В категории: Брой 5-6/2017

Машините шампиони на RAIDER и RAIDER PRO

Тази година „Евромастер Импорт Експорт“ ООД  отбелязва своя четвъртвековен юбилей. Започнали от нулата, задружното семейство на братята Баша през 1992 г. полага основите на своята фирма. 25 години по-късно фирмата е пазарен лидер в България по продажба на различни електроинструменти,  машини с електрически и бензинови двигатели, пневматични инструменти, ръчни механични инструменти, поливна техника, електроинсталационни компоненти  и др. Набрала опит и възможности, с още по-бързи темпове, фирмата навлиза на пазара в Румъния и  други съседни държави. Следвайки успешния модел на някои от европейските лидери на пазара на електроинструменти, за изминалите години „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е създала и наложила досега на пазара осем собствени, български, марки. За тях сме писали нееднократно в списанието, като най скорошна и с обзорен характер е статията „Raider и Topmaster Professional – българските марки майсторски инструменти“ .

В обширната продуктова гама безспорни лидери са ръчните електроинструменти и машини RAIDER и RAIDER PRO, а в сектора на механичните ръчни инструменти – TopMaster .

„Евромастер Импорт Експорт“ ООД навлиза в новото хилядолетие, създавайки през 2000 г. марката RAIDER. Шест години по-късно фирмата разширява продуктовата си гама  към по-горния по качество сегмент – за напреднали любители и занаятчии,  като пуска на пазара серията електроинструменти и машини RAIDER PRO.

По обем на продажбите, съответно дял от приходите, както и за изграждането на авторитета на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД като пазарен лидер, тези две марки  имат основен принос. Те, заедно с TopMaster, оформят гръбнака на фирмата. Затова по-нататък ще говорим общо за марката RAIDER.

През всичките години откак електроинструментите и машините RAIDER се предлагат на пазара, продажбите им се развиват по възходяща линия. Така например от 2009 г. до 2014 г. нарастването е линеарно при средногодишен ръст от  20%. В периода 2014-2016 г. темповете на продажби нарастват с около 35% годишно.

Към момента с двете марки RAIDER и RAIDER PRO се продават над 1300 артикула, включващи електроинструменти и машини, пневматични и хидравлични инструменти, машини с бензинови двигатели, приспособления и работни инструменти (консумативи). От тях 445 са електроинструменти и машини. За отбелязване е, че в продуктовата листа за тази година около 114 (32%) са нови модели. Това е и една от причините за успеха на двете марки – непрестанно разширяване на асортимента, съпътствано с около 1/3 обновяване всяка година.

Този подход несъмнено бързо печели нови привърженици на марката. Неспирният поток от нови, по-производителни и качествени електроинструменти, предлагането на все повече екстри, в съчетание с изключително благоприятни цени, бележи пътя на успеха.

За разлика от  ИТ сектора и други високотехнологични производства, където темповете на развитие и обновление на моделите са зашеметяващи, включително по маркетингови причини, при електроинструментите и машините, това не е така.  Тук модата отстъпва на заден план и моделите, които безапелационно са доказали качествата си, не губят своята привлекателност. Такива машини не остаряват бързо, а търсенето им продължава с години. Благодарение на сполучливата си конструкция, произведени от висококачествени материали, при оптимална механична и термична обработка, те имат добри технически  и експлоатационни характеристики, отличават се с надеждност и дълготрайност. Все качества, които особено високо се ценят в света на инструментите и машините.

Ето защо потърсихме експертната помощ на инж. Красимир Петков, бранд  мениджър за RAIDER в „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, за да представим машините, оставили трайна диря в развитието на марката и задържали се най-продължително на пазара.

Спряхме се на периода 2008 – 2015 г., като всички, посочени в статията машини продължават да бъдат все така търсени и днес. Освен това, според проучвания на пазара, всички те и до момента са без аналог в своя ценови клас.

 

2008 г.

 

Ъглошлайфмашина RD-AG25

Тази малка ъглошлайфмашина RD-AG25  е рекордьор по дълголетие. Както се вижда от публикуваната през 2009 г. статия в „Направи сам“, този модел е една от близо дузината ъглошлайфмашини, които по това време фирмата предлага на пазара. RD-AG25  се отличава с необичайно голямата си мощност (900 W) за машина, работеща с дискове с диаметър 115 mm. Притежава електронна система за плавно регулиране на честотата на въртене в диапазона 3000-11 000 minˉ¹, което значително разширява обсега на приложения и обработката на различни материали.

При актуална към момента цена 67,98 лв. ъглошлайфмашината продължава да се продава все така успешно вече близо 10 години.

 

 

2010 г.

 

Инверторен заваръчен апарат RD-IW15

Подробна информация за апарата може да се намери в тази статия . За разлика от повечето заваръчни апарати от този клас с по-малки възможности, RD-IW15 има максимална сила на заваръчния ток 200 A. Това позволява заваряване с електроди с диаметър 4–5 mm (втората стойност е според техническия паспорт). С апарата може да се заваряват стоманени детайли с дебелина 6–12 mm.

Друга съществена характеристика, определяща продължителността на работа без прекъсване за охлаждане, е работният режимът на апарата – 60%. Иначе казано след 6 min работа са необходими 4 min прекъсване за охлаждане. При заваряване със сила на тока 155 A режимът на работа е 100%, т. е. с RD-IW15 може да се работи без необходимост от прекъсвания. Тези показатели са съпоставими с работните параметри на многократно по-скъпи модели на водещи производители на заваръчна техника.

Освен това апаратът работи много добре и като токоизточник при TIG заваряване с волфрамов електрод в защитна газова среда.

Цената му е 449,98 лв.

 

Моторни верижни триони –  RD-GCS07&08

Тези моторни триони, както и останалите, актуални по това време, верижни триони RAIDER, са разгледани в статията „Верижни триони Raider колекция 2016–2017 г.“.

Това са два модела триони с ефективна дължина на шината 45 cm и работен обем на двигателя съответно 2,45 и 3,0 к.с. Характерна при тях е системата за улеснено стартиране на двигателя – EasyOn. Така се улеснява съществено запалването на двигателя, включително и от хора с по-крехка физика, което е голямо предимство,  особено при използване в домашни условия.

Цената на RD-GCS07 е 199 лв., а на RD-GCS07 – 219 лв.

2011 г.

 

Плоскошлифовъчна машина RD-SA19 и ексцентършлайфмашина RD-RSA03

Характерно за двете шлайфмашини е наличието на нов за марката прахоуловител. Той представлява отваряща се кутия, в която е поставен фин микрофилтър. Кутията позволява лесно изпразване от събраната в нея прах, а елементът може да се почиства. Тази система е значително по-добра от обичайната текстилна торбичка за събиране на прахта. По-лесно се почиства, функционира по ефикасно.

Размерите на шлифоващата плоча на RD-SA19 са 230 х 115 mm, а диаметърът на плочата на RD-RSA03  е 125 mm.

Закрепването на шлифовъчния лист при RD-SA19 става чрез механично защипване, което позволява използване на листове без покритие тип „велкро” на гърба.

И двете имат електронно управление за плавно регулиране на честотата на въртене на електродвигателя, съответно на движение на плочата, в диапазона 6000 – 11 000 min-1.

Цената на RD-SA19 е 72,98 лв, на RD-RSA03 – 66,98  лв.

 

2012 г.

 

Акумулаторна бормашина RDP-CDL02

Тази, както и моделът RDP-CDL 01, са първите, при това много успешни акумулаторни бормашини с литиево-йонна батерия, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пусна на пазара навръх своята 20 годишнина. RDP-CDL02 работи с напрежение на електрическия ток 18 V, а капацитетът на батерията е 1,5 Ah. Максималният въртящ момент в условия на „твърдо завиване“ е 42 Nm. Бормашината има двускоростна механична предавателна кутия и бързопритягащ патронник. Бормашината RDP-CDL02 е подробно описана в статията „Бормашини Raider Pro с литиево-йонни батерии“ .

Големината на максималния въртящ момент се задава и ограничава предварително чрез 17- степенен механизъм, като ограничителят е изключен при последната степен, предназначена за пробиване.

Цената на RDP-CDL02 е 179,98 лв.

 

Лентова шлайфмашина RDP-BS07

Лентовата шлайфмашина се задвижва от електродвигател с мощност 1010 W. Работи с лента с размери 76 х 533 mm. Машината има две, бихме казали „екзотични” и в редица случаи много полезни конструктивни решения. Диаметърът на предната, опъваща лентата ролка, е значително по-малък от водещата, задна ролка. Освен това в предният край на машината има предпазен метален капак, който покрива лентата. Той е шарнирно закрепен, което позволява при необходимост да бъде повдигнат и така се открива достъп до предната част на лентата. Това позволява шлифоване в непосредствена близост до преграда, както и с горната страна на лентата.

Цената на машината е 114,98  лв.

 

Електрическо ренде RD-EP12

Рендето с мощност на електродвигателя 850 W се отличава с максимална дебелина на стружката 3 mm, която може да отнеме при един ход. То, както и останалите рендета RAIDER, може да се използва и за издълбаване чрез рендосване на фалцове с дълбочина до 12,5 mm.

Цената му е  84,98  лв.

 

Перфоратори RDP – HD30 и RDP – HD31

Моделът RDP – HD30 (със захват на инструмента SDS Max) има електродвигател с мощност 1250 W. Перфораторът RDP – HD31 (със захват на инструмента SDS Plus) е с мощност 1100 W. RDP – HD30 има максимална енергия на единичния удар 10 J, докато при RDP – HD31 тя е 4,2 J. Съответно на това първият е в състояние да пробива в бетон отвори с диаметър до 40 mm, а вторият – до 30 mm.

При изключено ударно действие и двете машини може да се използват за пробиване на отвори в стомана, дърво и други материали.

Характерно и за двете машини е, че имат отлят от магнезиева сплав корпус на редуктора и ударния механизъм, което осигурява значително по-голяма здравина, по-добро охлаждане и в крайна сметка – по дълъг безавариен и експлоатационен живот.

Цената на RDP – HD30 е 209,98 лв. На RDP – HD31 – 349,98 лв.

 

Многооперационна дървообработваща машина RDP-CWM01

Подробно описание на тази многооперационна дървообработваща машина може да се намери в списанието. Тя обединява в едно абрихт, щрайхмус, настолен циркулярен трион и борапарат, с възможност за монтиране на свредла, палцови и дискови фрезери. Широчината на рендосване е до 305 mm, а максималната дебелина на рязане – 85 mm.

Оценката на специалистите е „подпечатана” със златен медал на Международния технически панаир в Пловдив (2012 г.). Машината и до днес се продава много успешно, което пък е оценката на клиентите.

Цената й е 1299,98  лв.

 

Електрически верижен трион RD-ЕCS12

Това е поредната много добре приета на пазара и до днес машина. Тя също е подробно описана в „Направи сам”. Прави впечатление необичайно голямата мощност на  електродвигателя за този тип триони – 2400 W. Това позволява трионът да реже с лекота на широчина до 300 mm, както и да се използва за по-продължително рязане на голям обем дърва за огрев. Машината има  вградена термозащита, която предпазва двигателя от прегряване и повреда поради претоварване. Опъването на веригата е решено с модерен и максимално удобен за работещия механизъм – без необходимост от гаечен ключ и отвертка.

Тялото на двигателния механизъм е изработено от здрава алуминиева сплав.

Електродвигателят е разположен надлъжно на оста на машината, за разлика от ценово ориентираните модели, където той е поставен перпендикулярно.

Отлична машина за домашната градина, лично стопанство, включително подготовка на дърва за огрев и за строително дърводелство.

Цена – 198,98  лв.

 

Електрическа коса RD-EBC01

Отличителна черта на тази коса  е необичайно голямата мощност на електродвигателя – 1200 W. Това й позволява да работи както с найлонова корда, така и със стоманен трилистен нож. Максималната широчина на косене с корда е 420 mm.

Цена – 119,99 лв.

 

2013 г.

 

Водна помпа RD-WP20 и хидрофор RD-WP1300

Тези две помпи също са детайлно описани в „Направи сам“ .

Помпата RD-WP20 е центробежна и се управлява от електронен пресостат. Той включва и изключва помпата в зависимост от промените в налягането на водата в мрежата.  Използва се за къщи и други обекти, чието водоснабдяване се осигурява от собствен източник. Успешно замества класическата хидрофорна уредба с нейната по-сложна поддръжка и по-големи габарити.

RD-WP1300 е класическа хидрофорна уредба, осигуряваща захранване от собствен водоизточник при минимални пулсации на налягането на водата във водопроводната инсталация.

И двете помпи имат максимална напорна височина 48 m.

Цената на RD-WP20 е 249 лв., а на RD-WP1300 – 279 лв.

 

2014 г.

 

Електрическо ренде RDP-EP10S

Рендето с мощност на електродвигателя 950 W е в състояние да „рендосва“ на дълбочина до 4 mm при един ход на машината. Широчината на рендосване е 82 mm. Честотата на въртене на вала с ножовете е 16 500 minˉ¹, което осигурява „чиста”, гладка повърхност.

Машината се отличава с ергономично оформената, удобна за държане ръкохватка. Има възможност за двустранно свързване с маркуча на прахосмукачка за засмукване на стружките (талаша).

Цената на рендето е 129,98  лв.

 

2015 г.

 

Акумулаторна бормашина RDP-CDL02L

Тази бормашина е развитие на модела RDP-CDL02, с който през 2012 г. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД постигна първия си сериозен пробив в сегмента на електроинструментите, захранвани с литиево-йонна батерия. Към наследените технически решения и възможности, които и днес правят предшественика й добре продаваем, моделът RDP-CDL02L има и някои нововъведения. Захранващото напрежение е увеличено на 20 V.  Капацитетът на батерията е 1500 mAh. Патронникът има механизъм за автоматично блокиране на въртенето (auto lock), което позволява развиване и завиване на гривната за притягане на инструмента (свредлото, примерно) да става само с една ръка. За разлика от предния модел, тук индикаторът за състоянието на електрическия заряд се намира на батерията. Това решение има предимството, че проверката може да се извършва и без батерията да бъде свързана към машината.

Двустепенният механичен редуктор в съчетание с електронното управление на двигателя позволява честотата на въртене да се регулира плавно в диапазоните  0-350 min-1 и 0-1250 min-1.

Машината има 16+1 степенен регулатор за ограничаване на максималната стойност на въртящия момент. Неговата максимална стойност е 42 Nm.

Бормашината се предлага в комплект с лампа, работеща със същата батерия. Пластмасовият куфар съдържа още набор от спирални свредла, битове и преходник за закрепване в челюстния патронник.

Цената на RDP-CDL02L е 179,98 лв.

 

Акумулаторна отвертка (винтоверт) с барабанен пълнител RDP-CSCL02

За тази акумулаторна отвертка досега не е писано в списанието, нито е изпробвана в редакционната работилница. Тя е практичен инструмент от доста рядък вид. Досега в списанието е описан само един модел на аналогична по принципа си на работа акумулаторна отвертка от любителската серия на известен световен производител.

Моделът е миниотвертка, работеща с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 3,6 V и капацитет 1300 mAh. Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 0-180 minˉ¹. Максималният въртящ момент на отвертката е 4 Nm. Тя тежи 520 g, приляга в дланта и е удобна при работа.

Това, което я прави „рядък екземпляр“, е механизмът, позволяващ лесна и бърза смяна на бита в зависимост от вида на шлица на винта – прав, Philips, Pozidrive, Torx и др. За тази цел  отвертката има барабан, в чийто отвори се поставят битове – общо 10 броя. Наборът се подбира според винтовете, с които се работи.

Поставянето на необходимия бит става чрез завъртане на барабана на необходимата позиция и избутване на бита посредством плъзгач.

Тази отвертка силно улеснява работата, когато се налага честа смяна на битовете. Пести се време, а и битовете са на сигурно място и на разположение, защото инак лесно се губят.

Продава с в комплект с 55 бита и магнитен адаптер за бърза смяна на битовете.

Цената на отвертката е 59,98 лв.

 

Наблюдателният читател неминуемо е забелязал, че юбилейната 20 годишнина на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД (2012 г.) се откроява с най-много от моделите „шампиони”. Досега. Запазваме си правото в края на тази, годината на 25 годишнината, да направим пореден преглед на новите модели RAIDER, на които може да се предскаже пазарно дълголетие.

За допълнителна информация вижте сайта на RAIDER.

Машините шампиони на RAIDER и RAIDER PRO
от
кл.думи: ,
5 / 5 звезди
Машините шампиони на Евромастер Импорт Експорт Статията прави преглед и представя най-успешните машини и модели с маркитe Raider и Raider Pro. Благодарение на своите технически качества и изгодна цена те са се задържали най-дълго на пазара. Имат и най-значителен принос за налагане и утвърждаване на двете марки.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2017

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото