В категории: 2014, Брой 9-10/2014, Инструменти, Металообработване

Новото поколение малки ъглошлайфмашини на Metabo

Metabo1

За познаващите по-изтънко немския производител на ръчни и стационарни професионални електроинструменти Metabo, едновременното пускане на пазара на няколко нови модела от даден вид не представлява кой знае каква новина. Когато обаче става дума за цялостна подмяна на гама електроинструменти, това вече не може да бъде подминато като нещо обичайно. Именно така постъпи Metabo в средата на годината, когато обяви изцяло обновената си фамилия малки ъглошлайфмашини. От компанията обаче не се задоволиха само с тази безспорно най-търсена на пазара и най-често, многостранно използвана група. Два месеца по-късно немската компания обнови сериозно и сектора на големите ъглошлайфмашини. Появата на новата генерация ъглошлайфмашини, някои от които са световна новост, представлява респектираща заявка от страна на Metabo за заемане на още по-голям дял на световния пазар.

3

Това  е неотклоним повод да представим пред читателите на „Направи сам“ новите машини и така да допълним списъка от 112-те публикации за тази марка на сайта на списанието ни.

Още преди да вникнем в техническите подробности, първата ни мисъл бе, че за подобно тотално обновяване на цял сектор ръчни електроинструменти, очевидно има решаваща конструктивна новост, която да дава на Metabo нови конкурентни предимства при професионалните ъглошлайфмашини.

Metabo8

Предположението ни се оказа правилно и тази новост е именно електродвигателят, най-важната съставна част на всеки електроинструмент. Характерно за електроинструментите на Metabo са оригиналните с патентована конструкция електродвигатели, носещи наименованието Marathon. Без да се афишира изрично, избирайки това име производителят очевидно е пожелал да изтъкне изключителната дълготрайност и издръжливост на своите електродвигатели при продължителна работа в режим на пълно натоварване, нерядко и претоварване. За този утвърден през годините електродвигател се съдържа информация в 18 статии от списанието, като ще посочим само една от тях.

Понеже новото поколение електродвигатели Marathon е тема за самостоятелна статия, тук ще се ограничим да споменем само, че благодарение на тях новите малки ъглошлайфмашини с мощност от 900 до 1700 W значително надхвърлят допустимите досега граници за работа в режим на продължителна работа при максимално натоварване, без опасност машината да прегрее и термичната защита да сработи. След това следва продължителна принудителна пауза за нейното охлаждане. В резултат на обновената и усъвършенстване система за охлаждане от струята въздух, обтичаща електродвигателя със скорост до 400 km/h, машините имат с 20% по-голяма устойчивост при работа в режим на претоварване. Когато термозащитата на други машини сработи и изключи електродвигателя, новите машини на Metabo продължават да работят безаварийно. И още нещо – при тях отворите за засмукване на охлаждащия въздух са разположени откъм задната страна на тялото, поради което е изключена вероятността да бъдат покрити по невнимание от ръката. Значително е подобрена (с 30%) и защитата на ротора от съдържащите се във въздушната струя абразивни частички. Принос за повишената експлоатационна дълготрайност на електродвигателите има и специално разработената за тях епоксидна смола. Всичко това води до нарастване на производителността на труда, защото принудителните прекъсвания на работата за охлаждане на прегрелия двигател се налагат много по-рядко.

2

Конструкцията на новите електродвигатели Marathon осигурява значително по-голяма енергийна плътност, което е позволило увеличаване с до 50% на големината на максималния въртящ момент. Същевременно новите електродвигатели имат по-малък външен диаметър в сравнение с предшествениците си. Това от своя страна е позволило тялото на малките ъглошлайфмашини да стане още „по-вталено“, тоест с по-малък диаметър, което пък прави държането им по-лесно, удобно и безопасно. Това е от особено значение за модела с мощност на електродвигателя 1700 W.

Посочените за новия Marathon най-съществени сравнителни показатели почти директно се пренасят и върху ъглошлайфмашините, които работят с тях. Най-общо казано, новата фамилия малки ъглошлайфмашини на Metabo се отличава с до 50% по-голям максимален въртящ момент и с 20% по-голяма максимална производителност. Те са по-удобно за обхващане с ръка в сравнение със съпоставимите по мощност конкурентни модели. В обновената фамилия компактни модели е вложена компетенцията, опитът и множество патенти, създадени и акумулирани от Metabo в продължение на над 50-годишно успешно производство на ъглошлайфмашини.

Сред новата фамилия безспорно се откроява моделът, по-точно моделите, с мощност на електродвигателя 1700 W. Към момента той държи световното първенство по този определящ възможностите на инструмента показател сред малките ъглошлайфмашини. Иначе казано, Metabo разширява обсега на приложения на малките, несъмнено по-удобни и предпочитани за работа машини, в области, които досега бяха запазена територия на тежките и силно уморяващи ръцете мощни ъглошлайфмашини. Моделите с мощност 1700 W имат големината и съответно с тях се работи така удобно както с обичайна ъглошлайфмашина с двигател 1200 W. За разлика от нея обаче, новите машини на Metabo имат значително по-висока производителност – фактор от решаващо значение при продължителна работа с високо натоварване, характерна за индустриалното производство. За всички нови модели може да се добави още, че имат повишена износоустойчивост и дълготрайност, включително при работа в силно запрашена среда.

Дотук не споменахме нито един конкретен модел, защото за разлика от предишната също пълна подмяна на фамилията малки ъглошлайфмашини, която Metabo извърши в началото на 2008 г., когато пусна наведнъж 12 нови модела, сега броят на „новите“ малки модели е вече 22. Това разнообразие е създадено с цел да позволява за всеки конкретен случай, за всяко производство или ремонтна дейност, избор на най-подходящата, на оптималната машина.

Различията между отделните модели са не само според мощността на двигателя и диаметъра на диска, с който работят. Те се различават и по наличието на различни системи за обезопасяване на работата, електронно управление за поддържане на постоянна честота на въртене независимо от степента на натоварване, за плавно развъртане на диска при включване на електродвигателя, защита срещу самоволно включване след аварийно прекъсване на захранването, защита срещу претоварване, плавно регулиране на честотата на въртене, интегрирана балансираща диска система, антивибрационна система, допълнителна механична спирачка на диска и др.

Всички модели, без изключение, имат новия двигател Marathon, предпазен съединител S-automatic, възможност главата с редуктора да бъде монтирана в завъртяно на 90° положение, самоизключващи се четки на двигателя, система за бързо притягане на диска Quick-System (с изключение на модела W 9-115), както и механизъм за бързо и лесно фиксиране на предпазния щит в избраното положение без използване на допълнителен инструмент. Останалите системи и технически решения, част от които вече споменахме, се разпределят според модела, като най-общо казано повечето от тях присъстват в моделите с мощност 1550 и 1700 W.

4

Според мощността на електродвигателя машините са обособени в четири групи: 900, 1000, 1250, 1550 и 1700 W. Всички те работят с дискове с диаметър 125 mm. Има модели, които в допълнение може да работят с дискове с диаметър 115 и 150 mm. Единствено най-малкият модел W 9-115 може да работи и с дискове с диаметър 100 mm.

Всички модели с мощност 1250 и 1550 W имат с около 30% по-голяма максимална отдавана мощност в сравнение с предшествениците си. За моделите с мощност 1700 W вече стана дума – те са извън тази класация, защото като световна новост нямат аналог, с който да бъдат сравнявани. За обработка на изделия от неръждаема стомана и камък, както и за интензивно почистване на повърхнини и полиране, са създадени четири модела с мощност 1550 W. Те имат електронно регулиране на честотата на въртене, като при два от тях е поставена редукторна кутия с по-ниско предавателно число, поради което максималната честота на въртене е забележимо по-ниска (9600 и 7600 minˉ¹).

Най-малките по мощност модели (900 и 1000 W) имат най-тънко и удобно за държане тяло в сравнение с машините в този клас на други производители. Те са машини за леки до средно натоварени дейности по рязане и шлифоване. За почистване на метални повърхнини и премахване на острите „мустаци“, образували се при рязане, оптималната машина е моделът WEV 10-125 Quick с мощност на електродвигателя 1000 W и регулируема честота на въртене. Той е достатъчно мощна и същевременно удобна машина за продължителна работа при минимална умора. Тези два класа по мощност машини имат най-често и разнообразно професионално приложение, особено когато се работи при най-различни пространствени положения.

Metabo9

В новата фамилия малки ъглошлайфмашини са вградени редица технически решения – системи и механизми, чието предназначения е да направят работят с тях възможно по-безопасна. Такъв е механичния предпазен съединител (S-automatic), който изключва въртенето на диска и защитава работещия при възникване на обратен удар вследствие заклинване на въртящия се диск. Тази система е въведена от Metabo през 1996 г. и досега е доказала безапелационно своята ефективност. С цел допълнително повишаване на безопасността част от моделите имат пусков бутон (Totmann), който се задейства и съответно електродвигателят е включен само докато бъде притискан с ръката, която обхваща ръкохватката. При изпускане на машината по някаква причина, например при възникване на неочакван обратен удар, захранването на двигателя моментално се прекъсва. При някои от моделите с мощност 1250 и 1550 W пусковият бутон тип Totmann е комбиниран с патентован от Metabo механичен спирачен механизъм, за който се твърди, че е най-бързодействащият към момента в света. Само 2 секунди след изключване на захранването дискът спира въртенето си. Механичната система на спирачния механизъм има предимството, че и при аварийно прекъсване на електрозахранването дискът спира въртенето си за същия промеждутък от време. Така вероятността от възникване на нещастен случай бива рязко ограничена, сведена е до минимум.

Сред машините с мощност 1250 W и повече има модели, снабдени с разработената от Metabo антивибрационна система (Vibra Tech), която освен специална поглъщаща вибрациите предна ръкохватка има и системата Metabo Autobalancer. За да не повтаряме вече описани в посочената статия подробности, ще споменем само, че тази система осигурява не само значително по-ниско ниво на отделяните и предавани на ръцете вибрации (с до 50%). Тя способства и за по-малкото износване и съответно удължаване на дълготрайността на дисковете за рязане с около 50% и на дисковете за пилене с до 100%. Ефективното намаляване на вибрациите по време на работа позволява по-продължителна безопасна за здравето на работещия, а също така допринася и за намаляване износването на машината.

7

С казаното дотук се постарахме да дадем обща представа за новата фамилия малки ъглошлайфмашини на Metabo.

Направихме изключение за моделите с мощност 1700 W, за които поместваме техните технически характеристики и особености.

8

9

Важно е да се знае също, че Metabo предлага и силно обновен и разширен набор от приставки и абразивни дискове към малките ъглошлайфмашини. Особен интерес представляват приставките за безпрашно рязане и шлифоване. „Гореща“ новост представляват и дисковете за рязане и пилене с керамични абразивни зърна, които Metabo произвежда и предлага под името M-Calibur. Особеното при тях е способността на абразивните зърна да възстановяват режещите си ръбове в процеса на износване на диска. Поради това тези дискове имат с 250% по-голяма отнемаща материала способност, съответно с 250% по-голяма дълготрайност. Това обаче също е тема за отделна статия.

10

 

За допълнителна актуална информация виж сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото