В категории: Брой 1-2/2007, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Фреза на Metabo за премахване на стари лакови покрития

Една от най-трудоемките и съответно неприятни операции при ремонта на мебели, дограма и други дървени предмети е премахването на старото лаково покритие преди нанасяне на новото. За тази цел се използват три технологии: размекване на старото покритие чрез обработването му със специални химикали, след което то се отстранява с шпахтел, постигане на същия ефект чрез нагряване на повърхността с пистолет с горещ въздух и изцяло механично отстраняване. В последния случай най-често се използват различни шлайфмашини. Лентовите имат най-висока отнемаща способност, но вероятността основата да се надере непоправимо е прекалено голяма и когато става дума за мебели, едва ли те са най-доброто решение. Ексцентършлайфмашините предлагат компромис между достатъчно висока отнемаща способност и същевременно постигане на добро качество на шлифованата повърхност. Същинският проблем при отстраняване на старите лакови покрития чрез шлифоване е бързото запълване на абразивната повърхност на шлифовъчния лист с частички от покритието. Те се сливат в твърда маса, поради което той много бързо става негоден за употреба и трябва да се смени с нов. Вярно – водещите производители на абразивни материали предлагат специално предназначени за шлифоване на лакови покрития листове, с които може да се работи по-продължително, но в крайна сметка проблемът остава и ако човек тегли калема, ще види, че цената за отстраняване на старото покритие чрез шлифоване излиза доста „солена“.

Оптималното решение на проблема е специализираната фреза за отстраняване на лакови покрития Metabo LF 724 S. Освен по начина си на действие, тя е уникален инструмент и по това, че други производители не предлагат такъв инструмент. Поне нашето проучване в Интернет не откри конкуренти. Фрезата има четири твърдосплавни ножа, които се въртят с честота 10 000 minˉ¹ (без товар). Дълбочината на фрезоване в аксиална посока може да се променя плавно в границите 0–0,3 mm, а в радиална е постоянна – 0,15 mm. Широчината на ивицата, която се обработва при еднократно преминаване на машината, е 80 mm. С фрезата еднакво лесно се обработват плоски повърхнини, а също и различно широки фалцове, при което фрезоването се извършва едновременно по двете взаимно перпендикулярни прилежащи повърхности. За целта се отваря едно от капачетата, намиращи се в челото и отстрани на тялото на машината. Голямо предимство е и това, че повърхността може да се обработва и в граничните зони, например при паркетни настилки до самия перваз, без да остават ивици по края, за които се налага използване на ръчна цикла например. Цикленето е не само трудоемка операция, изискваща значителни умения за постоянно заточване на инструмента, но дълбочината на отнемане на материала практически не може да се контролира точно и върху повърхността остават груби следи от циклата. Всичко това прави фрезата LF 724 S идеалния инструмент при ремонт и подновяване на лаковото покритие на дървени врати, прозоречни рамки и каси, дъсчени облицовки, входни и гаражни врати, дървени стълбища, подови настилки от масивен паркет, различни мебели и др. Машината е отличен помощник също и при производството и ремонта на лодки.

Фрезата позволява съкращаване на времето, необходимо за премахване на старото лаково покритие с до 70% в сравнение с работата с шлайфмашина. Да не говорим, че се спестяват съвсем немалките разходи за покупка на абразивни листове. Препоръчва се съвсем леко шлифоване като довършителна операция, след като покритието е отстранено с фрезата. Освен това фрезата работи напълно безпрашно, което е още едно съществено предимство, защото вдишването на прахта, отделена при шлифоване на стари лакови покрития, определено не е здравословно.

Отстраняването на покритието чрез фрезоване има съществени предимства пред нагряването с горещ въздух, при което повърхността може да се повреди непоправимо, старото покритие да се спече и втвърди още повече, а и снемането му става частично и на петна. Химическите препарати са подходящи при по-груби предмети, а и не всички лакове се размекват успешно с тях. Освен това не са безвредни и налагат редица ограничения за безопасна работа и съхраняване.

В комплекта на Metabo LF 724 S се съдържа и метален водач за паралелното водене на машината, което улеснява работата и предпазва от повреда на повърхности, които не бива да се обработват по този начин. Машината има масивно тяло, изработено от алуминиева отливка, ергономично оформени ръкохватки, тежи 2,6 kg, а по време на работа вибрациите са почти незабележими. Двигателят (710 W) има достатъчен резерв от мощност, вградена защита срещу претоварване (съединител Metabo S-automatic) и специална защита на намотките срещу проникване на абразивни частички.

Прочетете още за фрезата тук.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото