тя го връща в изходна позиция. Предният край на рамото е оформен като удобна за държане ръкохватка, на която се намира и пусковия бутон на електродвигателя.

Основата на машината е изработена чрез щанцоване от дебела стоманена ламарина. Тя трябва да бъде стабилна, устойчива на огъване и измятане, което осигурява точността при работа. На основата се намира своеобразно менгеме, което позволява прецизно наместване и стабилно закрепване на рязания материал. Винтът на притискащия механизъм има разцепена на две гайка, чиято горна част е подвижна и може да се повдига за по-бързото му преместване напред или назад. Това е удобство, което пести време и продължително въртене на манивелата. Конструкцията на този, доказал качествата си механизъм, е запазена непроменена през годините.

И трите модела, обект на тази статия, имат подвижен метален предпазител, който се спуска на ръка преди започване на рязането. Долният му край опира в основата. При снижаване на режещия диск по време на рязане, подвижният предпазител се завърта нагоре. По този начин предпазителят прегражда пътя и не позволява на потока от нажежени частички метал да засегне работещия. При задния край на прореза в основата, в който влиза режещият диск, е поставен друг предпазител, който спира насочения нагоре поток от искри.

С две думи, разликата между трите тук представени машини, основно е в мощността на електродвигателя и диаметъра на карбофлексния диск. Оттук и в максималната дебелина или диаметър на рязаните с тях детайли.

 

Raider RD-CM09

Започваме с този най-нов и, по думите на инж. Красимир Петков, единствен към момента на българския пазар настолен циркулярен трион за рязане на метали.

Както вече стана дума, този модел е оптимална машина за употреба в домашната работилница. Също така и за професионални цели, когато не се налага рязане на по-дебели материали. Режещият диск е с диаметър 180 mm. Колекторният двигател е с мощност 1200 W. Изпробвахме машината при рязане на кух стоманен профил с квадратно сечение 40х2 mm. Справя се безпроблемно. Това е и максималният размер на рязане, като остава резерв от около 5 mm. Поради малкия диаметър на диска, рязкото му развъртане при пускане на машината почти не се усеща.

Механизмът за фиксиране на рязания материал е много стабилен, осигурява необходимата сила на притискане. Не се отличава от механизмите на по-мощните модели.

Размерите на основата на машината са 206х345х235 mm. В прибрано положение на режещия агрегат тя заема място с размери 220х345х235 mm. Споменаваме тези подробности, защото, особено в домашната работилница, мястото е кът и все не стига.

Теглото на машината с монтиран диск е 6,30 kg, а цената й е 149,90 лв.

Механизмът за застопоряване позволява прецизно вертикално рязане под прав или друг произволен ъгъл до 45 градуса спрямо канта на материала

 

 

 

 

 

 

 

 

Raider RD-CM06

Моделът е типичен представител на този вид машини. Работи с режещи дискове с диаметър 355 mm. Мощността на електродвигателя е 2500 W, а теглото на машината с диск – 12,5 kg.

Размерите на основата на машината са 280х480 mm. Притискателният механизъм е усилен с оглед рязането на профили и тръби с по-големи размери и дебелина. Винтът е с малко по-голям диаметър на резбата (16,66 mm). За по-голяма устойчивост закрепването на механизма към основата е подсилено с допълнителен П-образен стоманен ламаринен профил, поставен от долната й страна.

Машина с такава мощност на електродвигателя и този диаметър на диска може да реже пръти от стомана с диаметър до 65 mm, тръби до Ø125 и профили с максимални размери 115х130 mm.

Цената на Raider RD-CM06 e 249 лв.

 

Raider RD-CM08

Машината има електродвигател с мощност 2400 W. По размери основата й е сходна с предния модел, еднакви са и механизмите за закрепване на рязания материал. Двата модела на се различават и по максималните възможности за рязане.

Специфичното при RD-CM08 е в конструкцията на режещия агрегат. При този модел дискът не е закрепен директно към вала на електродвигателя. Той е монтиран към фланеца на вал, двустранно лагеруван в тяло, обща отливка с носещото двигателя подвижно рамо. На другия край на вала има ремъчна шайба. Въртеливото движение от електродвигателя се предава на вала с карбофлексния диск чрез понижаваща ремъчна предавка. С този модел „Евромастер Импорт Експорт“ ООД очевидно целят задоволяване на желанията на по-претенциозните си клиенти от професионалния сектор. При този начин на предаване на въртеливото движение от електродвигателя на режещия диск, се намалява ударното и вибрационното натоварване на вала, респективно ротора на електродвигателя. Тава допринася за удължаване на работоспособността и дълготрайността му при силно натоварен режим на работа.

Теглото на машината е 13,75 kg, а цената – 289 лв.

 

За спорната работа, високопроизводителното и качествено рязане, е необходима както добра машина, така и качествен режещ инструмент – в случая карбофлексен диск. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага пълна гама дискове Raider за ръчни ъглошлайфмашини и настолни циркулярни триони. За шлайфмашини се предлагат дискове за рязане и шлайфане на метални изделия, основно от стомана, както и за неметални – керамика, скални облицовъчни материали и др.

Дисковете се произвеждат в две серии: Raider Power Tools и Raider Pro. Дисковете Raider Power Tools са предназначени предимно за напреднали в занаята домашни майстори, хора с необходимите умения, ценящи качествения инструмент и го използват предимно за подобряване на средата, в която живеят. Дисковете Raider Pro са създадени основно за занаятчии, професионалисти които изкарват хляба си с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни ръчни електроинструменти и машини.

Дисковете Raider Pro са с по-висок клас на качество, имат по-голяма производителност и по-голяма износоустойчивост. Поради това те са маркирани с етикета World Class Quality, съответстващ на серията стандарти за управление на качеството ISO 9000.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото