В категории: 2022, Актуални статии, Брой 5-6/2022, Инструменти

Юбилейни попълнения в системата електроинструменти Raider PRO R20

В навечерието на официалното честване на 30-годишнината от основаването на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, представяме няколко измежду най-новите модели електроинструменти, носещи нейната водеща марка Raider. Те са от най-новото, към началото на юни 2022 г., попълнение на акумулаторно захранваната серия Raider PRO R20.

Още при създаването на марката Raider преди 22 години, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД обяви и неотклонно следва своята цел – да се утвърди като пазарен лидер при ръчни електроинструменти в отделни ценови сегменти. По същия начин фирмата подходи при създаването и успешното налагане на пазара на своите ръчни механични инструменти с марката Topmaster. Тяхната 20-годишнина „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбеляза през миналата година.

 

В този брой на списанието, представяме пет машини от най-новото попълнение в семейството Raider PRO R20. За всяка от тях придобихме и лични впечатления, защото, както е обичайно, те ни бяха предоставени от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД за тестване.

Нивото и авторитета на всяка от фирмите, захранващи пазара на машини и инструменти, се градят с години и утвърждават чрез качеството и потребителската стойност на предлаганите от тях продукти. Новите, представени тук електроинструменти, са подходяща илюстрация за развитието на тази акумулаторно захранвана серия. Също и на марката Raider като цяло. Развитие, което читателят лесно може да проследи от първото представяне на системата Raider Pro R20 в списанието през пролетта на 2019 г. до днес.

Стартирала с 9 ръчни акумулаторно захранвани електроинструмента, към днешна дата системата обхваща 56 модела, без батериите и зарядните устройства. Всички те работят с напрежение 20 V и се захранват от взаимно-заменяеми литиево-йонни батерии. Към момента семейството разполага с батерии с капацитет 1,5, 2, 3, 4 и 6 Ah. В скоро време „Евромастер Импорт Експорт“ ООД ще пусне на пазара и батерия с капацитет 8 Ah. Системата включва още три зарядни устройства – за ускорено и нормално зареждане, като едно от тях може да зарежда едновременно две батерии.

И петте машини се предлагат във вариант Solo, т.е. без батерия и зарядно устройство. Все повече клиенти се ориентират към такъв избор, защото това е рационално и икономически изгодно решение. Силният интерес се дължи и на факта, че през изминалите три години са продадени няколко десетки хиляди електроинструменти от серията Raider Pro R20. Собствениците им разполагат с една или повече батерии и зарядни устройства за тях. Непрестанната поява на пазара на нови машини от тази серия, подхранва стремежа им да разширяват своя инструментален парк.

Решението е изгодно и за новите клиенти, защото им позволява оптимален избор на батерията, в зависимост от инструментите, които ще работят с нея и тяхното натоварване.

 

Акумулаторен гайковерт с тресчотка RDP-SRW 20 SOLO

Инструментът е предназначен за завиване и отвиване на гайки и болтове, като се ползват стандартни накрайници (вложки) тип „гедоре“. Този вид монтажни инструменти са създадени специално за работа в тесни, неудобни или дори невъзможни за обикновен инструмент места. В електрическия им вариант, какъвто е RDP-SRW 20, машината почти изцяло отменя и физическия труд.

Този гайковерт-тресчотка е в състояние да развива максимален въртящ с големина до 60 Nm. Машината работи с накрайници с размер на четиристенния отвор за присъединяване 3/8“. Тя се предлага без тях. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага широка гама от накрайници Topmaster, било поединично или в комплекти. Накрайниците 2-ро поколение се ползват с 30-годишна гаранция. Също така, трябва да се има предвид, че се предлагат и адаптори, които позволяват на гайковерта да работи и с накрайници 1/4“ или 1/2“, които са широко разпространени.

RDP-SRW 20 работи на принцип, отдавна познат от класическите механични ръкохватки (ключове), тип „тресчотка“. Това наименование се е утвърдило у нас, защото в езика ни няма подходяща дума, която да замени чуждицата. То, очевидно, е произлязло от характерния тракащ звук, което се чува при обратното движение на ръкохватката.

Тресчотката има глава, в която се намират: накрайник с квадратно напречно сечение и зъбен венец, два масивни палеца с пружини и механизъм за промяна на посоката на въртене.

Завъртането на зъбния венец, респективно на вложката, става чрез един от двата въртящи се около ос палеца, чиито свободен край влиза плътно между зъбите му. Работната посока на инструмента – за завиване или развиване, се променя чрез механизъм, който превключва съответния палец. При движение на ръкохватката, работният палец завърта венеца в желаната посока. При завъртането й назад, върхът на палеца прескача върху зъбите. Минималният ъгъл на завъртане на ръкохватката зависи от броя на зъбите на венеца. При 72 зъба, примерно, този ъгъл е около 5°. Така с поредица от двупосочни движения на ръкохватката на ъгъл, колкото наличното за работа пространство позволява, болта или гайката биват завити или развити. При всяко връщане на ръкохватката назад, не се налага изваждане на накрайника от главата на болта и повторното му нахлузване върху нея. Казаното дотук обяснява защо гайковертът-тресчотка е незаменим при работа на тесни места и задължителен при авторемонтната дейност. Не случайно във всеки от универсалните автосервизни комплекти Topmaster този инструмент присъства. Често, той е предпочитан и при нормални работни условия, защото улеснява и пести време. Стига, разбира се, прилаганият въртящ момент да не надхвърля неговите възможности.

Гайковертът-тресчотка RDP-SRW 20 работи на същия принцип. С тази съществена разлика, че при него електродвигателят и акумулаторната батерия заменят човешката сила. Тук ръкохватката на инструмента остава неподвижна. Тя не се използва като лост и не се движи с ръка.

Задвижването на палеца, завъртащ зъбния венец, се извършва чрез механизъм, превръщащ въртеливото движение от редуктора на машината в осцилиращо колебателно. Неговата честота се регулира чрез пусковия бутон на инструмента в границите 0–250 min¯¹.

В заключение, силата на RDP-SRW 20 е преди всичко при работа на тесни места, където няма възможност за промушване на ръката, държаща механичен инструмент. Още по-малко, за двупосочно движение на ръкохватката. Благодарение на удълженото му тяло, с акумулаторния гайковерт-тресчотка може да се завиват болтове и гайки, намиращи се на недостъпно за промушване на ръката разстояние, отдалечено на около 15 cm. В челната част на тресчотката е поставен светодиод, което също улеснява работата на такива места. Ето защо, този инструмент намира широко приложение в автосервизната дейност.

Заедно с батерията, RDP-SRW 20 е дълъг 390 mm. Тялото му има максимален диаметър 50 mm, а в зоната на захващане то е стеснено до 32 mm. Това го прави лесен за държане и удобен при работа.

Теглото на акумулаторния гайковерт-тресчотка е 860 g.

Цената му е 149 лв. без ДДС.

Заслужава да се отбележи също, че този модел е втори поред в продуктова палитра на Raider. Пазарът вече познава по-предния модел Raider RD-RW01. Той има по-компактна акумулаторна батерия, която отчасти влиза в тялото му. Изходящото й напрежение е 12 V, а капацитетът – 2 Ah. Максималният въртящ момент на този инструмент е 40 Nm.

 

Акумулаторен пистолет за силикон RDP-SCG20

Използваме наложилото се наименование на този инструмент, познат още и като шприц.

Пистолетът за силикон, пяна и уплътнителни материали принадлежи към по-младите поколения акумулаторни инструменти, започнали своята пазарна експанзия първоначално от професионалния сектор. Тяхната поява и все по-широко навлизане, основно в строителната и ремонтна практика, се дължи на изключителния възход през последните десетилетия на строителната химия, създала многообразие от пастообразни слепващи и уплътняващи материали.

Навлизането на тези материали е довело до създаване на професионални електроинструменти за работа с тях – пистолети за силикон, които спомагат за многократно повишаване на производителността на труда и на практика елиминират физическото натоварване и умората. За разлика от ръчните пистолети, при които изтласкването на материала до голяма степен става на тласъци, при задвижвания от електромотор инструмент той изтича равномерно, с постоянна скорост и дебит. Това позволява по-лесно получаване на равномерно запълнени, с равна повърхност фуги. Равномерното точно дозиране е от съществено значение и при работа с лепила.

Всичко казано за този вид инструменти, напълно се отнася и за новия акумулаторен пистолет за силикон RDP-SCG20. Той е предназначен за работа със стандартните пластмасови патрони с цилиндрично тяло от твърда пластмаса. В предния си край те имат дюза с външна резба. Преди употреба капачето на върха й се отрязва и върху нея се завива накрайникът за шприцоване. Той също се прерязва, обикновено под ъгъл 45°. Големината на така получения отвор зависи от мястото на срязване.

В задния си край патронът има подвижно дъно, което изпълнява ролята на бутало, изтласкващо разтвора. Обемът на този вид опаковки е 280–300 ml.

Инструментът има изтласкващ механизъм, който представлява стоманена зъбна рейка с квадратно напречно сечение, задвижвана от понижаващ редуктор със зъбна предавка. При изключен двигател рейката се връща в изходящо положение чрез издърпване с ръка. В предния си край тя има бутало, което притиска буталото на патрона. Максималната сила на натиск е 4500 N. Максималната дължи на хода на рейката е 210 mm. В зависимост от предварително зададената честота на въртене, скоростта й на движение при изтласкване на материала може да се регулира в интервала от 0,85 mm/s до 9,5 mm/s. По-реална представа дават стойностите – 51 mm за 60 s и 210 mm за 22 s. Това са реално измерени скорости при движение на рейката без натоварване.

След отпускане на пусковия бутон, двигателят продължава да работи още няколко секунди, при което натискът върху буталото на патрона и разтвора се преустановява. По този начин се предотвратява възможността от прокапване на разтвор от патрона.

Машината има удобна за държане ергономична форма, с релефно покритие от еластичен материал, който улеснява държането на инструмента. Пусковият бутон е защитен срещу неволно включване на електродвигателя с блокиращ го предпазител.

Теглото на машината е 2,1 kg.

Цената на пистолета е 199 лв. с ДДС.

 

Полирмашина RDP-SPC20

Полирмашината е предназначена за фина обработка на качествено боядисани повърхнини, като най-честото й приложение е за поддържане на купето на автомобила. Освен за професионални цели и условия, тази операция е напълно по възможностите на всеки притежател на автомобил, стига да разполага с условия и желание за работа. Фактът, че машината е с акумулаторно захранване, допълнително разширява тези възможности, защото я прави независима от електрическия контакт.

За професионалните възможности и качества на RDP-SPC20 говори и фактът, че тя има съвременен безчетков електродвигател. Благодарение на него продължителността на работа с едно зареждане на батерията се удължава с до 30%. Двигателят практически не се нуждае от периодичен сервиз за смяна на четките и, евентуално, почистване на колектора. Дълготрайността му нараства с около 2 пъти.

Както повечето полирмашини от този вид, моделът RDP-SPC20 наподобява ъглошлайфмашина, на чийто задвижващ вал се закрепва с винт пластмасова полиршайба с диаметър 180 mm. Към нея, посредством система велкро, се закрепват полиращите инструменти – шайби от дунапрен с вълнообразна или равна повърхност, гъста фина влакнеста материя от изкуствен косъм, която „гали“ повърхността до постигане на желания блясък.

Машината има механичен редуктор, който в съчетание с предварително ограничената честота на въртете на електродвигателя от 800 до 2300 min¯¹, позволява работа при оптимална честота на въртене, която зависи от степента на натискане на пусковия бутон.

При работа машината се държи и води с две ръце, за което има и две ръкохватки.

Теглото на RDP-SPC20 е 2,1 kg.

Цената на машината е 299 лв.

 

Електрическо ренде RDP-SEP20

Като механика, рендето е като всяко друго електрическо ренде. За разлика от своите захранвани от мрежата побратими, това работи с акумулаторна батерия.

Колкото до качеството на рендосване, то е на обичайното високо ниво за всяко качествено електрическо ренде. За разлика от мрежовите си събратя, които обичайно разполагат с по-мощни електродвигатели, позволяващи им да рендосват при дебелина на стружката до 3 mm, за RDP-SEP20 тя е 1,5 mm. Изпитанията показаха, че при тази максимална дебелина, рендето се справя безпроблемно, без забележимо спадане на честотата на въртене, което би се отразило върху качеството на рендосаната повърхност.

Без натоварване, честотата на въртене на вала с ножовете е 14 000 min¯¹, а качеството на рендосване – много добро.

За продължителността на работа с едно зареждане на батерията, обичайно не се дава информация, защото тя зависи силно от дебелината на стружката, твърдостта на материала и износването на ножовете. Затова препоръката е да се работи с батерия с капацитет 4 Ah, с каквато тествахме машината, или с по-голям.

Към положителните качества на рендето, ще добавим и плавното развъртане на вала с ножовете след включване на захранването.

Широчината на рендосване на RDP-SEP20 е 82 mm, а дължината на основата му е 260 mm.

Освен за обичайното рендосване, рендето може да се използва за скосяване (фаска) на ръбовете по канта на дъска или летва. За тази цел по продължение на предната част на основата има оформен V-образен канал. Той улеснява воденето на рендето по ръба. В зависимост от зададената дълбочина на рендосване, широчината на фаската достига 6–7,5 mm. Рендето може да се използва и за издълбаване на фалцове с дълбочина до 8 mm.

Посоката на изхвърляне на талаша и стърготините може да се променя – вляво или вдясно, в зависимост от конкретната работна ситуация. При работа в затворени помещения, свързването на рендето към подходяща прахосмукачка е повече от желателно. Такава например е акумулаторната прахосмукачка за сухо и мокро почистване RDP-SDWC20. В задния край на основата е монтиран подвижен пластмасов палец. При работа той се завърта назад и не пречи. Щом рендосването завърши и машината се повдигне, той се завърта обратно. Поради това, при поставяне на рендето върху масата, задният му край остава повдигнат и ножовете не докосват повърхността й. Това я предпазва от повреждане, още повече, че след прекъсване на захранването, в продължение на няколко секунди, валът продължава въртенето си.

Основната ръкохватка на рендето е ергономично оформена, покрита с еластичен материал с релефна повърхност, който улеснява държането и придава допълнителна сигурност при работа.

RDP-SDWC20 работи с комплект от два стандартизирани за електрически рендета ножове. Те са фабрично двустранно заточени. Правим това пояснение, защото от над 25 години, на практика всички производители на електрически рендета, включително водещите марки, ползват този вид взаимнозаменяеми ножове с дължина 82 mm. Цената им по каталога на Raider e 4,98 лв.

След като остриетата от едната страна се притъпят или нащърбят, ножовете се изваждат, обръщат се и наново се притягат на мястото си с по три винта всеки. Те не подлежат на заточване и се подменят едновременно. По дължината си имат канал, който силно улеснява точното им поставяне по височина, без да се налага деликатна прецизна регулировка. В случай на необходимост, местоположението на ножовете по височина може да се променя чрез завиване или развиване на двата винта на всеки от притискащите ги елементи. Те имат шестостенен отвор (ключ 2,5 mm).

За смяна на ножовете рендето се доставя с малък гаечен ключ. Той е втъкнат в пластмасов носач, който влиза плътно в нарочен отвор в тялото на рендето. Така той е предпазен от загубване и винаги е на разположение. Носачът може да послужи и като по-удобна за държане ръкохватка при работа с ключа.

Теглото на машината е 2,5 kg.

Цената на рендето е 169 лв. с ДДС.

 

Прахосмукачка RDP-SPC20

Тази прахосмукачка е вторият модел, работещ с акумулаторно захранване, който „Евромастер Импорт Експорт“ ООД включва в системата Raider PRO R20. Първата – RDP-SDWC20, подходяща за сухо и мокро почистване, вече е представена в списанието. За нея и тук стана дума. Освен това, пропускаме специализираната за почистване на камини и печки прахосмукачка, RDP-SWC20, която е описана в същата статия.

Прахосмукачката RDP-SPC20 е подходяща за сухо почистване, но, когато се наложи, може да се използва и за събиране на разлети течности.

Тази компактна прахосмукачка има изцяло пластмасово тяло с необичайна за такава машина форма. Те е лека, удобна за пренасяне и използване на места и условия, където класическата мрежово захранвана машина, често с метален резервоар, не поражда особен ентусиазъм. RDP-SPC20 е много удобна и по-важното – ефективна при почистване на купето на автомобила.

Специално подчертаваме това й приложение, защото от досегашния ни опит, колкото и специализирани за целта ръчни прахосмукачки, захранвани от електрическата инсталация на автомобила, да сме купували, все са били захвърляни след първа употреба, поради немощната им смукателна способност, нищожна вместимост на резервоарчето за събиране на замърсяванията и неспособността на филтъра им да пречиства поносимо излизащата от прахосмукачката въздушна струя.

Този модел впечатлява именно с възможностите си по тези три водещи показатели. Прахосмукачката има добра засмукваща мощност, което моментално се усеща при запушване с длан на отвора на смукателната тръба. По данни на производителя, подналягането, което тя достига, е 15 kPa (150 mbar). Резервоарът й има вместимост 10 l.

Прахосмукачката работи с три вида филтри, които са включени в нейната окомплектовка.

HEPA филтърът е изработен от стъкловлакнеста нетъкана материя с диаметър на влакното 0,5–2 μm. За увеличаване на филтриращата повърхност материалът е нагънат вълнообразно, без прекъсване. Филтърът е дълготраен, може периодично да се измива с вода, поради което се използва продължително време. След износване или увреждане се подменя с нов.

Вторият филтър е от текстилна материя и се поставя на мястото на HEPA филтъра. Третият е от дунапрен и се използва при „мокро почистване“ и събиране на вода. Предпазва турбината от увлечени от въздушната струя твърди частици.

Като цяло машината е компактна и удобна за съхраняване. Четири щипки задържат сигурно гофрирания пластмасов маркуч около нейното тяло. При дължина в прибрано положение 80 cm, той може да се изпъва до около 260 cm.

Прахосмукачката се предлага с два накрайника – плосък и стеснен, чието оригинално конструктивно решение съчетава два накрайника в един – със и без четка. Гнездото за поставяне и свързване на батерията се намира в обособена кухина, където тя е защитена срещу проникване на прах и други замърсявания.

Прахосмукачката може да се използва и за почистване чрез издухване на замърсявания със силна въздушна струя.

Размерите й са 370х230х330 mm, а теглото – 3,37 kg.

Цената на RDP-SPC20 е 199 лв. с ДДС.

 

* Всички електроинструменти от системата Raider Pro R20 имат електронна защита срещу самоволно включване на двигателя при смяна на батерията.

* Посочените стойности за теглото на машините не включват батерията. Батерия с капацитет 2 Ah тежи 425 g, а с капацитет 4 Ah – 690 g.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото