В категории: Актуални статии, Брой 1-2/2024, Градина, Инструменти, Хоби

Нови електроинструменти за работа в градината Raider Pro R20

За пореден път „Евромастер Импорт Експорт“ ООД откри годината с богата колекция от нови модели електроинструменти с популярната, при това не само на българския пазар, марка Raider. Тя включва машини за работа в градината и водовземане от подпочвени води, за строителство и строителни ремонти, металообработване, заваръчна техника и др.

Спазвайки 43-годишните традиции на списание „Hаправи сам“, в първия за годината брой, даваме предимство на инструментите за работа в градината. Тук конкретно, представяме четири нови ръчни акумулаторно захранвани инструменти, както и четириколесна косачка за трева. Всички те принадлежат към професионалната серия Raider Pro и по-точно, към нейната подсерия, Raider Pro R20. Те са създадени с оглед потребностите на хора, основно занаятчии, градинари и други, които си изкарват хляба с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни електроинструменти и машини. Новите инструменти представляват интерес и за любителите градинари, които ценят качествения инструмент.

Създаденото в началото на 2019 г. подсемейство Raider Pro R20 System включва множество акумулаторно захранвани електроинструменти, работещи с едни и същи батерии, както и общи зарядни устройства. Семейството Raider Pro R20 излиза преди четири години на пазара с първите 9 модела електроинструменти и предназначените за тях 3 литиево-йонни батерии с напрежение 20 V и капацитет 1,5; 2 и 4 Ah. Оттогава насам то е най-бързо развиващата се продуктова група на „Евромастер Импорт Експорт” ООД. Към момента Raider Pro R20 обхваща 58 продукта, включително батериите и зарядните устройства за тях. Акумулаторните батерии са с капацитет 1,5; 2, 3, 4, 6 и 8 Ah. Зарядните устройства са три – за зареждане на една или едновременно две батерии, с нормално по време или ускорено, бързо зареждане.

Възможността тези машини да работят с всяка от батериите и да ползват всяко от зарядните устройства, е голямо от практична гледна точка и финансово изгодно предимство. Всичко това, заедно с качествата им, добрия сервиз и особено цената, обясняват пазарния успех на марката Raider Pro R20. При това да не забравяме предимствата, характерни за акумулаторно захранваните градински инструменти – минимално ниво на отделяния шум и липсата на изгорели газове. Това ги прави особено подходящи за работа на места, където шумните и замърсяващи въздуха инструменти са нежелани.

Електроинструментите Raider Pro R20 се предлагат в два варианта – с батерия и зарядно устройство или само машина (вариант Solo). Вторият вариант е особено привлекателен и изгоден за хора, които вече притежават един или повече електроинструмента от тази серия. По информация от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, само у нас, те са вече няколко десетки хиляди.

 

Ръчен верижен трион RDP-CLGP20

Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага общо 38 модела верижни триони с марката Raider Garden Tools, от които 21 са с акумулаторно захранване. Сред тях наскоро бе обособена група от 5 компактни модела минитриони, позволяващи държане и рязане с една ръка. Те са изключително удобен и производителен електроинструмент за резитба на живи и сухи клони, и дървесни стъбла при дебелина до около 10 cm. Несъизмеримо по-производителен и неуморяващ електроинструмент в сравнение с класическия ръчен механичен трион, който доскоро бе незаменим за такива дейности.

В декемврийския (2023 г.) брой на списанието представихме току-що излезлия на пазара към края на годината модел RD-GP24 SET, който се предлага в два варианта – като самостоятелен инструмент и в комплект с акумулаторна бормашина. Предназначен за малки по обем работи в градината, захранван с батерия с напрежение 12 V и капацитет 2 Ah (доставя се с 2 батерии), изпитаният в редакционната работилница трион се справи неочаквано добре при рязане на живи и изсъхнали клони.

Ето защо, толкова по-силно бяхме впечатлени два месеца по-късно, когато тествахме възможностите на поредния нов, вече професионален, градинарски верижен трион RDP-CLGP20. Той е предназначен за продължителна работа и значително натоварване при рязане на дърво и дървесни материали, на-вече в градината – на сурови и сухи клони и дървесни стъбла. При необходимост, също така с лекота, реже строителен дървен материал като ритловици, бичмета и дъски при строителство в градината и други сходни дейности.

При дължина на шината 125 mm трионът има широчина на рязане до 100 mm. Той има изпитан механизъм за бързо и лесно опъване на веригата и фиксиране на шината. Това се извършва без потребност от гаечен ключ и отвертка. Двупосочното изместване на шината, съответно нейното опъване и разхлабване, става чрез завъртане на оцветената в червено гривна. Фиксирането на шината след опъване на веригата се извършва чрез притягане с винт. За улесняване на операцията крилчатият винт има голяма удобна за хващане глава.

Веригата има 28 режещи звена с дебелина на водещите звена 0,43″ (1,1 mm) при стъпка 1/4”. Скоростта й на движение е 6,8 m/s. Реже бързо и с гладък срез, което е важно условие за бързо заздравяване на живата дървесина. Машината се доставя с една верига.

Трионът има ръкохватка с еластично гумено покритие, което прави държането й по-сигурно и по-малко уморяващо ръката. За това допринася и добре балансирания център на тежестта. Има масивен широк предпазител, който сигурно защитава ръката. Откъм вътрешната му страна се намира светодиодният индикатор, показващ нивото на наличния в батерията заряд.

Поради минимизираната големина, трионът няма система за автоматично смазване на веригата с помпа и резервоар за маслото. Това се прави периодично на ръка с масльонка, като маслото се впръсква в канала на шината. Използват се специални масла, предназначени за верижни триони. Смазването трябва да се прави по-често, за да бъдат предпазени веригата, шината и водещото зъбно колело от преждевременно износване. При впръскване на маслото в канала, то не се разпределя веднага равномерно по дължината му, а това става след задвижване на веригата. Добре е да се има предвид, че при включване на триона, рязко набиращата скорост верига изхвърля част от маслото, където е в повече. В случай на невнимание, то може да замърси нежелано място.

Веригата има подвижен предпазител, който я покрива отгоре и предпазва от нежелан допир до нея. Също така, той защитава и от изхвърляне на стърготините нагоре и отчасти напред.

Изпробвахме триона при рязане на различни по твърдост сурови и сухи клони, както и дървесни стъбла, при разчистване на над 30-годишен расъл на воля непроходим гъсталак от дървета и храсти. Трионът реже със забележителна лекота, в повечето случаи без осезаемо забавяне на скоростта на движение на веригата поради претоварване. Справя се безпроблемно с рязане при дебелини до 9 –10 cm – стойност, лимитирана от широчината на рязане на триона. Нещо повече, при необходимост лесно прерязваше чрез обхождане и стъбла на изсъхнало дърво с дебелина около 15 cm.

При заклинване на веригата в среза поради огъване на клон, електронната защита се задейства мигновено и предпазва машината от повреда.

Тук е мястото да подчертаем, че този трион е изключително ценен при рязане нависоко в короната на дървото, защото позволява работа с една ръка, докато с другата работещият може да се придържа към дървото.

Още по-силно впечатление направи продължителността на работа с едно зареждане на батерията (с капацитет 4 Ah). Този тест така и не можахме да завършим изцяло поради липсата на достатъчно дървен материал за рязане. В рамките на около 2–3 часа при нормални условия на работа с прекъсвания при разчистване на споменатия гъсталак, включващ и дървета с дебелина на стъблата до около 10 cm, както и няколко сухи дървета, дебели до около 15 cm, така и не успяхме да изразходваме повече от 1/3 до 2/3 от наличния в батерията електрически заряд. Нито веднъж не се наложи прекъсване на работа поради необходимост от зареждане на батерията.

Макар, че с този трион безпроблемно се реже и само с една ръка, производителят препоръчва при рязане той да се държи и направлява с две ръце. Поради това, освен основната си ръкохватка, трионът има и втора, оформена върху кутията на електродвигателя.

Заедно с батерията трионът тежи 1,67 kg, от които 0,66 kg се падат на батерията.

Цената на триона е 199 лв.

В заключение бихме казали, че този подвид верижни триони има своето запазено място в професионалната и домашна работилница, независимо от наличието на по-големи, тежки и трудно повратливи верижни триони.

 

Кастрачка RDP-PS20

Тази кастрачка е поредната нова машина от серията RDP-PS20, специализирана за рязане на високо разположени клони от стъпил на земята човек. Тя е производителна, удобна, в максимална степен безопасна при работа, защото до работната височина на инструмента не се налага качване на висока стълба, използване на платформи или криещото опасности катерене по дървото.

Кастрачката RDP-PS20 е подходяща както за домашната градина, така и за полу-професионални приложения при оформяща короната или плододаваща резитба на овощни дървета, за премахване на изсъхнали, болни или прекършени от сняг и вятър клони и т.н. С нея може да се режат без използване на стълба клони с дебелина до 18 cm при височина до около 5 m.

Кастрачката има два модула. Единият представлява ръкохватка с рамо – здрава, неподатлива на огъване тръба, изработена от армирана със стъкловлакна пластмаса. Ръкохватката има гнездо за включване на акумулаторната батерия, пусков и осигурителен, предпазващ неволното му задействане бутони. Вторият модул е режещият агрегат – верижен трион, непосредствено куплиран с електродвигателя. Това решение опростява конструкцията и повишава надеждността на машината, защото отпада необходимостта от дълъг гъвкав вал, преминаващ през тръбата, който да свързва режещия механизъм с електродвигателя, когато той е разположен в ръкохватката. Този модул съща има тръба чрез която се свързва с модула с ръкохватката – било директно или чрез междинна, удължаваща инструмента тръба, с дължина 62 cm. В първия случай общата дължина на кастрачката е 238 cm, а с удължителя става 300 cm. Свързването се извършва лесно, бързо и сигурно, с помощта на удобни за притягане с ръка холендрови гайки. В краищата си всяка от тръбите има електрически контакт за свързване на електродвигателя с батерията.

Двата модула имат шарнирни механизми, посредством които се свързват с тръбата. Ръкохватката може да се завърта нагоре и застопорява в три положения, докато режещият агрегат позволява същото, но при завъртане надолу. Тези регулировки позволят оптимално положение на шината с режещата верига по време на рязане.

Верижният трион има шина с дължина 240 mm и широчина на рязане 180 mm. Може да реже клони с дебелина до 17–18 cm. Веригата има 16 режещи звена при стъпка 3/8“, а дебелината на водещите звена е 0,50“ (1,3 mm). Скоростта й на движение без товар е 5 m/s.

Закрепването и опъването на веригата става със същия механизъм, представен при верижния трион RDP-CLGP20. Режещият агрегат има система за автоматично смазване на веригата, чийто резервоар побира 90 ml масло.

Кастрачката RDP-PS20 се предлага с батерия с капацитет 2 Ah.

Цената на кастрачката е 199 лв.

 

Комплект кастрачка и храсторез RDP-PSHT20

Комплектът RDP-PSHT20 съдържа два акумулаторни инструмента – кастрачка и ножица за храсти. Те ползват обща ръкохватка и удължаваща тръба. При варианта кастрачка, този модел почти не се отличава от представената току-що верижна кастрачка RDP-PS20. Минималната разлика е в ръкохватката. Докато при кастрачката тръбата може да се наклонява, спрямо ръкохватката, тук тя позволява завъртане вляво и вдясно на ъгъл 45° или 90° с фиксиране в желаното положение. Тази промяна е свързана с начина на работа с ножицата за храсти, като инструментът се движи преобладаващо във вертикална посока.

Дължината на кастрачката е 238 cm, а с удължаващата тръба става 300 сm.

Модулът ножица за храсти е предназначен за обрязване на жив плет – във вертикална посока и хоризонтално, включително при висок жив плет. Неговият режещ апарат има дължина на рязане 40 cm. Той има два срещуположно движещи се гребена, образуващи 18 двойки двустранно заточени зъби. Максималното разстояние между зъбите е 15 mm, което позволява рязане на стебла и клонки с дебелина 12–13 mm. В челния край на режещия агрегат е поставен предпазител, който предпазва движещите се зъби в края му от неволен досег до твърд предмет, примерно камък или масивна ограда. Режещият агрегат може да се завърта спрямо пръта надолу до 90°, както до 45° нагоре. В първия случай високия плет се обрязва в хоризонталната равнина, а при втория – когато се реже в хоризонтална равнина близо до почвата.

Ножицата за храсти е дълга 218 cm, а с удължаващата тръба – 280 cm.

Комплектът се доставя с батерия с напрежение 20 V и капацитет 2 Ah, както и със зарядно устройство за нея.

Цената на комплекта е 269 лв.

 

Косачка за трева RDP-BCLM20

RDP-BCLM20 е подходяща за косене на тревни площи до 300 m². Задвижва се от безчетков електродвигател, който е по-компактен, има по-висок к.п.д. в сравнение с колекторните двигатели, поради което разходва електрическия заряд в батерията значително по-икономично и осигурява по-продължителна работа с едно зареждане. Практически той не се нуждае от периодично сервизно обслужване за подмяна на износените четки, а дълготрайността му е близо два пъти по-голяма от традиционните колекторни електродвигатели. Двигателят се захранва с електрически ток с напрежение 40 V, поради което косачката работи с две батерии едновременно. Препоръчва се използването на батерии от същата серия с капацитет 4 Ah и повече. Машината се доставя във вариант Solo, т.е. без батерии и зарядно устройство.

Широчината на косене на косачката е 370 mm. Височината на косене се настройва централно на 6 степени в диапазона от 25 до 75 mm. Косачката е пригодена за косене при събиране на окосената трева в кош с вместимост 35 l, както и чрез рекултивиране (наричан още мулчиране), при което тревните стъбла се нарязват многократно на съвсем дребни късчета. Разхвърляни равномерно върху тревното поле, чрез биологично разграждане те се превръщат в естествен органичен тор, подхранваща растежа на тревата.

Двустранно кошът е изпълнен с мрежеста материя за изпускане на въздуха. Има клапа, сигнализираща при препълване с нарязана трева.

Ръкохватката за водене и управление на косачката е съставена от две части и се доставя в разглобено състояние. Сглобена, височината й може да се настройва в широк диапазон според ръста на работещия. Също така, тя може да се сгъва за икономия на място при транспортиране и съхранение. Освен пусков бутон, на нея се намира и предпазител, който по време на работа се държи притиснат към ръкохватката. При неговото отпускане или изпускане, двигателят моментално спира.

Цената на косачката е 269 лв.

 

Акумулаторна духалка RDP-BL20

Мощна и сравнително лека за мощността си, тази духалка (въздушна метла) е добър помощник за бързо и лесно почистване в двора и градината от нападали листа и други леки замърсявания. Тя осигурява въздушна струя с дебит до 570 m³/h и скорост до 40 m/s.

Честотата на въртене на турбината се задават плавно до максималната 13 000 min¯¹, респективно до достигане на посочените максимални стойности за въздушната струя. Машината има добре балансиран център на тежестта, което е от съществено значение за намаляване умората на ръката при работа. Предлага се във вариант Solo, без батерия и зарядно устройство.

Теглото на духалката е 3,5 kg, а дължината й е 90,4 cm.

Цената на духалката е 79,98 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото