В категории: 2017, Брой 9-10/2017, Представяме ви

„Евромастер Импорт Експорт“ отпразнува своя 25-годишен юбилей

Продължение от НС 9/2017

 

В предишната статия, посветена на честването на 25-годишнината на фирма „Евромастер Импорт Експорт“,  представихме събитието с участието на около 350 души – партньори, гости и служители на компанията. Деловата част на проявата бе търговската конференция, на която за пръв път бе представено цялостно развитието на една от най-успешните български фирми. За четвърт век, започвайки буквално от нулата, основателите, собственици и управители на „Евромастер Импорт Експорт“ – четиримата братя Баша, доказаха, че задружно, с талант и добро познаване на световните тенденции за развие на икономиката, с умело ръководство и много труд, с добре премерена, насочена далеч напред в бъдещето политика, може и у нас да се гради успешен бизнес по каноните на пазарното стопанство.

С продадени само през последните пет години 1 870 000 машини и електроинструменти с марката Raider, „Евромастер Импорт Експорт“ е лидер на българския пазар в този пазарен сегмент. Дори само тази цифра достатъчно красноречиво обяснява защо през 2015 г. фирмата бе обявена за „Най-печелившо малко и средно предприятие“ в България, защо през 2012 г. бе отличена със златен медал от Международния технически панаир в Пловдив за своя дървообработваща машина и т.н.

Първата статия, описваща юбилейната проява в Боровец, съдържа историята на фирмата – подробно изложените от търговския директор инж. Йордан Йорданов факти за нейното възходящо развитие и основните постижения, отбелязващи пътя към лидерския връх.

Публикуваната вече статия съдържа и възторжено изложената от инж. Красимир Петков „биография” на най-успешната марка електроинструменти на „Евромастер Импорт Експорт” с нейните три разновидности – Raider, Raider Pro и Raider Industrial.

 

В тази втора поред статия запознаваме читателите на списанието с останалата част от търговската конференция, в която са изложени марките, обхващащи палитрата от ръчни инструменти на „Евромастер Импорт Експорт”, логистиката и сервизната дейност на фирмата.

В този сектор безапелационно водеща е марката Topmaster Professional с бранд мениджър г-н Калин Анков. Поради възникнал ангажимент на титуляра, отговорността да представи марката и нейните продукти пред конференцията се падна на инж. Красимир Петков.

 

Topmaster Professional

Още с първите си думи инж. Петков подчерта, че марката Topmaster Professional, така да се каже, няма своя детски период на постепенно израстване. От самото й създаване през 2001 г. тя се носи от инструменти, предназначени за професионалните майстори, за занаятчиите, които си вадят хляба с тях. В този пазарен сегмент място за компромиси няма. Тази производствена политика се следва неотменно и до днес, така ще бъде и занапред.

Нищожният процент на рекламации, далеч под 1%, дава основание Topmaster Professional да бъдат причислени към инструментите, за които в световната търговска практика съществува понятието „доживотна гаранция“.

Г-н Калин Анков, бранд мениджър за марката Topmaster Professional

Всеки един от над 1000-те артикула с марката Topmaster Professional е проектиран и произведен с изключително внимание. Използват се най-висококачествени, с оптимален състав за дадения вид инструмент и неговото механично натоварване, легирани стомани, прилагат се най-съвременни методи за термична и други видове обработка, осигуряващи необходимата якост, повърхностна твърдост, в крайна сметка висока износоустойчивост, надеждност и дълготрайност.

Инж. Красимир Петков наблегна на факта, че редица от инструментите Topmaster Professional притежават иновации, които ги правят без аналог, поне на българския пазар. Характерно за марката е много бързото развитие и ветрилообразно разширяване на гамата инструменти, които тя обхваща. Само през последните три години портфолиото на Topmaster Professional е обогатено с над 200 нови инструмента във всички основни групи и видове. Други над 300 артикула са били обновени и подобрени. За отбелязване е силното развитие на инструментите, предназначените за авторемонтна и сервизна дейност. Тази пазарна ниша се развива много бързо, така както и автопаркът в страната ни. Наред със старите автомобили, на пазара непрестанно излизат нови модели, съответно има потребност и от нови специализирани инструменти. Завишените изисквания към инструментите за сервизна дейност са в синхрон с развитието и заложената концепция за високо качество на марката Topmaster Professional.

Като пример ораторът посочи развитието на вложките за комплектите инструменти, традиционно познати като „гедоре“ (от името на създателя на този вид инструменти, немската фирма GEDORE). Цялата богата гама е изцяло обновена, като предимствата на новите модели се открояват особено при работа на труднодостъпни места. Така например вложките с по-голяма дължина (78 mm) и намален диаметър са без алтернатива, когато главата на винта се намира в дълбок и тесен отвор. Новите вложки са също така забележимо олекотени, някои с около 13%. За отделната вложка това не е много, ала при пълен комплект, разликата в теглото вече силно натежава. Характерно за новите вложки е и наличието на грапав пръстен с кръстосана (мрежовидна) насечка, който улеснява задържането им с пръстите на ръката. Голямо удобство, когато са омаслени и плъзгави. Новите вложки се произвеждат от най-съвременни, с изключителни механични характеристики видове стомана. Поради това намаляването на диаметъра и олекотяването им по никакъв начин не се отразяват на тяхната здравина. Напротив, те издържат безпроблемно още по-високи натоварвания. За отбелязване е също, че новият модел вложки се произвеждат само в Тайван, като производствената им себестойност е значително по-висока отколкото за обичайните вложки.

Гордост за „Евромастер Импорт Експорт“ са новата серия клещи, наречена High Leverage. Това са иновативни, щадящи ръката на работещия клещи. При рязане с тях се изисква прилагане на значително по-малко усилие в сравнение със стандартните модели – с 35% при комбинираните „електричарски“ клещи и до 50% при клещите за арматуристи. Това означава също, че с толкова по-дебели пирони (3 mm и повече), може да се режат безпроблемно с комбинирани клещи. От този вид Topmaster Professional предлага и клещи резачки.

Друг повод за гордост, илюстриращ качествата на марката, са новият модел тръбни клещи, познати в занаята като тип „гарга“. Благодарение на иновативния механизъм за регулиране на захвата на челюстите, разстоянието между тях може да се регулира в 21 позиции при максимална широчина 49 mm. Това е стойност, която значително надхвърля възможностите на конкурентни клещи със същата дължина на раменете – 250 mm. Нещо повече, специалната форма на челюстите позволява клещите да се самозадържат, щом веднъж „захапят“ тръбата. Това силно разтоварва майстора, защото по-нататъшната работа може да продължи само чрез натискане на горното рамо на клещите. Като цяло, характерно за голяма част от инструментите на Topmaster Professional, е че притежават качества и допълнителни предимства, повишаващи техните производствени възможности, които ги извеждат сред високите пазарни нива, където продажните цени на конкурентните продукти са значително, понякога и в пъти, по-високи.

Инж. Петков разгледа накратко и развитието на инструментите от серията Topmaster Professional, предназначени за работа в градината – лозарски и ножици за рязане на дебели клонки, за оформяне на жив плет, брадви, триони, лопати за сняг и др. В сегмента на лозарските ножици Topmaster Professional е утвърдена, също така наложила се на пазара марка. „Евромастер Импорт Експорт“ полага значителни усилия за усъвършенстването на този масово използван в лозарството и градинарството инструмент. Брадвите имат уникален дизайн и конструкция, които ги правят новост за нашия пазар.

Смартфонът Topmaster Professional е специално произведен за работа в работилница, на строителни и други обекти на открито. Той е ударо-, прахо- и водоустойчив.

В края на презентацията си лекторът повдигна завесата пред новите попълнения ръчни инструменти. Както вече стана дума, динамиката в развитието на продуктовата гама е толкова голяма, че обявени за началото на идната година модели, вече се предлагат на пазара. Други ще бъдат пуснати до края на годината. Като цяло новостите включват серия специални клещи с различна форма и профил на челюстите, и подобрена функционалност. Част от тях са от серията High Leverage. Такива клещи позволяват извършване на няколко операции, без за всяка от тях да се използва отделен, тясно специализиран инструмент. Има и редица нови модели, чиято глава е разположена под ъгъл спрямо ръкохватките. Създаването им е породено от нарастващото търсене на нови инструменти, пригодени за извършване на специфични дейности, където обикновените клещи не могат или трудно се справят.

Вече се предлага и нова серия битове с дължина 150 mm.

Новост за пазара са различни измервателни прибори, алуминиев пантограф, нивелир с подсилено метално тяло, позволяващ почукване с чук при нивелиране на облицовъчни плочи, лазерни ролетки и нивелири със зелен лъч, продължава да се разширява и гамата специализирани инструменти за авторемонтната работилница. Тук ще обърнем внимание, че използването на диоди със зелена светлина (дължина на вълната 532 μm) вместо обичаните доскоро диоди с червена светлина (дължина на вълната 650 μm) подобрява видимостта на точката или линията на значително по-голямо разстояние и при по-висока околна осветеност.

Накрая инж. Петков поднесе и изненадата – за хората работещи в среда на запрашеност и водни пръски, „Евромастер Импорт Експорт“ вече предлага и ударо-, прахо- и водоустойчив смартфон с марката Topmaster Professional. Той има степен на устойчивост IP 68, което означава, че е напълно защитен срещу проникване на прах, защитен е и срещу продължително потапяне във вода.

 

Инструменти Gadget

Това е сравнително нова, създадена през 2010 г. марка за ръчни механични инструменти. Тя бе представена от нейния продуктов мениджър Банко Воденичаров. За разлика от TopMaster, инструментите, носещи марката Gadget, са изначално замислени за пазара на любителски инструменти. През изминалите години продуктовата палитра постепенно се преструктурира и обогатява, като инструментите Gadget намират все по-добър прием.

Г-н Банко Воденичаров, бранд мениджър за марката Gadget

Създавайки тази марка „Евромастер Импорт Експорт“ отчита ненамаляващото търсене на любителски инструменти. И тук, както при останалите си марки, „Евромастер Импорт Експорт“ прави възможно закупилите инструмент Gadget да получават значително повече за цената, която плащат. Това са добри, функционални и напълно достатъчни инструменти, съобразени с обичайното за домашната работилница натоварване. Те са добре балансирани по отношение на съотношението качество–цена. Отчитайки характера на извършваните в дома дейности и реалната потребност от най-необходими за това инструменти, марката Gadget предлага редица с внимателно подбрано съдържание комплекти от типа „гедоре“ за работа с болтове и гайки, гаечни ключове, ръкохватка с тресчотка с голям комплект различни по профил битове, класически отвертки за работа с винтове с различна форма на шлица – прав, Pozidrive, Philips.

Със своя добре изпипан външен вид и цветово решение между яркия оранжев и контрастния черен цвят, инструментите Gadget се открояват и отдалеч привличат погледа в магазините.

Решаващ за развитието и успеха на марката Gadget е изпълненият през 2016 г. мащабен проект за повишаване на разпознаваемостта на марката, за активно засилване на нейния авторитет на пазара. Предлаганият до момента асортимент бива значително разширен, като повечето от новите над 140 инструмента се отличават с повишено качество. Техническите и експлоатационните характеристики на част от съществуващите и вече добре познати на пазара инструменти, също са подобрени. Така продуктите с марката Gadget образуват добре структурирана група, съдържаща на практика всички инструменти, необходими за домашната работилница. Те задоволяват дори и напредналите в дейностите, уменията и изискванията си домашни майстори – от обикновени метални ролетки, през гаечни ключове и комплекти „гедоре“, до обичайните дърводелски инструменти и бързостягащи стеги, ножици за ламарина и полипропиленови тръби и др. Не липсва и ръчна лампа с модерните днес светодиоди.

Подобрени са също така опаковката на инструментите, както и логото на марката. Този процес на развитие неминуемо е довел до създаване на поредната нова марка на „Евромастер Импорт Експорт“.

 

Basic Skillco

Това са ръчни инструменти от началния клас, които фирмата пуска на пазара през 2016 г.. Марката обхваща около 150–170 продукта, разпределени в 12 групи според предназначението си. Те са добре познати на клиентите, а ниските цени им осигурявят силно търсене и добри продажби. По своите технически характеристики и качество те отстъпват на продуктите с марката Gadget, но също така са и значително по-евтини. Водещ при инструментите Basic Skillco е стремежът за постигане на възможно най-ниска продажна цена. Външният вид на тези инструменти е семпъл.

Така „Евромастер Импорт Експорт“ е изградила своята пирамидална продуктова структура при ръчните механически инструменти. В нейната основа се намира марката Basic Skillco, средната зона заемат инструментите Gadget, а върховото пространство се владее от професионалните инструменти TopMaster Professional.

 

Веригата на снабдяване

Пътят, който всеки продукт изминава от завода до крайния клиент и многобройните процеси на обработка по веригата бе темата на г-н Константин Иванчев.

За илюстрация на обема извършвана работа той посочи, че само за последните пет години са били обработени и изпълнени 3 290 016 позиции в заявки за даден вид и модел машини или инструменти. При това всяка такава позиция може да съдържа от 1 артикул до примерно 10 контейнера с дадената конкретна стока. По този показател в рамките на страната „Евромастер Импорт Експорт“ се нарежда между първите 20 водещи фирми.

Г-н Константин Иванчев, мениджър „Верига на снабдяване”

Дължината на веригата на снабдяване с продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ е 20 437 km – около половината дължина на Екватора. Това е дължината на пътя, който изминават продуктите, докато стигнат от мястото на производство до крайния клиент.

Логистичната структура на „Евромастер Импорт Експорт“ обхваща централния склад в София, дистрибуционните центрове във Велико Търново и Варна, както и централния склад в Букурещ. Всички складове са изключително модерни, обзаведени са със съвременна техника, като особено се откроява новата база в Букурещ.

Централният склад в София с площ от 15 000 m² има 10 000 места за палети. Отделно фирмата има външни складове с капацитет около 5000 палетни места, както и склад под митнически контрол. Въведена е тристепенна система за набиране и управление на заявките.

Дистрибуционният център във Варна вече разполага с площ от над 1000 m². Обзаведен е с необходимата вътрешно транспортна и подемна техника. Той дава възможност за съхраняване и на сезонни стоки.

Същият по предназначение център във Велико Търново е със складова площ 600 m².

Стоките се транспортират в контейнери по море и сухопътен превоз, и се приемат в централния склад в София.

За обслужване на партньорската си мрежа в страната „Евромастер Импорт Експорт“ разполага със собствен автопарк, ползва услугите и на специализирани транспортни фирми.

За последните 5 години паркът на „Евромастер Импорт Експорт“ е достигнал 50 лекотоварни и други превозни средства, което е увеличение от 72% спрямо 2012 г. Това позволява често в рамките на работното време заявените стоки да достигат до всяка точка на страната. Изградена е прецизно функционираща система за управление и контрол на доставките, позволяваща във всеки един момента да се знае точно коя пратка в кое превозно средство е натоварена и къде се намира в момента.

Количеството на извършените доставки към клиенти е нараснало от 10 000 през 2012 г. на 26 000 през 2017 г. – увеличението е 160%. Съответно изминатите километри за транспорт са увеличени от 4 млн. през 2012 г., на 8 млн., т.е. два пъти през 2017 г. Дори тези само цифри красноречиво илюстрират темповете на развитие на „Евромастер Импорт Експорт“.

 

Сервизната дейност

на „Евромастер Импорт Експорт“ бе представена от нейния ръководител инж. Стефан Марзянов.

Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ разполага с 45 сервизни бази в страната – собствени и на упълномощени партньори за извършване на тази дейност. Дейността им се поддържа от голям централен склад за резервни части, от който те своевременно се доставят до сервизите. Съответстващо на бързите темпове на нарастване на продажбите, складовата база също се развива – над 2,5 пъти е разширена само през последните пет години. На склад се поддържат над 15 000 резервни части и възли, чийто брой нараства ежедневно. Всичко това позволява силно съкращаване на сроковете, необходими за ремонт на дадена машина.

Благодарение на специално създаден собствен програмен продукт цялата сервизна дейност е обхваната в единна компютризирана информационна система, която включва и поделенията на „Евромастер Импорт Експорт“ в чужбина. Както всичко останало, и тази система търпи непрестанно развитие и усъвършенстване, което допринася за още по-доброто и бързо сервизно обслужване.

Вляво – г-н Стефан Марзянов, мениджър сервизна дейност. Вдясно –

инж. Дилян Константинов, категориен мениджър.

Обемът на сервизната дейност е много важен и същевременно напълно достоверен показател за качеството на продуктите, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага на пазара. При близо двукратното нарастване на продажбите през последните пет години, броят на рекламациите и извършеното сервизно обслужване са намалели с 50%.

От есента на 2016 г. сервизът на „Евромастер Импорт Експорт“ е официален сервиз на електроинструментите и машините на Metabo. Сервизът разполага с необходимите количества и видове резервни части, с необходимата диагностична апаратура и сервизна документация, специализирани инструменти, разполага и с висококвалифицирани специалисти.

В края на конференцията г-н Дилян Константинов, категориен мениджър, представи и някои от дейностите на „Евромастер Импорт Експорт“ със социална насоченост за подпомагане на отделни групи от населението в неравностойно положение. Такава е дългогодишното сътрудничество с „Асоциацията на глухонемите в България“ и по-конкретно ‒ подкрепата за разкриване на нови работни места за хора с физически увреждания, подпомагането на „Спортната федерация на глухонемите в България“. „Евромастер Импорт Експорт“ е спонсор и на редица спортни прояви, участва и подпомага с дарения инициативата „Да изчистим България заедно“ и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Брой 9-10/2017, Представяме ви

Ключови думи

, ,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото