В категории: 2023, Актуални статии, Брой 5-6/2023, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Новите акумулаторни ъглошлайфмашини на Metabo най-добри в три класа на мощност

» Нови акумулаторни ъглошлайфмашини в три класа на мощност: 1500, 900 и 700 W.

» Серията 1500 W: най-мощни в своя клас, ненадминати по безопасност, най-удобни за работа.

» За всеки вид приложения Metabo предлага подходящата акумулаторно захранвана ъглошлайфмашина.

 

В началото на годината, базираният в Нюртинген водещ немски производител на електроинструменти Metabo, обяви поредното значително разширяване на своята гама акумулаторни ъглошлайфмашини, работещи със захранване 18 V. На пазара бяха пуснати 12 нови модела, разпределени в три класа на мощност. Това са сериите 1500, 900 и 700 W.

„Ъглошлайфмашините от новосъздадения клас на мощност 1500 W са най-мощните и най-удобни за работа 18-волтови акумулаторни ъглошлайфмашини в света. Така ние задаваме нови стандарти при този вид машини“, заявява продуктовият мениджър в Metabo Херберт Шмид. „Новите модели в сериите 900 и 700 W също са най-мощните към момента шлайфмашини в тези класове на мощност. Серията 700 W е изцяло нова, а към съществуващата серия 900 W, добавихме два нови модела с безчеткови електродвигатели – всички те са идеалният инструмент за рязане на различни материали – от облицовъчни плочи до стоманени пръти и профили. Както досега, при мрежово захранваните машини вече разполагаме и предлагаме на професионалните потребители най-подходящите за тяхната дейност акумулаторни ъглошлайфмашини. В скоро време Metabo ще предлага 27 различни модела, разпределени в пет класа на електрическа мощност – сериите 2400, 1500, 1100, 900 и 700 W”, допълва г-н Шмид. „За да улесним максимално професионалните потребители при избора на оптималната за потребностите им машина, ние променихме фабричните им обозначения. По тях потребителят лесно може да разбере към кой клас на мощност принадлежи дадената машина, диаметъра на диска, с който работи, както и други важни технически характеристики. Значението на отделните букви и цифри в наименованието на дадена машина е пояснено тук. Така например, обозначението на модела WB 18 LTX BL 15-125 Quick, съдържа числото 15, което означава, че мощността на машината е 1500 W, числото 125 пък информира за диаметъра на диска.”

Важно е да се знае също, че при новите модели акумулаторни ъглошлайфмашини, обозначената стойност на електрическата мощност е еквивалентна с мощността, посочена за мрежово захранваните машини.

Твърденията за най-висока мощност в даден клас, респективно за най-висока производителност, се основават на експериментални резултати, получени при сравняване на машини на Metabo със сходни по основни технически параметри модели на техните основни конкуренти на световния пазар. Така например, при тестове за рязане на стоманена ламарина с дебелина 6 mm, моделът на Metabo WVPB 18 LT BL 11-125 Quick e постигнал с 10% по-висока скорост от втората в класацията машина на конкурент, също водещ световен производител. При същия тест за рязане, моделът на Metabo W 18 L 9-125, чийто електродвигател е с колектор и четки, е постигнал същата преднина – 10%, като е изпреварил безчетков модел, на също така световно реномирана марка. Рязането при първия тест е извършено с диск на Metabo Flexiarapid Super 125×1,6 mm, а при втория – Flexiarapid Super 125×1 mm.

В състезанието за количество отнет материал чрез изпиляване (шлифоване) на стоманена шина с напречно сечение 20х60 mm същият безчетков модел на Metabo убедително оглавява класацията, при това с цели 38% по-висока производителност в сравнение с най-близкия, втори в класацията, конкурент. При този тест моделът Metabo W 18 L 9-125 също е първенец, този път с 15% пред най-близкия си конкурент. Първият тест е извършен с ламелен диск P60 Flexiamant 125х22,36 mm на Metabo, а втория – с диск Flexiamant Super 125×6 mm.

 

Мощни и сигурни

Новите акумулаторни безчеткови ъглошлайфмашини на Metabo имат най-високата в класа си производителност и издръжливост на претоварване. Тяхната изходяща мощност е с 40% по-висока от мощността на предшествениците им. Това особено силно се забелязва при машините в новия клас 1500 W. Същевременно те са и най-удобните при работа машини с тази мощност. Поради това новата гама модели са особено подходящи за тежки, интензивно натоварващи приложения в металообработващата индустрия – например за техническа поддръжка, при създаването на специализирани превозни средства, както и в корабостроенето. Част от новите модели имат и електронно регулиране на честотата на въртене на диска.

Моделите от новия клас 1500 W на Metabo са най-мощните и най-удобни при работа 18-волтови ъглошлайфмашини в света. На снимката: WB 18 LTX BL 15-125 Quick

Ъглошлайфмашините на Metabo се отличават също с най-високо ниво на защита на работещите с тях, снабдени са с множество механизми и системи, осигуряващи безопасната работа. Така например електрическата спирачка преустановява въртенето на диска за по-малко от секунда и половина след прекъсване на захранването. Всички машини имат безапелационно доказалия се през годините механичен предпазен съединител Metabo S-automatic, който в комбинация с електронния прекъсвач на захранването, защитава в максимална степен работещия при възникване на обратен удар вследствие заклинване на въртящия се диск. Благодарение на това силата на обратния удар, който поемат ръцете, се редуцира до най-ниското постигано досега ниво сред предлаганите на пазара машини от този вид.

С цел повишаване на безопасността при работа, всички машини имат система за плавно развъртане на диска при включване на захранването, както и система, която предотвратява възможността тя да се включи самоволно след аварийно прекъсване на електрозахранването.

С цел допълнително повишаване на безопасността част от моделите имат пусков бутон без самозадържане (Dead Man), който се задейства, и съответно електродвигателят е включен, само докато бъде притискан с ръката, която обхваща ръкохватката. При изпускане на машината, примерно поради възникване на обратен удар, захранването на двигателя моментално се прекъсва. Част от машините имат, а за други се предлагат като аксесоар, осигурителна стоманена халка, която служи за сигурното им закрепване към късо осигурително въже с карабинер в единия край. По този начин както машината може да бъде сигурно защитена срещу падане, така и намиращи се по-ниско хора, когато се работи на високо.

От години Metabo вгражда в своите машини елементи на патентованата антивибрационна система Metabo VibraTech, която задължително включва предна ръкохватка със специална конструкция, погасяваща с над 60% предаваните на ръката вибрации, както и други поглъщащи вибрациите еластични елементи. В зависимост от модела, машината може да има и специалната система Metabo Autobalancer, за динамично балансиране на въртящия се диск. Тя е особено ефективна при по-мощни машини, работещи с дискове с по-голям диаметър. Освен че намалява вредното въздействие върху човека, системата Metabo Autobalancer способства и за по-равномерното и съответно по-малко износване на диска. Това повишава дълготрайността на дисковете за рязане с около 50% и до 100% при дисковете за пилене. Като цяло, намаляването на вибрациите, които се предават на ръцете, позволява по-продължителна и по-безопасна работа.

Акумулаторните ъглошлайфмашини впечатляват и със своята ергономичност и удобства при работа. Така например, благодарение на функцията Metabo M-Quick дисковете се сменят бързо и без помощен инструмент. Въртящата се основа на батерията позволява нейното завъртане на ъгъл 90o или 180o, така че обичайно издадения напред край да не опира в детайла или в тялото на работещия, с което да пречи на работата. Тази възможност е особено ценна и при работа в близост до ъгъл между две стени, например.

 

Мощни и удобни при работа

Както новите акумулаторни ъглошлайфмашини от клас 900 W с безчеткови двигатели, така и машините от клас 700 W, се открояват с най-висока производителност в своя клас при рязане или отнемане на материал. Независимо дали се работи на покрива, при изграждане на ВиК инсталации или на електроинсталации, новите ъглошлайфмашини на Metabo са идеалният инструмент при рязане на материали, използвани в строителството и ремонта. Поради малкия диаметър на тялото и компактните им размери, те са особено удобни при работа. Ниското им тегло спестява усилия и намалява умората при продължителна работа.

Както многократно е писано в списанието, Metabo е световен лидер в разработването и развитието и производството на акумулаторни батерии. Към момента за своите машини компанията предлага следните литиево-йонни батерии с напрежение на електрическия ток 18 V: серия Li Power с капацитет 4 и 5,2 Ah и серия LiHD с капацитет 5,5, 8 и 10 Ah. Само за грубо ориентиране ще споменем, че батерията LiHD 10 Ah осигурява около трикратно по-продължителна работа в сравнение с батерия Li Power 4 Ah.

Новите ъглошлайфмашини допълват създадената през 2018 г. независима от производителя акумулаторна система CAS (Cordless Alliance System). Това е единствената по рода си световна система от акумулаторно захранвани инструменти от различни производители и марки, които ползват едни и същи батерии и зарядни устройства. Към момента CAS обхваща над 300 електроинструмента, произведени от 32 компании, повечето от които са добре познати и приети на световния пазар.

От края на 2016 г. единствен и изключителен представител на Metabo за България е фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

За допълнителна информация: https://www.metabo.bg/

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото