В категории: 2023, Актуални статии, Брой 1-2/2023, Градина, Представяме ви, Хоби

GARDEX Tools – инструменти за градинари-мераклии

Преди около половин година сп. „Направи сам“ за пръв път представи съвсем накратко най-новата марка на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД – GARDEX Tools. Тогава бе и първото й представяне пред участниците в честването на 30-годишнината, която фирмата чества миналото лято.

Наред с практичността, характерно качество за утвърдената от 22 години насам марка професионални инструменти на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, Topmaster Professional, още съвсем младата GARDEX Tools се отличава с поне още две неща – тя е по-тясно специализирана, основно в сектора на градинарските инструменти и второ – предназначена е за любители градинари, мераклии, които ценят качествения, внимателно изпипан инструмент, чийто дизайн и функционални възможности допълнително усилват удоволствието от работа в градината. Хора, които търсят наслада и отдих чрез приятни занимания сред природната среда и не желаят удоволствието им да бъде помрачено от некачествен и поради това евтин инструмент.

Сега изпълняваме даденото пред читателите на „Направи сам“ обещание да представим по-подробно новата марка, нещо, което правим с помощта на специалиста, който най-добре я познава – инж. Павлин Николчев, бранд мениджър за Topmaster Professional и GARDEX Tools.

Думата на специалиста: GARDEX е марка за качествени градински инструменти, чието предназначение е да правят работата в градината по-лека и по-приятна. Новата серия инструменти и други продукти за работа и употреба в градината, е създадена с три основни приоритета:

– Интелигентни и иновативни решения

– Удобство и ергономия, съчетани с модерен дизайн

– Надеждност.

Подборът на продуктите с марката GARDEX е съобразен с потребността и предпочитанията на една голяма общност, известна като „градски тип градинар“, за която градината е място за удоволствие, средство за намаляване на стреса и акумулиране на позитивни емоции.

 

GARDEX на пазара

Макар и съвсем отскоро на пазара, към момента марката GARDEX е представена от общо 51 артикула, като преобладаващата част от тях формират две основни продуктови групи:

– Инструменти и аксесоари за поливане

– Режещи инструменти.

След това кратко представяне на марката, преминаваме към описание на най-характерните за нея продукти.

 

Инструменти и аксесоари за поливане

С марката GARDEX се предлага разнообразна гама продукти от първа необходимост за осигуряване чрез изкуствено напояване на необходимата за растителността влага. Това са различни елементи за свързване на маркучите един с друг, към източника на вода, ръчни пистолети за поливане, разпръскващи водата устройства, таймери за автоматизирано управление на поливния процес и др.

Ето част от тях.

Начинът на свързване на маркуча към водопроводния кран зависи от неговата конструкция. Спирателните кранове за дворни чешми, обичайно имат външна резба. Чрез завиване върху нея и притягане за добро уплътняване, конекторът се закрепва лесно и сигурно. Свободният му край е пригоден за свързване към муфа от вида „бърза връзка“. Когато чучурът на крана няма резба, се използва конектор с еластичен входящ накрайник и стоманена скоба с винт. Той се нахлузва върху чучура и скобата се пристяга чрез завъртане на винта. Предлагат се и двупътни конектори, позволяващи едновременно свързване на два маркуча към крана. Всяко от отклоненията има собствен спирателен вентил.

Свързващите муфи се използват за удължаване на „гъвкавия водопровод“ чрез последователно свързване на няколко маркуча. Те са незаменими и при ремонтиране на пробит маркуч. Вместо обречени на неуспех опити мястото да бъде закърпено, примерно със самозалепваща се лента, много по-лесно, бързо и сигурно е маркучът да се среже на мястото на повредата, а двете здрави парчета да се свържат с такава муфа. Тази група включва също и муфи-преходник за свързване между маркучи с различни диаметри – 1/2“ и 3/4“.

Конекторите тип „бърза връзка” се използват за свързване към маркуча на разпръскващ водата пистолет и други елементи за бързо свързване на два маркуча посредством нипел, както и за също така бързото им разкачване един от друг. Има и трипътни нипели (разклонители), които позволяват едновременното свързване на три маркуча.

Предимството на тези конектори е, че благодарение на тях, се осъществява изключително опростено, лесно и бързо свързване. Има модели със и без вграден клапан, който прекъсва притока на вода, щом връзката бъда разкачена. Допълнително предимство на конекторите за маркуч GARDEX е функцията „заключване“ срещу нежелано разкачване.

Присъединителните елементи са изработени от два материала: ABS (акрилонитрил бутадиен стирен) пластмаса – материал, който се отличава с добра устойчивост и здравина и TPR – термопластичен еластомер, еластичен и устойчив на огъване, удобен за държане, примерно при завиване на холендровата гайка на конектор за свързване към водопроводния кран.

 

Пистолети за поливане и миене

Гамата включва 3 модела пистолети, които се отличават най-вече по материала, от който е изработено тялото им – стомана (серия Strong), алуминий (серия Comfort) и пластмаса ABS (серия Luxе). Всички те имат меко гумирано (TPR) покритие върху частите, които се захващат с ръката, което прави държането им по-удобно и сигурно.

Формата на водната струя (факелът) се управлява чрез избора на разпръскващата дюза, което става чрез завъртане на главата на пистолета. Двата изработени от метал модела имат по 7 дюзи, а пластмасовият – 6. Налични са всички характерни за този вид инструменти форми на водната струя – силно насочена плътна струя, струя с хоризонтален или вертикален факел, фино разпрашена до водна мъгла струя и др. С две думи, пистолетите са подходящи за всякакви дейности с вода – измиване със силна водна струя, поливане с по-силна или по-слаба струя при различна форма на факела, за фино оросяване или овлажняване на въздуха в оранжерията, примерно чрез разпръскване на фино разпрашена до степен на „мъгла“ водна струя и т.н. Пистолетите позволяват и регулиране на силата на водната струя. Пригодени са за работа при налягане на водата 2–4 bar.

Освен тези пистолети, гамата водоразпръскващи прибори съдържа и накрайник-струйник, характерен с опростената си конструкция. Той има спирателен вентил, а чрез завъртане на конусовидния му преден край, широчината на факела на водната струя се регулира.

 

Таймери

Към момента с марката GARDEX се предлагат 2 модела таймери за полу- или напълно автоматично управляване на режима на поливане.

Механичният таймер позволява задаване на продължителността за подаване на вода в поливната система (до 120 min). Той не може да се програмира. Негови предимства са опростената конструкция и по-ниска цена.

Електронният таймер позволява класическо управляване на режима на поливане в рамките на седмицата, по дни, до 3 пъти в денонощие, при продължителност на поливане в интервала от 1 min до 24 часа. Той се захранва от батерия с напрежение 9 V, която му осигурява работа поне през целия поливен сезон.

И двата таймера са пригодени да работят при налягане на водата до 8 bar, което позволява да бъдат използвани за управляване както на системи за капково напояване, така и за класическо поливане, изискващо по-големи количества вода.

 

Разпръсквачи

С марката GARDEX се предлагат 2 модела.

Разпръсквачът № 405200 е подходящ за напояване на терени с площ до 280 m². Може да се конфигурира в 3 режима на работа – с 6, 9 или 12 отворени дюзи. Това е изключително полезно, защото позволява ограничаване на широчината на ивицата, която се полива (например в близост до пътеки, алеи, сгради).

Моделът с № 405300 е предназначен за кръгово поливане при радиус до 11 m и обща площ до 350 m². Това е разпръсквач от т. нар. осцилиращ тип. Има модерен дизайн, здраво тяло, което е снабдено с колелца за по-лесното му преместване чрез изтегляне с маркуча, без при това да се поврежда тревата.

 

Новост за българския пазар е и акумулаторно задвижваната пръскачка за растителна защита Luxe 7. С вместимост на резервоара 7 l, тя работи с електрическа помпа, захранвана от литиево-йонна батерия с капацитет 2500 mAh. С едно зареждане на батерията пръскачката може да работи около 120 min. Зареждането става с кабел през USB порт и външно зарядно устройство, захранвано от електрическата мрежа. Времето за зареждане е 180 min. Дюзите, разпръскващи разтвора, са изработени от месинг.

Помпата осигурява налягане за разпръскване на разтвора до 0,25 Mpa, а празна, пръскачката тежи само 1,01 kg. Пригодена е за носене на ръка, за което има удобна за държане ръкохватка. При необходимост може да се носи и през рамо с ремък.

 

Режещи инструменти

Тази група инструменти на GARDEX включва 4 модела лозарски ножици, 2 модела ножици за клони, градински триони, ножица за трева и ножица за цветя.

Понятието лозарска ножица е придобило гражданственост поради обичайното най-често използване на инструмента – за ежегодна резитба на лозята. Ножиците са еднакво подходящи и се използват също така за резитба на овощни дървета, за рязане на всевъзможни храсти и друга растителност, стига дебелината на рязания материал да не надхвърля възможностите на инструмента.

Представените тук лозаро-овощарски ножици са пригодени за рязане на клонки и стъбла с дебелина до 20 mm. Необходимо е да се има предвид и това, че три от моделите – Classic, Easy Cut и Culture (№ 402902) са представители на обичайния и най-често използван вид – с разминаващи се при рязането челюсти, при което остриетата им режат подобно ножица. Този вид ножици са предпочитани при рязане на живи клонки и стъбла. Прецизно заточени, те осигуряват чисто, щадящо кората и останалата дървесина, срязване. В овощарството това е от особена важност, защото гладкият срез улеснява и ускорява зарастване на нараненото място.

Моделът Culture (№ 402903) принадлежи към другата разновидност на лозаро-овощарските ножици. Негова силна страна е способността му по-лесно да реже сухи, респективно по-твърди, клонки. При този вид ножици реже само подвижната челюст с добре заточено, двустранно скосено острие. Неподвижната челюст служи за опора. За разлика от други ножици от този вид, при които подвижната челюст има право острие, при модела Culture (№ 402903) подвижната челюст има обичайната сърповидно извита форма на острието. Същият профил има и неподвижната опора. Това спомага за по-лесното задържане на рязания материал и улеснява работата. В процеса на рязане двете челюсти не се разминават. В крайно долно положение острието на подвижната, режещата челюст опира плътно върху опорния кант на неподвижната челюст. За да не се притъпява острият режещ ръб, опората се изработва от по-мек метал, най-често алуминий. Често опорния кант на неподвижната челюст бива наричан и наковалня. Наименованието идва от немската дума Amboss (наковалня, но също и неподвижна опора), както още биват наричани този вид ножици, изобретени от германец през 1923 г.

За отбелязване е също, че и двете ножици Culture имат защитно тефлоново покритие върху челюстите си, което ги предпазва от полепване върху повърхността им на дървесни сокове и смоли.

Накратко:

– Моделът Classic е класическа лозарска ножица със стоманени ръкохватки и шарнирен механизъм, свързващ двете челюсти. В разтворено положение ги държи поставена между ръкохватките спирална пружина. Дължината на ножицата е 200 mm, а ръкохватките са покрити с пластмаса – PVC. Предлага се с кобур от естествена кожа, пригоден за носене на колан.

– Моделът Easy Cut има същата дължина. Отличава се на външен вид по формата на ръкохватките, които са покрити със споменатия вече в статията еластичен полимерен материал TRP. Подвижната челюст има защитно тефлоново покритие.

– Моделът Culture (№ 402902) има същата дължина, тефлоново покритие и TRP покритие на ръкохватките. Този модел позволява двустепенно регулиране на разстоянието между ръкохватките, което прави ножицата особено подходяща за хора с малка длан, най-вече за ползване от жени.

 

Ножици за клони

Най-характерното за този вид ножици са силно удължените им ръкохватки, които се държат с две ръце при рязане. Благодарение на това, усилието на срязване (лост от първи род, каквито са всички ножици), приложено върху режещите челюсти, е значително по-голямо, отколкото при ножиците с къси ръкохватки. Поради това и двата модела, представени тук, позволяват рязане на клонки и стъбла с диаметър до 40 mm. Дългите им ръкохватки, позволяват рязане и на по-високо разположени клони, без използване на стълба.

Ножицата за клони LS01 GX има телескопични ръкохватки. Тя е от типа с една режеща челюст, а другата е опорна (наковалня). Ръкохватките й, изработени от алуминиева сплав, имат телескопична конструкция с възможност за застопоряване в 6 положения. В напълно изтеглено положение дължината на ножицата достига 970 mm. Краищата на ръкохватките са покрити с дебело еластично покритие TRP. Режещата челюст и опората имат защитно тефлоново незалепващо покритие. За материала и изработката на режещите челюсти вече стана дума – инструментална стомана ST5, която, между другото, е най-често използваният в света материал за производство на висококачествени ножици, триони и други режещи инструменти.

Ножицата с артикулен номер 382918 има същите възможности за рязане, до 40 mm дебелина на клоните. Ръкохватките й също са с телескопично конструкция, изработени са от алуминиева сплав. Максималната й дължина е 700 mm. Това е класически тип ножица с две разминаващи се режещи челюсти.

 

Ръчни овощарски триони

Този вид триони са измежду задължителния инвентар от инструменти на всеки овощар, лозар и градинар. Използват се за рязане на клони, при плододаваща или санитарна резитба, често за присаждане на калем и т.н. И двата са сгъваеми, което е характерно за този вид триони. Това улеснява пренасянето им, прави ги безопасни, когато са в сгънато положение. Дължината на режещия лист при двата модела е еднаква – 250 mm. Всичко, казано за вида на стоманата на режещия лист, нейната термообработка и твърдост (HRC), покритието от полимер TRP върху дръжките за ръчните ножици, важи и за трионите.

Трионът Camp е с по-едри тристранно заточени зъби, което позволява по-агресивно и грубо рязане. Реже при движение и в двете посоки. Поради това този модел е предпочитан и от хора, пребиваващи на къмпинг и въобще сред природата.

Трионът Forest се отличава най-вече със ситните си зъби, също тристранно заточени, което позволява чисто рязане с гладък срез. Освен за овощарство и рязане на клони и стъбла в градината, този трион може да се използва за рязане на летви, плочи от дървесни частици, шперплат, гипсокартон и др.

За допълнителни подробности, посетете сайта на GARDEX.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото