В категории: 2020, Актуални статии, Брой 7-8/2020, Инструменти

Инструменти за дома и работилницата

Продължение от статията „20 години електроинструменти Raider – новото попълнение на фамилията Raider Pro R20 System“

 

Електрически такер RDP-SST20

Такерът е пригоден за работа с тесни скоби тип 55 и пирончета тип 47. Способен е да приковава около 50 скоби за минута. Скобите тип 55 са широки само 6 mm и се предлагат с дължини 14, 16, 20 и 25 mm. Те са най-подходящи за закрепване чрез приковаване на твърди материали – тънки летвички, гърбове от шперплат или дървесно-влакнеста плоча на корпусни мебели и др. Не са подходящи за закрепване на пластмасови мрежи, текстилни тъкани, полиетиленово фолио и други тънки и лесно прокъсващи се материали. При правилно забиване, до нивото на повърхността на материала, скобата едва се забелязва. Такерът е пригоден да работи също така с пирончета със същата, колкото и на скобите дебелина (1,08 mm) и дължини от 15 до 32 mm.

Силата на удара, респективно, дълбочината на забиване на скобите, се настройва в 6 степени. Инструментът има предпазен механизъм, който блокира задействането на такера, ако не бъде притиснат докато опре плътно до повърхността на детайла.

Захранва се от една батерия с напрежение 20 V. Без батерия тежи 1,87 kg, а цената му е 99,98 лв.

 

Пистолет за лепене със стопяемо лепило RDP-SGLG20

Симпатичен наглед, лек и удобен за държане, приятен при работа. Захранва се от една батерия. След задействане на пусковия бутон са необходими около 4 min докато лепилото в нагревателната камера се стопи, нагрее до 210–220 °С и пистолетът стане готов за работа. Той работи с най-често използваната големина пръчки лепило с диаметър 11 mm. Дюзата за изтичане на лепилото е с диаметър 3 mm. Тя е поставена в предпазен кожух, като само върхът й се подава извън него. Това е направено с цел предпазване от изгаряне при неволен допир.

Производителността на пистолета е около 12 g/min стопено и изтласкано през дюзата лепило. Макар да не е изрично посочено в техническия паспорт, пистолетът вероятно има механизъм, който всмуква обратно намиращото се в дюзата стопеното лепило. По този начин се предотвратява прокапване на течно лепило след като лепенето завърши и пистолетът бъде поставен на масата. По време на тестването му той не прокапа нито веднъж.

Пистолетът работи с най-често използваната големина пръчки лепило. Това позволява използване на набора от стопяеми лепила за такъв пистолет. Лепила за залепване на различни материали: хартия и картон, дърво, кожа, текстил, корк, камък, стъкло, керамика, порцелан, метали, пластмаси – както от един и същ вид, така и помежду си.

Пистолетите за лепене с течно лепила имат многобройни приложения в дома и домашната работилница. Това прави новият модел RDP-SGLG20 ценна придобивка в семейството Raider Pro R20 System.

Без батерия пистолетът тежи 0,37 kg, а цената му е 69,98 лв.

 

Пистолет за боядисване с ниско налягане на въздуха RDP-SSGC20

„Евромастер Импорт Експорт“ ООД има над 10-годишен опит в разработването и предлагането на пистолети за боядисване Raider, работещи с ниско налягане на въздушната струя. Първият от този вид пистолети, моделът RD-SGE01, бе пуснат на нашия пазар в началото на 2009 г., буквално месец-два след като световният лидер Bosch бе представил у нас своите първи пистолети от този вид. Оттогава „Евромастер Импорт Експорт“ ООД непрестанно обогатява продуктовата си листа с поредните нови модели, следващи техническото развитие на този вид инструменти за боядисване.

В сп. „Направи сам“ има множество статии за устройството, приложението и техниките за боядисване с този вид пистолети Raider. Затова тук ще споделим само най-същественото, което може да се каже за новия пистолет за боядисване RDP-SSGC20. На първо място бихме поставили възможността за автономна работа благодарение на захранването му от акумулаторна батерия. Това предимство допълнително натежава поради принадлежността му към фамилията Raider Pro R20 System и възможността да бъде купен на цена 89 лв. без батерия и зарядно устройство. Само с десетина лева повече от сходни по възможности пистолети с мрежово захранване.

Боядисването чрез фино разпрашаване на лакове, бои и др. материали чрез въздушна струя с ниско налягане вече не е новост. Благодарение на този вид пистолети този метод на боядисване стана достъпен за всевъзможни лако-бояджийски работи в дома, двора и градината. Боядисването чрез разпрашаване на лако-бояджийския материал до фини капчици има редица предимства пред нанасянето им с четка или бояджийски валяк. С пистолет се боядисва над 3 пъти по-бързо, съответно и по-производително. Предимствата на боядисване с пистолет изпъкват още по-ярко при предмети със сложна форма. Боядисването с пистолет не само пести време и физически усили, но и позволява постигане на високо качество на боядисаната повърхност, което особено се цени при домашно измайсторени мебели.

При боядисването с ниско налягане на въздушната струя отпада необходимостта от скъп, обемист и тежък компресор с ресивер, необходим за работа с пистолет с високо налягане на въздуха. Пистолетите за ниско налягане имат по-голям диаметър на дюзата, поради което позволяват боядисване с по-гъсти разтвори, дори и с дисперсни (латексни) бои.

При този метод на разпрашаване силно намалява количество боя, която във вид на аерозолна мъгла се разнася в околното пространство и се губи. Това води до загуба на скъп материал и замърсяване на околната среда. Още по-неприятно е, че разнасяните с въздуха фини капчици боя полепват върху околните, незащитени, предмети.

Пистолетът RDP-SSGC20 се състои от два модула – пистолет и центробежен компресор (турбина), които са обединени в едно тяло. Това прави пистолета малко по-тежък, но за сметка на това е по-удобен за работа, особено при работна на скеле, на покрива и други специфични места. Двата модула се отделят лесно един от друг, което силно улеснява почистването без опасност турбината и електродвигателя да бъдат повредени от почистващата течност – било тя вода или органичен разтворител.

Всички детайли на пистолета, които са в досег с разпръсквания разтвор, са изработени от устойчиви на агресивни химически вещества пластмаси. Това позволява работа с материали на водна основа или органични разтворители – акрилни, алкидни и лазурни лакове, байцове, грундове. Също и за работа с препарати за защита на дървесината срещу дървоядни насекоми, за растителна защита и др. В зависимост от материала, пистолетът може да се почиства с органични разтворители, като кореселин, AMB, MРT, ацетон, бензин и др.

Комплект резервни елементи, които са в досег с боята, както и резервни въздушни филтри

Резервоарът с вместимост 1 l се намира от долната страна на пистолета. Това му разположение осигурява по-голяма свобода при боядисване над главата или на хоризонтални повърхнини, което пък изисква силно наклоняване на пистолета, за да бъде факелът перпендикулярен на боядисваната повърхност. За да не засмуче въздух при по-голям наклон на пистолета, тръбичката за засмукване на боята е закривена в долната си част. Тя се завърта в зависимост от наклона, под който се боядисва. Това позволява безпроблемно засмукване на боята до почти пълното изпразване на резервоара.

Пистолетът се доставя с три дюзи за изтичане на разтвора – с диаметри Ø1,5, Ø1,8 и Ø2,2. Това позволява работа с разтвори, чийто вискозитет (гъстота) е в доста широк диапазон.

Количеството на пропусканата през дюзата боя се регулира чрез увеличаване или скъсяване на хода на иглата. Регулиращият винт се намира от задната страна на спусъка. Според зададената с винта регулировка и силата на натискане на спусъка, количеството на боята може да се променя от съвсем фина до мощна струя, която нанася по-голямо количество боя. Формата на факела – разпрашеният и носен от въздушната струя аерозолен разтвор, може да се променя чрез завъртане на главата на пистолета. Така се получава факел с плоска форма – хоризонтално или вертикално разположен, както и с кръгло напречно сечение. Настройката се прави според формата на боядисваната повърхност и начина на движение на пистолета. Дюзата има и механизъм, с който се настройва широчината на факела.

Изхождайки от досегашния си опит при тестване на различни марки пистолети от този вид, прескочихме нисковискозните водоразтворими лазурни лакове, защото с такъв материал пистолетът се справя превъзходно.

За изпробване на качествата и възможностите на модела RDP-SSGC20 решихме да боядисаме едностранно плътна дворна врата с ламаринена обшивка и площ 8 m². Правим уговорката, че пистолета, който тествахме бе със стандартната дюза Ø1,8, а не с по-голямата – Ø2,2.

Използвахме трикомпонентна боя за черни метали от вида 3х1. Разредихме я с 5% разредител при допустими до 12%. Пистолетът се справи отлично с разпрашаването на боята. Получи се равномерно, с гладка повърхност лаково покритие, без капки и стичания. Това, последното разбира се, зависи от скоростта на движение на пистолета и правилното нанасяне на ивиците боя. За еднослойно боядисване бяха изразходвани около 700 ml боя, което, заедно с пробното боядисване върху подходяща ламарина, дава разход около 13 m²/l.

Както вече споменахме, тестовият модел, който изпробвахме, бе с дюза Ø1,8, а не с по-голямата (Ø2,2), която е част от комплекта. Въпреки това решихме да проверим как би се справил с най-тежкото изпитание – боядисване с дисперсна латексна боя. Пистолетът започна да разпръсква боята след разреждане с вода – 15% спрямо количеството боя. Нанесеният слой е тънък, с равномерно покритие без стичане, като след изсъхване се получава гладко равномерно покритие. Поради тънкия слой, така нанесеното покритие много добре освежава старо покритие от такава боя. Боядисването става значително по-лесно, бързо и равномерно, без капки боя по пода, което е неизбежно при работа с мече. Очевидно, при работа дюзата Ø2,2, резултатите с този вид бои биха били още по-добри.

При всички случаи важи правилото, че преди същинското боядисване, по метода на пробите, трябва опитно да се определи подходящият вискозитет на боята. Добре е също да се използва вискозиметър – пластмасова чашка с обем 100 cm³. Долната й част има формата на пресечен конус и завършва с калибриран отвор – Ø4. Вискозитетът на дадена течност се измерва чрез времето в секунди, необходимо за изтичане на боята до първото прекъсване на струята. Измерването на вискозитета по този начин е достоверно при температура на боята 20 °С.

Всеки работил с пистолет знае, че докато боядисването става лесно и бързо, върши се с удоволствие, почистването на пистолета е точно обратното. Особено, когато се работи с органични разтворители, на които защитните хирургически ръкавици устояват около минута време преди да се разпаднат. Дори и само това дава съществено предимство на водоразтворимите бои.

Вече стана дума, че възможността за отделяне на боядисващия модул на пистолета от „компресорния“ силно улеснява почистването му. Ще добавим само, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлагат ремонтен комплект, който включва елементи, които са в досег с боята – тръбичката, уплътнителен пръстен и дюзи. Той съдържа и 3 резервни филтъра за предпазване на електродвигателя и турбината от замърсяване с боя. Цената на комплекта е 5,98 лв.

Теглото на пистолета без батерия е 1,18 kg, а цената му – 89 лв.

 

Прахосмукачка за почистване на камини и печки RDP-SWC20

Който има у дома камина с дърва, трябва да предвиди и с какво да я чисти от пепелта, така че да не замърсява пространството около нея, че и по-надалеч. За целта има специални прахосмукачки, пригодени именно за тази „мръсна“ работа и засмукване на големи количества пепел. Такава е моделът RDP-SWC20, който се захранва от една акумулаторна батерия.

Прахосмукачката има метален резервоар за събиране на засмуканата пепел и други замърсявания. Вместимостта му е 15 l. Турбината осигурява подналягане 8 kPa (80 mbar) и дебит на въздушната струя 1300 l/min.

Заслужава да се отбележи високата чистота на пречистване на излизащия от прахосмукачката въздух. Тя има два филтъра. За основно очистване – от специална въздухопропускаща тъкан с формата на пресечен конус и голяма площ. Вторият и от типа HEPA (High Efficiency Particulate Air), поради което обичайно бива наричан хепа филтър. Съгласно стандарта STD-3020-97 на DOE в САЩ, такъв филтър трябва да отстранява от преминаващия през него въздух най-малко 99,97% от частиците с размер по-големи от 0,3 μm.

Филтърът е изработен от стъкловлакнеста нетъкана материя с диаметър на влакното 0,5–2 μm. За увеличаване на филтриращата повърхност материалът е нагънат вълнообразно, без прекъсване. Филтърът е дълготраен. Може да се мие с вода.

Теглото на прахосмукачката е 2,5 kg, а цената – 79,98 лв.

 

Прахосмукачка за сухо и мокро почистване RDP-SDWC20

Прахосмукачката има два филтъра, от които филтърът за фино очистване е HEPA

Това е прахосмукачка с универсално приложение, предназначена както за засмукване на сухи материали, така и за събиране на разлети течности, влажни трици и др. материали, с които обикновена прахосмукачка не е пригодена да се справя. Резервоарът й с вместимост 15 l е изработен от неръждаема стомана. Той е монтиран на основа с четири колелца за мебели, което улеснява придвижването й, следвайки работещия.

Засмуканата прах и други замърсявания се събират в специална хартиена торба. Прахосмукачката има и втори филтър, който допълнително очиства засмукания от турбината въздух. Тя осигурява подналягане 8 kPa (80 mbar) и дебит на въздушната струя 1300 l/min. Захранва се от една батерия с изходящо напрежение 20 V.

Комплектът съдържа характерните за битова прахосмукачка тръби и накрайници за засмукване и почистване.

Теглото на прахосмукачката е 4 kg, а цената й – 129,98 лв.

 

 

 

Представените в двете статии 9 нови машини, инструменти и предпазна каска са само част от новите попълнения във фамилията Raider Pro R20 System. Останалите ще представим в следващ брой. Причината да не сторим това тук се оказа липсата дори на бройки за тестване, защото пазарните наличности към края на юли се бяха изчерпали, а пандемията COIVID-19, както се знае, обърква и световната търговия. Невероятно в днешно време, но факт. Припомнихме си времето на социализма, когато оправданието за празните щандове бе вечното „Няма го, другарю, защото много се търси!“.

За допълнителни подробности посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото