В категории: 2024, Актуални статии, Брой 3-4/2024, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Покриви, Топлоизолация, Хидроизолация

Механичните такери на Novus с ново попълнение

Такерът е измежду инструментите, за които несъмнено важи определението „без които не може“. При това независимо дали става дума за дома и домашната работилница или за редица професионални, занаятчийски и индустриални дейности.

Сред лидерите в производството на такери е немската Novus Dahle GmbH. Нейните продукти носят марката Novus, като сред тях са и реномираните клещи за слепи нитове.

Фирмата е основана през 2012 г., чрез обединяване на две вече утвърдени и наложили се на пазара марки:

– Dahle, основана през 1930 г. със специализация в производството на висококачествена офис-техника и

– Novus, основана през 1949 г. Дейността й започва с първия, произведен от нея канцеларски телбод, който благодарение на отличните си качества, извежда марката Novus като лидер в този пазарен сегмент. Натрупаният изследователски, конструкторски и производствен опит насърчава фирмата да се насочи към производството на инструмента, познат у нас като такер (от английската Tacker), който по начина на закрепване чрез стоманени скоби е роднина с телбода. Многообразието от видове и модели, а също и богатата гама качествени консумативи са извели марката Novus на лидерска позиция в производството на такери. Компанията е лидер и в производството на клещи за кухи (слепи) нитове.

Такерите и клещите за слепи нитове Novus, както и консумативите за тях, са добре представени и у нас. Това се дължи, от една страна на техните качества и от друга – на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, която е техен официален вносител и дистрибутор в България – при това на пълната им гама.   Това важи и за пълната гама консумативи Novus, към момента общо 108.

 

Самият производител дели своите инструментите и конкретно такерите, в три обособени групи – за любителска, универсална и професионална употреба.

Според начина на задвижване, такерите Novus биват:

– Ръчни – класически и тип „чук“.

– Електрически, захранвани от електрическата мрежа.

– Акумулаторни такери.

Съществен дял в производствената листа на Novus заемат консумативите – скоби и пирончета. Този подход на компанията силно допринася за авторитета и предпочитанията към марката, защото от качеството на консумативите, зависи в голяма степен качеството, ефективността и удоволствие да се работи с тези инструменти. Нещо повече, консумативите на Novus са подходящи за работа и с такерите на множество други производители, като: AEG, Wolfcraft, Black & Decker, Bosch, Esco, Ironside, KWB, Lux, Metabo, Milwaukee, Piranha, Rapid, Rocafix, Rocagraf, Stanley/Bostich.

 

Механични такери

Към момента тази група обхваща общо 8 модела, като два от тях – J-50 и J-51, се предлагат и във вариант с пластмасов куфар, удобен за съхраняване и носене на инструмента. Вече стана дума, че такерите на Novus се делят на професионални, универсални и предназначени за употреба в дома. Също така някои от моделите присъстват и в двете групи – професионални и универсални, което е свидетелство за високото им качество, универсалност и разнообразни приложения. Рязко разграничение не може да се прави, защото има и немалко домашни майстори, за които качеството и възможностите на инструмента са водещи при избора, а не цената.

Професионалната група механични такери Novus включва моделите: J-51, J-50, J-29 и J-25.

В групата такери за универсална употреба попадат моделите J-17, J-15 и J-13.

За типично домашна употреба е подходящ моделът J-11, който естествено е и най-евтин (с цена около 15 лв.)

Изборът на най-подходящ такер зависи от вида на извършваната с него дейност, продължителността и натоварването, както и от преобладаващият вид материали, които се закрепват със скоби. От това зависи изборът на скоби – най-често А (H) или D (G). Част от такерите могат да работят и с двете групи скоби, други – само с една от тях. Съответно едни са по-подходящи за изпълнение на, примерно, покривни изолации, други за тапициране на мебели и т.н. Моделите J-29, J-50 и J-51 може да работят и с пирончета. Те са подходящи за приковаване на декоративни и други летви, както и за гърбове на мебели – фазерни плочи с дебелина до 6 mm.

В зависимост от модела на такера зависи дължината на скобите и пирончетата, които той може да забива. Тя се определя от силата на удара, който ударният механизъм създава и от твърдостта на дървото, в което те се забиват. Максималната дължина на скобите, с които работят ръчните механични такери, e 14 mm. Това е възможно за моделите J-51, J-50, J-29 и J-17. При останалите максималната дължина на скобите е 10 mm. В групата скоби D има и разновидност със специално заточени върхове, което позволяват забиването на скоби с дължина до 18 mm.

Такерите J-51, J-50 и J-29 могат да забиват и пирончета с дължина до 16 mm.

От актуалните и към момента ръчни механични такери Novus, досега в сп. „Направи сам” са представени моделите J-29, J-25, J-17, J-13 и J-11. Обръщаме внимание, че такерите J-29 и J-17 позволяват двустепенно регулиране на силата на удара. Фактът, че тази група такери, разбира се усъвършенствани през годините, запазват позициите си на пазара вече над 7 години, е сигурен атестат за тяхното високо качество и дълготрайност.

От тази група „ветерани“ отсъства моделът Novus J-15 поради по-късната му поява на пазара.

Няколко думи за него. J-15 попада в класа такери за универсална употреба и по-конкретно – за дейности при вътрешно обзавеждане и декорация. Работи със скоби А тип 53 или H тип 37, както и със скоби D тип 53 F или G тип 11. Дължината им е от 4 до 10 mm.

Скобите тип A тип 53 и H тип 57 са по-фини – имат правоъгълно напречно сечение с широчина 0,75 mm (много близо до квадратното), докато скобите тип D тип 53F и G тип 11 имат значително по-широко (1,25 mm). Магазинът му, побира до 150 скоби А тип 53 и Н тип 37, както и до 85 бр. D 53 F и G тип 11. Обръщаме внимание, че скобите Н и G се използват и за такерите-чук.

Изборът на дължината на скобите зависи от дебелината на закрепвания материал, твърдостта на дървесината, в която става закрепването, както и според възможностите на такера – силата на удара при забиване. При основа от мека дървесина правилото е 2/3 от скобата да бъдат забити в нея. При по-твърди видове дървесина дълбочината на забиване може да бъде и по-малка, примерно при съотношение 1:1.

Скобите имат заострен като длето връх. Пробиват направо и на точно желаното място, включително може успешно да се използват в непосредствена близост до ръба на рамката примерно. При скобите D има и вариант, чиито върхове са заострени чрез скосяване по широката част на напречното сечение на стоманената тел, като се редуват – единият е с наклон в ляво, другият – с наклон вдясно. Това улеснява проникването на скобата в дървото и постигане на по-голяма дълбочина при забиване – примерно до 18 вместо 14 mm. Този вид скоби по-сигурно задържат в дървото и са по-устойчиви срещу изскубване. Те обаче, не са подходящи за закрепвания в близост до краищата на рамката.

Такерът има механизъм за настройване според типа на скобите. Ръкохватката на ударния механизъм е с ергономична форма и има щадящо ръката еластично покритие. Предвиден е и механизъм за нейното „заключване” в прибрано към тялото положение, когато инструментът не се използва. Магазинът има елипсовиден отвор, през който може да се вижда дали е празен или не.

Специално внимание заслужава фактът, че механичните такери Novus са отличени с престижната авторитетна международна награда PLUS X за 2017/2019 г. в категорията „Високо качество, дизайн и функционалност”. Тя се присъжда ежегодно на избраните от независимо международно специализирано жури за най-добри марки и продукти в света.

Логично е да очакваме появилите през миналата година на пазара нови модели Novus, на свой ред да получат това високо признание.

 

Новото поколение механични такери Novus

През 2023 г. семейството Novus се сдоби с два нови модела механични такери, които оглавиха професионалния клас. Те се предлагат във два варианта – със и без пластмасов куфар. Това са открояващите се с новия си дизайн и син цвят модели J-50 и J-51. Същият дизайн е характерен и за най-новите електрически и акумулаторни такери Novus, което поражда предположението, че те поставят началото на ново поколение професионални инструменти. Докато за доскорошния лидер J-29 производителят го определя като подходящ и за двата класа, професионален и универсален, то най-новите J-50 и J-51 са посочени категорично като професионални мощни такери.

Характерно за двата нови модела е, че тялото им е изработено от пластмаса с голяма здравина и дълготрайност, което е позволило намаляване на теглото им на 630 g. За сравнение, поради масивното си тяло от здрава цинкова сплав, моделът J-29 тежи 969 g.

Както се вижда от снимките, двата нови такера външно не се различават освен по обозначението на вида скоби, с които работят. За разлика от по-предното поколение такери, при новите два модела е характерна по-тясна специализация според видовете закрепвани материали, респективно скобите, с които такерът работи.

Моделът J-50 е предназначен за закрепване със скоби на различни видове тъкани, основно използвани за тапициране на мебели, на килимени и други меки подови настилки, на мрежести тъкани, телени мрежи с малък диаметър на телта, на листове от пластмаси. С пирончета те приковава дървени декоративни лайстни и летви. Предназначени са за работа както на строителни площадки, така в професионалната работилница или производствен цех.

Novus J-50 работи със скоби А тип 53 с дължина до 14 mm и пирончета (Е) с дължина до 16 mm. Работи също и със скоби H тип 37, които са предназначени за такери-чук. Магазинът му побира 150 скоби А тип 53 или Н тип 37, както и 85 пирончета Е тип J.

Както вече стана дума, скобите тип A (H) са по-фини, с по-малко напречно сечение, поради което са по-подходящи за закрепване на текстилни материали, тънки метални етикети, картон и дебела хартия, мрежести материали, тънки дървени лайстни и др. Особено ценни са при закрепване на различни тъкани, понеже пробивайки ги, скобата не ги разкъсва и поврежда. Същевременно тези скоби осигуряват достатъчно здраво закрепване.

Моделът J-51 е подходящ за закрепване на листови и рулонни материали тип фолио, а с пирончета и на дървени декоративни лайстни. Работи със скоби тип D Typ 53F с дължина до 14 mm и пирончета (Е) с дължини до 16 mm. Работи също и със скоби от тип G Typ 11, които са предназначени за такери-чук. Магазинът му побира 85 скоби D Typ 53F или G тип 11, както и 85 пирончета Е тип J.

Поради по-голямата си широчина (по напречно сечение) скобите тип D и G се използват в случаите, когато скобата не бива да прокъсва закрепвания материал, а да го притиска и задържа здраво. Такива материали са полиетиленови и други фолиа, каширани с алуминиево фолио мушами. Приложената от скобата сила на натиск се разпределя върху по-голяма площ, което намалява вероятността от прокъсване на материала и компрометиране на неговото закрепване. Novus J-51 намира широко приложение при изпълнението на покривни и подпокривни изолации. Такерът може да приковава и листови материали, фазерни плочи с дебелина 2–6 mm, плочи от корк с дебелина от 2 до 10 mm, естествена и изкуствена кожа, различни уплътняващи материали, картон, омаслена хартия, и др.

С пирончета такерът може да закрепва декоративни (первазни, ъглови и др.) дървени и пластмасови лайстни.

Характерно за двата модела J-50 и J-51 е:

– Удълженият край на ударния механизъм, който стърчи с 6 mm под основата на инструмента. Това е направено с цел по-прецизно приковаване на места със затруднен достъп и ограничена видимост.

– Такерът има подвижна опора, която може да се застопорява през 5 mm, както и 10-сантиметрова мерителна скала, която започва от отвора, през който се „изстрелват” скобите или гвоздеите. Това позволява те да бъдат забивани по продължение на права линия на еднакво отстояние от канта на рамката.

– Поставянето на скобите и гвоздеите в магазина на такера е улеснено, като механизмът работи с лекота. Всички подвижни части са свързани така, че изпадането и загубването им са невъзможни.

– Магазинът побира до 150 скоби А, 85 скоби D и 85 гвоздея Е. В предния край на тялото, в близост до ударния механизъм, има два двустранно разположени елипсовидни отвора, през които се вижда дали магазинът е празен или не.

– Ръкохватката на ударния механизъм е с ергономична форма и има щадящо ръката еластично покритие. Има механизъм за нейното заключване в прибрано към тялото положение, когато инструментът не се използва. Целта е по време на съхраняване инструментът да заема възможно по-малко място.

– Такерът има механизъм за двустепенно регулиране на силата на удара, който ударникът нанася върху скобата или пирона. Това позволява, в зависимост от вида на дървесината – твърда или мека, скобите и пироните да бъдат забивани до желаната дълбочина – без да стърчат без да притискат или да пробиват закрепвания материал.

Новите два модела имат и кука за окачване към колана на работещия.

 

За допълнителни подробности за механичните такери вижте и сайта на „Ташев Галвинг” ООД.

Четете в следващия брой: „Електрическите такери на NOVUS“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото