В категории: Брой 9-10/2008, Представяме ви, Ремонти, Строителство

Bramac с втори завод в България

На 5 септември т.г. бе открит вторият завод за производство на покривни керемиди на „Брамак покривни системи“ ЕООД, дъщерно дружество на австрийската фирма Bramac Dachsysteme International GmbH. Събитието бе двоен празник за този най-голям производител на керемиди у нас, защото съвпадна с 10-годишния юбилей от стъпването му в България. През 1998 г. бива купен и изцяло модернизиран съществуващият до момента технологично остарял и физически амортизиран завод в Силистра, с което се полага началото на производството на бетонни керемиди. Новият завод е разположен непосредствено до столицата в близост до с. Столник, община Елин Пелин. Той има стратегическо местоположение. В близост е до най-голямата строителна площадка в страната, намира се на стотина метра от подбалканското шосе, а построеният със собствени средства релсов път го свързва с железопътната система на страната. Освен за българския пазар, втората производствена мощност ще осигурява и износа на керемиди Bramac в Сърбия, Македония, Албания и Косово. Заводът е разположен върху площ от 40 000 m2. Линията за производство на керемидите, включително за тяхното подсушаване и опаковане на палети, е автоматизирана. Тя има възможност и за нанасяне на двойното повърхностно покритие BRAMAC PRO, което осигурява по-дълготрайна защита на цвета, по-еднородна повърхност и по-добра цялостна устойчивост на климатичните влияния. Стойността на инвестицията е 15 млн. лв. Заводът ще произвежда моделите Класик Про, Спектра Плюс и Спектра Икономик, снегозадържащи и вентилационни керемиди, начални капаци и тройници. Годишното му производство е достатъчно за покриване на 9000 еднофамилни къщи.

На пресконференцията по повод откриването на завода г-н Кирил Дяков, управител на „Брамак покривни системи“, заяви: „Нашият нов дом ще приюти нарастващите нужди на строителната индустрия в региона. Със западна технология и ноу-хау ние произвеждаме вече десета година български продукт на световно равнище. Така с два завода в страната – разположени стратегически в двата края на България – в София и в Силистра, Bramac още веднъж затвърждава позициите си на пазарен лидер и на надежден партньор.“

За да не повтаряме вече публикуваното в НС 5-6/2008, където представихме подробно концерна и неговото дъщерно подразделение в България, описахме видовете керемиди с техните характеристики и експлоатационни качества, както и някои основни елементи от технологията за изграждане на покривната система, тук само ще споменем, че керемидите Bramac се отличават едновременно с добър външен вид, те са здрави и дълготрайни, като осигуряват надеждна защита на сградата от дъждове, снегове и ветрове. Те продават у нас с 30-годишна гаранция от самия производител.

Откриването на втория завод цели да задоволи все по-голямото търсене на керемидите Bramac на пазара на строителни материали, като за периода 2003–2007 година производството и съответно продажбите са се увеличили над 3 пъти. През тази година се предвижда да бъдат произведени около 1 900 000 m2 керемиди.

Успехът на „Брамак покривни системи“ ЕООД далеч не се дължи само на факта, че през последните близо десет години строителството у нас се развива с много бързи темпове, което постави високи изисквания не само към количеството на строителните материали, но и към тяхното качество. Това бе очаквано след рухването на Берлинската стена и отварянето на държавите от Централна и Източна Европа към свободния пазар. От 1984 г. започва и устремният възход на Bramac в тези държави чрез създаване на търговски офиси и изграждане на нови производствени мощности – към момента общо 13 завода в осем държави. Консолидираният оборот на концерна за 2007 г. е 186 млн. евро. Досега с марката Bramac са произведени над 3,2 млрд. керемиди, с които, наредени една до друга, може да се обиколи 26 пъти земното кълбо по Екватора.

Наличието на незадоволен пазар обаче е само предпоставка, докато гаранцията за пазарния успех зависи от умението на производителя да впрегне съвременните технологии и да създаде продукт, съобразен с потребностите на клиентите. Керемидите Bramac се произвеждат от един нетипичен допреди няколко десетилетия за този вид производство продукт – бетона. Те отговарят на европейските норми ЕN 490, 491. Качеството на продукцията непрестанно се контролира, като новият завод има и специализирана лаборатория за това.

При това фирмата произвежда не само различни по форма и оцветяване керемиди, но и доставя над 40 други елементи, необходими за цялостно изграждане на един естетично издържан и дълготраен покрив.

Пълноценното използване на възможностите, които предоставят на строителя керемидите и останалите елементи на Bramac, изисква съответната квалификация и подготовка на всички, които работят с тях – проектанти, технически ръководители и непосредствени изпълнители. Ето защо в „Брамак покривни системи“ ЕООД полагат значителни грижи, инвестират и в техническата подготовка на хората, проектиращи и изпълняващи покривни конструкции. За тази цел компанията си сътрудничи успешно с над 600 строителни фирми, редовно консултира интересуващите се архитекти и строителни инженери, предоставя подробна техническа и монтажна документация. Над 200-те търговски обекта в страната, където се продават керемидите и останалите покривни елементи Bramac, биват снабдявани с подробния и богато илюстриран фирмен каталог.

Успешно функционира и единственият по рода си у нас клуб „Брамак и приятели“, в който членуват повече от 80 строителни фирми. Всичко това цели да бъде създадена нова строителна професия, която от Bramac са нарекли „покривач“.

Качеството на продуктите Bramac, подготовката на добре обучени специалисти за тяхното прилагане, добре развитата търговска мрежа и гъвкавата маркетингова политика, а сега и удвоените производствени мощности.

За поставяне на керемидите Bramac може да прочетете в НС 5-6/2008 и 9-10/2008.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото