В категории: Брой 3-4/2010, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

YTONG extra A+ и YTONG Multipor

Ревностните и поради това редовни читатели на „Направи сам“ добре познават тънкостите около досегашното производство на блокчетата за зидане YTONG, защото за техните качества и технологии при използване сме изписали през годините най-подробен наръчник, обхващащ общо 132 страници от списанието! Затова тук ще се спрем само на най-съществените свойства и произтичащите от тях приложения на двата нови материала, които инж. Бойко Пенев, ръководител на направлението „Приложна техника – технически консултации“, представи за пръв път пред българска публика.

Целта на YTONG винаги е била да създава материали за лесно и бързо изграждане на вътрешни и външни стени, у нас основно блокчета за зидане, а в чужбина и други елементи, които да се нуждаят единствено от тънкослойна мазилка, често дори и само шпакловка откъм вътрешната страна на сградата. Голямата борба между производителите на материали с такова предназначение е да създадат продукти, които едновременно да удовлетворяват всички изисквания от конструктивна гледна точка и същевременно да съответстват на непрестанно нарастващите изисквания за подобряване на тяхната топлоизолираща способност и съответно за намаляване на топлинните загуби на сградите. Досега произвежданите блокчета YTONG при дебелина на зида 30 cm удовлетворяваха изискванията на действащите до тази година норми в споменатата вече Наредба №7, а зидовете с по-новите блокчета YTONG А+ при същата дебелина дори надхвърлят тези норми (U=0,39 W/m²K). Промяната в края на миналата година на нормативно приетата стойност на този коефициент за външни стени на U=0,35 W/m²K бе очаквана от „Ксела България“ ЕООД и тя веднага пуска на пазара новите блокчета за зидане YTONG extraA+. Избраното наименование очевидно не е случайно, защото прави връзка с най-високия клас „А“ за енергийна ефективност на сградите. Тези блокчета имат коефициент на топлопроводност λ = 0,09 W/mK, което ги нарежда на много добра позиция в групата на ефективните топлоизолационни материали (с λ ≤ 0,18 W/mK) и по-точно в подгрупата на „среднотоплопроводните“ с λ = 0,06÷0,12W/m.K. Това на практика означава, че външен зид с дебелина 30 cm, изпълнен с блокчета YTONG extraA+, напълно отговаря на новите изисквания за топлоизолиращата способност на стените, граничещи с външен въздух. Направихме си труда набързо да пресметнем стойността на коефициента на топлопреминаване на такава стена при наличие на външна мазилка с дебелина 1,5 cm и вътрешна – 1,0 cm. Получихме стойност U=0,28 W/m²K, която е по-ниска от нормативно определената U=0,35 W/m²K и съответства на европейската норма за „енергоспестяваща къща“. Това ще рече, че строена днес, сградата ще може да посрещне и следващото още по-високо стъпало при тези изисквания, което неминуемо ще бъде възприето не след дълго и у нас.

За по-голяма яснота ще добавим, че топлинните загуби през стена с дебелина 30 cm, иззидана с блокчета YTONG extraA+, ще възлизат на около 21% от загубите през външен зид от единични решетести тухли (25 cm), а за постигане на същия ефект към този тухлен зид трябва да се постави допълнителна топлоизолация от стиропор с дебелина 11 cm.

Понеже тези два продукта изискват самостоятелна, значително по-подробна статия, тук накратко ще се спрем само върху най-същественото и за другия също така изключително интересен продукт – минералните топлоизолационни плочи YTONG Multipor. Както и останалите продукти на YTONG, той се произвежда изцяло от природни, екологично чисти минерални суровини, като уникалното при него е изключително ниският му коефициент на топлопроводност λ = 0,045 W/mK. Това го прави конкурентоспособен на класическите топлоизолационни материали (EPS, XPS, минерална вата), но без да притежава техните недостатъци. Той има голяма здравина и устойчивост на натиск, устойчив е на атмосферните въздействия, не променя с време нито топлотехническите си свойства, нито размерите си, има отлична паропропускливост, както и висока пожароустойчивост (Евроклас 1), лек е (115 kg/m³), което улеснява работата и залепването му без допълнително закрепване с дюбели. Предлага се във вид на плочи с размери 600х390 mm и дебелини от 50 до 200 mm.

Отличните му топлотехнически и конструктивни качества го правят подходящ за външни и вътрешни топлоизолации. Във втория случай, най-вече при топлоизолиране на сгради с историческа стойност, чиито фасади не бива да се променят, голямата му твърдост го прави предпочитан материал, защото не се налага допълнително изграждане на облицовъчен слой. Малкото му тегло пък го прави също така подходящ за топлоизолиране на подови плочи откъм външната страна, т.е. откъм сутерена. С две думи, YTONG Multipor е отличен заместител на класическите топлоизолационни материали при изграждане на многослойни топлоизолационни системи – при саниране на стари сгради или при новостроящи се „нискоенергийни“ или дори „пасивни къщи“. Всъщност YTONG и за това вече имат готово решение.

В следващия брой ще представим по-подробно качествата и използването на новите материали на YTONG: YTONG extraA+ и Multipor.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото