В категории: 2018, Актуални статии, Брой 11/2018, Инструменти, Представяме ви, Ремонти

Raider Industrial – професионалната марка електроинструменти

В поредица статии представихме най-новата марка електроинструменти – Raider Industrial, на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. В този брой запознаваме читателите на списанието с последната група от 7 машини, които завършват производствената програма за тази година. Поставено е началото, което изгражда фундамента на по-нататъшното развитие на марката и семейството машини, които я носят. Началото на по-засиленото и успешно навлизане на марката в сектора на професионалната техника. Програмата за 2018 г. включва селекция от 27 електроинструмента, които покриват най-често извършваните дейности с такъв вид машини. За попълването й бе необходима около година време. Това не е дълъг период, защото в случая става дума не за отделни модели, а за различни по конструкция и приложение машини. Всяка от тях с времето ще бъде развивана и усъвършенствана в следващи модели. Първоначалната селекция постепенно ще се разширява, а марката обогатява с нови видове машини.

Дали е търсен ефект или логичен резултат от естествения стремеж към неспирно развитие, последната за годината група електроинструменти включва две очаквани с голям интерес машини с акумулаторно захранване. Те са първите модели Raider Industrial с най-новия вид електродвигатели, безчетковите. Това са бормашината с ударно действие RDI-CDB01 и ударният гайковерт RDI-IBW01. Появата на машини с този най-съвременен вид електродвигатели бележи нова страница в производствените възможности и развитие на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Открива пред марката Raider Industrial пътя, по който вече са поели водещите производители и техните марки.

Двата инструмента използват една и съща литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 20 V (измерено непосредствено след свалянето й от зарядното устройство) и капацитет 4 Ah. Теглото на батерията е 633 g. С включеното в комплекта на машините зарядно устройство батерията се зарежда за около 1 час. Тя има трипозиционен светодиоден индикатор, показващ степента на заряда в нея. Това решение, вместо разполагане на индикатора на самата машина, има предимството, че батерията може да бъде проверявана и без да е свързана към нея. Практично решение е наличието върху батерията на два изхода, предназначени за зареждане на батериите на мобилни устройства – телефони, таблети и др. Единият е стандартен USB порт, захранващ с прав електрически ток с напрежение 5 V и сила 1,5 A. Вторият е също така стандартен куплунг – жак със същите параметри на електрическия ток. За разлика от други производители, които започнаха да поставят такива изходи на зарядните си устройства, решението да се използва самата батерия като източник на електроенергия, предоставя по-голяма гъвкавост и „отвързва“ работещия от зависимостта му от електрически контакт с мрежово захранване.

За тези първи електроинструменти на Raider Industrial, работещи с безчеткови електродвигатели, специално за почитателите на марката си заслужава да кажем няколко думи за техните предимства.

От гледна точка на потребителя най-съществената разлика и същевременно предимство на този нов тип електродвигатели спрямо класическите, е липсата на колектор и четки. При безчетковите електродвигатели (EC) липсват триещи се части – колекторни пластини и четки. Поради това при тях няма и характерното искрене, дължащо се на протичащия между тях електрическия ток. Електродвигателят няма бързо износващи се елементи, а температурата му се поддържа с около 20 °С по-ниска поради липсата на искрене. Всичко това води до поне двукратно увеличаване на експлоатационната дълготрайност на електроинструментите с безчеткови двигатели в сравнение с класическите им събратя. Тези машини са значително по-лесни за обслужване, защото при тях не се налага периодична проверка и подмяна на четките, те дефектират значително по-рядко.

Поради липсата на триене между четките и колектора, както и на искрене по време на работа, нивото на отделяния от машината шум е по-ниско.

По-високият к.п.д. на безчетковите електродвигатели е от съществено значение при акумулаторно захранваните електроинструменти. Поради това консумацията на електрически ток намалява, а продължителността на работа с едно зареждане на батерията се удължава с около 30–40%.

Новите електродвигатели имат по-малък диаметър на ротора, по-къси са с около 40% и с около 30% са по-леки от двигателите с колектор. Това прави електроинструментите с безчеткови електродвигатели по-леки и по-компактни.

Използването на безчеткови електродвигатели придава сериозни предимства на електроинструментите – нещо, което особено високо се цени в професионалната и индустриална работа.

Ето защо очаквахме с нетърпения появата на първите електроинструменти Raider Industrial от този вид. Припомняме, че всички електроинструменти Raider Industrial се продават с три години гаранция от производителя.

 

Ударна бормашина RDI-CDB01

Бормашината е пригодена за пробиване на отвори както в материали, при които се използва само въртеливо движение на свредлото (метали, дърво, пластмаси и т.н.), така и за пробиване в строителни материали (тухли и зидария, основно), благодарение на наличието на ударно действие. Патронникът е пригоден за захващане на свредла с максимален диаметър 13 mm, колкото е и максималната големина на пробиваните отвори. Изцяло от стомана, този висококачествен бързо притягащ челюстен патронник е произведен от реномираната американска фирма Jacobs.

Машината има двустепенна редукторна кутия изработена от здрава метална отливка. В зависимост от избраната степен (скорост) честотата на въртене може да се регулира плавно в диапазоните 0-450 min¯¹ или 0-2000 min¯¹.

Подобно на всички бормашини от този вид, и RDI-CDB01 е отлична електрическа отвертка. Тя е способна да прилага максимален въртящ момент 62 Nm. Големината на въртящия момент се задава чрез завъртане на регулиращата гривна на една от 21 степени според диаметъра на винта и твърдостта на материала.

Всеки от трите режима на работа се избира чрез завъртане на втората гривна.

Бормашината се доставя в здраво и елегантно пластмасово куфарче в комплект с две батерии и зарядно устройство.

Теглото й с батерия е 1,79 kg.

Цената на RDI-CDB01 е 499 лв.

 

Ударен винтоверт RDI-IBW01

Този ударен гайковерт е пригоден за завиване и развиване на гайки и болтове при големина на въртящия момент до 320 – 400 Nm. Стойността 400 Nm e посочена като максимална. В действителност това е работният въртящ момент, който се достига след няколко секунди работа. Това е доказано чрез проведени в лабораторни условия тестовe.

Настройването на максималната големина на въртящия момент се извършва по електронен път на три степени. Те се задават чрез натискане на бутона S, намиращ се в основата на ръкохватката заедно с трипозиционен светлинен индикатор. В зависимост от избраната степен светят един, два или три зелени светодиода. Съответно на избраната степен се ограничават също максималната стойност на честотата на въртене и на ударите в минута, работната и максимална големина на въртящия момент. Те са дадени в таблицата.

Гайковертът притежава и един, все още рядко срещан режима за работа при развиване. Когато той е включен машината автоматично спира въртенето щом гайката или винтът бъдат достатъчно разхлабени, за да бъдат доразвити на ръка. Тази функция се задейства чрез натискане на бутона В, при което светва червен индикатор. По този начин се предотвратява вероятността развитата с голяма скорост докрай гайка или винт да изпаднат, да се загубят или попаднат на неподходящо място. Освен това доразвиването на ръка гарантира, че няма опасност началото на резбата да бъде повредено.

Задвижващият вал на инструмента завършва с четиристен (напречно сечение квадрат) за захващане на вложки с големина ½ инча. Теглото на гайковерта е 1,76 kg. Гайковертът се доставя в също така здраво и елегантно пластмасово куфарче в комплект с една батерия и зарядно устройство.

И двете машини – тази и бормашината RDI-CDB01, имат еднакво оформени и изпълнени, удобни за държане и работа, добре прилягащи в дланта ръкохватки. И двете имат достатъчно мощен светодиод, който добре осветява мястото на работа.

Цената на RDI-IBW01 e 379 лв.

 

Перфоратор RDI-HD50

Това е мрежово захранван електропневматичен лек перфоратор с тегло 3,0 kg. Масата му го поставя в групата на най-често и най-широко използваните перфоратори от 3-килограмовия клас. Енергията на единичния удар е 3,5 J. За своето тегло и с мощност на електродвигателя 850 W, тази енергия на удара е много добро постижение. Дори надхвърля възможностите на сходни модели, носещи марки със световна известност.

Както всяка машина от този вид, моделът RDI-HD50 е специализиран в пробиването на отвори в строителни материали, както и за къртене в тухлен зид, мазилка, циментови замазки, премахване на облицовки с плочки и др.

Машината има несменяем патронник със захват на инструмента SDS-plus. С твърдосплавно свредло тя позволява пробиване в бетон на отвори с диаметър до 26 mm. С боркорона е способна да изрязва отвори в зидария с диаметър до 68 mm (примерно за конзолни кутии на скрита електроинсталация). Ударното действие може да бъде изключвано, при което перфораторът може да пробива отвори в стомана с диаметър до 13 mm, както и в дърво при максимален диаметър 30 mm. Превключвателят за избор на режима на работа е четирипозиционен. Освен трите споменати режима на работа, той има и четвърта позиция, която се използва за избор и фиксиране местоположението на длетото в най-удобно за работа положение.

Честотата на въртене се задава плавно в диапазона 0–1200 min¯¹, а честотата на ударите – от 0 до 4000 min¯¹.

Понеже оригиналният SDS-plus патронник е несменяем, за пробиване със свредла с цилиндрична опашка се използва преходник с опашка SDS-plus и резба, към която се завива челюстен патронник. С друг преходник – за закрепване на битове, машината може да се използва и като мощна електрическа отвертка. В този случай допълнително предимство е системата за промяна на посоката на въртене чрез механично завъртане на двойката срещуположно монтирани четки. Това осигурява съхраняване на големината на въртящия момент при въртене вляво, т.е. при отвиване. Двата преходника не са включени в комплекта на перфоратора.

Предвид характера на работата – ударно пробиване и къртене, за намаляване на предаваните вибрации, допълнителната ръкохватка е с антивибрационно изпълнение, което ясно се вижда на снимките. Помислено е и за свързването на захранващия кабел към машината. Кабелът влиза в ръкохватката през подвижен сферичен елемент, което позволява неговото завъртане без прегъване или пречупване на това обичайно критично място.

Цената на перфоратора е 299 лв.

 

Прободен трион RDI-JS30

Това е мрежово захранван прободен трион с мощност на електродвигателя 600 W. Може да реже дъски и летви с дебелина до 130 mm. Пригоден е за рязане на материали от стомана с дебелина до 10 mm и от алуминий – с дебелина до 30 mm.

Има електронно регулиране на честотата на движение на триончето в диапазона 500–2500 min¯¹. Това разширява сферите на приложение и рязане на различни по вид (твърдост, термоустойчивост и т.н.) материали. Ходът на пенделообразното (махаловидно) движение на триончето може да се регулира в три степени, както и да се изключва при рязане на твърди материали.

Основната плоча на машината е стабилна, изработена е от здрава, устойчива на измятане и огъване алуминиева отливка. За рязане под страничен наклон тя се наклонява (двустранно) до ъгъл 45˚. Фиксирането на триона в желаното положение става лесно и същевременно сигурно с помощна на дълго лостче. Позицията 0˚ (рязане под прав ъгъл спрямо повърхността) не може да се сбърка, понеже при леко плъзгане на основата назад има механизъм, който я застопорява в това положение. След което фиксирането се завършва чрез завъртане на лостчето до упор.

Задействане на механизма за захващане на триончето. За осигуряване на видимост на снимката прозрачният предпазител е свален

За засмукване на отделените при рязането стружки машината има преходник за свързване към маркуча на промишлена прахосмукачка. Освен това въздушната струя от вентилаторната турбина на двигателя може да се насочва към мястото на рязане, включително дебитът й да се контролира. Така се осигурява добра видимост, необходимо условие за точно рязане по предварително очертаната линия.

При този прободен трион са взети засилени мерки за безопасна работа, които надхвърлят изискванията на ЕС за този вид инструменти. Пред триончето има стабилна стоманена рамка. Върху нея е закрепен здрав прозрачен предпазител, който огражда отпред и отстрани зоната на рязане. За да не се налага неговото сваляне и повторно поставяне при всяка смяна на триончето, конструкторите на прободния трион са избрали решение, което сме срещали само при един от водещите световни производители. В челната част на машината се намира удобна за подхващане с палеца клапа, чието завъртане задейства механизма, който освобождава опашката на триончето. Щом бъде пусната, под въздействие на силна пружина, клапата се връща на мястото си и опашката на триончето бива здраво захваната в патронника. Смяната се извършва бързо, лесно и без потребност от помощен инструмент.

Теглото на триона е 2,9 kg.

Цената на RDI-JS30 е 279 лв.

 

Виброшлайфмашини Raider Industrial

При този вид шлайфмашини плочата с абразивния лист извършва въртеливо движение с малък ексцентрицитет (около 2 mm) и висока честота. Поради това то се възприема като вибриране, откъдето произлиза и популярното наименование на този вид шлайфмашини. С тях се постига високо качество на обработваната повърхност. За сметка на това, интензивността на отнемане на материала е ниска. Ето защо виброшлайфмашините се използват за завършващо фино шлифоване при подготовка на повърхности за полагане на лаково или друго декоративно покритие. Много подходящи са и при подновяване на стари полирани или лакирани повърхности. И двата модела Raider Industrial имат масивни, излети от алуминий вибриращи плочи. Откъм долната им страна с винтове е закрепена подложна плоча, която представлява стоманена пластина със здраво залепена към нея еластична пореста материя, чиято равна повърхност е пригодена за закрепване по системата „Велкро“ на шлифовъчни листове. В този случай се използват специални листове с размери и разположение на отворите за засмукване на прахта, съобразени с конкретната машина.

Вляво – RDI-SA24, вдясно – RDI-SA25

Двете шлайфмашини имат и система за механично закрепване на абразивните листове, което позволява използване на значително по-голям асортимент от шлифовъчни материали, включително по-евтините, произвеждани във вид на рула.

 

RDI-SA24

Този е по-малкият от двата модела виброшлайфмашини. Мощността на електродвигателя му е 300 W. Размерите на шлифовъчната плоча са 92х185 mm. Честотата на трептенията на плочата е 13 000 min¯¹. Щипките за механично закрепване на листа са изработени от листова стомана. Имат силни пружини, които притискат здраво краищата на абразивния лист.

Машината е снабдена с текстилна торбичка за събиране на засмуканата прах.

Пусковият бутон на машината е сигурно защитен с маншон от тънка еластична гума срещу проникване на прах. Капачетата, които придържат четките на мястото им, са изнесени от външната страна на тялото, което улеснява смяната на четките. По продължение на ръкохватката и удължената горна повърхност на тялото на машината има еластично покритие, което улеснява нейното държане. До известна степен то допринася и за намалява на предаваните на ръката вибрации.

Теглото на шлайфмашината е 1,84 kg.

Цена – 159 лв.

 

RDI-SA25

Този модел, макар и с малко, е по-мощна виброшлайфмашина (320 W). Размерите на шлифовъчната плоча са 115х229 mm. Честотата на трептенето й е 10 000 min¯¹. За по-удобно държане и водене на машината тя има обособена втора ръкохватка, монтирана към предната част на тялото. Механизмът за закрепване на шлифовъчния лист е усъвършенстван, което позволява по-здраво притискане на краищата постигнато с по-малко усилие от страна на работещия.

Конструкцията на машината е по-масивна от предния модел – механизмът, превръщащ въртеливото движение от електродвигателя във въртеливо движение на шлифовъчната плоча, е поставен в стабилно метално тяло. При тази машина само кожухът на електромотора и ръкохватката са от пластмаса. Това е направено с цел повишаване на здравината и износоустойчивостта на машината. Теглото на RDI-SA25 е 2,92 kg. В случая теглото е и предимство, защото шлайфмашината може да работи и под въздействие на собственото си тегло, при по-малък натиск от работещия.

Цена – 229 лв.

 

Къртач RDI-DH01

С енергия на единичния удар 48 J и мощност на електродвигателя 1800 W този къртач се нарежда сред най-добрите от този вид, класира се непосредствено след световния първенец. При цена 1299 лв. RDI-DH01 не отстъпва на конкурентните модели в същия клас, чиито цени гравитират около 2000 лв.

Чрез съпоставка с възможностите на други къртачи със същата енергия на удара, производителността на RDI-DH01 би била около 13 тона разкъртен бетон на ден.

Къртачът тежи 14,9 kg. Размерите му са 730 х 260 mm. Доставя се в здрав пластмасов куфар с две колела, което улеснява пренасянето му при равен терен.

Работи с инструменти (шила и длета) с шестостенна (30 mm) опашка. Те са напълно съвместими с къртачите на други производители. Това, също така, позволява RDI-DH01 да работи с шила и длета на други водещи производители. Същевременно инструментите, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага, и конкретно за къртача RDI-DH01, са напълно съвместими с машините от същия вид и клас на други производители. Доброто им качество и силно конкурентната цена правят избора на консумативи Raider Industrial много привлекателно решение.

Инж. Красимир Петков, мениджър за марката Raider, специално подчерта при представянето на новите модели, че т. нар. консумативи, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага, имат много добро качество, което, в съчетание с цената, ги прави много търсени и все по-често предпочитани на пазара. По тази причина фирмата предлага консумативи не само за своите електроинструменти, а и специално произведени, предназначени за работа с машини от други марки. За качеството им красноречиво говори и фактът, че продажбите на консумативи, специално произведени за други марки машини, вече надхвърлят тези за собствените им електроинструменти.

 

В юнския брой на „Направи сам“ обявихме „2018 – година на новата марка Raider Industrial“. Това вече е факт. Планираната стартова гама от внимателно селектирани електроинструменти е на пазара. Годината завършва, работата по разширяване на Raider Industrial продължава. Инж. Красимир Петков сподели с нас някои от новите машини, които ще се появят на пазара през идната година:

➢ Лентова шлайфмашина с възможност за закрепване към работната маса

➢ Саблен трион

➢ Права шлайфмашина

➢ Лентова шлайфмашина за полиране на тръби

➢ Ъглошлайфмашина с удължаваща приставка, която позволява работа на иначе недостъпни за този вид машини места.

 

И още. Пълната гама ще бъде оповестена в новия каталог на Raider Industrial за 2019 г.

 

Подробна информация за излезлите на пазара до октомври т.г. електроинструменти Raider Industrial може да намерите в следните статии:

Raider Industrial – следващото по-високо стъпало

Raider Industrial – стратегия за овладяване на нови пазарни позиции

Световната премиера на новата марка Raider Industrial

2018 – годината на новата марка Raider Industrial

Поредната група машини Raider Industrial вече са тук

Куфари за инструменти Multibox

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото