В категории: Брой 12/2015, Инструменти

Революционна акумулаторна батерия на Metabo – LiHD

sn1Немската фирма Metabo е измежду лидерите, които непрестанно генерират новости в производството на електроинструменти. Като производител, съсредоточил вниманието си основно върху професионалната техника, Metabo често е носител на поредната „палма на първенството“ в създаване на нови решения и тяхната конкретна реализация в нови модели машини, изпреварващи постигнатото от конкурентите им ниво. Като най-бързо развиващ се от години сегмент в производството на ръчни електроинструменти – захранваните с акумулаторна батерия, подобно на останалите лидери от световна класа, така и Metabo заделя много голямо внимание, усилия и средства за развитието на литиево-йонните батерии. Този вид батерии направиха възможен резкия възход и появата на множество все по-мощни и производителни ръчни автономни електроинструменти, нещо което по-рано бе немислимо.

Развитието на електроинструментите на Metabo през последните 10-15 години лесно може да се проследи по над 120 написани от редакцията на сп. „Направи сам“ и публикувани на сайта статии.

Понеже тема на тази статия са новите акумулаторни батерии на Metabo LiHD, лесно може да проследим тяхната история, като хвърлим поглед към публикуваните в „Направи сам“ за предшествениците им статии:

„Metabo пусна първата в света акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah“ (18 март 2013 г.)

„Акумулаторни батерии на Metabo с 33% по-голям капацитет“ (2012 г.).

–  „Metabo първи пускат на пазара ново поколение акумулаторни батерии с капацитет 4,0 Ah (2012 г.).

fig1Поредното постижение от световна величина – батерията LiHD, e резултат на 30 години изследователска работа на Metabo за развитие на технологията за производство на акумулаторни батерии.

Сега, 2 години след като Metabo пусна на пазара най-мощната (с най-голям капацитет) литиево-йонна батерия по това време, в средата на 2015 г. се появи поредното най-високо световно постижение на немската компания – батерията Metabo LiHD. sn2Sn4Самият производител я определя като революционна стъпка в развитието на акумулаторните батерии, откриваща нови хоризонти за производството на електроинструменти с автономно захранване. В подкрепа на това твърдение, едновременно с новата батерия, Metabo публично обяви и демонстрира първата в света голяма акумулаторна ъглошлайфмашина с диаметър на диска 230 mm. Захранвана с батерия с напрежение 36 V и, естествено, с безчетков електродвигател, тя е съпоставима по мощност и производителност с ъглошлайфмашина с мрежово захранване и мощност на електродвигателя 2400 W. Тази ъглошлайфмашина ще бъде пусната на пазара в началото на 2016 г.

fig2Сравнителни тестове между малка ъглошлайфмашина WB LTX BL 125 (диаметър на диска 125 mm и батерия LiHD) и мрежов модел W 9-125 Quick (1000 W) са показали, че двата инструмента имат практически еднаква производителност – 4,1 mm/s срещу 4,2 mm/s за мрежовата машина при рязане на стоманена ламарина с дебелина 4 mm.

Metabo вече предлага и настолни циркулярни триони (KGS 18 LTX 216 и KS 18 LTX 216), работещи със захранване от акумулаторна батерия. Така например при напречно рязане на летва от мека дървесина със сечение 26,5 х 6,5 cm и батерия от досегашния вид с капацитет 5,2 Ah, циркулярният трион KGS 18 LTX 216 постига скорост на рязане 10 mm/s. С новата батерия LiHD скоростта на рязане се повишава на 18 mm/s.

С две думи, създаването на новата LiHD батерия ще отприщи пътя за появата на редица нови мощни и високопроизводителни акумулаторни електроинструменти на Metabo, сред които се очакват: къртачи SDS-Max, големи ръчни циркулярни триони, дори и фреза за изрязване на канали в стени с интегрирано засмукване на прахта.

В сравнение със своят предшественик, батерията с капацитет 5,2 Ah, новата LiHD предлага с 87% по-продължителна работа и с 67% по-голяма производителност с едно зареждане. Тези резултати се постигнати благодарение на комбинацията от най-нов тип литиево-йонни акумулаторни елементи (с увеличена активна маса и използване на висококачествени елементи от сребро и мед) и специално разработена за тях управляваща електроника с редица нови компоненти. Резултатът е значително повишаване на електрическата мощност, която батерията може да отдава, респективно на възможността от нея да се черпи повече енергия. Част от тези иновативни нововъведения са масивните токопроводящи шини и свързващи елементите мостове, както и усилените електрически контакти от легирана мед със силно намалено електрическо съпротивление.

Sn3За да стане комбинацията от предимства още по-съкрушителна трябва да се добави, че новите LiHD имат със 100% по-голяма дълготрайност.

Обичайната практика е сравняването на две батерии да се прави чисто „аритметично“ според големината на техния номинален капацитет. Появата на новите LiHD обаче, срива този подход. При обичайните литиево-йонни батерии стойността на нейния номинален капацитет е постижима (достоверна) само при консумация на ток с малка сила. При нарастване на силата на черпения от батерията електрически ток, реално използваемият капацитет значително намалява, като може да спадне дори под половината от обозначената на нея номинална стойност. При новите LiHD батерии обаче това не е така. При тях, дори и при черпене на ток с голяма сила, реалният използваем капацитет на батерията се запазва съвсем близо до номиналния. На това се дължи значително по-голямата продължителност на работа с едно зареждане на LiHD батерията (при интензивно натоварване на инструмента) в сравнение с останалите литиево-йонни батерии, отколкото пресметнатата на база съотношението между техните номинални капацитети. При продължителна и с високо натоварване работа батериите LiHD се нагряват значително по-малко, което пък се отразява силно положително върху продължителността на експлоатационната им годност. Когато се добави и споменатият вече факт, че батерията LiHD осигурява с 87% по-голяма продължителност на работа, което означава и значително по-рядко зареждане, всичко това обяснява двукратно по-голямата дълготрайност на тези батерии в сравнение с обичайните.

Sn5Добра новина за всеки сегашен и бъдещ притежател на акумулаторни инструменти Metabo е, че новият тип батерии са напълно съвместими с всички вече съществуващи, както и с произведените в бъдеще инструменти. Така например само захранваните с напрежение 18 V към момента са повече от 50. Новите батерии се вписват в изпитаната от близо 15 години насам технология Metabo Ultra-M, която осигурява постигане на максимална мощност и производителност, максимална дълготрайност, а така също и 100% съвместимост с батериите както с по-старите, така и от следващите поколения. Технологията Metabo Ultra-M е базирана на микропроцесорно управление, което обхваща батерията, електродвигателя и зареждащото устройство.

Новите батерии се произвеждат в три разновидности според капацитета им:

– LiHD 6,2 Ah;

– LiHD 5,5 Ah;

– LiHD 3,1 Ah – компактно решение, съчетаващо максимална мощност с минимална големина (височина) и тегло.

Това поражда широки възможности за избор на батерията с оглед на естеството на работа, според нейното тегло и големина, несъмнено и съобразено с цената.

Зареждащото устройство е създадено по изпитаната технология с интензивно въздушно охлаждане на елементите и батерията като цяло Metabo AIR COOLED, което в съчетания с електронния контрол силно съкращава продължителността на процеса и спомага за удължаване на дълготрайността на батерията.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2015, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото