В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Хоби

Многооперационна дърводелска машина

Във всяка дърводелска работилница или просто при обработване на детайли от дървесина задължителните операции са рязане, рендосване и пробиване. Съответно за всяка от тях има специализирани машини. Набавянето им изисква значителен разход на средства, както и работилница, разполагаща с необходимата за поставянето и работата с тях площ. Ето защо обръщаме по-специално внимание на поредния представител от серията полустационарни машини Raider Pro – RDP-CWM01. Дали ще бъде наречена комбинирана или многооперационна, разлика няма. Същественото е, че тази дървообработваща машина може да реже като циркулярен трион, да рендосва като абрихт, да пробива отвори със свредла, да издълбава с фрезер отвори с различна форма. За най-накрая оставихме най-впечатляващото – машината може да рендосва и като шрайхмус.

Всичко това, събрано в една машина, заемаща място 1006х760 mm и с крайна цена 1099 лв., определено е добра новина за амбициозните, както се казва, домашни майстори, които имат претенцията, а и уменията не само да сглобяват и да извършва дребни ремонти, но и да майсторят мебели и други дървени конструкции в дома или на вилата си. Машината има монофазен асинхронен електродвигател с мощност 2200 W, предвиден за циклично повтарящ се работен режим с времетраене 40%. Движението от електродвигателя се предава на работните органи посредством дълъг ремък.

Понеже най-често именно рендосването изисква по-голяма и стационарна машина, описанието на възможностите на новата машина, започваме с него.

RDP-CWM01 може да рендосва при максимална широчина 250 mm. Валът има два ножа от бързорежеща инструментална стомана. Всеки от двата плота на абрихта има дължина 480 mm, а двата заедно образуват обща опорна площ с дължина 1000 mm, което в повечето случаи е достатъчно за получаване на добре рендосана равна повърхност. Единият плот е подвижен и чрез винтов механизъм може да се повдига или снижава в границите на 3,5 mm. Това е и максималната дълбочина при еднократно рендосване на машината. Плотовете са изработени от тънкостенна алуминиева отливка, което осигурява едновременно необходимата стабилност при минимално тегло. За получаване на равно рендосани и под прав ъгъл спрямо широката част на дъската кантове, над плотовете може да се закрепи метален водач. Абрихтът има и подвижен щит от пластмаса, който в зависимост от широчината на дъската може да се регулира така, че да покрива частта от вала ножовете, която в случая не се използва.

Производителят е предвидил и допълнително устройство, улесняващо подаването на дъската при рендосване, което най-вече елиминира възможността от доближаване на ръцете в опасна близост до ножовете. То се монтира с винтове над вала с ножовете. Във вътрешността му има две редици от ролки, които чрез силна пружина притискат дъската върху плотовете. Ограничението е в максималната дебелина на рендосваните по този начин дъски – 60 mm. Силата на притискане може да се регулира според дебелината на дъската. Така работещият трябва единствено плавно и равномерно да избутва дъската, докато притискането й се поема от приспособлението.

Истинското удоволствие обаче е да се рендосва в режим на щрайхмус. При тази машина е приложена класическата схема на едностранно рендосващ щрайхмус, при който валът с ножовете рендосва подаваната под него дъска. Тя лежи върху подвижен плот, като разстоянието между него и ножовете може да се регулира чрез едновременното въртене на четири разположени в краищата му винтове. Това позволява много точно задаване на дълбочината на рендосване и в крайна сметка получаване на повече на брой напълно еднакво дебели летви или дъски. Максималната дебелина на рендосваните с щрайхмуса детайли е 160 mm. Това е дебелината на цяла греда, но пък позволява рендосване на кантовете на дъски до тази широчина. Широчината на рендосване е същата, както при абрихта.

Друго много голямо удобство е, че дъската се подава на ръка само докато вал с назъбена повърхност „я захапе“. След това движението й по време на рендосването се поема от самата машина при скорост от 5 mm/s. Работещият има грижата само да изчака и да поеме излизащата от другия край рендосана дъска.

Пред движещия дъската вал е поставен редица нанизани на обща ос пластини с висящ отдолу заострен зъб. Това е предпазен механизъм, който залавя дъската и не позволява нейното евентуално изхвърляне назад поради съприкосновението й с въртящите се с честота 5500 minˉ¹ ножове.

Преди да приключим с темата рендосване ще добавим още, че и при двата режима на работа е предвидено поставянето на специална кутия за събиране на талаша, която има широк отвор за свързване с аспирационна уредба. Добро решение е предлаганият от няколко години много успешен и търсен модел на аспиратор RD-DC01. Това е евтина за този вид машина, има мощен вентилатор и обемиста платнена торба, която се изпразва и изтърсва от праха, а не трябва да се подменя след всяко напълване с талаш и стърготини.

Отстрани на вала с ножовете може да се монтира циркулярен диск или челюстен патронник. В първия случай машината се превръща в циркулярен трион, а във втория зависи какъв инструмент ще бъде затегнат в патронника – фрезер или свредло.

За рязане с циркулярен диск над двата плота на абрихта се закрепва плот с размери 750х520 mm, който осигурява стабилна опора на поставените върху него детайли. При диаметър на циркулярния диск 250 mm максимална дебелина на рязане е 85 mm. Височината на диска над плота може да се регулира чрез неговото повдигане или снишаване. За гарантиране на праволинейно водене при рязане на детайлите, включително и за рязане с точно зададена широчина, към плота се закрепва линеал.

За пробиване на отвори и фрезоване, освен борапарата, закрепен към вала с ножовете, машината има подвижна по височина маса (ход на преместване до 100 mm), към която също може да се закрепва линеал, който служи и за опора на обработвания детайл. Трябва да се отбележи, че патронникът позволява поставяне на свредла с диаметър на опашката до 16 mm, което не е възможно при повечето бормашини, за които 13 mm е граничният размер.

Не разполагахме със средство да измерим теглото на машината, но със сигурност тя без затруднения може да се пренася от двама души. При демонтирани крака се побира и в багажника на повечето автомобили с пета или трета врата. С две думи, машината може да се пренася до мястото на работа, което е още едно предимство.

За допълнителна информация посетете сайта www.raider.bg.

fig2s

Послепис: Месец след представянето й в списанието, многооперационната машина Raider Pro – RDP-CWM01 получи най-високото и авторитетно отличие на Международния технически панаир, Пловдив – „Златен медал“ в категорията „Машиностроене“.

На снимката: Г-н Лино Баша, съсобственик на „Евромастер Импорт Експорт“, получава отличието, което „позлатява“ и 20 годишния юбилей на фирмата.

fig1s

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Многооперационна дърводелска машина”

Стефан Димитров | ноември 19th, 2012 at 1:00 pm

Добър ден,
възможно ли е сега да се договорим за цена около 800 лв.
Ако не то ще има ли Новогодишна промоция?
Суважение,
Стефан
„Направи сам“:Здравейте, разговаряхме с продуктовия мениджър за марката Raider в „Евромастер“. Цената на машината е 1099 лв. с ДДС. Тя е твърде ниска за такъв вид машина и поради това повече не може да бъде намалявана.

Kalin Gerasimov | декември 21st, 2012 at 11:53 pm

Здравейте,приемете поздравленията ми за това бижу, въпросът ми е възможно ли е на мястото на циркулярния диск да се слага фрезова глава или само фрезери за оберфреза в патронника? Предварително Ви благодаря,за какъвто и да било отговор.
Поздрави: Калин Герасимов
„Направи сам“: Комбинираните дърводелски машини като тази може да се използват и като фрези, но със силно ограничени възможности. Едната е на мястото на циркулярния диск да се постави дискова фреза за издълбаване на нутове, чиито диаметър на отвора и дебелина трябва да бъдат съобразени с шийката на вала. При поставен патронник в него може бъде закрепена палцова фреза (двуперо свредло за канали).
Машината по никакъв начин не е подходяща за работа с фрезери за оберфреза, които имат по два режещи ръба и се въртят с много висока честота (около 23000 minˉ¹). Универсалните фрезови глави имат широчина 40 mm, което почти сигурно не би позволило такава глава да се закрепи на вала на многофункционалната машина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото