В категории: 2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Представяме ви

За всеки вид дейност и натоварване – подходящата машина Raider

От 2000 г. насам нашият пазар е свидетел на неспирния възход на българската марка за електроинструменти Raider. Към своята 25-годишнина през 2017 г. броят на продадените машини и електроинструменти с марката Raider е бил 1 870 000. Днес тази стойност вече гони 2 милиона.

Raider е марката, с която основаната през 1992 г. българска фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД излиза на пазара на електроинструменти в България през 2000 г. Като резултат от нейния успех, добър прием и утвърждаване на пазара, през годините тя стана нарицателна за цялото семейство електроинструменти и машини, което днес се предлага с три марки: Raider Power Tools, Raider Pro и Raider Industrial. Последователното им излизане на пазара е част от стратегията, разработена преди повече от четвърт век от братята Баша, основатели и собственици на „Евромастер Импорт Експорт” ООД. Развитието на марката Raider и необходимостта от специализация на електроинструментите според тяхното предназначение и работен режим, обуславя създаването на трите обособени марки. Всяка съответства на един от трите основни пазарни сегмента – електроинструменти и машини за масова употреба, професионална и индустриална техника.

Избирайки машина от дадена марка, клиентът получава инструмент, съобразен с изискванията на работния процес и натоварването на машината. Най-вече от неговата интензивност и продължителност – дневна, седмична, месечна и т.н. Именно в това се крие съществената разлика между машините от трите марки.

От гледна точка на потребителите, трите марки имат следната пазарна насоченост:

Raider Power Tools: за хора, които притежават необходимите умения да майсторят с ръцете си, изпитват вътрешна потребност и удоволствие или им се налага да подобряват средата, която обитават – дом, вила, градина и т.н.

Raider Pro: за потребители, основно занаятчии, които изкарват хляба си с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни електроинструменти.

Raider Industrial: за работещи в индустриални производства, строителство и други дейности, които се нуждаят от високопроизводителни, минимално уморяващи и най-вече издръжливи на високи натоварвания и продължителна работа машини. Тук място за компромиси няма.

Постепенното навлизане във всеки от тези пазарни сегменти бележи пътя за развитие на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД през годините. Той може да се проследи отчетливо и по 111-те публикации в списание „Направи сам“, започвайки от пролетта на 2002 г. до днес.

От първите модели Raider, прозорливо прицелени към все още рядко населената с качествени машини ниша на българския пазар за масови електроинструменти, през семейството Raider Pro, което излиза на пазара през 2006 г. с насоченост към пазара на професионални инструменти, до Raider Industrial. С тази най-нова и най-високо стояща в продуктовата гама на компанията марка Raider Industrial „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбеляза своя 25-годишен юбилей през 2017 г. Година по-късно марката е представена на пазара с 29 модела Raider Industrial.

Съвсем „гореща” новост в програмата за развитие на марката Raider Pro е появата в първите дни на януари на ново подсемейство – Raider Pro R20 System. То стартира с 9 машини, захранвани с една и съща базова акумулаторна батерия с капацитет 2,0 Ah. На разположение са още два модела батерии с капацитет 1,5 Ah и 4,0 Ah. На тази съвсем нова група инструменти ще заделим подобаващо внимание още в следващата статия в списанието за продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

Многообразието от модели е привилегия и предимство за клиентите. Същевременно прави изборът по-труден. Влизайки в претрупан с електроинструменти специализиран магазин, потребителят все повече се затруднява да се ориентира правилно, за да направи най-подходящия, според реалните си потребности, избор. Значение има личният предишен опит при работа с машини от дадена марка, често и приетото на доверие чуждо мнение. За четящите хора решаващо значение има и професионално подготвената и разбираемо поднесена техническа информация – поприще, на което списание „Направи сам“ работи усърдно вече 39 години.

За продуктите с марката Raider изборът започва с избора на подходящата за случая подмарка.

Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага на пазара общо 514 електроинструмента и машини, разпределени по марки така:

– Raider Power Tools – 390 бр.

– Raider Pro – 95 бр.

– Raider Industrial – 29 бр.

Броят на машините логично съответства на структурата на пазара и на търсенето.

Тук не бива да пропускаме едно друго, силно развито направление на марката Raider – пневматичните инструменти. Отчитаме, че този вид инструмент са останали встрани от вниманието на редакцията ни, нещо, което скоро ще коригираме.

За всяка обособена група клиенти „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага оптималната, включително и в ценово отношение, машина. Това обаче може и да въведе в заблуда хора, за които ниската цена е едва ли не единственият определящ фактор. В такива случаи се недооценяват или пренебрегват условията и режимът на работа, натоварването, на което инструментът ще бъде подложен.

Народът е казал, че всяка работи си иска майстора. Ние, в „Направи сам“, преди над 30 години изведохме друго правило, че „инструментът прави майстора“. Това също не подлежи на съмнение. Очевидно е също, че изборът на машината трябва да става и според натоварването, на което ще бъде подложена.

Всяка допълнителна функция на даден инструмент, всяко по-високо стъпало в градацията по качество, експлоатационни характеристики и възможности, има своята цена. Всеки инструмент и машина, носеща една от марките Raider, има технически характеристики и експлоатационни възможности, потребителска стойност, които са комплексно съобразени с клиентите, за които са предназначени. Това най-често обхваща степента на обичайното максимално натоварване, продължителността на работа с машината и честотата, при която тя се използва – от ежедневна работа, до веднъж-дваж в месеца или по-рядко.

Нагласата у мнозина е да посегнат по-напред към по-евтината стока, а не да обмислят за какво и при какви условия ще я използват.

Повечето големи магазини, камо ли по-малките, разполагат с продавачи, но не и с компетентни консултанти. Поради това няма кой да подпомогне клиента при неговия избор. Често у неориентирания технически човек, след като види, че две сходни по възможности машини се ползват с еднаква гаранция или гаранционните срокове се различават с 1 година, изкушението да избере „евтиното“ надделява.

Недопустимо е машина, предназначена за обичайна употреба, най-често в условията на домашно майсторене, съзнателно да бъде подложена на унищожителен режим на експлоатация. Режим, на който са приспособени да издържат професионални и произведени за индустриални цели машини. Тук критерият „най-ниска цена“ често води до гибелни резултати.

Това е проблем, който къде от незнание, къде от недооценяване, понякога и поради съзнателна злоупотреба, не е подминал и машините Raider. Според инж. Красимир Петков, бранд мениджър за Raider, причините са:

– Качеството на всеки от електроинструментите, включително при стандартното им изпълнение с марката Raider Power Tools, осигурява дълготрайна безпроблемна работа. Те са качествени и конкурентни за целите и условията на работа, за които са предназначени.

– Атрактивната цена нерядко изкушава за покупка на такива машини, въпреки че те ще бъдат използвани за професионални цели и режим на работа, за които не са предназначени. Поради неинформираност или съзнателно.

– Злоупотреба с изградената от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД в страната добре организирана сервизна мрежа, която подържа заводската гаранция и така пази авторитета на марките си. Разчитайки на грижите, които фирмата оказва на клиентите си след продажба на даден продукт, понякога се злоупотребява. Гаранционният период се използва за хищническа експлоатация на машината при непосилни за нея работни условия. Нещо изрично записано във всеки технически паспорт.

Доколкото такива случаи са проява на недостатъчна техническа информираност, бихме искали в тази статия да се спрем по-подробно на спецификата и приложението на машините от трите марки: Raider Power Tools, Raider Pro и Raider Industrial. Това е съществена информация за търговците, които ги предлагат, важна и за клиентите им. Така клиентът ще знае и може да бъде уверен, че разполага със сигурен инструмент за своите условия на работа и потребности – били те в дома, в професионалната работилница, автосервиза или в производствения цех.

 

Raider (Raider Power Tools)

Тази първа за компанията марка излиза на пазара през 2000 г. Чрез нея „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага на българския пазар ценово достъпни електроинструменти, предназначени за хора, които желаят сами да ремонтират, да майсторят, да подобряват условията за обитаване в дома си, на вилата, в гаража, домашната градина. Затова тази марка има най-много продуктови групи, най-многочислен асортимент във всяка.

 

Raider Pro

Марката е създадена през 2006 г. с ясното намерение чрез нея да се предлагат на конкурентни цени електроинструменти, предназначени за по-високо и продължително натоварване, с производителност и технически характеристики, подходящи за приложение в професионални условия и работилници.

 

Raider Industrial

Първите модели с тази марка се появяват на пазара през 2017 г. През 2018 г. е пуснат в продажба стартовият пакет от 29 машини. Те са предназначени за високи натоварвания, за интензивна продължителна работа.

При срещата ни за подготовка на тази статия инж. Красимир Петков специално подчерта, че не би било коректно да се прави съпоставка за разлики в качеството между машини от трите марки, защото те са произведени за работа при конкретни условия на натоварване. Съответно на това те имат различна устойчивост и експлоатационна дълготрайност, силно зависими от натоварването. Предназначената за домашна употреба машина не е проектирана да издържа на натоварвания, характерни за работата при професионални условия, каквито са инструментите Raider Pro. При още по-високи натоварвания и интензивна работа клиентът се нуждае от машина с марката Raider Industrial.

Инж. Петков посочи също редица факти, по които технически подготвеният човек може да се ориентира и направи верен избор. Така например при марките Raider Pro и Raider Industrial от съществено значение за дадения вид работа и натоварване са: мощността на двигателя, големината на въртящия момент, енергията на единичния удар, захранващото напрежение и капацитетът на батерията, и т.н. Същото важи и за различни технически решения, които улесняват и правят работата по-продуктивна, както и по-малко уморителна. Така например професионалните бормашини и винтоверти имат двускоростна механична скоростна кутия, докато при Raider Power Tools тя обичайно липсва. Наличието на допълнителна антивибрационна ръкохватка при перфораторите видимо подсказва, че това е професионална машина. Професионалистът веднага ще оцени възможностите на машината, когато види, че даден модел има най-добрия към момента безчетков електродвигател (Raider Industrial RDI-CDB01). Или пък когато производителят я е снабдил с висококачествен едновтулков бързопритягащ стоманен челюстен патронник, произведен от реномирана компания, каквато е американската Jacobs (Raider Industrial RDI-CDB01).

Ако клиентът е редовен читател на „Направи сам“, не може да не е обърнал внимание на специалното изпълнение на ротора на колекторните електродвигатели при инструментите Raider Industrial. Решение, което им осигурява значително по-голяма издръжливост на натоварване и дълготрайност. Дори и малко запознатият с прободните триони посетител на магазина би забелязал открояващия се сред останалите модел Raider Industrial RDI-JS30 с неговия специфичен механизъм за освобождаване и закрепване на триончето. Две са фирмите в света, които предлагат това решение.

Верен ориентир за групата, в която попада дадена машина и нейната конструктивно заложена издръжливост на натоварване и експлоатационна дълготрайност, е продължителността на гаранцията, която производителят дава. При инструментите Raider Power Tools тя е 2 години. За машините Raider Pro гаранцията е увеличена на 3 години. Повечето от електроинструментите Raider Industrial също имат 3 години, а за някои тя е удължена на цели 5 години. За гаранционната поддръжка на серията Raider Industrial е създадена специална система на сервизно обслужване, наречена „от врата до врата“. След телефонно обаждане на клиента куриерска служба взима и връща обратно на същото място ремонтираната машина в рамките на 3 до 4 денонощия. На клиентите се пести време и грижи. Разходите се поемат от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

За допълнение на казаното сме направили в таблична форма сравнение на основни технически характеристики на електроинструменти, подбрани от три вида измежду най-често използваните видове инструменти с трите марки Raider Power Tools, Raider Pro и Raider Industrial.

Както може да се очаква, най-забележими са различията според техническите характеристики при акумулаторно захранваните инструменти. Това се дължи на бързото развитие на съвременната електроника и непрестанното усъвършенстване на литиево-йонните батерии. Поради това производството на този вид електроинструменти се развива най-бързо и с най-много иновации.

Преценката за качествата на дадена машина е комплексен резултат от много фактори, включително такива, за които липсва информация в техническите паспорти. Затова принадлежността към една от трите марки е верният ориентир за нейните възможности.

В заключение – трите марки Raider Power Tools, Raider Pro и Raider Industrial предлагат богата гама от модели, позволяващи избор на подходящата машина според вида и характера на извършваната работа, съобразена с максималното моментно натоварване и продължителност на работния процес. Този подход позволява оптимален избор и в ценово отношение. За професионалистите осигурява здрав, износоустойчив, сигурен в работата инструмент.

За повече информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото