В категории: автомобили, Актуални статии, Брой 9-10/2021, Инструменти

Автосервизни инструменти Topmaster Professional

Навлизаме в последната четвърт на 2021. Годината, през която „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбелязва 20-годишния юбилей на своята успешна марка за ръчни инструменти Topmaster Professional. В първия за годината брой на „Направи сам“ запознахме читателите на списанието с проявите, предвидени за отбелязване на юбилейната годишнина. Проследихме и пътя, изминат от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, довел до налагане на марката като една от най-успешните на нашия пазар за ръчни механични инструменти.

Пандемията, която властва в страната ни и по света вече втора година, направи невъзможно провеждането на тържествените, с масово участие прояви, които бяха планирани от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Да напомним, че честването на 25-годишнината на фирмата, бе уважено от над 350 души – основно български и чуждестранни партньори на създадената от братята Баша компания. Затова тези прояви се отлагат за идната 2022 г., когато предстои и честване на 30-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

Набелязаните и обявени в началото на годината инициативи, израз на уважение и признателност към многобройните почитатели на марката Topmaster Professional обаче, бяха изпълнени в пълна мяра. Централно място несъмнено бе отредено на лимитираната серия комплекти с висококачествени ръчни инструменти, която сполучливо бе наречена „Инструменти за шампиони“. Тя бе пусната на пазара в началото на септември и, по данни на фирмата, интересът на пазара към нея е много голям. Серията обхваща 6 комплекта, чието съдържание е оптимално подбрано с оглед спецификата на даден вид дейност. Сред тях се откроява комплектът 339107P, който е предназначен за автомонтьорски дейности, било в специализирани сервизи или по-малки работилници. Той е отличен, същевременно ценово изгоден набор инструменти, което го прави подходящ и за напредналия в занаята механик-любител.

Този автосервизен комплект, съдържащ 150 части, заедно с останалите от юбилейната серия, са описани подробно в посочената статия. Чрез него тук отваряме вратата към един специализиран сектор в продуктовата гама Topmaster Professional, който отдавна се каним да представим по-подробно. Това са ръчните, механични и пневматични инструменти, приспособления и друг инвентар, присъщи, по-точно, задължителни, за всеки автосервиз и дейност, свързана с ремонт и поддръжка на автомобили и други превозни средства.

Присъствието на Topmaster Professional в този специализиран сектор, поставящ високи изисквания към професионалния инструмент, не е случайно. През годините, и особено моделите от последното, известно като 3-то поколение, са доказали, че притежават функционални качества, здравина и износоустойчивост, характерни за професионалния инструмент. При Topmaster Professional обичайното деление на професионална и любителска серии липсва. Това са инструменти, предназначени за професионални майстори и занаятчии, които разчитат на тях да вадят хляба си. Те се търсят и от напредналите майстори-любители, които ценят качествения инструмент.

Продуктовата листа Topmaster Professional включва над 800 артикула, описани на 256-те страници в продуктовия каталог за 2020–2021 г. В раздела „Инструменти за вашия автосервиз” всеки може да намери необходимия му инструмент и да го купи от магазините на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД в София, Пловдив, Варна и други градове, от големите търговски вериги от вида „Направи сам“, както и от множеството търговски партньори във всички кътчета на страната ни.

Целта на тази статия е да представи някои ключови продукти Topmaster Professional, предназначени за автосервизни дейности.

По наше мнение, този вид инструменти бихме обособили в три подгрупи:

– За извършване на общи ремонтни дейности, основно за работа с винтови съединения и други.

– Специализирани авторемонтни инструменти.

– Продукти за обзавеждане на автосервизи: шкафове за инструменти, крикове, лежанки за работа под автомобила и др.

 

Общи ремонтни дейности

Комплекти тип „гедоре“

За всяка авторемонтна работилница комплектите инструменти, познати с придобилото от много десетилетия насам гражданственост наименование гедоре, безусловно са от първостепенна необходимост. В началото на статията стана дума за модела 339107P, представител на юбилейната лимитирана серия „Инструменти за шампиони“. Серия, чиито инструменти се ползват с 30-годишна гаранция. Подходящи за извършване на авторемонтни дейности са и други комплекти от същата серия:

– Комплектът 339104P е тясно специализиран за обслужване и ремонт на ходовата част на автомобила. Включва 20 части с размер на присъединителния отвор 1/2“, включително усилена откъм здравина тресчотка и вложки с големи размери.

– Обозначеният с номер 339102P комплект е предназначен за най-често извършваните ремонтни и монтажни дейности в различни видове работилници, включително авторемонтната и домашната. Той се отличава с оптимален баланс по отношение обхвата на извършваните работи и цената, която го прави особено привлекателен за по-широк кръг хора, занимаващи се с ремонтни дейности. Комплектът съдържа общо 108 части с размери на отвора 1/4“, 1/2“.

– Комплектът 339103P е още по-оптимизиран откъм ценово отношение вариант на предния 339102P. Съдържа 86 части с размери на отвора за свързване към ръкохватката 1/4“, 1/2“.

Освен тези четири, към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага още 20 други комплекти от този вид, включително и останалите два от юбилейната серия. От тях ще посочим комплектът 338802, който съдържа 15 вложки, специално предназначени за работа с ударни гайковерти с размери на отвора 1/2“.

Вляво – специализиран за авторемонтни дейности комплект 339107P.

Вдясно – Комплектът 339104P е предназначен за обслужване и ремонт на ходовата част на автомобила

 

Пневматични инструменти

От групата на пневматичните гайковерти представяме най-новия, а според инж. Павлин Николчев, бранд мениджърът за Topmaster Professional, и най-продаваният ударен гайковерт – моделът TMP PRO. По основния и често решаващ при избора за покупка технически показател – максималния въртящия момент, моделът ТМР PRO (арт. № 344105) достига до 1600 Nm в режим на развиване. Максималната големина на въртящия момент може да се регулира на три степени.

Инструментът има ударен механизъм, обозначаван в англоезичните справочници като Twin Hammer (двоен чук). Той се използва по принцип при инструментите от по-висок ценови, съответно и по качество, клас. Характерно за него, е че при едно завъртане на шпиндела, се генерират два ударни импулса, вместо един. Така се постига по-голяма максимална големина на въртящия момент, което пък улеснява развиването и завиването на гайката или болта. Ударните гайковерти с такъв ударен механизъм са предвидени за по-тежки натоварвания, т.е. за развиване на прекомерно силно притегнати, клеясали или кородирали винтови съединения, както и при резбови елементи с по-голям диаметър.

Ударният механизъм е изработен от висококачествени, с повишена устойчивост на износване материали. Той е добре изолиран срещу проникване на прах и други фини частици, което удължава експлоатационния живот на гайковерта.

Инструментът работи с ударни вложки с размер на отвора за присъединяване 1/2“. Скоростта на въртене на шпиндела на празен ход е 8500 min-1. Консумацията на въздух е 169 l/min при работно налягане 6,3 bar.

Здравото, изработено от композитни материали тяло на гайковерта, му осигурява относително ниско тегло – 2,1 kg. Това го прави удобен при продължителна работа и държане с една ръка.

 

Специализирани автоинструменти

Комплект ключове за отвиване на пробката на картер при смяна на маслото

Тази група включва редица специфични при ремонта на двигателя и ходовата част на превозните средства инструменти и приспособления. Такива са: клещи за пристягане със скоби на гумени водни съединения, скоби за демонтиране на клапани, скоби за демонтиране на ябълковидни болтове, инструменти за смяна на маслени филтри, скоби за демонтиране на перата на чистачките, комплекти инструменти за демонтиране на спирачни цилиндри, скоби (сепаратори) за демонтиране на лагери, комплект ключове за отвиване на пробката на картера на автомобили различни марки и модели, комплект за възстановяване на повредена резба за свещите в главата на двигателя и други.

 

 

 

 

 

За обзавеждане на автосервиза

Измежду нещата, без които дори и най-малкият сервиз не може, са шкафовете за подреждане на инструментите и подвижно повдигателно устройство.

 

Шкаф за инструменти

Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага четири модела на такива шкафове. Всички те изпълняват изискванията да са на колелца, което позволява лесното им преместване до мястото на работа, да бъдат здрави, издържащи натоварването на тежките стоманени инструменти и функционални. Последното изисква възможно най-прегледно разполагане на инструментите, което силно улеснява работата, пести се време за търсене на един или друг инструмент, от пръв поглед се установява липсата на някой от тях. Понеже шкафовете служат също така и за работа маса, те трябва да имат здрав плот с устойчива на удари и надиране твърда повърхност.

Тук представяме най-новия от тези шкафове – модела 455555. Той има 7 чекмеджета – 5 плитки и 2 дълбоки. Плитките са предназначени за прегледно подреждане на инструментите в един ред, така че достъпът до тях да бъде максимално улеснен. Нещо повече – шкафът се доставя зареден с най-често използваните механични инструменти, общо 182 бр.. Те са разположени върху специално изрязани и оформени подложки, така че да не се разместват и лесно да се намират. Двете долни чекмеджета са празни. Дълбочината им е съобразена за съхраняване на най-често използваните пневматични, електрически и механични инструменти.

Инструменталният комплект съдържа вложки, ръкохватки с тресчотка, адаптори и удължители с присъединителни размери 1/2“, 1/4“ и 3/8“. Също така, най-често използваните звездогаечни ключове с тресчотка, 9 вида клещи, шестостенни ключове и богат набор отвертки. За качеството им красноречиво говори фактът, че всички инструменти се ползват с 30-годишна гаранция.

Отделно шкафът има обособено откъм едната си страна шкафче с вратичка, което позволява съхраняване на инструменти, аксесоари, консумативи и др., за които то е по-подходящо.

Чекмеджетата са монтирани чрез специални стоманени носачи, които не само безпроблемно носят товара на инструментите, но и осигуряват изключително лесното им движение. Важно е също, че конструкцията на носачите позволява пълното изтегляне на чекмеджето, без да остава скрита под плота част.

Чекмеджетата имат заключващ механизъм, който предпазва самоволното им нежелано отваряне при преместване на шкафа. Предвидено е и централно заключване на целия шкаф.

Централната част на плота е покрита с дебела ламарина от неръждаема стомана. Предният и задният кант са издигнати нагоре с цел предотвратяване падането на дребни детайли, крепежни елементи и др. Тази част на плота е оградена с две касети от здрава пластмаса, в които са оформени кутии за поставяне на дребни детайли, което ги предпазва от загубване или повреждане.

Шкафът се придвижва и маневрира много лесно върху равен под благодарение на своите колела с размери 5 х 1 1/4“. Две от тях имат застопоряващ движението им механизъм.

Стените на шкафа са двойно подсилени и защитени срещу удари.

 

Подвижен хидравличен крик

Няма автосервиз, който да не се нуждае от подвижен хидравличен крик. Дори и по-големите, разполагащи с няколко стационарни крика, се нуждаят от малък, лесно подвижен крик. Най-малкото за смяна на колелата или ремонт на гуми.

Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага два такива крика. Тук представяме модела 292202, който има по-голяма товароподемност и усъвършенствана конструкция. И двата принадлежат към най-новото, стоящо най-високо 3-то поколение инструменти Topmaster Professional.

Този крик е предназначен за повдигане на товари с тегло до 2,5 т. на максимална височина 515 mm. За разлика от други крикове от този вид, Topmaster Professional 292202 позволява подпъхване под купето на автомобила при минимално разстояние между опорната точка и настилката 80 mm. Това позволява използването му и при съвременни модели луксозни автомобили, които буквално лежат върху пътното платно.

Маслото към повдигащия хидравличен цилиндър се подава от две, а не от една помпа, както е обичайно. Това осигурява двукратно по-голям дебит масло, двукратно по-бързо повдигане на автомобила.

Колелата на крика са стоманени. Теглото му е 43,5 kg, а размерите – 722x328x150 mm.

Прецизната изработка на трите хидравлични цилиндъра, и по-специално фино полираната им вътрешна повърхност, значително удължават дълготрайността на уплътненията на буталата, което е от решаващо значение за продължителната безотказна работа на крика.

Неговата гаранция е 24 месеца.

 

Подвижна количка-лежанка

Нерядко, ако колата позволява, е по-лесно вместо да се вдига високо, монтьорът да легне под нея за бърз оглед или лек ремонт. Най-лесно и удобно това става с помощта на специалната количка на Topmaster Professional, модел 348000. Благодарение на малкия диаметър на колелата и напречно сечение на носещата метална конструкция, количката с лежащия върху нея по гръб монтьор, лесно се подпъхва под купето. Конструкцията й позволява лесна и бърза трансформация в столче на колела, което позволява да се работи при по-удобното и по-малко уморяващо седнало положение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото