В категории: 2023, Актуални статии, Брой 12/2023, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Хоби

Пистолети за топло лепене Steinel

Да се пише за немската фирма Steinel и нейните продукти е удоволствие. Продуктите с марката Steinel са образец на иновации от висок клас. Открояват се сред най-добрите на пазара за дадения вид инструменти или осветителни тела. Това може да потвърдим и въз основана на дългогодишния си личен опит.

В продължение на над 13 години редакцията на „Направи сам“ проучва, тества и представя в списанието поредните нови продукти на Steinel. От публикуваните досега 30 авторски статии читателят може да проследи развитието на четирите основни продуктови направления, в които немската компания има лидерска позиция.

» Сензори за движение с цел „интелигентно“ управление на осветителни тела и системи

» Осветителни тела със сензорно управление за външно и вътрешно приложение

» Пистолети за горещ въздух

» Пистолети за лепене със стопяеми лепила.

Не сме пропуснали и друга, изключително професионална техника – автомати за свързване чрез заваряване на термопластични листови материали, използвани за хидроизолация на плоски покриви.

Характерно за Steinel е, че развива две продуктови линии – за домашна и за професионална употреба. При това качеството и дълготрайността на продуктите, предназначени за дома, значително надвишават средното техническо ниво на пазара. За това, и по-точно за качествата и дълготрайността на сензорите за движение, а по-късно и на LED прожекторите, може лично да гарантираме. Именно търсенето на качествен сензор за движение, каквито не се предлагат в обичайните специализирани търговски вериги, преди петнайсетина години ни доведе в магазините на „Ташев-Галвинг” ООД. Оттогава датира и сътрудничеството ни.

Българската фирма е изключителен представител на Steinel за страната ни и вносител на нейните продукти. Затова приехме със силен интерес поредната покана да представим в „Направи сам” най-новите попълнения сред пистолетите за лепене на Steinel.

Досега в списанието са публикувани 2 статии, представящи тези пистолети. Първата е от далечната вече 2011 г., в която бе представен новаторския за времето си модел GlueMatic 5000, който има специална камера със стопено лепило, което позволява с него да се работи известно време, без да е свързан чрез кабел към електрическия контакт. През 2015 г. списанието представи и едни от първите пистолети, при това от любителската серия, работещи с акумулаторна батерия – серията neo, които в осъвременен вариант се произвеждат и сега.

Пистолетите за лепене на Steinel са разпределени в четири групи, обособени според тяхното характерно приложение.

 

Серия 1

Пистолетите са предназначени за изпълнение на любителски проекти, за трайно слепване на различни материали, предимно за декорация в дома, за майсторене в домашната работилница. Към тази серия принадлежи моделът GlueMatic 1011, който се захранва от електрическата мрежа и работи с лепило с диаметър 11 mm, каквито ползват и почти всички останали пистолети на Steinel.

Към Серия 1 принадлежат и два компактни модела с акумулаторно захранване MobileGlue 1007-S и MobileGlue 1007.

MobileGlue 1007 се захранва с вградена литиево-йонна батерия с напрежение 3,6 V, която се зарежда с USB кабел. Дебитът на лепилото е 3 g/min. Работи с патрони лепило с диаметър 7 mm, което се разтопява до 170 °С за 15 s.

MobileGlue 1007-S e наследник на известния модел neo 1, особено популярен в хоби средите и сред занимаващите се с моделизъм и други творчески дейности. Той е и най-компактният модел на Steinel. Характеристиките му са същите като на MobileGlue 1007 и е също толкова удобен за използване на отдалечени от електрическия контакт места.

 

Серия 3

Пистолетите от тази серия са предназначени за напреднали в уменията си домашни майстори. Това са хора, които имат потребност от по-усъвършенстван инструмент, които по принцип ценят и търсят по-високия клас. Серията съдържа два модела, като първият GlueMatic 3011 се захранва от мрежата, докато вторият – MobileGlue 3011, се захранва от собствена акумулаторна батерия. Това са универсални пистолети, подходящи за широк кръг от приложения – декорация, различни ремонти, за лепени съединения и др. Използват пръчки лепило с диаметър 11 mm. GlueMatic 3011 се нуждае от 7 min за загряване на лепилото до 200 °С, а производителността му е 16 g/min.

Както подсказва наименованието, моделът MobileGlue 3011 са захранва от собствена литиево-йонна батерия с напрежение 18 V и капацитет 2,5 Ah. Най-същественото в случая е, че тя принадлежи към голямото семейство 18V Bosch Power for All. Това означава, че с нея може да работят още много електроинструменти на Bosch и други, посочени тук производители.

Поради това пистолетът се предлага в два варианта – с батерия и зарядно устройство и без тях. Вторият е особено изгоден за хора, които вече притежават един или повече електроинструменти, работещи с такава батерия. За тези, които не притежават друг електроинструмент с батерия от това семейство, покупката на MobileGlue 3011 открива възможността в бъдеще да се сдобият с евтина машина, която ще ползва вече наличната батерия. Разликата в цените на двата модела – със и без батерия, е около 270 лв.

Батерията осигурява автономна работа на MobileGlue 3011 в продължение на около 90 min. Времето за стопяване на лепилото до работната температура е 2 min, а производителността му е 20 g/min. Друго предимство на този модел е възможността за избор на температурата на стопеното лепило – 130 °С или 200 °С.

Батерията на MobileGlue 3011 принадлежи към голямото семейство 18V BOSCH POWER FOR ALL, поради което с нея може да работят всички електроинструменти със захранване 18 V на Bosch, както и много други на Husqvarna, Gardena, Wagner и др.

 

Серия 5

Към момента серията съдържа един модел – MobileGlue 5011. Той е предназначен за професионална занаятчийска употреба, където характеристики като независимост от електрическата мрежа, бързо загряване, дебит на стопеното лепило, са от съществено значение. По своите основни технически параметри – продължителност на работа с едно зареждане на батерията, време за стопяване на лепилото до работната му температура, както и регулирането на температурата на две степени – 130 °С и 200 °С, този пистолет не се различава от MobileGlue 3011.

Приличат си и по възможността една батерия да се ползва от много електроинструменти на различни производители. Батерията на MobileGlue 5011 принадлежи към създаденото през 2018 г. от Metabo и непрестанно разрастващо се семейство CAS (Cordless Alliance System) – система батерии независими от производителя на конкретния електроуред. Това е световна система акумулаторно захранвани инструменти от различни производители и марки, които ползват едни и същи батерии и зарядни устройства. Към момента CAS обхваща над 300 електроинструмента, произведени от 32 компании, повечето от които са добре познати и приети на световния пазар. Поради това MobileGlue 5011 също се предлага в две разновидности, със и без батерия и зарядно устройство, като разликата в цената между тях е около 176 лв.

 

Серия 7

Ако предната серия е отредена за професионалните приложения, тази ще я наречем, по собствена инициатива, за суперпрофесионални дейности, за които е характерна ежедневната продължителна работа, изисква се кратко време за загряване, голяма производителност течно лепило и най-същественото – възможност за задаване на температурата на течното лепило в границите от 40 °С до 230 °С. Това позволява на пистолета да работи с цялата палитра от лепила. И най-вече, да лепи и материали, чувствителни на нагряване.

Тази серия включва модела GlueMatic 7011. Той се захранва от електрическата мрежа. Времето на загряване на лепилото до работната му температура е под 2 min. Производителността течно лепило е 35 g/min. Регулирането на температурата става с помощта на дисплей, който показва зададената стойност. Пистолетът има стойка, върху която се поставя, когато не се ползва.

Възможностите за по-удобна и ефективна работа с пистолетите допълнително нарастват благодарение и на набора от специализирани дюзи, които Steinel предлага за тях – удължени или с чупка за по-удобна работа под ъгъл.

Steinel предлага и широк набор от лепила – към момента 19 вида. Това, в зависимост и възможностите на пистолета за регулиране на температурата, позволява здраво и сигурно залепване на редица материали като дърво, плат, хартия, метали, керамични материали, пенополиуретан, стиропор, плексиглас и други пластмаси – PVC, ABS, PA, PE, PET и др. Лепилата са прозрачни или оцветени.

 

За повече информация посетете онлайн магазина на Ташев-Галвинг ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото