В категории: 2014, автомобили, Брой 1-2/2014, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Четвърто поколение Metabo PowerMaxx

Metabo1

По установена от години традиция в началото на януари пред своите клиенти и почитатели на марката Metabo прави първото за годината представяне на новите модели, с които увеличава ударната си мощ при отстояване и разширяване на своите позиции на световния пазар за професионални електроинструменти. Сред обявените преди месец новости през първото полугодие се открояват акумулаторните бормашини-отвертки PowerMaxx BS и PowerMaxx BS Quick, акумулаторният ударен гайковерт SSW 18 LTX 400 BL с максимален въртящ момент 400 Nm, новото бързозареждащо устройство за акумулаторни батерии на Metabo с изходящо напрежение от 14,4 до 36 V, новата серия водни помпи и хидрофорни уредби за водоснабдяване на дома и поливане на градината и др.

В този брой на списанието даваме предпочитание на новата акумулаторна бормашина-отвертка PowerMaxx BS. Причините за този избор са няколко. Този вид бормашини със захранващо напрежение 10,8 V вече добиха мощност, която в съчетание с малките им размери и тегло, ги правят най-предпочитаните и най-често използвани за много широк кръг от приложения. Освен това новият модел е поредният електроинструмент на Metabo, който с появата си оглавява световна класация – в случая за най-компактен акумулаторен инструмент от този вид и захранващо напрежение 10,8 V.

2

Metabo успешно развива групата на миниотвертките от 2001 г. насам, когато пуска на пазара едновременно два модела – PowerGrip и PowerMaxx, работещи с никел-кадмиеви батерии с изходящо напрежение 4,8 V. Първият модел е замислен основно като електрическа отвертка, докато разширените възможности на втория го правят и добра бормашина.

Следващата стъпка е създаването на модела PowerMaxx Li през 2005 г., когато бормашината получава модерната литиево-йонна акумулаторна батерия с напрежение 7,5 V. През 2010 г. Metabo пуска модела PowerMaxx 12, работещ с литиево-йонна батерия с напрежение 10,8 V.

Сега на пазара излиза четвъртото поколение – моделите PowerMaxx BS и PowerMaxx BS Quick. Те съчетават оптимално компактните си размери и ниското си тегло с висока мощност и голяма дълготрайност – качества, които правят двете машини особено подходящи за широк кръг от професионални приложения. PowerMaxx BS е най-компактната (с най-малка дължина) към момента в света акумулаторна бормашина-отвертка, работеща с напрежение 10,8 V. Какво му трябва на човек повече, за да си върши работата с години удобно и ефективно, да изкарва по-лесно и успешно хляба си в изключително широк диапазон от дейности, изискващи пробиване на отвори и завиване на винтове? Metabo има готов отговор и на този иначе риторичен въпрос – моделът PowerMaxx BS Quick, който се отличава единствено по това, че има система за бърза и лесна смяна на челюстния патронник, примерно с накрайник за завиване под прав ъгъл. Външно двата модела се различават единствено по оцветения в червено пръстен в задния край на патронника при PowerMaxx BS Quick. Освен компактния накрайник за работа под прав ъгъл спрямо оста на шпиндела, системата Quick включва още и специален преходник, който допълнително улеснява работата с битове и свредла с шестостенна опашка.

Дължината на PowerMaxx BS заедно с челюстния патронник е само 162 mm – най-добро постижение към момента. PowerMaxx BS Quick е малко по-дълъг – 175 mm, което се дължи на системата Quick и по-сложната конструкция на патронника. Без патронник дължината на двата инструмента намалява до 122 mm, което позволява работа на тесни и други със силно ограничен достъп места – недостъпни за модели с по-големи размери. Този размер към момента също е ненадминат от други производители.

3

При свален патронник битовете и свредлата с шестостенна опашка се поставят директно в отвора с вътрешен шестостен 1/4“, намиращ се в края на шпиндела на машината. В него се намира мощен магнит, който задържа сигурно бинтовете в отвора и не им позволява да изпадат. Освен с компактните си размери, двата нови модела са с по около 100 g по-леки от предшественика си. Без патронник те тежат по 800 g. По-ниското тегло също е фактор от съществено значение, особено при по-продължителна работа.

С максимална големина на въртящия момент 17/34 Nm („меко“/„твърдо“ завиване – дърво/метал) и максимална честота на въртене 1400 minˉ¹ новата PowerMaxx BS е макар и с малко по-мощна и производителна в сравнение със своя предшественик PowerMaxx 12. Максималната големина на въртящия момент може да се задава (ограничава) предварително на 20 степени в диапазона 0,5–5,0 Nm. Двата модела имат двустепенна механична предавателна кутия. Съответно честота на въртене се регулира плавно в границите 0–360 minˉ¹ и 0–1400 minˉ¹.

4

По-реална представа за възможностите на PowerMaxx BS дава големината на максималния диаметър на отворите, които бормашините може да пробиват – 10 mm в стомана и 22 mm в дърво. И двата модела имат бързопритягащ патронник с възможност за захващане на свредла с диаметър на опашката 1–10 mm.

5

За разлика от предния модел, работещ с батерия с капацитет 1,5 Ah, новият PowerMaxx BS има литиево-йонна батерия с капацитет 2 Ah. Стандартно със същата батерия се доставя и PowerMaxx BS Quick. Предлага се обаче и версия PowerMaxx BS Quick PRO, която също е комплектувана с две батерии, от които едната е с капацитет 2 Ah, а другата – с 4 Ah. Акумулаторните батерии на Metabo с напрежение 4,0 Ah и 5,2 Ah имат тригодишна гаранция, каквато е и на самите електроинструменти. Батериите с по-ниско изходящо напрежение се продават с двегодишна гаранция.

6

Бормашините имат LED индикатор, показващ степента на зареденост на батерията, както и лампа с мощен светодиод, осветяваща ярко мястото на работа. В режим на продължителна работа PowerMaxx BS може да завива в мека дървесина винтове с размери до 6×120 mm, като максималните възможности на отвертката е завиването на винтове 6×200 mm, с което не бива да се прекалява продължително време. Най-точна представа за възможностите на една акумулаторна отвертка дава количеството винтове с дадена големина, които може да бъдат завити с едно зареждане на батерията. Възможностите на PowerMaxx BS и PowerMaxx BS Quick са дадени в таблицата. В случай, че тези количества не са достатъчни, тогава се избира моделът PowerMaxx BS Quick PRO и се работи с батерията с капацитет 4 Ah.

Двата модела се предлагат в различни конфигурации, с което на потребителя се предоставят повече възможности за избор:

» PowerMaxx BS Quick Pro

» PowerMaxx BS Quick Basic

» PowerMaxx BS Quick

» PowerMaxx BS Basic

» PowerMaxx BS

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото