В категории: 2022, Актуални статии, Брой 11/2022, Градина

Новите водоструйни машини на STIHL за работа около дома и в градината

През тази година гамата водоструйни машини, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на българския пазар, се обогати с 4 нови модела и вече наброява 14 машини. Моделите STIHL RE 80 X, RE 80 и RE 90 бяха пуснати на пазара през първото полугодие, а STIHL RE 100 PLUS CONTROL се предлага от октомври.

Новото попълнение са машини, специално разработени за ползване в домашни условия. С това си решение немският производител отговаря на все по-засилващото се търсене на този тип водоструйки, защото постепенно през годините те станаха едва ли не задължителен технически инвентар за всяка къща с двор и градина.

Характерно за четирите нови модела е, че те са компактни, леки и едновременно с това достатъчно мощни. Те покриват изискванията за почистване в двора и около къщата на тераси, стълбища, пътеки, на градински мебели и земеделски инвентар, за измиване на автомобили и други дейности, за чието извършване водоструйните машини са незаменими. Пренасят се лесно, включително и от жени, заемат малко място при съхраняване. Най-краткото и съдържателно определение за новите модели е висококачествена техника за масова, типично домашна употреба, с атрактивно съчетание на техническите и експлоатационни параметри, на добро качество с атрактивна цена.

От ляво на дясно – RE 80X, RE 80 и RE90

Казаното не е рекламен лозунг, защото тези машини не са просто поредните, носещи реномираната марка STIHL, сама по себе си синоним на високо качество. Немският производител има дългогодишен опит в производството на водоструйни машини, които се ползват с авторитет на световния пазар. Тяхното развитие получи допълнителен силен тласък преди малко над четири години, откогато тяхното производство се извършва изцяло в заводите на STIHL. И друг път в списанието е ставало дума, че за разлика от редица други, включително известни марки, при които машините на даден специализиран производител се продават с марката на друг, STIHL се стреми и успява в максимална степен да затвори целия производствен цикъл в собствените си заводи. Компанията притежава и един от най-модерните и най-големи в Европа заводи за изработване на детайли чрез лети под налягане магнезиеви легирани сплави. Този подход гарантира в още по-голяма степен качеството на всяка машина, излязла от заводите на STIHL.

Новите модели заемат началните места в класацията по мощност, принадлежности и цена в палитрата водоструйни машини на STIHL. За по-лесна ориентация и съпоставка, представяме техните основни технически параметри в таблична форма. Видно е, че техническите параметри на машините, техните експлоатационни възможности, както и цени, нарастват плавно.

Най-олекотен и най-евтин е моделът RE 80 X, който няма колела и удължена ръкохватка. Поради това се пренася на ръка. Машината е и най-компактна, което е съществено предимство при съхраняване на място с ограничени по височина размери. Разликата между този и модела RE 80 е в колелата и ръкохватката, които са добавени при втория модел. Ценовата разлика между тях е нищожна, така че изборът зависи именно от тази конструктивна разлика и наличното място за съхраняване.

Моделът RE 90 е малко по-мощен от RE 80, осигурява малко по-високо максимално и работно налягане на водната струя. Поради това той има и по-мощен електродвигател – 2,1 kW срещу 1,7 kW. Колкото до разхода на електроенергия, той едва ли е от съществено значение, защото в домашни условия този вид машини не се използват продължително.

Най-младият член на групата е моделът RE 100 PLUS CONTROL. Той се откроява най-вече по възможността за електронно управление на налягането на водната струя, което се извършва непосредствено от ръкохватката. Това несъмнено улеснява работата, особено когато се почистват чувствителни повърхности и предмети, които струята с високо налягане може да повреди. Машината има и специална комбинирана разпръскваща водата дюза.

Новите машини са предназначени за работа със студена вода, най-често от тръбопровода. Изискването е температурата й да не надхвърля 40 °С. Възможно е също така да засмукват вода и от друг източник, примерно варел за събиране на дъждовна вода, стига тя да е чиста. Ограничителното условие е височината на засмукване да не надвишава 0,5 m. За целта сред допълнително предлаганите към машините принадлежности има специален комплект за засмукване, предлага се и филтър, който предпазва вградения в машината филтър от задръстване.

Новите машини имат висококачествени, устойчиви на корозия, износоустойчиви и поради това дълготрайни водни помпи. Те са изработени от алуминиева сплав, а буталата им са от неръждаема стомана. В комбинация с електродвигателя, те осигуряват посочените от производителя максимално и работно налягане на водната струя. Разликите по този водещ при избора технически параметър между четирите модела не са големи. Все пак, и особено при трудни за почистване площи, примерно каменни настилки, е валиден принципът „колкото повече, толкова по-добре“.

За ефикасното почистване с водоструйна машина от съществено значение са принадлежностите, с които тя се доставя. Също така и някои дребни наглед конструктивни особености, какъвто е начинът на свързване на маркуча за високо налягане към ръкохватката.

Трите модела – RE 80X, RE 80 и RE90, се доставят не само с обичайния струен накрайник с дюза за плоска водна струя, а така също и с накрайник с ротационна дюза. При плоската дюза налягането на водата може да се регулира в границите от минималните 10 bar до максималната стойност на работното налягане за дадената машина. То се подбира според материала на почистваната повърхност и чувствителността му към повреждане от силна водна струя. Такава опасност винаги има, например при лаковото покритие на автомобилни купета. Ротационната дюза е незаменим инструмент за почистване на упорити замърсявания, особено на трудни за измиване каменни настилки и мозайки на открито.

С удоволствие установихме, че дори и при тези, със силно конкурентни цени модели на STIHL, куплунгът за свързване на маркуча към пусковата ръкохватка притежава ценната възможност да позволява свободното му въртене спрямо ръкохватката. Предимство, което далеч по-скъпи машини на също реномирани марки, го нямат. Благодарение на това маркучът лесно и бързо се изпъва преди започване на работа. Избягва се неговото характерно и неизбежно иначе усукване, водещо до образуване на „бримки“. Освен че бави работата и дразни, при по-енергично придърпване това може да причини неговото пречупване и в крайна сметка, бракуване.

За измиване с почистващ препарат, всяка от трите машини се доставя с прибор за добавяне на течен миещ препарат към водната струя. Той представлява пластмасова бутилка с разпръскваща дюза, която се свързва към струйната тръба.

Тук е мястото да отбележим, че STIHL предлага висококачествени миещи препарати – специализирани за измиване на купето на автомобили и други превозни средства, за почистване на джанти, на каменни облицовки и фасадни мазилки, има и универсални почистващи препарати.

С две думи, новите водоструйни машини притежават всичко необходимо като принадлежности и технически възможности за почистване на терени около къщата, в градината, гаража и т.н.

Предвидена е и възможността всички доставяни с машините принадлежности да се закрепват към тялото им. При модела RE 90 ръкохватката заедно с разпръсквача може да бъде закрепена и в сглобено състояние, което улеснява работата при краткотрайно прекъсване на работа, ала може да се ползва и при продължително съхраняване. Върху тялото на машините има и куки, около които се навиват маркуча за високо налягане и захранващия електрически кабел.

RE 100 PLUS CONTROL

Освен съдържащите се в комплекта на машините принадлежности, допълнително може да се закупят и редица приспособления и инструменти, които улесняват измиването. Те правят работата по-производителна, а почистването – по-качествено. Такива са два вида четки, едната от които е ротационна, приспособлението за бързо миене на тераси без мокрене на намиращи се в близост стени и други повърхности с вода, маркуч със специална дюза за отпушване и почистване на канални тръби, приставката за пясъко-струйно почистване, накрайникът с дължина 1080 mm, предназначен за почистване на трудно достъпни места, включително на достъпни от стълба улуци и др.

По отношение на основните технически показатели – максимално налягане на водната струя и максимален дебит, моделът STIHL RE 100 PLUS CONTROL заема челната позиция. При това разликата в цената спрямо RE 90 не е голяма. Тази машина има най-дълъг маркуч за високо налягане, логично е и да тежи най-много – 9 kg. Все пак да подчертаем, че разликата в тегло при четирите машини е в границите само на 2 kg.

Наличието на добавката PLUS в наименованието означава, че машината има макара за навиване на маркуча за високо налягане, което е несъмнено удобство при нейното съхраняване. Навитият на макарата маркуч е също така и добре защитен срещу механични повреди.

Машината разполага с допълнителни възможности за закрепване на повече принадлежности, има и резервоар за миеща течност.

Съществената новост при STIHL RE 100 PLUS CONTROL е възможността налягането на водната струя да се регулира на три степени директно от ръкохватката. Това става чрез вграден в нея управляващ модул, захранван от две батерии. Чрез натискане на бутон се задава желаното налягане на водната струя, което се отчита от светодиоден индикатор. Управлението на електродвигателя на машината се извършва посредством безжична връзка. Възможността за регулиране на налягането на водната струя е характерна за средния и професионалния класове машини на STIHL. При тях тя се извършва с регулиращ механизъм, разположен върху тялото на машината.

Вляво – величината на работното налягане на водната струя се задава на три степени директно от ръкохватката.

Вдясно – машината се доставя със специална комбинирана многофункционална (3 в 1) разпръсквателна дюза, което също е практично, улесняващо работата решение.

Другата новост при STIHL RE 100 PLUS CONTROL е наличието на трифункционална дюза. Чрез нейното завъртане тя се превръща от дюза за плоска струя, в ротационна дюза или в дюза за почистване чрез впръскване във водната струя на почистващ препарат. Това техническо решение също е удобство при работа, защото не се налага прекъсване на работа за ръчна смяна на дюзите.

Допълнителна информация за водоструйните машини на STIHL, включително ценова, може да намерите на сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2022, Актуални статии, Брой 11/2022, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото