В категории: 2024, Актуални статии, Брой 3-4/2024, Градина, Инструменти

GARDEX – повече и по-привлекателни инструменти за градинари-мераклии

Прeповтаряме частично заглавието на статията, с която миналата година по това време за пръв път представихме по-подробно тази най-млада сред голямото семейство продуктови марки на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Година по-късно, статистиката показва, че GARDEX е впечатляващо бързо развиваща се марка, удвоила асортимента в своята продуктова листа.

По думите на Александър Баша, бранд мениджър за GARDEX, новата 2024 г. ще бъде още по-успешна за продуктовото разрастване и налагането на марката на пазара у нас, а също и в съседни на страната ни държави. Част от новите инструменти вече са на пазара, а през април–май, носещите етикета „Ново“, ще станат значително повече и като количество, и като разнообразие на видовете инструменти.

Затова в този брой ще представим част от най-новите продукти, основно сред режещите инструменти, бележещи тенденциите в развитие на GARDEX по принцип, и по-конкретно притежаващи силно привлекателни качества и практичност, на които трудно може да се откаже.

Най-общо казано, както подсказва и наименованието на марката, инструментите GARDEX имат две специализации. Първата е сферата им на приложение, където техните технически характеристики и качество улесняват и правят работата при създаване и поддържане на градината по-ефективна. Със своите експлоатационни качества и дълготрайност, подпечатана с 25-годишна гаранция за повечето инструменти, те очевидно са желани във всяка градина – било тя домашна, с обществено предназначение или промишлена. Финесът, с който са изработени, отличителен белег на тези инструменти, недвусмислено подсказва, че те са създадени и с цел нещо повече – нещо, за което няма материален измерител. Това е удоволствието при работа с качествени инструменти сред природна среда, особено значимо за хората, които не разчитат за прехраната си на тежък земеделски труд. Инструментите са създадени предимно за хора мераклии, които високо ценят удоволствието, почивката и насладата, която, както нищо друго, им носи отморяващата работа в китната цветна и/или овощна градина. За да бъде щастието пълно, е необходим и удобен за работа, производителен, майсторски изпипан инструмент. Към днешна дата, с марката GARDEX, „Евромастер Импорт Експорт” ООД предлага следните продукти.

 

Инструменти за рязане:

– Ножици за рязане тип лозарски/овощарски

– Ножици за рязане на клони и тънки дървесни стъбла

– Градинарски триони

– Ножици за трева

– Ножици за рязане на цветя

– Брадви

– Туристически ножове тип „мачете“.

 

Инструменти за обработка на почвата, за работа с насипни материали:

– Лопати за загребване и разкопаване (прави лопати).

 

За повърхностна обработка на почвата около и между растенията:

– Единични ръчни инструменти

– Комплект от ръчни инструменти-приставки, ползващи обща ръкохватка.

 

Прибори и аксесоари за поливни системи:

– Маркучи

– Фитинги

– Ръчни поливни пистолети

– Разпръскващи вода устройства

 

Системи за охлаждане с вода.

 

Ето някои продукти, подбрани сред най-новите, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пусна на пазара в края на миналата и началото на тази година.

 

Инструменти за рязане

Лозарски ножици

Този вид ножици, познати още като градинарски или овощарски, са навярно най-разпространеният ръчен инструмент, без който резитбата на лозята и овощните дървета би била невъзможна. Същото се отнася и за рязането на всевъзможни храсти и друга растителност, стига дебелината на рязания материал да съответства на възможностите на инструмента.

 

Лозарска ножица CULTURE с разминаващи се остриета

Тази ножица (арт. № 402902) принадлежи към обичайния, най-често използван вид ножици, които режат с разминаващи се, плътно притиснати една към друга челюсти. Този вид ножици са предпочитани при рязане на живи клонки и стъбла.

Пригодена е за рязане на клонки с дебелина до 20 mm. Режещите остриета са изработени от закалена японска високовъглеродна стомана SK5, която е предпочитан материал за различни ръчни инструменти, включително режещи като ножове, триони, ножици и др. Отличава се с отлична устойчивост на износване и способност за дълготрайно запазване остротата на режещите ръбове.

Основната режеща челюст има тефлоново покритие, което я предпазва от полепване и отлагане на дървесни сокове. Прецизно заточените остриета осигуряват чисто, щадящо живата дървесина срязване. При овощарството това е особено важно, защото гладкият срез улеснява и ускорява зарастването на нараненото място.

Ръкохватките на ножицата са изработени от полипропилен, като горната, е покрита с термопластичен каучук (TPR), щадящ дланта при по-продължителна работа. Това особено се цени, когато ръката е по-нежна, конкретно на дамите. Това решение способства за олекотяване на ножицата, която тежи само 218 g.

Ножицата позволява двустепенно регулиране на разстоянието между челюстите за рязане в диапазоните: 0–12 mm и 0–20 mm. Това се отразява и на разстоянието между ръкохватките при отворена ножица. Когато е възможно, при рязане на по-тънки клонки, намаленото разстояние между ръкохватките улеснява работата. Това е голямо улеснение за хора с малка длан, отново с мисъл за жените градинарки.

Цената на ножицата с ДДС е 17,99 лв.

Лозарска ножица Culture – вляво с разминаващи се челюсти, вдясно – с наковалня

 

Лозарска ножица CULTURE с наковалня

Ножицата (арт. номер 402903) е подходяща за рязане на клонки с дебелина до 22 mm. Дължината й е 205 mm. Тя е представител на другата основна разновидност на лозарските ножици при които реже само подвижната челюст с добре заточено, двустранно скосено острие, докато неподвижната челюст й служи за опора. В крайно долно положение острието на подвижната режещат челюст опира плътно върху опорния кант на неподвижната челюст. За да не се притъпява острият режещ ръб, опората е изработена от по-мек материал. Често опорният кант на неподвижната челюст бива наричан и наковалня.

Характерна за този вид ножици е способността им да режат по-лесно сухи, съответно по-твърди клонки. Режещата челюст е изработена от японска високовъглеродна стомана SK5. Подвижната челюст има защитно тефлоново покритие. Ножицата има механизъм за заключване на раменете й при затворено положение. Ръкохватките са от алуминиева сплав. Имат щадящо ръцете покритие от термопластичен каучук (TPR).

Теглото на ножицата е 237 g, а цената с ДДС – 18,99 лв.

 

Телескопична ножица за клони

Тази ножица (арт. номер 382918) е подходяща за рязане на клони с дебелина до 40 mm. Характерно за този модел, както и за повечето ножици от този вид и предназначение, са силно удължените им ръкохватки, които при рязане се държат и притискат една към друга с двете ръце. Благодарение на това режещите челюсти оказват значително по-голяма сила на срязване в сравнение с ножиците с къси ръкохватки. По-дългите рамене имат и предимството да позволяват рязане и на по-високо разположени клони, без използване на стълба.

Ръкохватките са изработени от кух профил от алуминиева сплав. Те имат телескопична конструкция с възможност за застопоряване в 6 положения. В напълно изтеглено положение дължината на ножицата е 700 mm. Ръкохватките щадящо ръцете покритие от термопластичен каучук (TPR).

Режещите челюсти са изработени от високовъглеродна инструментална стомана. Ножицата има механизъм за задвижване на челюстите Ratchet Power 5, който допълнително увеличава силата на срязване чрез 5-степенна промяна на дължината на задвижващото рамо на режещата челюст (лост от I род).

Цената на ножицата е 46,99 лв.

 

Ножица за храсти SUPER LIGHT

Както подсказва наименованието й, тази ножица е силно олекотена (арт. номер 402703). С тегло от само 620 g тя държи палмата на първенството по този показател на нашия пазар. Като се добавят удобните за държане ръкохватки, тя е изключително удобен инструмент, подходящ за използване от жени и възрастни хора. При дължина от 430 mm, режещата й част е 150 mm. Остриетата са изработени от висококачествена манганова стомана 50 Mn. В зоната на държане ръкохватките са изработени от полипропилен с покритие от термопластичен каучук (TPR). Ножицата е подходяща за оформяне на редовно поддържани храсти с максимална дебелина на рязаните живи клонки до 3 mm и повече, което зависи от твърдостта на дървесината.

Цената на ножицата е 22,99 лв.

Вляво – ножица за храсти Super Light, вдясно – стоманена ножица за трева Strong

 

Стоманена ножица за трева Strong

Ножицата е предназначена за ръчно обрязване на трева на места, където използването на голям електроинструмент е невъзможно – в непосредствена близост до цветя или други ценни растения, около препятствия, при алпинеуми, в саксии и др.

Ръкохватките и задвижващият механизъм са от стомана. Ръкохватките имат еластично, удобно за ръката покритие от термопластичен каучук (TPR). Режещите остриета са изработени от висококачествена манганова стомана. Имат противозалепващо тефлоново покритие.

Теглото на ножицата е 324 g, а цената – 14,99 лв.

 

Инструменти за повърхностна обработка на почвата SMART CONNECT

От появяването си на пазара преди близо 2 години, продуктовата листа на GARDEX включва редица малогабаритни ръчни инструменти за извършване на обичайните дейности по периодична обработка на почвата в малка домашна градина, дори на терасата и балкона при засадена в големи саксии декоративна растителност. Това са продълговати лопатки, гребла, ръчен трирог култиватор, аератор и др.

Новост е серията инструменти-приставки SMART CONNECT, ползващи една и съща дръжка. Те са два модела – къса, с дължина 30 cm, пригодена за работа с една ръка и дълга – 121 cm, предназначена за държане с две ръце.

Комплектът съдържа:

– Два вида гребла – обикновено и тип „ветрило“ с регулируема широчина

– Мотичка за окопаване

– Комбинирана мотичка – плоска и трирога

– Аератор за разрохкване на повърхностния слой почва

– Прибор за бране на плодове от клоните на дървото

– Прибор за събиране на паднали дребни плодове с твърда обвивка или повърхност, примерно лешници, орехи и др.

Допълнителна информация за инструментите GARDEX може да намерите на сайта на „Евромастер Импорт Експорт” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото