В категории: 2020, Актуални статии, Брой 1-2/2020, Инструменти

20 години електроинструменти Raider. Юбилейната серия Raider Pro Black Edition

През тази година една от най-популярните в България марки за електроинструменти – Raider, създадена на границата между двете хилядолетия от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, навършва своята 20-годишнина. Тя излиза на пазара след продължителен проучвателен и подготвителен период, започнат от задружните братя Баша още през 1992 г. Избраният от тях модел на развитие на фирмата днес е безапелационно утвърдена световна практика на кооперирани производства и търговия при условията на силно свързаната глобална световна икономика. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД бе първата българска фирма в областта на електроинструментите, която създаде и наложи Raider като най-бързо развиваща се българска марка за електроинструменти, марка, която бързо, особено през последните години, разширява и затвърждава позициите си и на редица чуждестранни пазари.

При същия, доказано успешен подход, в рамките на изминалите 20 години „Евромастер Импорт Експорт“ ООД постепенно създава общо 11 собствени марки, от които 7 имат основната тежест в продуктовото портфолио на компанията. В областта на ръчните механически инструменти най-ярко се откроява Topmaster Professional, с нейните три поколения инструменти.

Raider е не само първородната марка, но продължава и ще продължава и занапред да държи палмата на първенството, като формира над 65% от оборота на компанията. Създадена през 2000 г., днес тя представлява семейство от производни марки, всяка от които е съобразена с потребностите на обособена група клиенти. За да не повтаряме вече написаното в посочената и други статии в списанието, изброяваме ги накратко:

– Raider Power Tools: за хора, които притежават необходимите умения да майсторят с ръцете си, изпитват вътрешна потребност и удоволствие или им се налага да подобряват средата, която обитават – дом, вила, градина и т.н.

– Raider Pro: за потребители, основно занаятчии, които изкарват хляба си с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни електроинструменти. В самото начало на 2019 г. марката бе разширена с ново подсемейство Raider Pro R20 System. Така е реализирана утвърдилата се в света практика за създаване на семейство от най-често използвани акумулаторно захранвани електроинструменти, ползващи една и съща батерия и зарядно устройство. Особено за домашната работилница това е практично и икономически изгодно решение.

Raider Industrial: за работещи в индустриални производства, строителство и други дейности, които се нуждаят от високопроизводителни, минимално уморяващи и най-вече издръжливи на високи натоварвания и продължителна работа машини. Тук място за компромиси няма. Машините от серията Raider Industrial се ползват с 3-годишна гаранция, а някои от тях и с 5-годишна. За тях е създадена и специална система на сервизно обслужване „от врата до врата“. След обаждане от клиента, куриерска служба взима и връща ремонтираната машина в рамките на 3 до 4 денонощия.

За качеството на електроинструментите Raider и пазарния им успех красноречиво говори и фактът, че у нас и в други държави, досега са продадени над 2,3 млн. машини.

За отбелязване на 20-годишния юбилей на марката Raider фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД подготвя мащабна проява, като организираната през 2017 г. в чест на 25-годишнината на фирмата. За нея ще информираме допълнително.

За почитателите на марката, за своите настоящи и бъдещи клиенти, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са подготвили целогодишен празник – специална произведена за юбилея серия електроинструменти. Това е юбилейната

 

Raider Pro Black Edition

Към днешна дата серията включва пет модела ъглошлайфмашини с мощност от 750 W до 2400 W. Към серията Black Edition ще бъдат добавени още една ъглошлайфмашина и бормашина.

Юбилейната селекция Raider Pro Black Edition е проява на признателност към почитателите на марката. Същевременно е жест, който цели да подчертае най-характерната и особено привлекателна за клиентите характеристика на машините са марката Raider – оптимално съчетание между качество и цена, съобразени с потребностите на клиента, каквото рядко се среща на пазара.

Това бе ярко демонстрирано още с първата от серията Black Edition ъглошлайфмашина – RDP-AG42 с мощност 750 W. Това е машина, която веднага грабва окото, освен с необичайния за марката цвят, с издълженото си, с малък диаметър и поради това много удобно за хващане и работа тяло. Цената й е само 59,99 лв., докато машина с нейните характеристики на пазара се продава за около 89 лв. Този жест бе високо оценен на пазара, като по данни от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД вече над 2 месеца моделът отбелязва изключително високо ниво на продажби. Подобно е съотношението между продажната и реалната пазарна цена и при останалите машини от серията Black Edition.

Към момента серията ъглошлайфмашини Raider Pro Black Edition включва пет модела:

– RDP-AG42 Black Edition

– RDP-AG62 Black Edition

– RDP-AG63 Black Edition

– RDP-AG64 Black Edition

– RDP-AG65 Black Edition

Основните технически параметри на машините и цените им са дадени в таблицата.

Първите четири модела работят с най-често използваната големина абразивни дискове – 125 mm. Най-мощният, RDP-AG65 Black Edition, работи с най-големия размер дискове – 230 mm.

Всички имат удобна за държане допълнителна ръкохватка с релефно еластично покритие, което осигурява по-сигурно задържане на машината. С оглед на по-тежкия режим на работа, за който са пригодени и повишените вибрации, особено при работа с масивен диск за изпиляване, двата най-мощни модела – RDP-AG64 Black Edition и RDP-AG65 Black Edition, имат ръкохватки с антивибрационна конструкция, която съществено поглъща и намалява предаваните на ръката вибрации.

Вляво – RDP-AG42 Black Edition, вдясно – RDP-AG62 Black Edition

При модела RDP-AG65 Black Edition основната ръкохватка може да се завърта под ъгъл 45°, да бъде фиксирана в едно от двете положения. Това е съществено удобство при работа в различни пространствени положения и предимство на машината, като се има предвид теглото й (6,30 kg), както и усилието, необходимо за нейното сигурно удържане.

Единствен от всички, моделът RDP-AG64 Black Edition, има плавно електронно регулиране на честотата на въртене на диска в диапазона 4000–8000 min¯¹. Това позволява разширяване на диапазона от приложения в зависимост от инструмента (четка, различни по вид абразивни дискове) и вида на материала.

Вляво – При всички модели фиксирането на предпазния щит става с удобния за работа сигурно притягащ лостов механизъм. Вдясно – тъй като тялото на машината служи и за основна ръкохватка, при RDP-AG62 Black Edition отворите за вентилация на двигателя са разположени както отстрани, така и в задния край

При всички модели начинът за закрепване на абразивния диск е класическият – чрез притягаща гайка с два отвора за специалния двурог ключ. Еднакъв е и лостовият механизъм за фиксиране местоположението на предпазния щит и освобождаването му, за да бъде завъртян в положение, предпазващо най-сигурно работещия.

Помислено е дори и за дреболия, каквато е лентата с покритие тип „велкро“, с чиято помощ се прикрепва нагънатият електрически кабел.

Към отличителните белези на ъглошлайфмашините от серията Black Edition е наличието на електронно управление, което ограничава силата на пусков ток при включване на машината. Така се избягва появата на токов удар в електроинсталацията, което може да повреди някои по-чувствителни електроуреди, да прекъсне електрозахранването, ако, например, предпазителят е 10 A, вместо 16 А (изискуем за токов кръг за осветление). Ограничаването на максималния пусков ток разширява и възможностите ъглошлайфмашините да бъдат захранвани от различни по вид и характеристики електрогенератори. Плавното развъртане на диска, особено при най-големия размер и маса, оказват съществено благотворно влияние върху удържането на машината и безопасността на работа с нея.

Вляво – RDP-AG63 Black Edition, вдясно – RDP-AG64 Black Edition. Честотата на въртене на RDP-AG64 Black Edition се регулира плавно (в средата)

Електронна система също така предпазва машините срещу безконтролно включване след аварийно прекъсване на захранването.

Продължаваме с това, което не се вижда отвън, но намерихме в сервизната специализирана документация на тези машини.

– Намотките на статора и ротора са по-сигурно защитени чрез многослойно изолиращо лаково покритие. Това значително повишава експлоатационната дълготрайност на машините. Те са в състояние да работят при по-продължително натоварване и запрашена среда.

RDP-AG65 Black Edition има антивибрационна допълнителна ръкохватка, а основната може да се завърта и фиксира на 90°

– За увеличената дълготрайност допринася и новата, подобрена конструкция на турбината, която осигурява по-добро охлаждане на електродвигателя.

– За намаляване нивото на вибрациите, съпътстващи работата на машините, спомага и прецизното балансиране на техните ротори.

– Четките на електродвигателя са изработени от материал с повишена износоустойчивост, което значително удължава дълготрайността им.

– За дълготрайността на машините допринася също използването на висококачествени лагери, както и прецизно изработените от специално легирана стомана зъбни колела в редукторна кутия.

– Редукторната кутия е изработена от висококачествена сплав с нанесено чрез електростатичен метод черно покритие с шагренов повърхностен ефект.

– Греста, която фабрично се поставя в редукторната кутия, също е специално подбрана с оглед осигуряване на продължителна работа без необходимост от нейната скорошна подмяна с нова.

– Висококачественият пусков прекъсвач, с различна според модела конструкция, осигурява надеждно пускане и спиране на машината през целия експлоатационен период.

– Тялото на машините е изработено от специален полимер, осигуряващ висока устойчивост при удар, включително падане върху твърд под, срещу въздействие на масла и киселини.

Електроинструментите от юбилейната серия Black Edition ще бъдат в продажба през цялата 2020 година.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото