В категории: 2016, Брой 9-10/2016, Градина, Инструменти

Верижни триони Raider колекция 2016–2017 г.

raider1

Читателите на „Направи сам“ добре познават от публикации в списанието марките Raider и Raider Pro. При това не само от широката гама всевъзможни електроинструменти и полустационарни машини, но и от няколкото поколения бензинови и електрически верижни триони. За десетте години, изминали от пускането в продажба през 2005 г. на първите модели верижни триони Raider, в страната ни са продадени над 200 000 машини (по данни на „Евромастер Импорт Експорт“). Това само по себе си потвърждава правилото, че в дългосрочен план най-добрата реклама за даден продукт са неговите качества в съчетание с цената, организацията и качеството на сервизната поддръжка. И не на последно място, на авторитета и трайното, все по-открояващо се през годините пазарно присъствие на собственика на марката – „Евромастер Импорт Експорт“. През своето четвъртвековно възходящо развитие българската фирма е изградила авторитета на своите марки и благодарение на бързия, професионално извършван гаранционен и следгаранционен сервиз, с наличието на склад за резервни части за дълъг период от време, включително години след преустановяване на продажбата на даден модел.

raider2

Току-що отпечатаният за 2017 г. каталог на продуктите с марките Raider и Raider Pro, с които „Евромастер Импорт Експорт“ ще отбележи и своята предстояща 25-годишнина, съдържа 1300 артикула – електроинструменти, пневматични и хидравлични инструменти, приспособления и работни инструменти (консумативи).

От тях над 360 са електроинструменти и машини. Сред тях новите модели са 114. За отбелязване е, че през миналата година количеството на новите продукти с тези две водещи на пазара на любителски електроинструменти у нас марки е бил 122. Това очевидно говори за последователност в политиката на фирмата за непрестанно обновяване и разширяване на продуктовата листа.

В новия каталог са включени и 10 модела на бензинови и електрически верижни триони, 3 от които са нови. Това, заедно със сезонната нагласа на хората щом задуха студения северняк да подготвят дървата за огрев през зимата, ни подтикна да направим цялостен преглед на тази група машини. От актуалните през тази и идната година модели досега в списанието сме писали единствено за електрическия трион RD-ECS12.

Преди да се заровим в техническата информация, бихме искали да извадим пред скоби това, което е най-характерното за тях. Да се опитаме да откроим онова, което стои в основата на успеха на марката, подпечатан с броя на продадените досега машини. По информация от „Евромастер Импорт Експорт“ фирмата има около 1000 търговски партньора в страната, немалко от които развиват и електронни магазини. В редица от тях се откроява препоръката, че верижните триони Raider се отличават с много добро съотношение между техническите им характеристики и качество със силно конкурентна цена. Съществува мнение, че цените на трионите Raider в определена степен задават нивото, спрямо което се ориентират продаващите любителски машини с марки, зад които стоят напълно или съвсем малко познати в България фирми. Продажбата на такива, на практика безименни продукти, разчита основно на будещата подозрение ниска цена на дребно. Печалбата в такива случаи се формира от възможно най-ниската покупна от производителя цена и минималните разходи за осигуряване на сервиза. С такъв търговски подход не може да се гради авторитета на марката.

Умението да предлагаш широка гама машини и инструменти, чието качество и потребителска стойност надвишават равнището на тяхната продажна цена, съпроводени от гарантираната сервизна поддръжка, лежат в основата на успешното развитие на „Евромастер Импорт Експорт“.

За улеснение на читателите и по-голяма прегледност на информацията, представяме в табличен вид най-съществените технически характеристики на двете групи верижни триони. Това е информация, от която технически грамотният клиент се нуждае, за да може да вземе своето обосновано решение при избора на един или друг модел.

Верижните триони Raider са предназначени за работа в двора и домашната градина, за инцидентно рязане на дървета и клони, за нарязване на дърва за огрев, намират успешно и практично приложение при строителството на дървени съоръжения и постройки в градината, при направата на покривни конструкции и други дейности, свързани с напречно рязане на греди, бичмета и талпи, на ритловици и т.н. В ръководството за работа към всяка машини е изрично посочено, че трионът е „…предназначен изцяло за любителска употреба.”

Дали да избере бензинов, или електрически трион, всеки преценява в зависимост от конкретните условия и вид на извършваната работа, наличието в обсега на работа на електрически контакт или предпочитанието е към автономно работеща машина, широчината на рязане, мощността и теглото на машината, евентуални ограничения на нивото на шума при използване на машината в населено място, наличието на някои „екстри” и др. Покупната цена и свързаните с експлоатацията на машината разходи също имат своята тежест за крайното решение.

 

Верижни триони с бензинови двигатели

Каталогът за 2017 г. включва 6 модела триони, всеки от които се задвижва от едноцилиндров двутактов двигател с вътрешно горене и въздушно охлаждане. Гамата машини (без модела RDP-GCS18) покрива неголям диапазон от мощности – от 1,8 kW (2,45 к.с.) до 2,2 kW (3 к.с.). които са характерни за по-мощните триони за работа в градината и домашния двор. Същото се отнася и за дължината на шините – 40 cm и 45 cm. Открояващо се изключение прави моделът RDP-GCS18, на който ще отделим по-специално внимание в края.

3

4

Стартирането на машините става по класическия способ – издърпване на стартерно въже, чрез което се завърта коляновият вал на двигателя. При два от моделите – RDP-GCS07 и RDP-GCS08 този механизъм е усъвършенстван. Познат е с наименованието EasyOn. При него издърпването на въжето става по-бавно и с по-малко усилие, при което се натяга двойка плоски (лентови) пружини. Те акумулират механична енергия, която подпомага завъртането на коляновия вал.

Наличието на такава система улеснява запалването на машината, включително и от хора с по-крехка физика. Механизмът спомага също за значително смекчаване на иначе рязкото ударно натоварване, което се предава по въжето и чрез ръкохватката на ръката.

Тези два модела имат и помпа за ръчно подкачване на горивото в камерата на карбуратора. Това също е удобство при първоначално запалване на машината, както и след продължително съхранение, когато камерата е празна или с ниско ниво на горивото. При всички модели подаването на ток към бобината, и съответно неговото прекъсване за спиране на двигателя, става с електрическо ключе.

За подпомагане на запалването при студен двигател машините имат смукач, който се включва ръчно и се самоизключва след стартиране на двигателя.

Основната ръкохватка на машините има два бутона. Придърпването на единия (на газта) повишава честотата на въртене на двигателя, респективно на скоростта на движение на веригата. При отпуснато състояние на бутона веригата не се движи. Другият, разположен върху горната страна, когато не е притиснат от ръката, блокира движението на бутона на „газта“. Така машината е предпазена от неволно задвижване на веригата. Защитата на работещия при възникване на обратен удар (откат) се осъществява чрез класическото за всеки верижен трион решение – подвижен щит, чието избутване напред спира движението на веригата. Всички машини имат механичен лентов спирачен механизъм, който преустановява движението на веригата за 0,12 s.

6

Достъпът до въздушния филтър и запалителната свещ е улеснен, за което е необходимо единствено развиването на винта, закрепващ капака над тях. Въздушният филтър е изработен от фина мрежеста синтетична материя, поради което може многократно да се почиства със сапунена вода, като се използва продължително време. Препоръчва се почистването му да става след всеки 5 часа рязане с машината.

Моторните бензинови триони са снабдени с режеща гарнитура – водеща шина и верига Raider Safety Guard. Веригата е нископрофилна, със стъпка 0,325“, с ниско ниво на вибрациите при движение. Тя е създадена специално за работа от хора, които не са професионалисти с оглед осигуряване на по-безопасна работа. При този вид вериги вероятността от възникване на обратен удар и рязко отскачане на машината нагоре и назад е силно намалена. Тази потенциално опасна ситуация възниква при досег на движещата се верига в областта на предния край на шината или в близост до него (от горната страна) до рязаното дърво. Опъването на веригата се извършва по класическия начин – чрез завиване и отвиване на винт, намиращ се в непосредствена близост до шината. Близостта между държащата отвертката ръка и веригата изисква, за всеки случай, да се работи с предпазни ръкавици.

Смазването на движещата се верига става с минерално масло, което се намира в резервоара на триона и чрез помпа се подава в канала на веригата. За отбелязване е, че трионите Raider имат помпа, чийто дебит може да се настройва посредством регулиращ винт. Когато се реже суха дървесина и се използва цялата дължина на шината, винтът се завърта в положение за максимален дебит. За икономия на подаваното към веригата масло количеството му може да се намали при рязане на влажна дървесина, както и при по-тънки стъбла.

5

Трионите имат многоточкова антивибрационна система, която намалява нивото на предаваните от двигателната част и режещия апарат вибрации към ръкохватките и ръцете на работещия.

Сред предоставените ни за изпробване в редакционната работилница машини липсваше само моделът RDP-GSC18. Като най-нов той все още не бе постъпил в склада на „Евромастер Импорт Експорт“. Както се вижда от техническите данни и снимката, която взехме от каталога, това е специализирана машина, предназначена за рязане в короната на дърветата. Поради това трионът се отл7ичава с малки размери и тегло, има къса шина, както и халка за закачане на карабинера на предпазно въже. Основната ръкохватка е разположена над тялото на машината, което я прави не само по-къса и повратлива, но и позволява да бъде държана с една ръка, когато се налага. При това разположение на ръкохватката центърът на тежестта на машината е добре балансиран спрямо нея.

 

Верижни триони с електрическо задвижване

Както вече стана дума, моделът RD-ECS12 е представен подробно в списанието. Заслужава да се подчертае още веднъж, че той е необичайно мощен за такава машина, по-мощен е и от моделите Raider с бензинови двигатели. Това позволява трионът да бъде използван и за по-натоварени дейности, включително за рязане при широчина до 39 cm. По-високата мощност позволява по-продължителна, непрекъсната работа, без опасност от претоварване и прегряване на двигателя. Този модел е единственият, който има електронна термозащита, която предпазва електродвигателя от повреда поради претоварване и прегряване. Фактът, че RD-ECS12 се задържа вече пет години на пазара и се продава все така добре, е несъмнена атестация за неговите добри качества.

Този, както и моделът RD-ECS15 имат по-модерния, по-удобен и по-безопасен механизъм за опъване на веригата. Той е описан детайлно в посочената вече статия. Затова само ще споменем, че регулирането на опъването става лесно и бързо, без използване на гаечен ключ и отвертка. Ръцете се намират на безопасно разстояние от веригата. Този механизъм позволява и по-лесно постигане на оптимална сила на опъване. Това намалява износването на шината и веригата вследствие прекомерното й опъване. От друга страна, оптимално опънатата верига реже по-бързо и по-безопасно.

8

При останалите два модела системата за опъване на веригата е от класически тип – чрез регулиращ винт шината се премества напред или назад, след което тя се застопорява неподвижно чрез притягане на две гайки.

Моделът RD-ECS14 е снабден с веригата Raider Safety Guard, за която вече стана дума. Останалите три модела имат шина и верига Oregon Double Guard 91. Това е световноизвестна американска марка, чиито продукти се използват от множество производители на верижни триони по света, включително много водещи фирми, които не разполагат със собствено производство на шини и вериги. Моделът Double Guard 91 е предназначен за леки триони при работа в градината и двора, за нарязване на дърва за огрев, типични дейности в любителската практика. Каталогът Raider 2017 съдържа 5 модела шини и 11 модела режещи вериги.

В заключение бихме искали да споделим доброто впечатление, което оставят новите ръководства за работа с верижните триони. Те съдържат и указания за правилната и безопасна работа – поваляне на дървета и нарязване на ствола, рязане на пънове, на клони, на дърва за огрев и др.

9

 

Семейството верижни триони Raider съдържа и електрическа машинка за заточване на вериги с тънък шмиргелов диск – RD-CSS01.

 

За допълнителна информация посетете сайта на марката Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 9-10/2016, Градина, Инструменти

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото