В категории: 2023, Актуални статии, Брой 11/2023, Инструменти, Строителство, Сухо строителство

Нови инструменти Topmaster за сухото строителство

За края на тази и началото на следващата година от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са подготвили значително разширяване на асортимента от ръчни инструменти с наложилата се от близо 22 години насам изключително успешна марка Topmaster Professional. Понеже читателите на „Направи сам“ традиционно се ползват с привилегията да бъдат не само своевременно, а и изпреварващо информирани за новите продукти, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пуска на нашия пазар, се обърнахме към инж. Павлин Николчев, бранд мениджър за Topmaster Professional, да представи чрез списанието част от новите инструменти. И по-конкретно – инструментите, използвани при „сухото строителство”.

През последните десетилетия методът „сухото строителство“ доби широко разпространение при ново строителство във вътрешността на сградите, най-вече с обществено предназначение. Същото може да се каже и при ремонта на стари сгради, като в редица случаи, най-вече поради ниското тегло на конструкцията, той е и незаменим. Строителният материал са плочи на гипсова основа – гипскартон и гипсфазер. Има и плочи на циментова основа, които се използват за влажни помещения, както и за фасадни облицовки. Те се монтират с винтове върху носеща конструкция от тънкостенни стоманени профили. Макар и по-рядко, плочите може да се залепват и директно върху съществуващи неравни стени, вместо те да се измазват с дебел пласт мазилка или коригират с дебела шпакловка. Методът „сухо строителство“ позволява бързото, лесно и с минимални завършващи операции строителство, избягва се внасяне на допълнителна влага в помещенията. Този е предпочитаният метод за изграждане на леки преградни стени, за обшивки в подпокривното пространство, както и за преградни стени в тавански помещения, за изграждане на кухи пространства за тръбопроводи и други инсталации в бани и кухни, при изпълнение на вътрешна топло- и звукоизолация, за направа на окачени тавани и т.н.

От 30 години насам (бр. 6/1993 г.) темата „сухо строителство“ редовно присъства в сп. „Направи сам“. Част от тези публикации, около стотина от 2001 г. насам, са достъпни на сайта на списанието. Преобладаващата част от тях разглеждат видовете облицовъчни плочи и технологията при изпълнение на различни конструкции. Прави впечатление, че с годините на пазара се появиха, при това все повече, по-усъвършенствани и специализирани инструменти за сухо строителство, които съкращават времето за изпълнение и значително улесняват постигането на високо качество.

След като облицовката от плочи е монтирана, следва запълване на отворите над главите на винтовете и фугите между плочите със специален пълнител. За трайното запълване и покриване на фугите и защитата на ъглите, освен пълнител за фуги, по продължението им се поставя и специална усилваща лента от устойчива на вода и химически агенти хартия или от фибростъкло.

Изискванията за качеството на повърхността зависят от вида на крайното декоративно покритие – тапети или боя, зависят и от посоката, от която пада светлината и нейната сила. За постигане на най-високото ниво на качество – Q4, утвърдено като стандарт от немският съюз на гипсовата индустрия и производството на плочи от гипс, завършващата операция е грундиране и цялостна шпакловка на облицовката. След нейното изсъхване тя се шлифова.

За всяка от тези операции има подходящия, в повечето случаи, специализиран инструмент.

 

„Нож за шпакловане“

За улесняване на цялостното шпакловане на облицовката и по-лесно постигане на високо качество е създаден показаният тук нов инструмент на Topmaster Professional. В сравнение с обичайно използваните за целта стоманени маламашки с дължина около 280 mm, този инструмент позволява близо три пъти по-бързо полагане на шпакловката, което зависи и от неговата дължина.

Необяснимо защо, той е придобил гражданственост под наименованието „нож за шпакловане“, при положение, че няма нищо общо с операцията рязане. Това понятие, вероятно, за пръв път е използвано от преводач в реномирана немска компания, а след това безкритично е заимствано и от търговски фирми.

Инструментът представлява стоманена маламашка с необичайна за този вид инструменти дължина – 600, 800 и 1000 mm (арт. номера: 330141, 330142, 330143). Металната пластина е от неръждаема стомана с дебелина 0,3 mm и може да се подменя с нова.

Масивната ръкохватка осигурява стабилна опора на стоманената пластина по цялата й дължина и широчина. Ръкохватката има напречен профил, който придава на инструмента голяма здравина и устойчивост срещу огъване и усукване. Всичко това позволява дори и при едно преминаване получаване на перфектно гладка повърхност на ивица с посочената широчина.

Дългата ръкохватка позволява, също така, държане с две ръце, както и прилагане на равномерен натиск по цялата дължина на инструмента, което улеснява работата и се намалява умората.

Инструментът може да се закрепва към специален държател, а той на свой ред – към телескопична дръжка. Дължината й може да се регулира в диапазона 1160–2000 mm.

 

Монолитни шпакли

За разлика от обикновените шпакли, при тези ръкохватката и стоманеният лист са едно цяло. Изработени са от неръждаема стомана и се предлагат с широчини: 38, 51, 76, 102, 127 и 152 mm. Ъглите в двата края на челния им ръб са заоблени, което е направено специално за избягване на нежелано прокъсване на армиращата лента, поставена по продължение на фугите при тяхното запълване. Средната част на стоманения лист е изтънена, което му придава по-голяма еластичност.

 

Шпакли за вътрешни и външни ъгли

Тези изключително полезни инструменти (арт. номера 320730 и 320731), предназначени за оформяне на външни и вътрешни ъгли, също се отличават от познатите на пазара модели. Разликата е в начина на закрепване на дръжката към работната част на инструмента. При новите модели на Topmaster Professional тя не е заварена директно, а посредством ъглова пластина, която придава допълнителна устойчивост на работната част и запазване на правия ъгъл между двете й страници.

 

Вана и табла

Новост в асортимента на Topmaster Professional са също така ваната и таблата за шпакловъчни разтвори. Те са изработени от неръждаема стомана. Ваната е с дължината 350 mm. Таблата е с големина 330х330 mm. При работа тя се държи посредством ръкохватка, която се закрепва към нея чрез винт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на следващата година се предвижда гамата инструменти Topmaster Professional да получи следните нови попълнения.

 

Телескопична подпора

Тя е съставени от две плътно поставени една в друга стоманени тръби. Вътрешната може да се изтегля и прибира обратно. Чрез шплент тя се фиксира в 6 позиции. В горния край на вътрешната тръба е монтиран механизъм, посредством който чрез последователно притискане на ръкохватката се изтласква стоманен прът. Прибирането му обратно става с повдигане на застопоряващия го палец. Грубото задаване на дължината на инструмента става чрез изтегляне на вътрешната тръба. Притискането на плочата или друг предмет, преди трайното закрепване към тавана, се извършва чрез неколкократно притискане на ръкохватката с ръка. В двата си края инструментът има шарнирно монтирани пети, което позволява плътното им прилягане към опорната повърхност.

Подпората е предвидена за закрепване на плочи и други предмети с маса до 30 kg. Толкова е и максималната сила на притискане, която може да се постигне с нея. В зависимост от големината на монтираните плочи се използват една или повече подпори.

Това е изключително полезен и необходим инструмент, който в редица случаи позволява работа и на сам човек. Силно улеснява монтирането на окачени тавани, осветителни тела, монтиране на рамки за врати и ред други приложения.

 

Подемник за плочи

За повдигане и наместване при монтиране към тавана на голямоформатни плочи Topmaster Professional предлага специален подемник. Предназначен е за професионална употреба. С него лесно, бързо и безопасно се повдигат плочи с размери до 128х488 cm на височина от 120 до 350 cm. Може да се използва за плочи с тегло до 68 kg. Подемникът има стабилна тринога с колелца, което му позволява лесно придвижване върху пода, необходимо за точното наместване на плочата на предвиденото за нея място на тавана. Конструкцията може да се сгъва, така че устройството да заема минимално място при съхранение.

 

Валяк за нанасяне на шпакловки

На външен вид този валяк наподобява обичайните валяци за боядисване. Разликата е в материята, с която е покрита ролката. Тя е пригодена за полагане върху повърхността на облицовката с плочи на гъсти разтвори, каквито са готовите материали за шпакловане. С него се работи изключително лесно и бързо. Материалът се разпределя равномерно върху повърхността, което силно улеснява окончателното шпакловане.

 

Щанцови клещи

Използват се за свързване на носещи метални профили. Различните системи, изпълнени по метода на сухото строителство, представляват носеща конструкция от специални метални профили, върху която плочите се закрепва със специални винтове. По утвърдилата се класификация на Knauf най-често се използват профилите CW (вертикални) и UW (хоризонтални, закрепвани към пода и тавана), както и олекотените CD и UD, които се използват за окачени тавани или захванати към стената предстенни обшивки. Профилите се произвеждат от поцинкована стоманена ламарина с дебелина 0,56–0,64 mm. Режат се само с ножица за ламарина. Захващането им един към друг става лесно, бързо и сигурно, като на мястото на съединяването стените им се прищипват едновременно със специални щанцови клещи, какъвто е новият модел на Topmaster Professional. Той е предназначен за свързване на профили с дебелина до 0,8 mm.

 

Носач за плочи

Елементарен наглед, той е изключително полезен при работа. Силно улеснява пренасянето, особено на по-големи облицовъчни плочи, било от сам човек или от двама, в зависимост техните размери и дебелина. Това моментално ще оцени високо всеки, опитал се да пренася примерно плоча гипсфазер с размери 1200х3000 mm и дебелина 15 mm, тежаща около 67 kg. При това с остри, травмиращи дланта и пръстите на ръката ръбове и широчина, надвишаваща близо два пъти нейната дължината на ръката, което допълнително затруднява балансирането и удържането на плочата. Този носач е предвиден за пренасяне на плочи с маса до 80 kg. В основата му е оформен жлеб, който не позволява изпадане на плочата. Налична е чупка, което отдалечава ръкохватката, съответно ръката, от досег с плочата. Ръкохватката има еластично гумено покритие.

Освен за плочи, използвани в сухото строителство, този носач е също така необходим за пренасяне на плочи от дървесни и други материали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото