В категории: 2023, Актуални статии, Брой 1-2/2023, Градина, Инструменти, Представяме ви, Хоби

Преносима електрозахранваща станция STIHL PS 3000

В края на миналата година Андреас Штил пусна на пазара своята първа преносима електрозахранваща станция STIHL PS 3000. Това е логично и очаквано решение, защото допълнително отприщва навлизането на акумулаторно захранваните инструменти и машини в сектора на професионалните приложения.

Въпреки изключително бързото техническо развитие на акумулаторните батерии и непрестанното увеличаване на капацитета им, при строго професионални дейности, изискващи продължителна работа с високо натоварване, невъзможността батериите да се зареждат с електрически ток на мястото, където се работи, все още би могло да поражда затруднения.

От STIHL отдавна работят за решаване на проблема, включително чрез създаване на „умни ремаркета-фургон“ със собствена мощна акумулаторна батерия с голям капацитет и диагностична апаратура, способни да зареждат и поддържат заредени едновременно повече на брой батерии. Това, разбира се, е свръх професионална, скъпа техника, подходяща за техническо осигуряване на бригади от хора и обширен терен за работа.

Сега STIHL предлага сходно по принцип, финансово достъпно и лесно преносимо решение, което позволява зареждане на батериите на инструментите на места, отдалечени от електрическата мрежа или без възможност за достъп до нея. Това осигурява възможности за високопроизводителна професионална работа без притеснения дали зарядът на батериите ще стигне за целодневна работа или не.

Станцията STIHL PS 3000 разполага с мощна акумулаторна батерия с енергоресурс 2,1 kWh, съставена, подобно на батериите на хибридните автомобили, от голям брой литиево-йонни елементи. За сравнение ще споменем, че батериите на повечето хибридни автомобили имат близък до този енергоресурс.

Батерията на станцията се зарежда от обикновен електрически контакт тип шуко, 16 A. Времето, необходимо за пълно зареждане на батерията е 180 min. При зареждане до 50% от капацитета ѝ – 90 min.

Акумулираният в нея електрически ток се преобразува от прав в променлив с напрежение 230 V и стандартната мрежова честота 50 Hz. Станцията разполага с електрически контакт тип шуко, както и два контакта (конектора) тип Neutrik powerCON. Има светодиоден индикатор, отчитащ нивото на заряда в батерията.

STIHL PS 3000 се използва като източник на електрически ток за зареждане на батерии, независимо дали са на STIHL или друга марка. Станцията може да захранва продължително време и всевъзможни ръчни електроинструменти и машини, работещи с мрежово напрежение, чиято мощност не надхвърля 3600 W. Тя издържа и на краткотрайно пиково натоварване до 18 000 W. Това позволява автономно захранване и работа с машини, които нямат акумулаторни аналози – примерно водоструйни машини, водни помпи, дървообработващи и всевъзможни други инструменти и прибори. При електрически кабел с напречно сечение 2,5 mm2 станцията може да захранва с ток на разстояние до 50 m.

STIHL PS 3000 е добра, често и незаобиколима алтернатива на бензиновите електрогенератори, защото за разлика от тях, тя не отделя замърсяващи околното пространство вредни газове, нито какъвто и да било шум. Ето защо тя е не само желан, но нерядко и без алтернатива преносим източник за захранване с електрически ток във или в близост до градска среда, на места, където използването на машини с бензинов двигател, е нежелано или дори недопустимо.

Появата на STIHL PS 3000 на пазара е поредната важна стъпка към все по-масовото навлизане на акумулаторно захранваните инструменти и машини в професионалното овощарство, градинарство, при поддръжката на паркове, за работа в гората и полето, при комунални дейности, за поддръжка на сгради и навсякъде, където няма достъп до електрическата мрежа. Предвидено е и нейното осигуряване срещу обръщане и падане, което позволява използването й на скеле и повдигащи платформи. Със сигурност станцията би намерила чудесно приложение и при бивакуване сред природата.

STIHL PS 3000 има здрава тръбна носеща конструкция, която й придава стабилност и я предпазва от механични повреди. Има удобна за носене от един човек ръкохватка, може да се носи и от двама. Теглото й е 19,8 kg. Тя има клас на защита IP54, което я прави защитена срещу проникване на водни пръски и прах. Може да се ползва и при дъжд.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото