В категории: 2022, автомобили, Актуални статии, Брой 11/2022, Инструменти

Юбилейната Raider Pro Black Edition продължава с нови машини

20-годишнината от честването на рождението на популярната марката Raider отмина. За радост на многобройните почитателите на марката обаче, „черната серия“ ръчни електроинструменти Raider Pro Black Edition остана на пазара. Тази специална серия бе създадена от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД по случай юбилея. Тя е израз преди всичко на признателност към домашните и професионални майстори, избрали за своята работилница марката Raider. А те съвсем не са малко. За изминалите 22 години от нейното създаване, у нас и в чужбина са продадени над 4,2 млн. машини. Поради това са рядкост български домове, в които да няма електроинструмент Raider. Към момента с марката се предлага широка палитра от продукти, която обхваща около 750 машини и електроинструменти, над 1100 аксесоара и други, свързани с тях 1850 продукта.

Къде е мястото на серията Raider Pro Black Edition сред това многообразие? Посветена на юбилейната годишнина, серията бе замислена и като ярка демонстрация на най-характерната и особено привлекателна за клиентите черта на машините с марката Raider – оптимално съчетание между качество и цена, съобразени с потребностите на клиента, каквото рядко се среща на пазара. Поради това тези машини се открояват не само по външния си вид, но и с качество.

През юбилейната 2020 г. внимателно подбраната и специално произведена серия стартира с пет модела ъглошлайфмашини с мощност от 750 до 2400 W. По-късно към тях бяха добавени ъглошлайфмашина и две бормашини.

Първоначално бе предвидено машините от серията Raider Pro Black Edition да се продават до края на 2020 г. Радушният прием и пазарният успех на тези електроинструменти обаче, подтикна „Евромастер Импорт Експорт“ ООД да ги задържи на пазара и през следващата година. А както се оказа, и през по-следващата.

Затова продължаваме представянето на серията с нейните най-нови попълнения, този път предназначени за дърводелската работилница. Това са виброшлайфмашина (плоскошлифовъчна машина) RDP-SA27 Black и ексцентършлайфмашината RDP-RSA0S Black.

Също така, преценихме за уместно да присъединим към тази отбрана компания и една друга дърводелска машина, която не отстъпва по качество и иновативност – новият ръчен циркулярен трион RDP-CS30.

 

Виброшлайф RDP-SA27 Black

Машината грабва вниманието както със стилната си черно-червена окраска, така и с масивния си външен вид и габарити, надхвърлящи по-масово предлаганите модели от този вид. Това впечатление се подсилва и от теглото й, щом бъде взета в ръце – тежи 2,345 kg. Очевидно машината има масивна здрава конструкция, защото металът в нея – детайли отлети под налягане от магнезиеви или алуминиеви сплави, не е пестен за сметка на пластмасите. Всъщност, увеличеното тегло в случая има и друга практическа страна – по-тежката машина изисква оказване на по-малък натиск при работа.

RDP-SA27 Black има масивна и здрава шлифоваща метална плоча, изработена от магнезиева сплав. Върху нея е залепена дебела подложка от пореста гума, която служи за основа на шлифоващия лист. Основата е с размери 113х225 mm, поради което машината използва абразивни листове с размери 115х280 mm. Перфорацията им трябва да съответства на разположението на отворите в плочата, през които се засмуква отделената при шлифоването прах.

Машината се задвижва от електродвигател с мощност 380 W, който чрез специален ексцентричен механизъм, придава на плочата кръгообразно движение с много малък ексцентрицитет – 2 mm. Поради високата честота на въртене, това движение се възприема като вибриране. Оттук произлиза и наименованието на машината. Честотата на въртене на електродвигателя може да се задава плавно в интервала от 6000 до 11000 min¯¹. С това се променя и честотата на трептене на плочата. Така, в съчетание с едрината на зърната на шлифовъчния лист, се подбира режим на по-груба или по-фина, завършваща обработка. Възможността за регулиране позволява качествено шлифоване и на чувствителни към загряване лако-бояджийски материали и пластмаси. По принцип този вид шлайфмашини се предназначени за фино шлифоване и постигане на максимално качествена повърхност, било в дърводелството, при автомобилното боядисване и т.н. Голямата, в сравнение други модели, площ на шлифовъчната плоча е предимство при обработка на дървесни повърхности. Машината по-малко копира неравностите и по-добре подравнява повърхността.

Закрепването на шлифовъчния лист става механично. Виброшлайфът има иновативна система, която силно притиска и сигурно задържа краищата на шлифовъчния лист.

Машината има собствена система за засмукване на отделената при шлифоването прах, която се събира в платнена торбичка. Поради това е препоръчително да се работи с фабрични шлифовъчни листове на Raider. Механизмът за механично закрепване на листа позволява по изключение да се ползват и парчета абразивни листове, нарязани от лента със стандартна широчина 120 mm. В този случай се губи възможността за засмукване на прахта, а пробиването на отворите на ръка със замба, едва ли си струва, освен при крайна необходимост.

Основната ръкохватка е удобна за обхващане и държане с ръка. Тя, както и предната ръкохватка, разположена върху главата на машината, са покрити с еластична материя, която поглъща част от предаваните на ръцете вибрации.

Цената на машината е 89,98 лв.

 

Ексцентършлайфмашина RDP-RSA07 Black

Ексцентършлайфмашините имат универсално предназначение. Те съчетават едновременно два метода на обработка на повърхността – трептене, получено чрез кръгово движение с малък ексцентрицитет и висока честота на шлифоващия диск в съчетание с неговото въртеливо движение при ниски обороти. В резултат на това с тези машини се постига много добро качество на обработваната повърхност в съчетание с висока отнемаща способност, т.е. качественият краен резултат при обработката се постига за по-кратко време. Този модел е с по-малката от двете основни стандартизирани при този вид машини големини на шлифовъчния диск – Ø125 mm. Мощността на електродвигателя му е 480 W, като честотата на въртене може да се задава плавно в диапазона 4000–14 000 min¯¹ (без натоварване). Така се задава честотата на трептене на плочата и на нейното въртеливо движение.

Както предната, така и тази машина има масивно и здраво тяло, отлято от алуминиева сплав.

Системата за закрепване на шлифовъчните листове към работния диск е тип „велкро“ – стандартна за този вид машини. Отделената при шлифоването прах се засмуква през отвори в листа и съответстващите на тях отвори в диска. Събира се в платнена торбичка.

Освен двете ръкохватки, разположени подобно при плоската виброшлайфмашина, тази има и допълнителна предна ръкохватка, която може да се завърта и фиксира в най-удобното за работа положение.

Машината тежи 2,120 g, цената й е 79,98 лв.

 

Многофункционален циркулярен трион RDP-CS30

Добавихме определението „многофункционален“ към наименованието на машината, защото, за разлика от мнозинството триони от този вид, RDP-CS30 може да се използва по два начина. Класическият, както при всеки друг ръчно водим циркулярен трион, а в добавка – и като настолен циркулярен трион. В първия вариант машината се използва по основното си предназначение – разкрояване на плочи от дървесни материали. Движи се на ръка, било като се следва предварително очертана права линия, или се използва нейния водач за рязане в близост до канта на плочата и успоредно на него. За постигане на максимална точност, машината се води по предварително закрепена на точното място специална шина.

При втория вариант, машината се превръща в малък настолен циркулярен трион. Обърната „по гръб“, тя се закрепва здраво към работната маса с две винтови стеги. Към основната плоча на триона се закрепва с винт пластина с тесен процеп, колкото през него да минават режещият диск и разклинващият нож. Преди това подвижният предпазител се избутва надолу и остава под плота. Към него с винт се монтира заместващ предпазител от пластмаса, характерен за всички настолни циркулярни триони. Така основната плоча на ръчния циркулярен трион се превръща в плот на станалата вече настолната машина. Тази рядко срещана метаморфоза е ценна придобивка, защото позволява точно и най-вече сигурно от гледна точка на безопасната работа, рязане, предимно напречно, на малки детайли като первазни и други летви. Практиката това да се върши с държан в ръка циркулярен трион е крайно опасна и категорично забранена.

Масивна и здрава машина, ръчният циркулярен трион е предназначен за рязане на дървесни материали с дебелина до 65 mm. Може да реже и под страничен наклон на диска, като при максималния ъгъл 45° дълбочината на рязане е 44 mm.

Тялото на двигателната част с неподвижния предпазител, както и подвижният, са масивни, изработени чрез отливка от здрава магнезиева сплав. Същото се отнася и за елементите, чрез които основната плоча е закрепена към тялото на машината. Това спомага за лесното наклоняване на машината спрямо основната плоча и сигурното й фиксиране в желаното положение при рязане под страничен наклон. Същото се отнася и за регулировката на дълбочината на рязане.

Основната плоча е изработена от дебела стоманена ламарина. Размерите й са 175х355 mm.

Машината се доставя с универсален циркулярен диск с 30 твърдосплавни зъба, подходящ за рязане на твърда и мека дървесина. Диаметърът му е 200 mm, а присъединителният отвор – 30 mm. Честотата на въртене на диска без натоварване е 5500 min¯¹. Задвижва се от колекторен електродвигател с мощност 1800 W.

Трионът може да работи и с промишлена прахосмукачка за засмукване на част от отделените при рязането стружки. Смукателният маркуч се свързва към отвора в неподвижната част на предпазителя.

Машината тежи 7,150 g, а цената й е 199,90 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото