В категории: 2022, Актуални статии, Брой 12/2022, Градина, Инструменти, Хоби

Подбрани акумулаторни лозаро-овощарски инструменти Raider

С наближаването на края на годината е време да помислим и навреме да се подготвим за началото на идната. Празниците отминават бързо, ала работата остава, а и никога не свършва. При лозарството и овощарството това означава първо резитба, а при овошките – и зимно пръскане. За първата дейност е необходима качествена лозарска ножица, за втората, при това многократно през годината – добра пръскачка. Едва ли е необходимо да споменаваме, че в ерата на акумулаторните технологии е логично първият избор да падне именно върху този вид инструменти. Затова тук представяме два нови, подбрани продукти от този вид, с марката Raider.

 

Новата акумулаторна лозарска ножица Raider RD-PSH02

Започваме с корекция на заглавието, защото по-вярно би звучало определението „новата-стара” акумулаторна ножица с марката Raider. Този модел се явява наследник на много успешен предшественик Raider RD-PSH01, който представихме в списанието преди точно 2 години. По своите основни технически параметри двете лозарски ножици са почти идентични. Ето защо с основание може да се прогнозира добър прием и пазарен успех също и на новия модел.

Припомняме, че появата на предшественика бе явление, особено за пазар като нашия, който е все още чувствителен към параметъра цена. С оглед развитието на икономическа обстановка, едва ли скоро този фактор ще загуби своята актуалност. Ако се съди по читателския интерес и запитвания след посочената публикация в сп. „Направи сам”, моделът Raider RD-PSH01 предизвика много голям интерес. Оценката на пазара бе аналогична и търсенето в отделни периоди надхвърляше предлагането. При подобен случай си припомнихме изпълнената с дълбоко съдържание, завещана ни от някогашното минало, дежурна фраза: „Няма го, другарю, защото много се търси“.

Най-голямата похвала и авторитетна препоръка за тази ножица е, че и днес Raider RD-PSH01 продължава да се предлага и търси на пазара. Сега вече и в компанията на новата си посестрима, модела Raider RD-PSH02.

Тестваната в редакцията през ноември 2020 г. ножица Raider RD-PSH01 и днес се продава все така успешно

Казаното дотук обяснява интереса, с който приехме поканата на инж. Красимир Петков, брандмениджър за марката Raider, да тестваме и представим в списанието новата ножица. Задачата бе улеснена и от факта, че редакционната работилница разполага с предния модел, което ни позволи непосредствено сравняване на двете ножици в работни условия.

Кои са лесно забележимите разлики между двете акумулаторни ножици.

Новата Raider RD-PSH02 работи с по-високо захранващо напрежение – 16 V, вместо 12 V, както е при предшественика. По-високото захранващо напрежение е предпоставка за по-голяма мощност на електродвигателя, съответно възможност за прилагане на по-голяма сила при рязане.

Втората разлика е в електронното управление и механизма за задвижване на подвижната челюст. За разлика от първия модел, новият позволява работа при два режима на рязане – с пълно разтваряне на челюстите една спрямо друга и с частично. Вторият е подходящ за рязане клонки, чиято максимална дебелина не налага пълно разтваряне на челюстите. По този начин времето, необходимо за едно срязване се намалява, пести се и електроенергия, което позволява известно увеличаване на броя срязвания с едно зареждане на батерията. Изборът на режима се извършва по електронен път така, както и останалите регулировки.

Третата разлика е в комлектуването на инструмента. Докато предишният се доставя в луксозно изработена картонена кутия, новият модел има удобно за носене и съхраняване пластмасово куфарче. Колкото до съдържанието им, то е еднакво – 2 батерии, зарядно устройство, малък брус за фино заточване, тубичка с тънко смазочно масло, гаечен ключ и отвертка.

Четвъртата, навярно и най-съществена разлика, е в цената. Противно на световните ценови тенденции, предизвикани от пандемията COVID-19 и войната в Украйна, новата ножица RD-PSH02 е значително по-евтина от предшественичката си. Препоръчителната й цена е 199 лв. или с около 50 лв. по-ниска от предния модел с цена 249,98 лв.

С две думи новата ножицата, на свой ред, също е практичен коледен подарък, за какъвто вече бяхме обявили предния модел.

Макар и с малко, новата ножица е по-лека от предшественичката си. Заедно с батерията тежи 849 g срещу 929 g. При по-продължителна работа и по-изнежена ръка, това все пак е предимство. За по-деликатни ръце, предимство е и по-малката обиколка на ръкохватката. В кръга на макар и минималните удобства, попадат повърхностите, които ръката обхваща. Тук предимството е страната на модела RD-PSH01, чиято ръкохватка има еластично покритие, а новият, не.

В статията, посветена на модела Raider RD-PSH01, бе направена ценова съпоставка с близки по възможности акумулаторни ножици на други производители. Предимството на ножицата Raider бе убедително. Сега, при новата RD-PSH02, преднината на нараства още повече.

И двете ножици са предвидени за рязане на клонки с дебелина до 25 mm, колкото е и максималното разстояние между челюстите им. Без забележимо усилие и забавяне на движението на подвижната челюст, новата RD-PSH02 реже сурови и сухи клони с различна твърдост на дървесината. При опит за срязване на по-дебела и твърда пръчка, се задейства предпазната автоматика, която преустановява движението на челюстта и я връща в изходно положение. Това предпазва ножицата от повреда.

Сравнявани една до друга, новата ножица видимо превъзхожда предния модел по скоростта си на рязане. За съжаление не разполагаме с апаратура, която позволява точното измерване на този показател, който обичайно присъства в описанието на строго професионалните ножици. При любителски приложения, минималната разлика в скоростта на рязане на практика не се забелязва.

Оставена в покой, след изтичане на 60 s, управляващата ножицата електроника блокира движението на подвижната челюст. Това е направено с оглед повишаване на безопасността чрез ограничаване на възможността от случайно включване на инструмента. След трикратно натискане на спусъка, готовността за работа се възстановява. С неговото еднократно натискане и изчакване на единичен звуков сигнал, се променя широчината на разтваряне между челюстите.

Ножицата има безчетков електродвигател. Снабдена е с LED индикатор за включено захранване и бутонче, с което това се прави. Самоизключването става автоматично.

 

Гръбна акумулаторна пръскачка RDP-SBKMD20

Две мнения няма, че акумулаторните технологии завладяха и част от сектора на пръскачките, които са основният инструмент за растителна защита и дезинфекционни дейности, изискващи фино разпръскване на различни по състав разтвори. Замяната на ръчната помпа с електрическа е особено ефективна при носените на гръб пръскачки, които се използват при обработване на големи площи с лозови, зеленчукови и други насаждения, в овощни градини и др. Те изискват продължителна работа, поради което използването на електрическа помпа силно облекчава работата и е съществено повишава производителността на работа.

Към момента семейството пръскачки Raider обхваща 2 модела с моторно задвижване (двигател с вътрешно горене), предназначени за професионално приложение и 9 модела с ръчна помпа.

Поколението пръскачки, работещо с акумулаторно захранвана помпа, е представено с 3 модела. С вместимост на резервоара 15-16 l, пригодени за носене на гръб, те са предназначени за продължителна работа и големи по площ насаждения.

Сред тях се откроява новият модел RDP-SBKMD20 Solo. Той заслужава специално внимание и поради факта, че принадлежи към голямото семейство акумулаторно захранвани електроинструменти Raider Pro R20 System. То включва близо 60 електроинструмента, без да се броят батериите и зарядните устройства. Всички те работят с напрежение 20 V и се захранват от взаимно-заменяеми литиево-йонни батерии. Към момента семейството разполага с батерии с капацитет 1,5, 2, 3, 4 и 6 Ah. Следващата батерия, която „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предстои да пусне на пазара ще бъде с капацитет 8 Ah. Системата включва още три зарядни устройства – за ускорено и нормално зареждане, като едно от тях може да зарежда едновременно две батерии.

Поради тази си „семейна принадлежност”, новата пръскачка се предлага във варианта Solo, т.е. без батерия и зарядно устройство. Това, както е известно, е голямо предимство, преди всичко в ценово отношение за най-рационално използване на една или повече батерии и снижаване на цената на всеки от инструментите, които ги ползват.

За тестване на пръскачката RDP-SBKMD20 избрахме най-мощната към момента батерия от серията R20 System с капацитет 6 Ah. С тази батерия тя може да работи до около 6 часа при максималното работно налягане. Батерията се поставя в гнездо, намираща се в основата на пръскачката, където тя е сигурно защитена. Зарежда чрез външно зарядно устройство от системата R20 System.

Пръскачката побира 15 l течност. Резервоарът е изработен от полиетилен с висока плътност (HDPE). Тя е предназначена за растителна защита и дезинфекция чрез фино разпръскване на водни разтвори на пестициди, инсектициди, фунгициди и хербициди. Използва се за обработване на овощни градини, лозя, зеленчукови и други насаждения, за обеззаразяване на складове и т.н. Има широка гърловина (Ø 125), което улеснява наливането на разтвора. В нея е поставен филтър с фина мрежа. Смукателният маркуч към помпата също е защитен с филтър, който допълнително я предпазва от попадане на твърди частички.

Пръскачката разпръсква разтвора при налягане до 0,03 mPa. При достигане на фабрично зададената максимална стойност помпата автоматично се изключва. Щом налягането спадне под определена минимална граница, отново се включва. Максималният дебит на разпръскване е 4 l/min. В зависимост от дюзата, пръскачката може да пръска на височина до 7 m, а в хоризонтална посока – до около 8 m. Дължината на маркуча е 1,7 m.

Тръбата, свързваща пусковата ръкохватка с дюзата, е от неръждаема стомана. Дължината й е 58 cm.

Пръскачката се доставя с 3 дюзи. Двете са единични. Едната създава струя с конична форма, втората – с плоска. Третата дюза е двойна, т.е. има две разположени под ъгъл една спрямо друга дюзи за струя с конична форма. Осевите линии на двете струи са разположени под ъгъл, близък до правия. Така се получава значително по-широко покритие с разпрашения разтвор, т.е. обработва се значително по-широка ивица от насаждения. И трите дюзи разпрашават фино разтвора – почти до водна мъгла.

Празна, с батерия с капацитет 6 Ah, пръскачката тежи 5,6 kg. Пълна с разтвор, теглото й достига 20 kg. Поради това производителят е взел мерки да разпредели възможно най-равномерно тежестта върху раменете и гърба на работещия. Пръскачката има висококачествено изработени презрамни колани с широчина 65 mm и дебела еластична подплънка. В долния си край те се закрепват към тялото на пръскачката посредством стоманени карабинери, което не позволява произволното им откачане и същевременно улеснява тяхното закачане и откачане. Дължината на двата ремъка се регулира според ръста на работещия, било централно, за двата едновременно или поотделно за всеки. Задната страна на резервоара е „тапицирана“ с дебела еластична подложка, която спомага за равномерното разпределяне на налягането и предпазва гърба от травмиране.

Цената на пръскачката е 139,98 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото