В категории: 2018, Брой 7-8/2018, Инструменти, Представяме ви

Поредната група машини Raider Industrial вече са тук

В юнския брой на списанието озаглавихме поредната статия, посветена на Raider Industrial, така:„2018 – годината на новата марка Raider Industrial“. Макар тя да бе представена за пръв път по време на честването на 25-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД през септември 2017 г., а до края на същата година на пазара бяха пуснати първите шест модела, именно 2018 е годината на нейното масирано навлизане на нашия пазар. И не само в България. Новата фамилия ръчни електроинструменти на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД привлече вниманието на много чуждестранни експерти и търговци на тазгодишното световно изложение Eisenwarenmesse в Кьолн през март. Машините с тази марка вече успешно се продават в Румъния и останалите държави, в които българската фирма има свои представителства и търговски партньори.

От предвидените за годината общо 27 машини Raider Industrial, на пазара вече се предлагат 11. До дни предстои пускането на поредната група от 8 машини, които сега представяме в този брой на списанието. Останалата група от 8 машини ще бъдат налични в страната ни в началото на есента. Ние, от своя страна, отново ще се постараем също така изпреварващо да информираме читателите на списанието за техните възможности, отличителни качества, силни страни и приложения.

Очакваме ги с нетърпение, защото сред тях ще бъдат и два акумулаторни електроинструмента – гайковерт (RDI-CDB01) и ударен винтоверт (RDI-IBW01). Първите машини на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД с най-модерните за момента електродвигатели – безчетковите.

Тук, заедно с брандмениджъра за марката Raider инж. Красимир Петков, представяме най-характерните технически параметри, конструктивни решения и експлоатационни предимства на поредната група машини. В нея за пръв път присъстват и дървообработващи електроинструменти.

В предните две статии, посветени на марката Raider Industrial, са описани подробно специфичните характеристики и особености, които правят тези машини пригодни да работят в условия на високо и продължително натоварване. Затова ще припомним само, че машините Raider Industrial се продават с гаранция от производителя 3 години. Сервизното обслужване при тях се извършва по много удобния за клиентите принцип „от врата до врата“.

 

Ударна бормашина RDI-ID38

Редукторната кутия е изцяло метална, а патронникът – стоманен, челюстен със зъбен венец, са избрани поради изискването за голяма здравина

Характерно за тази ударна бормашина, а и за следващия модел RDI-ID39, е нейната солидна, много здрава конструкция и изработка. Редукторната кутия е изцяло метална, а всички зъбни колела на редуктора и детайлите на ударния механизъм са изработени от внимателно подбрани материали и обработка, позволяващи продължителна работи при високо натоварване. Същото се отнася за лагерите и тяхната дълготрайна смазка. Поради това тези бормашини имат висока издръжливост и износоустойчивост. Това се отнася и за патронника. Именно по тази причина е предпочетена класическата конструкция – челюстен патронник със зъбен венец, изработен изцяло от стомана и ключ. Мощността на електродвигателя е 710 W. Редукторът е едностепенен. Честотата на въртене, респективно честотата на ударите върху свредлото, може да се регулират плавно в диапазона 0–3200 min¯¹.

Бормашината може да работи с включено или изключено ударно действие. Съответно в първия случай тя се използва за пробиване в строителни материали (тухлен зид) на отвори с диаметър до 13 mm. В стомана (при изключено ударно действие) машината пробива отвори до Ø13, а в дърво (със свредло) – до 25 mm.

Теглото на машината е 2,2 kg.

 

Ударна бормашина RDI-ID39

Тази ударна бормашина с мощност 1100 W завършва семейство от общо четири модела, които по мощност на електродвигателя покриват диапазона от 400 до 1100 W. Всичко казано за предния модел по отношение на здравината на конструкцията – метална редукторна кутия, предвиден за работа при високо натоварване редуктор и ударен механизъм, стоманен челюстен патронник със зъбен венец, с пълна сила важи и за тази машина.

Като всяка ударна бормашина и тази има два работни режима – пробиване само с въртеливо движение на свредлото и пробиване с включено ударно действие. Превключвателят за избор на режима на работа е поставен на удобно за задействане и контрол място – върху горната страна на машината. Бормашината има двустепенен механичен редуктор, който се управлява с намиращ се странично на тялото превключвател.

Честотата на въртене се регулира плавно, като максималната е 2800 min¯¹. Патронникът е пригоден да захваща свредла с диаметър до 16 mm. Това е и максималният диаметър за пробиване на отвори в метал. При наличие на свредло с посочения диаметър на опашката, машината позволява пробиване на отвори с диаметър до 25 mm в дърво и дървесни материали. Максималният диаметър на отворите, които машината може да пробие в тухлен зид, е 16 mm.

Допълнителната ръкохватка е изцяло метална, докато при по-малкия модел RDI-ID38 тя е комбинирана конструкция – здрава пластмаса със стоманен винт и гайка за притягане.

По своите възможности моделът RDI-ID39 е най-мощен и производителен сред ръчните ударни бормашини Raider Industrial. Над него се намират електропневматичните перфоратори. Теглото на машината е 3,5 kg.

 

Ъглошлайфмашина RDI-AG58

Ъглошлайфмашината има плавно регулиране на честотата на въртене и антивибрационна втора ръкохватка

Тази малка по размери и същевременно мощна ъглошлайфмашина допълва и завършва семейството от общо 5 такива машини Raider Industrial. По мнение на специалистите този е моделът, който се очаква да привлече най-силен интерес и търсене на пазара. Работеща с диск Ø125 mm, тя попада сред най-разпространения и най-често използван въобще в практиката вид машини, позволяващи при необходимост и работа с една ръка. По отношение на мощността на двигателя – 1400 W тя се нарежда измежду най-мощните на пазара, без да претендира за короната на първенството. Тази мощност, съчетана с нейната издръжливост на претоварване, я правят верен помощник при извършване на най-често срещаните операции по рязане и изпиляване на предмети от стомана, чугун и други материали, почистване от ръжда, бои и други наслоявания с метални четки, ламелни и други абразивни дискове.

Второто съществено предимство, което със сигурност ще бъде високо оценено от потребителите, е възможността честотата на въртене да бъде плавно регулирана в границите 3500–9000 min¯¹. Това съществено разширява диапазона от приложения, включително за обработка на топло-чувствителни и други материали, изискващи ниска честота на въртене на работния инструмент.

Като допълнителен жест към клиентите, които изберат тази машина, тя има допълнителна ръкохватка с антивибрационна конструкция. При нея твърдата връзка между винта, чрез който се захваща за тялото на машината и самата ръкохватка, е прекъсната чрез еластичен елемент, който намалява нивото на предаваните на ръката вибрации.

Тук трябва да се отбележи също, че при този, както и останалите електроинструменти Raider Industrial всички въртящи се части, включително роторът на електродвигателя, са много прецизно балансирани. Поради това нивото на отделяните от двигателя вибрации е силно снижено. Това от своя страна позволява продължителна високопроизводителна работа без необходимост от дълги прекъсвания и което е най-важното – до голяма степен предотвратява появата на т. нар. вибрационна болест.

Освен това и за тази машина важи всичко вече написано за специалната изработка на ротора, за неговата допълнителна защита чрез покриваща намотките оплетка от изключително здраво синтетично влакно, залята със синтетична смола и т.н.

Теглото на машината е 2,250 kg.

 

Прободен трион RDI-JS29

Прободният трион има махаловидно движение на триончето. Механизмът за неговото захващане е опростен

Този модел е проектиран специално за дейности, които се характеризират с чест използване на машината. Същевременно – без да се налага рязане на прекомерно дебели предмети. Пригоден е да реже дърво до максимална дебелина 65 mm, и до 6 mm при метали.

Целта на конструкторите е била да създадат солиден, издръжлив на натоварване циркулярен трион, възможно по-лек и удобен за продължителна работа. Трионът тежи 1,75 kg. Избраната традиционна форма на ръкохватката (тип ютия) позволява по-удобното държане и водене на машината при рязане.

Захващането на опашката на триончето е класическо, максимално опростено и сигурно решение – чрез пристягане с две винтчета.

Прободният трион има махаловидно движение на триончето, чийто ход може да се регулира в три степени или да се изключи – при рязане на метали и други твърди материали.

Мощността на електродвигателя му е 410 W. Основата на машината е от ламарина. Тя може да се завърта странично (двустранно) за рязане под ъгъл – до 45˚.

С две думи това е солидна, здрава и удобна за работа машина без неособено необходими екстри.

 

Ръчен циркулярен трион RDI-CS27

Най-кратката визитна картичка на този циркулярен трион е мощна машина, работеща с дискове с диаметър 235 mm, пригодена за рязане на детайли с дебелина до 85 mm. Мощността на електродвигателя е 2200 W. Това е машина, способна да се справя в широк спектър от дейности, особено в строителното дърводелство.

Основата е направена от дебела стоманена ламарина. Може да се завърта странично за рязане под наклон до 45˚. Дълбочината на рязане на диска се подбира и фиксира според дебелината на материала. При необходимост от успоредно на канта рязане, машината разполага с водач. И тази машина има антивибрационна втора ръкохватка. Теглото на триона е 7,4 kg.

 

Електрическо ренде RDI-EP14

Долу вляво – рендето с поставен водач за паралелно на канта водене. Долу вдясно – дълбочината на рендосване се регулира в границите 0–2 mm

Подвижна опора за предпазване на повърхността от нараняване при допир до острието на нож

Рендето има електродвигател с мощност 620 W. Дебелината на рендосване може да се регулира в границите от 0 до 2 mm. Широчината на рендосване (дължината на ножовете) е 82 mm. Машината работи с два ножа. Масивната основа е изработена от алуминиева сплав. Предната й част има осево разположен надлъжен V-образен канал, който улеснява скосяването на ръбове. В задния край се намира подвижна опора (краче), върху което машината стъпва, когато не се използва. Така повърхността е предпазена от нараняване поради допир с някой от ножовете. Предаването на въртеливото движение от двигателя на вала с ножовете става чрез плосък ремък.

Рендето има и водач, който се използва за успоредно, точно водене на машината по канта, както и за издълбаване на фалцове.

Казаното вече за много доброто балансиране на всички въртящи се части при машините Raider Industrial с пълна сила важи за вала с ножовете на рендето. Поради високата честота на въртене – 17 000 min¯¹, прецизната му изработка е много съществен фактор за намаляване на вибрациите още при техния източник. Това от своя страна оказва благотворно влияние за намаляване на умората на ръцете, а също и за повишаване качеството на повърхностна обработката на рендосваните материали.

Приспособление за заточване на ножовете при спазване на фабрично зададения ъгъл на острието

Специално внимание заслужават двата шаблона, бихме казали приспособления, включени в комплекта на машината. Първият се използва при заточване на острието на ножовете върху камък (белгия). Това е възможно при слабо износване и затъпяване на острието за възстановяване на неговата нормална режеща способност. Целта на това приспособление е да държи ножа под точно определен ъгъл, зададен при фабричното му заточване. Приспособлението силно улеснява заточването и по-важното – то се извършва под правилния ъгъл.

Второто приспособление много улеснява и най-важното позволява с голяма точност да се поставят и закрепват ножовете. За равномерно и качествено рендосване остриетата на двата ножа трябва да се показват напълно еднакво под нивото на основата, т.е. да отнемат напълно еднакво дебела стружка. Освен това всяко от остриетата и в двата си края трябва да докосва повърхността, да приляга точно върху нея. Ако тези изисквания не бъдат спазени, единият нож ще задълбава повече от другия и качеството на рендосване ще се влоши. Ще се затрудни и работата на машината. Същото важи и когато острието на ножа не е напълно успоредно на основата и повърхността, която се рендосва. По класическия начин – на око и с помощта на защитен срещу измятане прав алуминиев шаблон, това трудно може да се постигне, да не кажем, че е почти невъзможно.

Демонтиране на ножовете и повторното им поставяне на вала след прецизно регулиране на тяхното местоположение

Проблемът е сполучливо решен по начин, който пести време на майстора. На любителя дърводелец пък позволява лесното и най-вече точно монтиране на ножовете след заточване или смяна. Всеки от ножовете е закрепен с два винта към специална стоманена монтажна пластина, чийто заден край е Г-образно огънат. Той влиза плътно в направен за целта канал по продължение на вала. Пластината определя местоположението на ножа, т.е. разстоянието на което острието му да стърчи под равнината на основата на машината. Същото важи и за страничното изместване на ножовете, защото винтовете преминават без хлабина през два успоредни прореза, което не позволява и странично изместване.

С две думи, тънкостта при монтиране на ножовете е правилното им закрепване към монтажните пластини. Именно за тази задача се използва показаното на снимките приспособление. Пластината заедно с ножа се поставят върху него. Пластината влиза плътно и остава неподвижна в направения по дължината на приспособлението шлиц. Ножът се намества така, че режещият му ръб да съвпада точно с неговия челен надлъжен ръб. Щом това се постигне, двата винта се притягат. Така комплектът пластина със здраво закрепен към нея нож е готов за поставяне на мястото си върху вала на машината. Фиксирането на всеки от ножовете става с помощна на стоманена планка и три винта. Несложно приспособление, което силно улеснява работата и гарантира перфектното монтиране на ножовете. Теглото на рендето е 2,5 kg.

 

Електрическа фреза RDI-ER14

Лесното и бързо задаване на три предварително фиксирани дълбочини на фрезоване става чрез винтов механизъм

Както обобщи инж. Петков, с този модел „Евромастер Импорт Експорт“ ООД цели да предостави на клиентите си от професионалния сегмент машина, която да може да се справя в широк диапазон от приложения, изискващи работа с най-различни фрезери и съответно с различни по големина натоварвания. Здрава машина, с много ниско ниво на отделяните от нея вибрации. Издържа на продължителна работа, също така натоварва и уморява минимално работещия.

Поради тази причини фрезата има електродвигател с голяма мощност – 2200 W. Може да работи с фрезери с диаметър на опашката 12, 8 и 6 mm. Съответно тя се доставя с подходящите за тези големини цанги. Честотата на въртене може да бъде регулирана плавно в диапазона 9000–22 000 min¯¹. Голямата мощност на двигателя позволява дълбочина на фрезоване с цилиндричен фрезер до 70 mm на един ход.

В непосредствена близост до двете удобни за стабилно държане и водене на машината ръкохватки са разположени пусковият ключ и лостчето за освобождаване и застопоряване движението на двигателната част

Машината има две наклонени и ергономично оформени ръкохватки, чрез които се държи стабилно и точно се води по време на работа. За удобната работа спомага удобно разположеният в непосредствена близост до едната ръкохватка двупозиционен превключвател за спиране и пускане на двигателя, който не изисква постоянното му натискане.

До другата ръкохватка, също така на удобно разстояние за задействане с палеца, се намира лостче, което застопорява или освобождава вертикалното движение на двигателната част на машината. Като всяка друга фреза и тази има винтов механизъм за лесно и бързо задаване на три предварително фиксирани дълбочини на фрезоване. Винтът за фино регулиране на дълбочината на фрезоване позволява промяна на дълбочината с 0,2 mm при завъртане на един оборот.

Фрезата има и водачи за паралелно и криволинейно водене по канта на обработвания детайл, а теглото й е 5,6 kg.

 

Машина за обдухване (въздушна метла) и засмукване RDI-EBV06

RDI-EBV05 в режим на обдухване (вляво) и на засмукване (вдясно). Торбичката за събиране на засмуканите материали е показана отделно

Този преносим електрически уред има двуяко предназначение – да почиства със силна въздушна струя леки замърсители, като паднали листа и други сухи, дребни растителни отпадъци, талаш и стърготини от дърводелска дейност, при рязане на дърва за огрев и т.н. Тя е добър помощник за бързото и лесно почистване на открити веранди и тераси, на пътеки и стълбища в градината. Машината е особено полезна в градини с големи дървета, от които падат обилно листа. Със сигурност може да й се намерят и други приложения. Подходяща е предимно за работа на открито. Тя върши добра работа за почистване с въздушна струя, без да има претенции да заменя специализираните за работа в градината „въздушни метли“ и листосмукачки.

В режим на засмукване също може да се използва – за събиране на стърготини и по-ситен талаш в дърводелската работилница, например. Известно ограничение поставя не особено голямата вместимост на платнената торба за събиране на засмуканите отпадъци.

Машината има центробежен вентилатор, задвижван от електродвигател с мощност 650 W. При честота на въртене на турбината 16 000 min¯¹ се постига дебит на въздушната струя 4,1 m³/min (248 m³/min). Теглото на машината е 2 kg.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото