В категории: 2023, Актуални статии, Брой 7-8/2023, Инструменти, Осветление, Представяме ви, Ремонти, Хоби

Фенерите на Milwaukee – челни фенери

В началото на 2022 г. „Ташев-Галвинг“ ООД пое дистрибуцията и на електроинструментите на реномираната американска компания Milwaukee Electric Tool Corporation. Събитието бе отразено своевременно в „Направи сам“. Това бе първото в списанието представяне на тази компания със 100-годишна история, световно признат лидер в иновациите при производството на електроинструменти. Името на Milwaukee се свързва най-вече с производството на професионална техника от най-висок клас, отличаваща се със своята издръжливост на високо натоварване и мощност. От основаването й през 1924 г. насам, девизът на компанията „Създадено от професионалисти за професионалисти” остава неизменен.

Milwaukee произвежда машини и електроинструменти за всякакви видове дейности, извършвани в строителството, металообработването, при изграждането и ремонта на отоплителни, водопроводни, канализационни и други електроинсталации, и т.н. Компанията предлага и бързо разширяваща се гама акумулаторно захранвани машини за работа в градината, както и за поддръжка на паркове. Обособено място в продуктовата програма заема групата на осветителните тела.

С марката Milwaukee се предлагат също разнообразни инструменти, наричани събирателно консумативи, предназначени за работа с различните електроинструменти. Продуктовият каталог на компанията предлага още шкафове за съхраняване на инструменти и друг инвентар за обзавеждане на работилници, специализирано работно облекло, лични предпазни средства и т.н.

В този брой на списанието подхващаме изпълнението на даденото преди година обещание да запознаваме читателите на списанието с обособени групи машини и инструменти на Milwaukee.

Съдбата обаче реши друго. Макар дошло неочаквано за нас, приехме с особен интерес предложението от „Ташев-Галвинг“ ООД, от фенерите на Milwaukee, които те предлагат към момента на пазара да тестваме и представим гамата фенери, предназначени за лично ползване – ръчни и челни.

В избора на темата за това първо представяне на продукти на Milwaukee, съзряхме и известна символика, защото първото и незаобиколимо условие за успешното и качествено извършване на каквато и да било дейност – строго професионална, любителско майсторене или в домашна среда, на закрито или на открито през нощта, е наличието на добра осветеност на работната зона или площадка. За безопасна, ефективна и качествена работа е необходим и добър източник на изкуствена светлина.

Дори и беглият преглед към тази продуктова група поражда впечатление, че Milwaukee, в сравнение с други големи производители на електроинструменти, предлага необичайно обширна гама акумулаторно захранвани LED осветителни тела, специално разработени за различни професионални приложения: от изграждане и ремонт на сградни инсталации до монтажни и ремонтни дейности в строителството и на други по-обширни терени, изискващи мощно осветяване на големи площи. Поради това групата осветителни тела обхваща продукти от джобно фенерче, наподобяващо писалка и дузина челни фенери до мощни прожектори, монтирани към триноги стойки.

За запазена марка на своите LED осветителни прибори от Milwaukee са избрали съставната дума TRUEVIEW (истински изглед). С това производителят цели да подчертае, че на преситения с всевъзможни LED осветителни тела пазар, неговите се отличават най-вече с това, че излъчваната от тях светлина максимално вярно предава цвета на осветяваните повърхности. Също така спомага за детайлното открояване и на най-дребните детайли. Това се дължи на спектралния състав на светлината, която осветителните продукти на Milwaukee излъчват. Той се измерва с нейната цветова температура.

Ето как от Milwaukee илюстрират ефекта от осветление TRUEVIEW в сравнение с осветяването от фенери със стандартни светодиоди. Разликата е в правилното, реално възпроизвеждане на цветовете, както и на значително по-високата разделителна способност, позволяваща добра видимост, при която се открояват и най-дребните детайли.

От 2015 г. насам Milwaukee вгражда в продуктите си светодиоди, които излъчват светлина с цветова температура 4000 K. Според изследвания от специалистите на компанията тя се възприема като дневна, неутрална, образно казано – слънчева светлина по обедно време. В други сфери, примерно във фотографията, под понятието „дневна светлина“ обичайно се разбира цветова температура около 5500 K.

Без да влизаме в подробности, ще споменем само, че колкото цветовата температура е по-ниска, толкова окото възприема светлината като все „по-топла“, т.е. жълто-оранжева. И обратното, по-високите стойности я правят „по-студена“, т.е. по-синя.

При LED осветителните тела е прието, че излъчваната от тях светлина с цветова температура в границите 4000–4600 K. се възприема като неутрална, дневна. Установено е също, че за осветление в близък план, неутралната, „леко топла” светлина, е по-приятна за очите и по-подходяща при работа. Това се потвърждава и от избраната за осветителните тела на Milwaukee стойност 4000 K.

Засега намерението ни е да запознаем в два поредни броя читателите на списанието с индивидуалните средства за осветление и по-конкретно, с предоставените ни за тестване 13 модела челни и ръчни фенери на Milwaukee.

 

Челни фенери

Погледнато в исторически план, с най-голяма популярност и масово разпространение се ползват фенерите за лично ползване и по-конкретно, предназначените за държане в ръка. Навлизането на светодиодите като безалтернативен източник на светлина, откри широко пътя за масовото използване, оттук и разпространение, на челните фенери, които се закрепват към каската или директно към главата на човека. Те са изключително удобни и практични, защото не заангажират ръцете. Поради това безусловно се нареждат сред инструментите, абсолютно необходими за безопасна и качествена работа при извършване на всевъзможни дейности на места, където естествената осветеност не е достатъчна. Това се отнася както за професионалните им приложения, така и за работа в домашната работилница, така и за чисто битова употреба. Също при спортуване и отдих сред природата.

Преобладаващата част от челните фенери се захранват от новата литиево-йонна батерия на Milwaukee REDLITHIUM USB 3.0 (L4B3) с капацитет 3 Ah. В сравнение със своя предшественик, тази батерия има с 20% по-голям капацитет, зарежда се близо трикратно по-бързо, има и значително по-дълъг живот. По каталожни данни тя издържа над 1000 цикъла на зареждане и разреждане. За отбелязване е, че в описанието на моделите L4 HLRP-301 и L4 HLVIS производителят е посочил издръжливост на батерията над 2000 цикъла.

Батерията се зарежда чрез кабел, свързан към стандартен Micro USB източник на електрически ток с напрежение 5 V. Времето за пълно зареждане на тази батерия е под 2 часа. С мощност 12 W тя осигурява по-голяма продължителност на светене, отколкото 2 комплекта батерии тип ААА. Теглото й е 58 g.

Батерията REDLITHIUM USB 3.0 има 2-годишна гаранция от производителя.

Два от фенерите – HL-SF и HL2-LED, се захранват с алкални батерии тип ААА. Поради това те са по-евтини, което е за сметка на бъдещите разходи за покупка на батерии. Всички модели са устойчиви на удар при падане върху бетонна повърхност от височина до 2 m, с минимални различия те са устойчиви и срещу проникване на прах и вода. Някои са устойчиви и на въздействието на химически активни вещества.

Основният технически показател за всеки източник на светлина, респективно фенер, е неговият светлинен поток (светлинен добив). При челните фенерите на Milwaukee той е в границите 300–600 lm.

Понеже при сравняването на фенери, особено от различни производители, акцентът обичайно се поставя върху излъчвания от тях светлинен поток, иначе казано върху силата на светене, ще направим кратко отклонение.

В сравнение с челните фенери на други реномирани производители, предназначени специфична екстремна употреба, както и за ограничен кръг от клиенти, които признават единствено най-мощните на пазара модели (примерно 4000 lm и максимално разстояние на осветяване 170 m), постиженията на челниците на Milwaukee са скромни. Същевременно излъчваният от тях светлинен поток е съобразен и напълно достатъчен за целите, за които са произведени. Създадени от производител, фокусиран в сектора на професионалната техника, качеството и дълготрайността им са гарантирани. За качеството на осветяване, свързано със спектралния състав на светлината, вече стана дума.

По-ниската светлинна мощност, също така, позволява по-голяма продължителност на работа с едно зареждане на батерията, която при разгледаните тук модели достига дори до 28–36 часа.

За пълнота при оценка на силата на светене, ще добавим още, че екстремно високата стойност на светлинния поток, съответно далечина на осветяване при специално произведени за целта фенери, са възможни само в границите от около една до няколко минути, защото фенерът бързо прегрява, а батерията, също така бързо се изтощава.

В заключение ще повторим, че макар и създадени за използване при извършване на всевъзможни производствени дейности, челните фенери на Milwaukee имат универсално приложение, включително и в бита. Бихме казали, че те са потребност от първа необходимост особено за хора, живеещи в самостоятелна къща, вила, разполагащи с дворно място и гараж.

 

HL2-LED

HL2-LED е най-компактният и лек челен фенер на Milwaukee. Работи с 3 алкални батерии за еднократно ползване тип AAA, които влизат в комплекта. Той има 2 светодиода, които осигуряват максимална мощност на излъчвания от фенера светлинен поток 350 lm. Той може да се задава на три степени – 350, 150 и 25 lm. В зависимост от избрания режим, батериите осигуряват продължителност на светене 4, 8,5 или 28 часа. Номиналната консумирана мощност на фенера е 3,5 W.

Осветителното тяло може да завърта двустранно във вертикална посока на 6 фиксирани позиции, така че да осветява най-добре мястото на работа. Фенерът има клас на защита IP52, което означава, че е защитен срещу проникване на прах и водни пръски, падащи под ъгъл 15°. Ластичната лента за закрепването му е изработена от микрофибърна тъкан, която абсорбира потта. Това осигурява продължителна комфортна работа. Лентата може да се измива с вода. Комплектът съдържа четири пластмасови щипки за нейното закрепване при работа с каска.

Теглото на фенера с батерии е 100 g.

 

HL-SF

Челникът HL-SF също работи с алкални батерии – 2 бр. тип ААА, които влизат в комплекта му. Има 2 светодиода. Номиналната консумирана мощност е 5,5 W.

Специфичното при него е, че единият светодиод има рефлектор с пирамидална форма, а другият е снабден с оптична леща. Поради това първият създава разсеян светлинен поток, който осветява равномерно близкото пространство при ъгъл около 150°. Вторият излъчва фокусиран светлинен лъч, който осветява значително по-ярко площ с формата на кръг с диаметър около 1 m на разстояние 2 m от фенера. По данни на производителя, максималното разстояние, до което той може да осветява, е 100 m.

Понеже тази стойност не звучи в случая особено правдоподобно, се налага пояснение за това, какво е възприето да се разбира под максимално разстояние на осветяване за даден фенер.

Макар това да не е изрично записано в техническата документация, посочените от производителя данни би трябвало да съответстват на изискванията на стандарта ANSI/NEMA FL1. Това е възприето, за да бъдат те реално съпоставими при сравняване на различни модели или на фенери от различни производители. Според този стандарт, при посоченото от производителя максимално разстояние, най-интензивната част от лъча трябва да осигурява осветеност 0,25 lx. Такава е естествената осветеност при пълнолуние и ясно небе.

Всеки от двата светодиода може да свети поотделно. Когато светят едновременно, режимът е наречен хибриден. Поради това фенерът има пет режима на работа, които са дадени в таблицата.

Казаното за предния модел – наличие на щипки за закрепване, ластичен ремък, клас на устойчивост срещу проникване на прах и вода, издръжливост на удар при падане, тегло важат и за този фенер. В допълнение той е устойчив и на въздействието на химикали.

Осветителното тяло може да се завърта по вертикала на 7 фиксирани позиции за оптимално осветяване на работната зона.

 

IR HL450

Челният фенер IR HL450 бележи прехода от алкални батерии за еднократно ползване към захранване с литиево-йонна батерия – в конкретния случай вградената ICR10440. Тя се зарежда чрез кабел от външен източник на ток с напрежение 5 V, съвместим с Micro USB порт. Зарежда се за под 4 часа. Има индикатор, показващ нивото на наличния електрически заряд.

Подобно на модела HL-SF, и този има два светодиода. Единият излъчва равномерно разсеян светлинен поток, който осветява близкото до фенера пространство. Вторият има оптична леща, която фокусира светлинния лъч с възможност да осветява на разстояние до 100 m, за което вече стана дума.

Фенерът има пет режима на светене, които се определят от това кой от светодиодите е включен, на коя от двете възможни степени на яркост или едновременно светят на пълна мощност. От избрания режим зависи продължителността на светене при напълно заредена батерия.

Освен като типичен челник, поставен на главата или закрепен към каската с 4 пластмасови щипки, този може лесно да се сваля от носача на лентата и да се използва като обикновен, държан в ръка фенер. Откъм задната му страна има вграден силен магнит, който позволява лесното и сигурно закрепване върху повърхността на феромагнитни материали, основно стомана.

Фенерът има по-висок клас на защита от предните модели – IP54, което означава че е защитен от водни пръски, идващи от всички посоки. Тежи 120 g.

 

L4 HLRP-301

Следващият в класацията по мощност, респективно сила на светене, е моделът L4 HLRP-301. Този и следващите го три модела работят с литиево-йонната батерия REDLITHIUM USB 3.0. Тя е отделена от излъчващото светлина тяло на фенера. Намира с в контейнер, захванат в задната част ластичната лента. Двете части на фенера са електрически свързани чрез тънък гъвкав кабел. Това решение цели осигуряване на максимална маневреност и удобство при работа. Светещото тяло е по-тънко, по-компактно и леко в сравнение с останалите фенери.

Фенерът има четири едновременно светещи светодиода с общ рефлектор, поради което излъчва равномерно разсеяна светлина със страничен обхват от около 125°. При максимална сила на светене 600 lm, фенерът може да работи до 4 часа с едно зареждане на батерията. Силата на светене може да се регулира в четири степени – освен на максималната, още на 350, 125 и 25 lm. Съответно на това фенерът може да свети в продължение на 3, 7,5, 13 или 28 часа.

Класът на защита е споменатият вече IP54.

 

L4 HL-301

L4 HL-301 се захранва от батерия REDLITHIUM USB 3.0. При този модел източникът на светлина и батерията се намират в общо тяло, което е по-обемисто, масивно и тежко в сравнение с предния модел. Източник на светлина са 3 светодиода, от които разположеният в средата има фокусираща светлинния лъч леща. Поради това фенерът може да излъчва както фокусиран лъч светлина, осветяващ на по-голямо разстояние или значително по-ярко на близко, така и равномерно разсеяна светлина за близко осветяване. В зависимост от избраната комбинация, фенерът има пет режима на светене. Номиналната консумирана мощност е 6 W.

Фенерът може да се завърта на 7 позиции нагоре и надолу за по-добро осветяване според конкретните условия. Има клас на защита IP53 срещу проникване на прах, както и на водни пръски, падащи под наклон до 60°. Ластичната лента се закрепва към каската посредством 4 пластмасови щипки.

 

L4 HL-VIS-301

L4 HL-VIS-301 се откроява най-вече със своята максимална светлинна мощност – 600 lm. Има два светодиода. Единият излъчва фокусиран светлинен лъч, а вторият – разсеяна светлина. Има пет режима на работа. Номиналната консумирана мощност на фенера е 8 W.

Друга характерна особеност на този модел е наличието на светеща в червено лента – постоянно или в пулсиращ режим. Тя обхваща задната част на ластичната лента. Така, при включен фенер, работещият е видим от всички посоки при разстояние до 400 m. Целта е очевидна – осигуряване на по-безопасни условия на работа при ниска или пълна липса на обща осветеност.

Класът на защита срещу проникване на прах и вода е IP53, а теглото му – 235 g. Фенерът се препоръчва най-вече при крайпътни дейности, работа в тунели и други подземни дейности, включително за хора, работещи с движеща се техника.

 

L4 HL2-301

L4 HL2-301 е най-младият член на фамилията челни фенери на Milwaukee. Максималната му светлинна мощност е 600 lm. Има два светодиода – единият излъчва фокусиран светлинен лъч, другият – разсеяна светлина. Номиналната му мощност е 6 W. Има пет режима на светене и може да се завърта във вертикална посока за по-добро осветяване. Също така лесно се отделя от ластичната лента, за да се използва и като ръчен фенер.

Има клас на защита IP54. Удароустойчив е, а прозрачната леща е устойчива и срещу въздействието на химикали. С батерия теглото на фенера е 200 g.

 

В следващия брой очаквайте „Ръчните фенери на Milwaukee“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото