В категории: 2022, Актуални статии, Брой 9-10/2022, Градина, Инструменти

Новите модели акумулаторни ножици на STIHL за жив плет

На прага на есента STIHL обнови гамата си акумулаторни ножици за жив плет. Новите HSA 50, HSA 60 и HSA 100 вече се предлагат на нашия пазар от „Андреас Штил“ ЕООД.

Първите две машини принадлежат към акумулаторната серия AK. Те са предназначени за работа в домашни градини със средни и по-големи площи с жив плет. Машините от тази серия са създадени да удовлетворяват изискванията и на най-претенциозните домашни градинари. С тях може да се извършват и дейности, близки до професионалното градинарство. Работят с батерии STIHL AK 10, AK 20 и AK 30.

Третата ножица – STIHL HSA 100, е професионален инструмент, който се захранва с батерии AP или AR.

Тези, както и всички останали акумулаторни машини за работа в градината, са изключително популярни и особено търсени при използването им в населени места и райони, където шумът, още повече, отделянето на изгорели газове, са крайно нежелани, дори и забранени. Те позволяват продължителна работа, без да е необходимо да се използват защитаващи слуха средства (антифони).

На сайта на „Андреас Штил“ ЕООД има подробна информация за новите модели. Поради това ще фокусираме вниманието си само върху някои характерни за тях отличителни белези и предимства.

 

STIHL HSA 50

Тази акумулаторна ножица се предлага в два варианта – без батерия и зарядно устройство, както и в комплект с батерия AK 10 и зарядно устройство AL 101. И в двата варианта тя замества досега предлагания модел HSA 56 – без или в комплект с батерия AK 10 и зарядно устройство AL 101.

STIHL HSA 50 има дължина на рязане 50 cm, докато при предшественика й тя е 45 cm.

Режещият агрегат се състои от два стоманени гребена с двустранно разположени режещи ножове. Плътно притиснати един към друг, те се движат в противоположни посоки с честота 2800 min¯¹. Ножовете на горния гребен имат класическата за този вид инструменти трапецовидна форма. Те са прецизно двустранно заточени под оптимален за рязане ъгъл. Ножовете на долния гребен са по-дълги, с извита сърповидна форма, а върховете им имат характерна закръглена форма. Благодарение на това те прихващат и придържат клоните, докато трапецовидните ножове ги прерязват. Максималното разстояние между ножовете е 30 mm.

В предния край на режещия агрегат е поставен предпазител, който силно намалява вероятността от досег на движещите се ножове до почвата или твърд предмет, примерно при обрязване на плет в близост до масивна ограда или друго подобно препятствие.

STIHL HSA 50 e универсална акумулаторна ножица за лична употреба, предназначена за рязане на храсти и обрязване на жив плет. Тя е лека (без батерия тежи 2,9 kg) и лесно повратлива, което я прави подходяща както за рязане и на по-високи плетове, така и за оформяне на храсти с кълбовидна или друга форма.

Предната ръкохватка има D-образна форма, което улеснява работата при държане било с дясна или лява ръка.

С батерия AK 10 ножицата може да работи сумарно около 50 min. Батерията AK 20 осигурява до около 100 min работа, а с батерия AK 30 работното време нараства на около 130 min.

Батерията се поставя в шахта. В нея тя може да се застопорява в две позиции. При първата батерията е механично сигурна закрепена, без да има електрически контакт. По този начин тя е предпазена от евентуално нежелано разреждане. Втората позиция е работна, при която батерията е свързана с електроинсталацията на машината.

 

STIHL HSA 60

Този модел е наследник на досегашния STIHL HSA 66, който принадлежи към професионалната серия AP. Това навежда на мисълта, че с STIHL HSA 60 любителят градинар получава по-мощна и производителна машина, способна да реже по-дебели клонки и е пригодена за поддръжка на по-големи по площ плетове. Дължината на рязане на STIHL HSA 60 е 60 cm, като разстоянието между ножовете е 34 mm. Казаното за режещия апарат, формата и заточването на ножовете, както и за наличието на предпазител при STIHL HSA 50, важи и за този модел.

Специално внимание заслужава фактът, че STIHL HSA 60 има безчетков електродвигател, което, особено при акумулаторно захранвана машина, е съществено предимство поради по-големия му к.п.д. Поради това с едно зареждане на батерията машината работи по-продължително. Добре известни са и останалите предимства на този тип двигатели – по-голям въртящ момент, практическа липса на необходимостта от периодична сервизна поддръжка за смяна на четките, близо двукратно по-дълъг живот и т.н.

Предимство на тази ножица е и наличието на антивибрационна система, която значително намалява нивото на предаваните на ръцете вибрации от машината.

Основната ръкохватка може да се завърта, което прави работата по-удобна. Тя се завърта в зависимост от равнината на обрязване – хоризонтална или вертикална. Тази възможност е улеснение и за левичарите.

С батерия AK 10 ножицата може да работи до около 70 min. AK 20 осигурява до 140 min работа, а AK 30 – до около 175 min.

Без батерия машината тежи 3,5 kg.

 

STIHL HSA 100

STIHL HSA 100 е нов модел от професионалната серия, създаден да замени своя успешен предшественик HSA 86. Ножицата се предлага без батерия и зарядно устройство. Препоръката на производителя е тя да се използва с акумулаторна батерия АР 200, която й осигурява до около 150 min работа. Времето за пълно зареждане на батерията със зарядно устройство AL 500 е около 45 min, като за достигане на 80% от пълния заряд, са необходими 30 min. Между впрочем, това е характерно за литиево-йонните батерии.

Ножицата STIHL HSA 100 е подходяща както за грубо подрязване и първоначално оформяне, така и за периодично поддържане на съществуващ жив плет, за оформяне на отделни декоративни храсти, за премахване на шубраци и друга подобна нежелана растителност. Тя е отличен инструмент за професионални градинари и озеленители, занимаващи се със създаване и поддържане на големи по площ многогодишни живи плетове.

Ножицата е пригодена за продължителна работа и високо натоварване. Разполага с достатъчно мощен безчетков електродвигател, което позволява използването й за първоначално грубо обрязване на храстите при оформянето им в жив плет. Това налага рязане и на по-дебели клонки.

За качествата и предимствата на този вид двигатели вече стана дума, а и многократно е писано в списанието. Способността му да развива по-голям въртящ момент, позволява на ножицата да се справя с по-дебели и твърди клонки, които изискват значително по-голямо усилие при срязване. Дори при променливо в широки граници натоварване, ножицата поддържа постоянна честота на движение на гребените, което я прави високопроизводителен инструмент.

Режещият агрегат с дължина на рязане 60 cm има два гребена с двустранно заточени трапецовидни ножове. Формата им и ъгълът на заточване са подбрани така, че да се постига минимално съпротивление при рязане. Това осигурява висока производителност при работа, чисто рязане с гладък срез и минимално нараняване на живата клонка. Разстоянието между зъбите при максимално раздалечаване едни от други е 34 mm. Честотата на движение на гребените, респективно на ножовете, е 3000 min¯¹. При рязане на дебели клонки с по-твърда дървесина е възможно движението на режещите гребени да блокира. Ако това се случи, двигателят автоматично обръща посоката на въртене, при което двойката ножове се освобождава и те се отдалечават един от друг.

Режещият агрегат има споменатия вече предпазител в предния си край. В задния има друг предпазител срещу нежелан досег до движещите се ножове.

STIHL HSA 100 е не само високопроизводителна машина. Тя е и ножица, осигуряваща комфортна и по-малко уморителна работа. Основната й ръкохватка с разположените върху нея органи за управление може да се завърта странично в зависимост от разположението на обрязваната повърхнина – вертикално или хоризонтално. Машината е удобна и при рязане над главата.

Ножицата има впечатляващо ефективна силно усъвършенствана антивибрационна система, която намалява нивото на предаваните към ръцете вибрации с около 70% в сравнение със своя предшественик HSA 86. Силно намалено е и нивото на отделяния при работа шум, което е не само водещо изискване при работа в среда, където шумната работа е ограничена или недопустима, но позволява и целодневна работа без ползване на шумозаглушаващи средства (антифони).

Ножицата и батерията са сертифицирани с клас на защита IPX4 – срещу прах и пръски вода, което позволява работа в условия на дъжд и влага.

Теглото на STIHL HSA 100 без батерия е 3,7 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото