В категории: 2023, автомобили, Актуални статии, Брой 7-8/2023, Инструменти, Ремонти

Нови автосервизни инструменти Topmaster Professional

От години професионалните инструменти Topmaster Professional имат значително присъствие в сектора на авторемонтните дейности. Част от тях, които са тясно специализирани за извършване на характерни при техническото обслужване и ремонта на превозни средства операции, са обособени в отделен раздел на 261 страничния продуктов каталог на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД за 2023–2024 година. Те са предназначени за оборудване на автосервизи и без тях, както се казва „не може“. В този вид дейности намират приложение също значително повече шлосерски инструменти Topmaster Professional, които имат универсално приложение. Такива са например комплектите за завиване и развиване на болтове и гайки, известни у нас като тип „гедоре“, ударните гайковерти, скобите за демонтиране на лагери и много други.

За едни от най-новите комплекти, тип „гедоре“ на Topmaster Professional, сравнително наскоро е писано в списанието, като специално внимание бе обърнато на модела 339107P, който е създаден специално за автосервизни работи. Част от продуктите Topmaster Professional с автосервизно предназначение също са представяни в списанието, като: хидравличен крик, специално създаден за повдигане на съвременни модели луксозни автомобили, при които просветът между платното и опорната точка на крика е сведена до 80 mm, подвижна количка-лежанка, специализираните шкафове за инструменти и др.

През 2023 година „Евромастер Импорт Експорт“ ООД продължи да разширява тази гама професионални ръчни инструменти Topmaster Professional. Тук представяме някои от тях.

 

Комплект за възстановяване на вътрешни резби (339704)

Този комплект специализирани инструменти нерядко се оказва безценен, защото спомага за елегантно и сигурно решение на иначе много по-скъп ремонт, нерядко и бракуване на даден детайл, поради износена или повредена вътрешна резба. Такава резба може да бъде възстановена с помощта на показания тук комплект инструменти. Това става така:

– Отворът с увредената резба се разширява с помощта на свредло с диаметър, подходящ за нарязване на нова резба със следващия по-голям размер.

– Резбата се нарязва с метчика от комплекта.

– С помощта на специален инструмент в отвора се навива наподобяваща пружина втулка.

Комплект втулки за възстановяване на резби

– Използваният за завиването й край се пречупва с друг инструмент, след което внимателно се изважда, ако парчето не изпадне само.

Ремонтната втулката е изработена от специална профилна стоманена тел, чийто триъгълен външен профил съответства на профила на новонарязаната резба, а вътрешният – на възстановената резба. Точността при нарязване на новата резба и прецизната изработка на ремонтната втулка осигуряват плътна винтова сглобка, която според практиката е дори по-добра и здрава от оригиналната резба.

Комплектът Topmaster Professional за ремонт на резби включва посочените инструменти, както и начален комплект втулки за възстановяване на метрични резби M5, M6, M8, M10 и M12. Комплектът се предлага в здрава метална кутия.

Втулките са консуматив, поради което се продават и поотделно за всеки размер по 20 броя в опаковка.

 

 

 

Динамометричен ключ (331010)

Динамометричният ключ е също сред задължителните инструменти за всяка автосервизна и шлосерска работилница. Използва се за притягане на винтови съединения – винтове, болтове и гайки с точно определен за дадения случай максимален въртящ момент. В едни случаи това е необходимо за осигуряване на необходимата сила на притискане, при други, за предпазване на винта от скъсване и т.н.

За отговорните резбови съединения в даден автомобил, примерно, има фабрично предписание за точната стойност на въртящия момент за притягането на всеки винт, болт или гайка – като се започне от винтовете за притягане на главата, където използването на динамометричен ключ е абсолютно задължително, до гайките или болтовете за монтиране на джантите. Моделът на Topmaster Professional има четиристен с размер 1/4” за присъединяване на вложка от комплект ключове (гедоре). Максималната големината на въртящия момент се задава предварително в диапазона 5–25 Nm, при стъпка от 0,25 Nm.

Инструментът е изработен от хром-ванадиева инструментална стомана (CrV), а механизмът, ограничаващ големината на въртящия момент – зъбно колело със специален профил и застопоряващ го палец, са от хром-молибденова стомана. Използваните материали и обработка, както и прецизната изработка, придават на инструмента висока износоустойчивост.

 

Комплект ударни вложки (338804)

И най-качественият ударен гайковерт не би защитил реномето си, ако не се работи с качествени вложки. Именно такъв е комплектът на Topmaster Professional, изработен от висококачествена хром-молибденова (Cr-Mo) стомана. Създаден е за завиване и развиване на болтове и гайки, с които се закрепват лети алуминиеви джанти. Специфичното за тези удължени вложки е наличието на нахлузена върху тях тефлонова втулка, която предпазва алуминиевата джанта при досег с вложката. Различното им оцветяване улеснява бързото ориентиране за размера им. Вложките са предназначени за работа с болтове и гайки с най-разпространените размери – големини 17, 19 и 21 mm.

 

 

 

 

Вложки за пробката на картери (339604)

Комплектът съдържа вложки с квадратно напречно сечение, предназначени за отвиване и завиване на пробката за източване на маслото от картера, най-често, при смяната му с ново. Съдържа вложки с най-разпространените големини на отвора пробката – 8, 10, 12 и 14 mm, също така 1/2“ и 3/8“. Отворът за закрепване към тресчотката е 3/8“.

 

 

 

 

Комплект екстрактори за болтове и гайки (339702)

Комплектът съдържа набор от екстрактори за разхлабване на силно притегнати (клеясали, ръждясали) болтове и гайки, чийто шестостенен профил е повреден при несполучлив опит за отвиването им с обикновен гаечен ключ или тип „гедоре“. Предназначен е за работа с болтове и гайки с големина на шестостена от 9 до 19 mm. Вложките имат специален вътрешен профил с остри ръбове, който се врязват и буквално „захапват“ здраво развивания скрепителен детайл до неговото разхлабване и развиване.

Може да се ползват с тресчотка с размер 3/8“ или ключ със същата големина накрайник и удължено рамо.

Вложките са изработени са висококачествена хром-молибденова стомана (Cr-Mo). Комплектът се предлага в практично и здраво куфарче от алуминий, удобно за пренасяне и съхраняване.

 

Комплект щанги за работа по облицовки във и около купето (223905)

Комплектът съдържа инструменти, специализирани за демонтиране на панели и тапицерия на вратите и други места, на елементи от арматурното табло, на предпазни кори в калниците, шумоизолиращи обшивки под капака над двигателя и т.н. Съвременният автомобил изобилства с такива елементи, които са хитроумно закрепени с различни щипки, скоби, пластмасови нитове и др. За разлика от поставянето им при сглобяване, разглобяването изисква повече умения, внимание и правилния инструмент.

Комплектът съдържа най-често използваните специализирани за такива дейности щанги, включително и извън автосервизната дейност.

Той включва 5 щанги от хром-ванадиева стомана (CrV) с удобни за държане и работа двукомпонентни дръжки:

 

– Малка V образна, 6×100 mm

– Голяма V образна, 8x115mm

– Голяма S образна, 6х105mm

– Квадратна, 6х125mm

– Скрапер, 8х135 mm.

Щангите се предлагат и поотделно.

 

Работен стол с колела (48002)

Това лесноподвижно, удобно за работа столче е незаменим помощник не само в автосервизната работилница, но и навсякъде, където се налага работа в неудобното клекнало положение или дори на колене.

Седалката е монтирана върху хидравличен цилиндър с възможност за промяна на височината й в диапазона 400–540 mm. Тя е тапицирана с дебел лист дунапрен и здрава изкуствена кожа, и е удобна за седене, което намалява умората при продължителна работа.

Столчето има четири въртящи се на 360° колелца, които му придават стабилност и повратливост.

Разполага с пластмасов плот с шестоъгълна форма с четири гнезда, в които са поставени подвижни тавички. Предназначението им е в тях да се поставят инструменти, както и дребни детайли, които лесно може да се загубят.

Максималното натоварване на столчето е 136 kg.

За повече информация посетете сайта на Topmaster Professional.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото