В категории: 2017, Актуални статии, Брой 9-10/2017, Инструменти, Представяме ви

„Евромастер Импорт Експорт” е ексклузивен партньор на Mеtabo

На 22–24 септември фирма „Евромастер Импорт Експорт” тържествено отбеляза своята 25-годишнина. Проявата бе проведена в курорта Боровец. Нейната делова чест бе търговска конференция с участието на близо 350 участника – партньори, гости и служители на компанията.

На конференцията за пръв път бяха официално обявени подробности около едно от значимите събития през годината в търговията с електроинструментите в страната ни – от края на 2016 г. „Евромастер Импорт Експорт“ е новият единствен и изключителен представител на Metabo за България.

Ето защо презентацията на д-р инж. Лъчезар Нешев, продуктов мениджър за Metabo, бе очаквана с голям интерес, а той бе посрещнат с аплодисменти. Интересът бе допълнително засилен и от разположената пред конферентната зала експозиция с подбрани модели електроинструменти на Metabo, някои от които уникални.

Това, което най-силно вълнуваше аудиторията, бе как новият дистрибутор ще развива занапред продажбите на електроинструментите на тази високо реномирана немска марка чрез собствената си дистрибуторска мрежа в отличие от доскоро съществуващия модел на търговия. Интересът бе насочен също и към редовните доставки на резервни части и организацията на сервизната дейност.

Преди да му предоставим думата обаче, трябва да кажем няколко думи за представянето на марката Metabo досега. От години Metabo е добре позната марка на българския пазар на професионални инструменти. Тя е добре позната и на читателите на „Направи сам“, откак стъпва за пръв път в България през 1993 г. Към момента на сайта на списанието се намират 102 статии, подбрани измежду всички досега публикувани в „Направи сам”. По тях читателят може да проследи неспирния поток от технологични новости, родени в изследователските и проектантски центрове на немската компания, поредицата от нови модели, световна новост, всеки от които бележи поредния връх при даден вид електроинструменти.

Както при всеки друг високотехнологичен сектор, за да бъде световен лидер в производството, компанията трябва да бъде водеща и в изобретателството, в развитието на науката и технологиите, в непрестанното създаване на нови и нови високо иновативни продукти, които теглят техническия прогрес устремно напред и държат конкурентите на дистанция зад себе си. За приноса на Metabo в световния технически прогрес красноречиво говори фактът, че компанията притежава над 700 патента и регистрирани производствени образци.

Не случайно в редица от стотината публикации за продуктите на Metabo в „Направи сам” се срещат често определения като: „Революционна акумулаторна батерия на Metabo – LiHD“, „Първата в света акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah“, „Революционен скок в производството на акумулаторни електроинструменти“ и т. н. Марката е известна и с редица изключително редки, дори уникални машини като фамилията инструменти за обработка на изделия от неръждаема стомана, фрезата за премахване на стари лакови покрития LF 724 S, ръчната машина за сатиниране SE 12-115 и др.

Поради продължилата над година промяна в дистрибуцията на продуктите на Metabo на българския пазар, през този период списанието изостана в своевременното отразяване на новостите, които немският производител непрестанно генерира. Скоро ще запълним тази празнина и ще продължим изпреварващо да информираме милионната аудитория на „Направи сам“ за новите продукти на Metabo.

Д-р инж. Лъчезар Нешев, продуктов мениджър за Metabo

След това кратко въведение даваме изцяло думата на д-р инж. Лъчезар Нешев, продуктов мениджър за направлението Metabo в „Евромастер Импорт Експорт“. Той е добре познат в бранша, защото от 24 години насам професионалната му кариера е неизменно свързана с вноса и налагането на Metabo на българския пазар.

В началото на своето изказване д-р Нешев обърна внимание, че изборът на „Евромастер Импорт Експорт“ за единствен и изключителен представител на Metabo за България е в резултат на продължително цялостно проучване на потенциалните кандидати и детайлни преговори. Така в края на 2016 г. българската фирма е била избрана като най-надежден партньор. Това е стъпка с голямо значение за бъдещото развитие на „Евромастер Импорт Експорт”, защото тя заема своето място в най-високия сегмент от пазара на професионални електроинструменти и машини.

При това първо представяне на Metabo пред многолюдното партньорско семейство на „Евромастер Импорт Експорт“ д-р Нешев акцентира основно върху историята – възникването и основните моменти, бележещи развитието на компанията до израстването и утвърждаването й като световен лидер в производството на електроинструменти и машини с най-високо професионално ниво.

Като редица други фирми в Германия, в основата стои изобретателността и предприемчивостта на един даровит човек – Албрехт Шнитцер. През 1923 г. той конструира и произвежда в пекарната на баща си ръчна бормашина, която многократно превъзхожда познатия дотогава доста примитивен ръчен инструмент, маткапа. Тя има челюстен патронник, а зъбната предавка позволява въртене на свредлото с голяма честота. Свободата на частната инициатива и конкуренцията е благоприятната среда за покълване и развитие на заложбите у дарени свише хора, творци и двигатели на човешкия прогрес. От наименованието на машина за пробиване на метали (Metallbohrdreher) произлиза и името на фирмата. Изобретената от Албрехт Шнитцер бормашина е толкова успешна, че под наименованието „№18“ от нея биват произведени и продадени над 50 000 броя. През 2014 г. изобретателят в съдружие с Юлиус Клос основава в град Нюртингер фирма Schnizler GmbH, която се премества в бившата пивоварна, собственост на новия съдружник. През 1927 г. като акционер в компанията се присъединява и г-н Валтер Рауч, който поема управлението на продажбите в страната и чужбина. През 1932 г. компанията е преименувана на Metabowerke Closs, Rauch & Schnizler KG.

Фирмата е фокусирана изцяло в производството на професионални електроинструменти и машини. Това е заявено и в девиза на фирмата: Professional Power Tool Solution (Професионални решения за електроинструменти).

Към днешна дата за Metabo работят над 1900 служители от цял свят. На 1100 от тях местоработата е на територията на Германия. Щабквартирата и днес се намира в град Нюртинген. През 2016 г. компанията е достигнала оборот от 423 млн. евро. Продукцията се продава по целия свят чрез 25 дъщерни търговски дружества и над 100 ексклузивни местни вносители. Фирмата има твърдо установена политика във всяка отделна държава да упълномощава само по един ексклузивен вносител. Дъщерни фирми се откриват само в най-големи държави с подобаващо големи пазари.

Metabo е силно експортно ориентиран производител – над 80% от продукцията се продава зад граница. За успехите на компанията, за нейните водещи позиции на световния пазар именно в най-високия сегмент на професионалната техника здравият фундамент е изграден от притежанието на над 500 активни към момента патента. Следователно във всяка една машина с марката Metabo са вложени множество иновации и много средства за нейното разработване.

Ораторът подчерта, че в експозицията пред конферентната зала са изложени редица уникални електроинструменти, които може да се видят на пазара единствено с марката Metabo. Metabo е една от фирмите, които най-късно откриха свои собствени производствени мощности в Китай, конкретно в Шанхай. В този завод на Metabo се произвеждат предимно ценово ориентирани машини. Останалите, по-голямата част и най-вече машините, от които се изисква най-висока надеждност, се произвеждат в завода в Нюртинген. Именно надеждността е основната, водещата цел, заложена в производствената стратегия на Metabo.

С три последователни слайда, които поместваме тук, инж. Нешев илюстрира историята на продуктовото и иновационно развитие на фирмата.

– 1934 г. – Metabo създава и пуска на пазара своята първа ръчна електрическа бормашина.

– 1957 г. – пуска в серийно производство първата си бормашина с ударно действие.

– 1966 г. – първата малка ъглошлайфмашина излиза на пазара. Тя има механичен предпазител за предпазване на работещия в случай на заклинване на диска.

– 1985 г. – Metabo излиза на пазара на акумулаторните електроинструменти с първата си бормашина от този вид. Немският производител се утвърждава бързо като световен лидер в разработката и производството акумулаторно захранвани електроинструменти.

– 2000 г. – Пуска в производство първата ъглошлайфмашина със собствена конструкция електродвигател, наречен Marathon. Този изключително успешен и издръжлив на високи и продължителни натоварвания електродвигател бързо бива внедрен и в повечето останали видове електроинструменти на фирмата.

– 2002 г. – на пазара излиза първият представител на серията компактни електрически отвертки Power Grip. Отвертката PowerGrip² е насочена предимно към сектора на инструментите за домашна употреба, докато моделът PowerMaxx е в състояние да задоволи претенциите на всеки професионалист. През 2014 г. на пазара излиза четвъртото поколение на станалия изключително популярен и успешен инструмент PowerMaxx.

– 2005 г. – Metabo пуска на пазара първите акумулаторни инструменти с литиево-йонни батерии.

– 2010 г. – Metabo разработва и създава гама от електроинструменти за обработка на изделия от неръждаема стомана: с мрежово захранване и с акумулаторно, година по-късно.

– 2012 г. – пуска на пазара литиево-йонна батерия с капацитет 4,0 Ah, поредната световна новост, елемент от технологията Ultra-M. Появяват се редица електроинструменти, работещи с нея.

– 2013 г. – поредната световна новост – ъглошлайфмашина с „плоска“ глава (със силно намалена височина на редуктора), в мрежово и акумулаторно изпълнение.

– 2013 г. – отново Metabo първа в света пуска на пазара литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah.

– 2014 г. – Metabo пуска изцяло ново поколение от малки ъглошлайфмашини – общо 22 нови модела с мощност от 900 до 1700 W. Най-мощният модел е също световна новост.

– 2015 г. – поредната световна новост – Metabo пуска новата литиево-йонна акумулаторна батерията LiHD, резултат на 30 години изследователска работа за развитие на технологията за производство на акумулаторни батерии. Това позволява създаването на акумулаторни аналози на мрежово захранваните машини – невъзможно до този момент. За сега батериитe LiHD се предлагат с капацитет 7,0 Ah, 5,5 Ah и компактна версия с капацитет 3,5 Ah.

– 2016 г. – Metabo пуска на пазара първата голяма ъглошлайфмашина, захранвана с акумулаторна батерия с напрежение 36 V. Диаметърът на работния диск е 230 mm, а мощността й съответства на машина с мрежово захранване и мощност 2400 W. Това е поредната световна новост от палитрата на Metabo.

От този списък продукти с висока иновативна стойност се вижда, че от 2005 г. насам делът на акумулаторно захранваните електроинструменти и необходимите за тях батерии все повече нараства. Това е илюстрирано нагледно и на представения тук слайд.

Понеже част от посочените нови продукти и технологии вече бяха споменати, ще отбележим само че през 2004 г. Metabo създава и патентова технологията AIR-Cooled за зареждане на батериите. При нея се използва принудително въздушно охлаждане на батерията в процеса на зареждане. Благодарение на тази технология времето за зареждане се съкращава значително, а дълготрайността на батериите нараства с над 50%.

Благодарение на технологията Metabo Ultra-M се постига на максимална мощност и производителност, максимална дълготрайност, а така също и 100% съвместимост с батериите – както с по-старите, така и от следващите поколения електроинструменти. Технологията Metabo Ultra-M е базирана на микропроцесорно управление, което обхваща батерията, електродвигателя и зареждащото устройство.

Всички акумулаторни батерии на Metabo – Li-Ion и LiHD с капацитет над 3,0 Ah се продават с 3-годишна (XXL) гаранция.

Това накратко е стръмният път, по който Metabo се утвърждава като световен лидер.

Последната новина е, че създаденият от „Евромастер Импорт Експорт” български сайт на Metabo вече у достъпен в интернет пространството.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото