В категории: 2017, Актуални статии, Брой 9-10/2017, Инструменти, Представяме ви

„Евромастер Импорт Експорт“ 
отпразнува своя 25-годишен юбилей

На 22–24 септември „Евромастер Импорт Експорт“ отпразнува тържествено и стилно издържано своя 25-годишен юбилей. Събитието се проведе в ангажирания изцяло хотел „Рила“ в Боровец, като се наложи настаняване на част от участниците и в съседни хотели. Просторната бална зала „Рила“ едва побра близо 350-те участници и гости, дошли да изразят уважението и признателността си, да поздравят основателите и съсобственици на една от най-успешно развиващите се български фирми – четиримата братя Баша. На празника присъстваха управителите и представители на над 170 фирми, които изграждат дистрибуторската мрежа на „Евромастер Импорт Експорт“ в страната, ръководители на нейните представителства в Румъния и други балкански държави, на чуждестранни фирми, които от години успешно продават продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“, служители на фирмата в централата и от новите логистични центрове във Велико Търново и Варна. Сред присъстващите се открояваше и усмихнатата г-жа Zhuang Chaoying, която от 1997 г. насам е ръководител на офиса на българската фирма в Китай.

Вляво – г-жа Zhuang Chaoying, управител на офиса в Китай и г-н Лино Баша, съсобственик и управител на „Евромастер Импорт Експорт”.

Вдясно – Ръководители на гръцката фирма „Лефкадитис”, дългогодишен ключов партньор на „Евромастер Импорт Експорт”, връчват на братята Баша паметен дар – стилизирано златисто маслинено дърво, символ на човешката цивилизация и бъдеще.

Сърцевина на проявата бе двучасовата търговска конференция, на която бяха представени както стратегията и цялостното успешно развитие на „Евромастер Импорт Експорт“ през изминалите 25 години, така и развитието на двете водещи марки на фирмата – Raider и TopMaster Professional, набиращата бързо популярност марка Gadget. Представени бяха развитието на търговската мрежа и логистиката, позволяващи продуктите да достигат от заводите до крайния потребител, както и сервизната дейност, затвърждаваща доверието на клиентите.

За пръв път публично бе представено и партньорството на „Евромастер Импорт Експорт“ с немската високотехнологична фирма, световен лидер в производството на електроинструменти – Metabo.

Във фоайето пред конферентната и бална зала бяха експонирани подбрани образци електроинструменти и ръчни инструменти с марките Raider, TopMaster Professional и Gadget. В експозицията на Metabo бяха подбрани уникални по предназначение и иновации електроинструменти.

Само преди седмица списанието публикува статия, посветена на четвъртвековния юбилей на „Евромастер Импорт Експорт“ – интервю с двама от собствениците и управители на фирмата Мохамад и Лино Баша.

Без да повтаряме вече казаното от първа ръка, тук ще се постараем да запознаем читателите на списанието с основните ключови моменти и факти от развитието на „Евромастер Импорт Експорт“ като българска фирма, създала и успешно наложила на пазара цели 11 собствени марки.

 

Инж. Йордан Йорданов, търговски директор на „Евромастер Импорт Експорт“

Пътят на успеха

Конференцията бе открита от г-н Йордан Йорданов, търговски директор на „Евромастер Импорт Експорт“. Започвайки през 1992 г. с търговска дейност и в условията на силен недоимък на стоки, особено забележим в областта на електроинструментите и качествените ръчни инструменти, нейните основатели, четиримата братя Баша, успяват бързо да утвърдят позициите на „Евромастер Импорт Експорт“ на пазара на любителските инструменти. Да изградят на фирмата си име на лоялен, коректен партньор и да направят първите крачки в изграждане на своя търговска мрежа. Въпреки че търговската им дейност се развива успешно, те прозират, че солидно дългосрочно в перспектива развитие може да им осигури един все още нов за световната икономика път – създаването на собствени марки, без да е необходимо изграждането на големи и скъпи собствени производствени мощности. Тези заводи вече са били изградени в далечен Китай и привличат все повече клиенти от цял свят. Така се утвърждава днешната реалност – за няколко десетилетия далекоизточната държава се превръща в „работилницата на света“.

Развитието на фирмата преминава през следните ключови етапи:

– През 1997 г. „Евромастер Импорт Експорт“ създава собствено представителство в Китай, което през годините са развива и като площ, и като брой на служителите.

– През 2000 г. е създадена първата марка за електроинструменти Raider. След нея се биват създадени и останалите 10 марки, включително Raider Pro и Raider Industrial.

– 2005 г. В София „Евромастер Импорт Експорт“ открива своята централа в собствена сграда – офис, търговски център и склад.

– 2006 г. Извършва се мащабно преструктуриране и въвеждане на системата за управление на качеството ISO 9001.

– 2007 г. „Евромастер Импорт Експорт“ открива собствена фирма в Букурещ.

– 2008 г. Световно изложение Eisenwarenmesse в Кьолн. За пръв път машините Raider и инструментите TopMaster Professional биват представени пред европейския и световния пазари.

– 2011 г. Внедряване на интегрираната система за цялостен анализ и управление (ERP), базирана на Microsoft Dynamix AX, която обхваща и бизнеса извън България.

– 2012 г. „Евромастер Импорт Експорт“ отбелязва своята 20-годишнина. Открива се новата просторна и модерно обзаведена складова база.

– 2012 г. „Евромастер Импорт Експорт“ получава Златен медал от Международния технически панаир в Пловдив за многофункционалната дървообработваща машина RDP-CWM01.

– 2014 г. Открит е новият сервизен център на „Евромастер Импорт Експорт“, създават се значително по-добри условия за бързо и качествено обслужване на клиентите, чийто брой бързо нараства през годините.

– 2014 г. Поставя се началото на мобилната търговия. Внедрени са преносими устройства, чрез които заявката от клиента се предава директно за изпълнение.

– 2015 г. В централната част на Пловдив „Евромастер Импорт Експорт“ открива своя нов представителен магазин и изложбен център, обслужващ както клиенти, така и партньорските фирми от региона.

– 2015 г. „Евромастер Импорт Експорт“ получава сертификат за „Най-печелившо малко и средно предприятие“ в България.

– 2016 г. „Евромастер Импорт Експорт“ открива собствен дистрибуционен център в Букурещ – придобива обширна четириетажна сграда и огромна складова база.

– 2016 г. „Евромастер Импорт Експорт“ открива във Велико Търново своя пръв логистичен център за Северна България.

– 2016 г. Първо участие на световното изложение China International Hardware Show (CIHS) в Шанхай.

– 2016 г. „Евромастер Импорт Експорт“ става ексклузивен официален представител на Metabo за България.

– 2017 г. Разширява и модернизира магазина си на ул. „Сребърна“ в София. Идеята за този обект е по-добро обслужване на онлайн търговските фирми.

– 2017 г. В началото на ноември предстои откриването на регионален логистичен център във Варна.

Отбелязвайки откриването на логистични центрове, г-н Йорданов специално подчерта, че те се изграждат и функционират единствено с цел подпомагане на бизнеса на търговските партньори в съответния регион.

Сериозна стъпка, отклоняваща се от досегашната политика на фирмата, е поемането през 2016 г. на дистрибуцията на инструментите на немската фирма Metabo. Немската фирма е световен, при това технологичен лидер на световния пазар на електроинструменти. Тя е изключително иновативна компания. Българската фирма е избрана сред щателен преглед на възможностите й в областта на логистиката, на финансите, организацията на работа и качеството на персонала на фирмата.

През всички години „Евромастер Импорт Експорт“ се развива планомерно с устойчиви темпове на растеж. Това извежда фирмата като водещ доставчик на българския пазар на много широка гама електрически, моторни, пневматични, ръчни инструменти, машини и др. продукти.

Само през последните 5 години фирмата е постигнала общ ръст в продажбите 85%. При т. нар. традиционна търговия, която обхваща дистрибуторите и директните продажби, ръстът за този петгодишен период е 93%. С 58% процента нараства оборота, реализиран чрез големите специализирани търговски вериги. Продажбите чрез онлайн търговията бележи ръст от 5945%, което се обяснява с ниското изходно ниво през 2012 г. Това обаче показва и бъдещото развитие на търговията.

През последните пет години броят на служители нараства с 34% – от 135 на 181 в началото на 2017 г., а до края на годината навярно ще достигне 200. Броят на обслужваните обекти нараства с 41% – от 860 на 1210 през тази година, което илюстрира темповете на развитие на дистрибуторската мрежа на фирмата. За мащаба на търговията и извършените доставки говори и развитието на складовата база – от 8700 палетни места през 2012 г. на 20 000 през 2017 г.

Направените значителни инвестиции за разширяване на инфраструктурата създават основата за още по-бързи темпове на развитие през следващите години.

 

Г-н Милен Виденов, ръководител направление „Експорт”

Експортна дейност

Тази по-малко позната в България страна от дейността на „Евромастер Импорт Експорт“, бе представена от г-н Милен Виденов. Освен в България, където фирмата е завоювала водещи пазарни позиции, нейните продукти се продават успешно и в редица други държави, като: Гърция, Грузия, Естония, Испания, Италия, Косово, Македония, Малта, Босна и Херцеговина, Португалия, Словения, Судан, Сърбия, Франция, Хърватска и Чехия. В Румъния, където фирмата има дългогодишно присъствие, вече функционира и мощен логистичен център. През последните 5 години реализираният зад граница оборот е нараснал с 235%, което е резултат на политиката за навлизане на чужди пазари. Това говори красноречиво за качеството и конкурентоспособността на продуктите, основно с марките Raider и TopMaster Professional. Принос за все по-добрата разпознаваемост и добър прием на тези марки има и участието на „Евромастер Импорт Експорт“ в големите световни изложения Eisenwarenmesse в Кьолн и China International Hardware Show (CIHS) в Шанхай.

Търговията в Румъния се развива много успешно. Започвайки с един служител през 2007 г. днес за „Евромастер Импорт Експорт“ работят 28 души на този пазар. За по-добро обслужване територията на страната е разделена на три зони и е изцяло покрита. Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ работи чрез 26 дистрибутора и 500 директни търговски обекта. За изминалия период оборотът е нараснал 10 пъти. Новият обширен център в Букурещ разполага с 3000 палетни места, което е трикратно увеличение спрямо възможностите отпреди година.

Вълнуващ момент в деловата атмосфера на конференцията внесоха управителите на гръцката фирма „Лефкадитис” от Лариса, която от години много успешно продава машините Raider. За отбелязване е, че по-рано тя е била основен дистрибутор на много популярна в сектора на любителската техника немска марка. Преориентацията в търговската й политика се дължи както на качеството на машините Raider и инструментите TopMaster Professional, така и на гъвкавия партньорски подход на „Евромастер Импорт Експорт“. Българската фирма е разработила и доставила на своя партньор няколко машини, специално пригодени за условията на работа на гръцките фермери и пазарно търсене. Такъв пример е моторната коса RD-GBC14, пригодена за косене на дебелостеблена тревиста растителност, характерна за островите и крайбрежието на страната.

 

Инж. Красимир Петков, бранд мениджър за марката Raider

Развитие на марката Raider

Водещите марки на „Евромастер Импорт Експорт“ – Raider и TopMaster Professional, бяха представени от инж. Красимир Петков, мениджър за марката Raider.

Марката Raider обхваща много широка гама от електроинструменти. Създадена е и излиза на пазара през 2000 г. Година по-късно „Евромастер Импорт Експорт“ създава и марката TopMaster Professional. Днес те са двете водещи марки на фирмата.

От самото създаване TopMaster Professional е замислена като марка за инструменти, предназначени за професионалисти, за занаятчии с високи изисквания към качеството на инструментите си. Планомерно през следващите години биват създадени и останалите общо 11 собствени марки, които лекторът представи накратко.

Безспорно Raider, с нейното развитие Raider Pro и Raider Industrial, е водещата марка, на която се дължи около 65% от оборота на фирмата. За последните пет години продажбите имат устойчив годишен ръст от средно около 20%, като за целия период той е 107%, т.е. те са се удвоили. През 2015 г. „Евромастер Импорт Експорт“ е инвестирала над 5 млн. USD за създаване на 122 нови машини Raider. Същата тази година ръстът на продажбите е скочил на 35%. Ораторът заяви, че това е инвестиция, която нито една българска компания в бранша досега не е правила, няма и да направи в бъдеще.

С марката Raider към момента се предлагат общо 1470 артикула, от които 466 са различни по вид и модел машини. Иначе казано, машина Raider има за всеки, заяви инж. Петков.

Той подчерта, че не само в България, но и в цяла Европа, няма друга марка в този ценови сегмент, която да предлага толкова обширно портфолио. Това отразява стремежа на „Евромастер Импорт Експорт“ да обхване целия спектър от пазарно търсене. Машините Raider са разпределени в 47 продуктови групи, като всяка от тях е много добре структурирана. Всяка една машина е точно съобразена с дадена група клиенти и извършване на конкретна дейност. Всяка машина, била тя Raider, Raider Pro или Raider Industrial, е с достатъчно добро качество. Разликата е в целевата група клиенти, които ще използват тези машини.

Групата на аксесоарите включва 1004 бр. За темповете на техническо развитие на марката Raider говори и фактът, че още с отпечатването си каталогът на Raider е вече остарял. Към момента се предлагат 88 артикула, които липсват в отпечатания в края на миналата година продуктов каталог. Сред тях 56 са нови модели електроинструменти и 32 са новите консумативи.

За аксесоарите бе специално подчертано, че има цели групи, чието качество не отстъпва на водещите световни марки. Качеството на режещите инструменти е многократно доказано чрез множество изследвания и тестове, които се извършват периодично в „Институт по металознание акад. Ангел Балевски” към БАН. Освен за машините Raider под същата марка се предлагат консумативи и инструменти, пригодени за работа с машините на други производители.

Това е особено важно, защото от качеството на консумативите, на инструмента, в много голяма степен зависи производителността на работа с една или друга машина. Това позволява на хора, които работят с други марки машини, да закупуват консумативи за тях с обичайното качество, но в пъти по-изгодна цена. Редица водещи фирми така проектират своите машини, че да работят единствено с консумативи със същата марка. При Raider стремежът е даден консуматив, примерно трионче за машина с осцилиращо действие, да бъде универсално приложим и за други марки.

Инж. Петков обяви, че само през последните пет години, от 2012 г. досега, са продадени 1 870 000 електроинструмента и машини с марката Raider. Средно годишно с марката Raider биват продадени над 310 000 машини. По тези показатели марката е безспорен лидер на българския пазар. Почти няма сфера на дейност, за която да не се предлага машина Raider с достатъчно добро качество.

Той обърна специално внимание на моделите, които може да бъдат определени като знакови за марката през последните пет години.

Отличително за марката Raider е, че нееднократно, назад във времето, се въвеждат на пазара машини, каквито изобщо не са били налични на пазара или в съответния ценови клас. Така например през 2012 г. „Евромастер Импорт Експорт“ пуска на пазара лентова шлайфмашина Raider, специално пригодена за работа на труднодостъпни места. Още по-назад във времето, през 2008 г., е пусната и малка ъглошлайфмашина с диаметър на диска 115 mm, мощност 900 W и електронно регулиране на честотата на въртене. И досега, девет години по-късно, този модел е без конкуренция в своя ценови клас.

Инж. Петков посочи и редица други машини с подобни отличителни характеристики, които са описани по-подробно в посочената вече статия. От изброените от лектора машини ще посочим още само развитието на акумулаторната бормашина RDP-CDL02, пусната на пазара през 2012 г. Изключително успешно продаваната машина през годините преминава развитие през няколко подобрения като последното от този месец е поредното увеличаване на капацитета на литиево-йонната батерия от 1500 mAh на 2000 mAh. Същественото тук е, че непрестанното усъвършенстване на качеството и функционалните възможности на машината от 2012 г. насам се прави без промяна на цената. Това важи за още редица други електроинструменти. Стремежът е предлаганите продукти да бъдат непрестанно адаптирани към променящата се пазарна среда и изискванията на клиентите. На това се дължи и високата динамика в развитието на марката. Резултатът е по-висока удовлетвореност сред клиентите, нарастване на търсенето. Съществен фактор за непрестанното разширяване на пазарните позиции на марката.

Като тенденция инж. Петков посочи бързото развитие на марката Raider в посока на акумулаторно захранваните машини. Тази световна тенденция е характерна и за нашата страна. Стремежът е към обособяване на цели семейства, използващи една и съща акумулаторна батерия.

Според извършено социологическо проучване, 76% от клиентите са лоялни към марката Raider. Извършили са поредната си покупка, защото вече притежават друг инструмент с тази марка и вярват в качеството на продуктите, които я носят. В голяма степен това се дължи и на своевременно, качествено извършваната сервизна дейност на машините Raider.

В следващ брой на списанието ще продължим с представяне на изнесената на юбилейната конференция интересна и малко позната информация за марките TopMaster Professional, Gadget и Basic Skillco.

Отделно ще представим и подробностите, свързани с дистрибуцията на електроинструментите на Metabo, както и най-новите модели на този изтъкнат немски производител. Ще продължим традицията списание „Направи сам“ да бъде изворът на професионална информация за тази марка, като продължим списъка от 101 досега публикувани статии, посветени на машините Metabo.

За пълнота ще добавим, че след търговската конференция участниците се впуснаха в състезателно сглобяване на 22 различни марки автомобили. След това отборите се състезаваха и в майсторско управление на своите машини. Поради липса на пътна полиция няколко от най-ентусиазираните пилоти катастрофираха, като връхлетяха и отнесоха масата на журито. Пострадали нямаше и падна много смях. Най-щастливи, естествено, бяха децата, а те увлякоха с ентусиазма си и своите родители.

Програмата завърши с тържествена гала вечеря, на която братята Баша поздравиха своите гости, търговски партньори и служители.

Следва

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото