В категории: 2024, Актуални статии, Брой 5-6/2024, Декорация и защита, Инструменти, Облицовки и настилки, Покриви, Топлоизолация, Хидроизолация

Електрическите такери на Novus

Електрически задвижваните такери, по принцип и конкретно с марката Novus, имат същото приложение по дейности и вид на закрепваните материали, работят със същите консумативи (скоби и пирончета), както и техните механически родственици (виж НС 3-4). При механичните такери забиването на всяка скоба или пиронче изисква физическо усилие на китката за задвижване на подвижната ръкохватка, натягане на пружината и произвеждане на удар. Когато инструментът се използва рядко и количеството на извършените с него закрепвания не е голямо, механичният вариант на инструмента е достатъчен. При това той е по-лек и компактен, винаги готов за работа, не изисква захранване с електрически ток. Не на последно – цената му е значително по-ниска от електрическите, работещи с мрежово напрежение, близо десетократна при най-евтините модели от двата вида.

Когато на такера се разчита за забиване на по няколкостотин, често и на хиляди скоби дневно, това очевидно не е по силите нито на човека, нито на механичния такер, чиято експлоатационна издръжливост, силно зависеща и от модела и марката, ще бъде подложена на сериозно изпитание.

Електрическите такери имат ударен механизъм, който най-често се задвижва от мощен електромагнит. Поради това те забиват с лекота скоби и пирончета в материали с твърда дървесна като бук, дъб и др. За да не се прокъсва закрепвания материал, електрическите такери имат механизъм, с който силата на удара може да се регулира според твърдостта на дървото. Колкото до участието на човека, освен точното позициониране и плътно притискане на инструмента към повърхността, в която ще се забиват скобите, остава само лекото придърпване на спусъка с показалеца на ръката. Практически няма физическо натоварване и умора на ръката и което е още по-важно – липсва ударно натоварване на китката, дланта и пръстите.

Електрическите такери са два вида, като разликата е в източника на електрическия ток – от електрическата мрежа или автономно, от акумулаторна батерия. Тук ще разгледаме първата група.

 

Електрически такери с мрежово захранване

Към момента с марката Novus се предлагат общо 6 модела, които у нас се внасят  от „Ташев-Галвинг“ ООД. Три от тях  – J-151, J-150 и J-120 са представители на новото поколение такери, които фирмата пусна на пазара през миналата година. Те се отличават със специфичния си дизайн и оцветяване в светлосиньо и черно. Останалите модели, доказали качествата си по-продължително време на пазара, са J-165, J-105 и J-102. Те имат познатия от години тъмносив цвят.

За да не повтаряме вече написаното в „Направи сам“ за механичните такери Novus,съвсем накратко ще обобщим.

Според характера на извършваната с тях работа електрическите такери се делят на:

– Професионални – предназначени за индустриални, производствени и ремонтни дейности, изискващи продължителна, силно натоварена работа, мощен удар за забиване, максимална сигурност и минимално натоварване на работещия.

– Универсални – многостранно приложими такери, било за занаятчийски професионални дейности, също и за напреднали в занаята домашни майстори.

Според предпочитанията при използването им за различни дейности електрическите такери се делят на инструменти за работа и ремонт на покривни конструкции, за закрепване на различни видове фолиа и мушами, закрепване на декоративни дървени елементи, за производство на мебели и при тапициране, за закрепване на мрежести материали и мрежи от тънка тел, монтиране уплътнителни елементи и др.

Електрическите такери Novus работят със:

– Фини скоби А тип 53 и H тип 73. Те имат правоъгълно напречно сечение с дълга страна 0,75 mm и къса 0,53 mm. Поради малкото си напречно сечение тези скоби пробиват по-лесно материала като вероятността да прекъснат нишки, с това да го разкъсат и отслабят здравината му, е значително по-малка. Затова те са по подходящи за приковаване на тeкстилни материали, примерно тапицерски, на тънки метални етикети, картон и дебела хартия, мрежести материали, тънки дървени лайстни и др.

– Нормални скоби D тип 53 F и G тип 11. Напречното им сечение по дългата страна е 1,25 mm. Те се по-подходящи за закрепване на тънки материали (фолиа), които лесно биха могли да бъдат разкъсани по дължината на скобата, което ще компрометира закрепването. По-голямата широчина на стоманената тел на скобата (по напречно сечение) спомага за силно притискане и задържане на материала, без да го прокъсва. Такива материали са полиетиленови и други фолиа, каширани с алуминиево фолио мушами и листови материали, дървесновлакнести (фазерни) плочи с дебелина 2–6 mm, плочи от корк с дебелина от 2 до 10 mm, естествена и изкуствена кожа, различни уплътняващи материали, картон, омаслена хартия и др.

Скобите G и H са от консумативите, предназначени за такери-чук.

– Скоби С тип 4. Те се отличават с тесния си гръб (малката си широчина). Дължината им достига 30 mm. Използват се при монтиране на стенни облицовки (ламперия) било чрез директно приковаване на облицовъчните дъски към носещата конструкция от дървени летви, било чрез приковаването им през задната стена на нута. Най-доброто решение е закрепването на дъските да става чрез клипсове от поцинкована стоманена ламарина, които остават под облицовката и поради това са невидими. Те имат широк зъб, чиято височина се подбира според дебелината на задната стена на нута на дъските, така че да притиска дъската плътно към носещата рамка.

Скобите С са също така подходящи за приковаване на мебелни гърбове от дървесновлакнести плочи, като успешно заместват пирончетата, поради по-голямата им притискателна площ. Подходящи са също така за здраво закрепване на мрежи от тънка стоманена тел.

С този вид скоби работи само такерът Novus J-165 Panel, който е специализиран за монтиране на стенни и тавански обшивки.

– Пирончета Е тип J. Пирончетата с дължина до 30 mm се използват за приковаване на мебелни гърбове от дървесновлакнести плочи, а също така за приковаване на декоративни летви, первазни и ъглови летви. Малката им глава потъва изцяло в материала, поради което не стърчи, следователно няма опасност от задиране в нея, а и трудно се забелязва.

 

Професионални такери

В тази група попадат всички модели електрически такери, с изключение на модела J-102, който се определя като универсален по предназначението си инструмент.

Започваме с най-новото, от миналата година, попълнение – моделите J-150, J-151 и J-120.

 

Novus J-150 и J-151

Подобно на новото попълнение при механичните такери, и тези два модела са като близнаци, които се различават по своето предназначение, съответно по вида на скобите, с които работят.

J-150 е специализиран основно за тапициране на мебели, за закрепване на килимени и други меки подови настилки, на мрежести тъкани, за закрепване на телени мрежи от тънка тел, на листове от пластмаси и др. С пирончета той приковава дървени декоративни лайстни и летви. Подходящ е за работа на строителна площадка при наличие на захранване с електрически ток, в професионална работилница или производствен цех.

J-150 работи със скоби А тип 53 с дължина до 14 mm и пирончета Е с дължина до 16 mm. Работи също и със скоби H тип 37, които са предназначени за такери-чук. Магазинът му побира 150 скоби А тип 53 или Н тип 37, както и 85 пирончета Е тип J.

J-151 е предназначен за закрепване предимно на листови и рулонни материали тип фолио, а с пирончета – на дървени декоративни лайстни. Работи със скоби D тип 53F с дължина до 14 mm и пирончета (Е) с дължини до 16 mm. Работи също и със скоби G тип 11, които са предназначени за такери-чук. Магазинът му побира 85 скоби D тип 53F или G тип 11, както и 85 пирончета Е тип J.

Такерите имат електронно управление на силата на удара, с който ударникът забива скобата или пирона. Това позволява точно задаване на необходимата сила според вида на дървесината и дължината на скобата или пирона. Честотата на приковаване е 20 удара в минута.

Удълженият край на ударния механизъм, който стърчи под основата на инструмента, улеснява работата на места със затруднен достъп и ограничена видимост.

Такерите имат подвижна опора, която може да се застопорява през 5 mm, както и 10-сантиметрова мерителна скала, която започва от отвора на ударния механизъм, през който се „изстрелват” скобите или гвоздеите. Това силно улеснява забиването им по права линия на еднакво отстояние от канта на рамката.

Поставянето на скобите и гвоздеите в магазина на такера е силно улеснено. В предния край на тялото има два двустранно разположени елипсовидни отвора, през които се вижда дали магазинът е празен или не.

Ръкохватката на ударния механизъм е с ергономична форма, има щадящо ръката еластично покритие.

Двата такера имат електрически кабел с дължина 3 m. Тежат по 1,6 kg всеки.

 

Novus J-120

Този такер е по-лек и същевременно достатъчно мощен. Особено подходящ е за закрепване на текстилни и други подобни материали, на естествена и изкуствена кожа, използвани основно при тапициране на мебели. Освен това, може да се използва за закрепване на мрежи от тънка стоманена тел, за приковаване на дървесновлакнести плочи с дебелина от 2 до 6 mm, за приковаване на декоративни и покривни летви. Създаден е за дейности, характерни за вътрешното обзавеждане, както и за работа в работилница.

Работи със скоби А тип 53 с дължина до 14 mm и пирончета Е с дължина до 16 mm. Магазинът му побира 150 скоби A тип 53 или 85 пирончета E тип J.

Честотата на забиване е 20 удара в минута.

J-120 има защита, която не позволява задействане на ударния механизъм, ако такерът не е плътно притиснат към закрепвания материал.

Казаното за предните два модела за техния дизайн, ергономичната ръкохватка, зареждането на скобите в магазина, отворите за визуален контрол върху наличието на скоби в магазина е валидно и за NJ-120. При него няма възможност за регулиране на силата на удара, липсва подвижна опора за улесняване забиването на скоби в редица на еднакво разстояние от канта. За сметка на това е по-евтин от J-150 и J-151.

Теглото на Novus J-120 е 1,4 kg.

 

Novus J-165

Това е универсален такер с много нисък откат по време на работа, което щади ръката. Предназначен е основно за професионално тапициране, за закрепване на хидроизолиращи мушами и пароизолиращи мембрани при покривни топлоизолации, за монтиране на ламперия директно или чрез закрепване на облицовъчните дъски към носещата скара от летви със стоманени клипсове, също за монтиране на подови первазни летви.

За този модел може да се каже, че е най-мощен в групата, което му позволява да работи с по-дълги скоби и по-твърди материали. Скобите са А тип 53 с дължини от 8 до 20 mm и D тип 53F с дължина от 8 до 18 mm. Работи с пирончета Е тип J, дълги от 16 до 19 mm.

Ползват се два накрайника. Единият е за работа със скоби А и пирончета Е, а вторият се използва при коване със скоби D.

Силата на удара се регулира плавно в зависимост от твърдостта на дървения материал и дължината на скобите. Удълженият край на ударния механизъм улеснява работата на места със затруднен достъп и ограничена видимост. Има отвори за контрол върху наличието на скоби в магазина. Такерът има механизъм, който предпазва срещу неволно натискане на пусковия бутон.

Дължината на захранващия кабел е 3,5 m.

Теглото Novus J-165 е 2,23 kg.

 

Novus J-165 Panel

Този такер е тясно специализиран за монтиране на ламперия чрез приковаване на дъските към носещата конструкция от летви – директно през стената на нута или с клипсове от стоманена ламарина. Друго поле за неговата употреба е приковаването на дървесновлакнести плочи за гърбове на мебели, както и приковаването на подови первазни летви от дърво или MDF. Подобно на предния модел, и този се отличава с ниското ниво на отката.

Поради специализацията му J-165 Panel работи само с тесните скоби С тип 4 при дължини от 16 до 26 mm и пирончета Е с дължини от 16 до 25 mm. Накрайникът му за „изстрелване“ е тесен и удължен, което улеснява работата на трудно достъпни места. Той влиза с лекота до дъното на нутовете на дъските.

Такерът е подходящ за приковаване на плочи от дървесни влакна (HDF) и дебелина 2–6 mm, на минералфазерни плочи с дебелина 4–10 mm (за таванни облицовки), както и на шперплат с дебелина 4–10 mm.

J-165 Panel има електронно регулиране на силата на удара при забиване, както и защита срещу неволното задействане на спусъка. Честотата на ударите е 20 удара в минута.

Теглото на такера е 2,09 kg.

 

Novus J-105

Това е компактен и олекотен универсален електрически такер предназначен за дейности при вътрешно обзавеждане и тапициране на мебели. Типичните му приложения са както при J-165.

Работи и с двата основни вида скоби – А и D, съответно с дължини 6–14 mm, както и с пирончета E с дължина 16 mm. Може да работи и със скобите H и G, от арсенала на ръчните такери-чук. Ползват се два накрайника. Единият е за работа със скоби А и пирончета Е, а вторият се използва за приковаване със скоби D.

Силата на ударите може да се регулира плавно по електронен път в зависимост от твърдостта на дървото, в което се забива. Честотата на ударите е 20 в минута.

Такерът има регулируем водач за приковаване на скобите в редица на еднакво отстояние от канта. Има и отвор, осигуряващ видимост към съдържанието на магазина.

Теглото му е 1,47 kg.

 

Novus J-102

Това е ценово изгоден електрически такер, предназначен за използване в дома, за декоративни и тапицерски цели и различни хоби-дейности като: приковаване на битумни керемиди върху малка площ (покрив на колибка или беседка), листови материали за подпокривна топлоизолация и други материали, подходящи за приковаване със скоби А и D с дължина 6–10 mm. Стига да не се прекалява с обема на работата и натоварването на инструмента. Превключването според вида на скобите става с механизъм, разположен върху челото на инструмента.

Теглото му е 1,47 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото