В категории: Актуални статии, Бани и кухни, Брой 3-4/2024, Водопровод и канализация, Градина

Нови водни помпи и водоструйка Raider

Приехме с голям интерес поканата да представим в списанието някои от най-новите модели водни помпи, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отскоро предлага на пазара, защото са представители на една по-специална група – дълбочинните сондажни помпи. Към момента компанията предлага общо 58 модела водни помпи с утвърдили името си на пазара марки Raider Pro, Raider Garden Tools, Top Garden и Green Tools. Основната част от тях се пада на марките Raider Garden Tools – 46 бр. и Raider Pro – 9 бр.

Палитрата Raider включва модели от най-често използваните помпи в бита и градината, в земеделието, животновъдството и други дейности: центробежни за монтиране на сухо, включително самозасмукващи, потопяеми за чиста и замърсена вода, специализирани помпи за дълбоки сондажни кладенци, управлявани с пресостат помпи, хидрофорни уредби за захранване на вътрешна водопроводна инсталация от собствен източник, също и бустерни помпи. Има и помпи със струйник тип „воден фонтан“, предназначени за малки градински декоративни езера. Преобладаващата част от помпите са с електрическо задвижване, но има и моторни помпи, задвижвани от двигател с вътрешно горене.

От експлоатационна гледна точка помпите се различават основно по тяхното местоположение – монтирани на сухо, над нивото на водния източник и потопени в него, по начина им на задвижване, мощност, дебит, смукателна дълбочина, напорна височина, подходящи само за чиста или и замърсена вода и др. Палитрата водни помпи с марката Raider e подбрана така, че за всяко конкретно приложение на клиента да бъде предложена подходящата за нуждите му помпа Raider.

 

Дълбочинни помпи Raider Garden 

От този вид помпи към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага общо 7 модела. Три от тях, обект на тази статия, са новото тазгодишно попълнение. Това са моделите RD-WP69, RD-WP70 и RD-WP71.

По принцип центробежни водни помпи, пригодени за сухо монтиране, т.е. извън водоизточника, имат максимална дълбочина на засмукване 8 m. Тя е лимитирана от стойността на атмосферното налягане. Оптималната смукателна дълбочина е между 5 и 7 m, която се препоръчва и с цел избягване на появата на кавитация в тях, която води до механични повреди.

Под тази граница започва царството на потопяемите водни помпи. Тяхна специализирана разновидност са дълбочинните, известни още и като сондажни помпи. Те са създадени да работят, съответно да засмукват вода, от по-голяма дълбочина и да я изтласкват при голяма напорна височина. На външен вид те представляват солиден стоманен цилиндър с външен диаметър около 100 mm, често от неръждаема стомана. Повечето от останалите елементи също са от неръждаема стомана или месинг. Представените тук модели имат диаметър 95 mm. Този вид помпи са подходящи за изпомпване на чиста вода от сондажни кладенци, обичайно с диаметър 150–400 mm или шахтови, изкопани и укрепени със стоманобетонни пръстени. Използват се и за изпомпване на вода от резервоар. Специално при сондажните кладенци тези помпи са без конкуренция.

Този вид помпи са подходящи за еднофамилни къщи, градини, парцели и малки ферми.

Освен цилиндричната им форма с малък диаметър, характерен за този вид помпи е високият напор, който те осигуряват. Моделът RD-WP69 достига 99 m напорна височина при дебит 2400 l/h. Специфичното за тази помпа е, че турбина й е от периферен тип, поради което помпата създава високо налягане при по-нисък дебит. Този вид помпи са силно взискателни към чистотата на водата и наличието на песъчинки лесно ги повреждат.

Другите два модела – RD-WP70 и RD-WP71, са многостъпални центробежни помпи с близо трикратно по-голям дебит в сравнение с предния модел. Високото налягане, респективно максимална напорна височина, се дължат на броя на турбинните колела – 8 при първата и 10 при втората.

Основните технически характеристики на трите помпи са посочени в таблицата.

Електродвигателите на тези помпи са разположени в долната им част и са сигурно защитени срещу проникване на вода. В смукателната си част тялото на помпата е перфорирано така, че представлява фина решетка, изпълняваща ролята на филтър, който предпазва от проникване на твърди частички, най-вече пясък.

Трите помпи имат месингова глава с възвратен клапан, който не допуска връщане на водата, когато помпата не работи. Изходящият щуцер има резба 1“ за свързване към тръбопровод или маркуч.

Помпата RD-WP69 има контролен панел за управление и защита на електродвигателя, чрез който се свързва към електрическата мрежа. При останалите, кабелът им се свързва директно.

 

Бустер помпа RD-BP57

Този вид помпи се използват за повишаване на налягането в домашна водопроводна инсталация, когато по различни причини, то не е достатъчно за нормалното захранване на различните консуматори на вода. Най-често такава помпа се монтира в началото на системата, след водомера. При работа в автоматичен режим, при отваряне на кран помпата се включва и повишава налягане във водозахранващата мрежа. При затваряне на кран и липса на консумация на вода, помпата се самоизключва.

Необходимо е да се има предвид, че бустер помпата не е създадена и не може да замества хидрофорната помпа (система), каквито „Евромастер Импорт Експорт” ООД също предлага.

Бустер помпата RD-BP57 е новост сред предлаганите от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД водни помпи. Има правотоков електродвигател с мощност 85 W, работещ с напрежение 24 V, който се захранва чрез външен токоизправител от електрическата мрежа. Осигурява максимален дебит на водния поток 32 l/min (1920 l/h) при максимален напор от 18 m (1,8 bar). Може да се управлява и ръчно на три степени. Освен посочената максимална стойност, дебитът може да се задава на 25 или 30 l/min, съответно при напорни височини 12 или 15 m.

Помпата може да се свързва също към входящата (за студена вода) тръба на бойлер, както и да се ползва за осигуряване на циркулация на водата при локани покривни инсталации за нагряване на вода със слънчевата енергия.

Консумацията на електрически ток е 85 W.

По принцип бустерните помпи не са конструирани да работят без вода. Ако това се случи, помпата може да прегрее и да се повреди.

Цената на бустер помпата е 99,98 лв.

 

Водоструйна машина RD-HPC09

Този модел е най-новото попълнение, шесто поред, в семейството водоструйни машини Raider Power Garden. С цена от 139,98 лв. това е най-евтината машина в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

По основните и най-съществени технически параметри за всяка водоструйна машина, той заема началната позиция в редицата от следващите го модели Raider.

Мощността на електродвигателя е 1400 W. Максималното налягане на водната струя е 100 bar, а работното – 70 bar. Нейният дебит е 5 l/min. Машината е подходяща за работа с вода при температура до 40 °С.

Водоструйката е изключително компактна и лека – тежи само 3,25 kg (без маркуч и ръкохватка). Маркучът за високо налягане е от пластмаса, а дължината му е 5 m.

Ръкохватката с разпръсквача е съставена от три части, което е направено с оглед намаляване на дължината й при доставка, транспорт и съхраняване заедно с машината. Когато не се използва, маркучът, захранващият електрически кабел и ръкохватката с разпръскващата водата дюза се закрепват откъм гърба на машината.

Пусковият бутон на ръкохватката може да се блокира срещу нежелано включване на машината. Дюзата на разпръсквача е с регулируема широчина. Тя създава водна струя с плоска форма, най-подходяща за почистване чрез измиване, предимно в градината, при дейности не изискващи високо налягане и специализирана турбодюза за тераси, балкони и пътеки, чието повърхност не е силно грапава и поради това е с трудно отстранимо замърсяване. Машината е подходяща също за измиване на градински мебели, на леки автомобили, мотоциклети, велосипеди, за пране на килими, черги, текстилни пътеки и други подобни.

За допълнителна информация за водоструйните машини Raider Power Garden вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото