В категории: 2023, Актуални статии, Брой 3-4/2023, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Представяме ви

Нови машини Raider 2023

Обичайна практика на производители и водещи доставчици на машини е в началото на всяка календарна година да пускат на пазара по няколко изцяло нови или усъвършенствани досегашни модели, както и да оповестяват планираните за следващите месеци новости. Специализираните медии, на свой ред, следят и информират читателите си за открояващи се на пазара нови продукти.

Сред новостите в продуктовата програма на Raider, водещата марка на българската компания „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, подбрахме да представим две открояващи се машини.

 

Настолен циркулярен трион RDP-Solo SMS20

Тази машина е поредното попълнение в успешно наложилото се на пазара през последните години семейство акумулаторни инструменти и машини Raider PRO R20. От появата в началото на 2019 г. на първите 9 модела ръчни акумулаторно захранвани електроинструмента, към май м.г., когато „Евромастер Импорт Експорт“ ООД тържествено отбеляза своята 30-годишнина, фамилията Raider PRO R20 достигна 56 модела, без батериите и зарядните устройства за тях. Като изключим акумулаторните прахосмукачки, досега всички останали електроинструменти Raider PRO R20 са ръчни.

Новият циркулярен трион RDP-Solo SMS20 е първата настолна акумулаторно захранвана дървообработваща машина, която „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пуска на пазара. Както подсказва наименованието, официално, тя се предлага без батерия и зарядно устройство. Правим тази уговорка, защото по изключение, комплектът на циркулярния трион съдържа батерия с капацитет 2 Ah и подходящо за нея зарядно устройство, които не са част от фамилията Raider PRO R20. В случая те са бонус, защото позволяват на клиента да изпробва лично машината. Подобно на останалите електроинструменти от семейството Raider PRO R20, новата машина работи с всяка от предлаганите към момента литиево-йонни батерии с напрежение 20 V и капацитет 1,5, 2, 3, 4 и 6 Ah. Отскоро „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага и най-мощната си батерия с капацитет 8 Ah. Системата включва още четири зарядни устройства – за ускорено и нормално зареждане, като едно от тях може да зарежда едновременно две батерии.

RDP-Solo SMS20 работи с циркулярен диск с външен диаметър 210 mm. Той има 24 зъба с твърдосплавни пластини. Честотата на въртене на диска (без товар) е 4000 min¯¹. Максималното напречно сечение (дебелина х широчина) на рязания материал е 75х120 mm. При рязане със завъртян на 45° циркулярен диск машината може да реже, примерно летва с напречно сечение до 75х95 mm. При странично наклонен режещ агрегат, респективно циркулярен диск, максималното напречно сечение на рязания материал е 30х120 mm, а съчетано и със завъртане на 45° – 30х95 mm.

Плотът на машината е изработен от прецизно обработена метална отливка с четири крачета с гумени тампони, която й осигурява необходимата стабилност при работа. Това гарантира безопасното и прецизно рязане. Дължината на плота и закрепеният към него метален линеал осигуряват стабилна опора на рязания детайл. В двата му края се намират удължаващи го опори, които при необходимост се изтеглят. Те осигуряват допълнителна опорна площ, необходима при рязане на по-дълги летви и дъски. Плотът разполага и с винтова стяга, която улеснява сигурното фиксиране на рязания детайл, като отпада необходимостта от придържането му с ръка.

Режещият агрегат – електродвигател и циркулярен диск, е закрепен към плота посредством съчленено рамо и масивна метална плоча, която позволява завъртането му вляво и вдясно на ъгъл до 45°. Механизмът за въртене и застопоряване на плочата при точно зададен ъгъл функционира прецизно, което гарантира точността при рязане. Деленията на скалата са релефно оформени при отливането, поради което заличаването им е невъзможно.

Режещият агрегат може да се накланя и странично до 45°, като се фиксира на желания ъгъл.

Циркулярният диск е напълно обгърнат от защитния кожух, съставен от две части – неподвижна, метална отливка и подвижна, изработена от устойчива на удар прозрачна пластмаса. Подвижната част покрива долната част на диска. При неговото накланяне за рязане тя се повдига, а щом рязането завърши и дискът се повдигне, отново го покрива.

Металната част на защитния кожух има щуцер, към който се прикрепва текстилна торбичка за събиране на голяма част от отделените при рязането фини стружки и дървесна прах. Към него може да се свърже и маркуча на подходяща прахосмукачка.

Цената на RDP-Solo SMS20 е 299 лв.

 

Инверторен електрожен RD-IW3

Този инверторен електрожен е един от близо 20-те модела апарати за електродъгово заваряване Raider, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага към момента.

Най-характерното за него е силно изкусителната цена от само 179 лв., съчетана с възможностите му да заварява и материали с по-голяма дебелина. Силата на заваръчния ток може да се регулира плавно в границите 20–180 А, което позволява работа с електроди (рутилова обмазка) с диаметър от 1,5 до 4 mm. При максималната сила на тока електроженът позволява заваряване на стоманени детайли с дебелина до 8–10 mm. Това го прави подходящ за широк спектър от приложения. Продължителността на работа с апарата е 60%, т.е. в рамките на 10 min, електроженът може да работи 6 min, след което се нуждае от 4 min почивка за охлаждане. Теглото му е 2,87 kg.

Казаното дотук представя този нов модел като изключително подходящо решение за домашната работилница. На същото мнение са и големи специализирани търговски вериги, за което може да се съди по количествата в предварителните им заявки за тази машина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото