В категории: Брой 7-8/2008, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Хидроизолация

Облицовка на басейни с материали на Weber

В НС 5-6/2008 разгледахме основните технологии за полагане на стенни и подови настилки от плочки с материалите на френската компания Сейнт Гобен Вебер, които се предлагат на нашия пазар. Специално внимание обърнахме на проверката и правилната подготовка на основата, което е задължителна предпоставка за крайния успех. Заделихме внимание и на основните инструменти и особено на избора на големината на зъбите на маламашката за нанасяне на лепилото според големината на плочите. Накратко описахме и основните видове лепила за плочки от серията weber.col , които се продават у нас.

В няколко поредни броя ще се опитаме да въведем читателите на списанието ни в тънкостите при решаване на отделни по-специфични задачи, които се смятат за проблемни. Затова изпълнението им изисква по-прецизен подбор на материалите и по-стриктно спазване на предписаната от производителя технология. Този именно и е принципът, върху който е структурирана и разработена преобладаващата част от информацията в излязлото тази пролет специално издание „Вебер навигатор“. Наречено е така заради насочеността му да дава професионални решения на най-типичните проблеми в изпълнението на фасадни мазилки и топлоизолационни системи, при облицовките с плочки и други строителни дейности.

Като първа избрахме една нелесна тема, която е подходяща за летния строителен сезон. Време, когато човек би заделил внимание и сили да облагороди двора си, като изгради в него малък плувен басейн или басейн с чисто декоративни функции – с рибки и водна растителност. Въпреки че вече и за двата вида басейни се предлагат различни готови или полуготови решения със сглобяеми конструкции, предимно от изкуствени материали, интересът към класическото решение за вкопан в почвата басейн, отлят от бетон и облицован с плочки, не намалява. Такъв басейн със сигурност има много по-продължителен експлоатационен живот в сравнение направените от PVC фолио или други подобни материали. Освен това не се налага неговото сезонно монтиране, разглобяване и съхраняване, защото спокойно може да презимува, а щом наближи лятото, единствено се налага да бъде почистен и напълнен с вода.

След като ямата е изкопана, арматурата вързана и бетонът на пода и стените излят, минали са задължителните 28 дни за набиране на необходимата якост на бетона, може да си пристъпи към облицовката с керамични плочки. Това е необходимо по две причини. Сам по себе си стоманобетонът, макар и добре уплътнен чрез вибриране с иглен вибратор, не е достатъчно водоплътен. Повече или по-малко той просмуква вода, която причинява корозия на стоманените армировъчни пръти, а и замръзването на влагата през зимата активно способства за постепенното разрушаване на конструкцията. Облицовката не само осигурява добра хидроизолация, но позволява поддържането на необходимата хигиена, улеснява почистването и не на последно място придава привлекателен вид на съоръжението.

Облицовката с плочки е подложена на редица външни въздействия, част от които характерни за разположени на открито обекти, а друга са типични само при басейните. Така например водният стълб оказва значително налягане върху дъното и стените, което изчезва, когато басейнът бъде изпразнен. По този начин се получава циклично повтарящо се натоварване на натиск върху чашата на басейна. Ако зимно време водата не бъде източена, тя ще замръзне. Увеличаващият обема си лед оказва много високо налягане, което лесно би могло да причини механично разрушаване. Към механичните въздействия се прибавят и агресивно действащи химикали, които малко или повече се съдържат в препаратите за почистване на облицовката или за пречистване на водата.

Както всяка строителна конструкция, така и басейните си имат своите критични места и те са основно по продължение на ъглите между стените, стените и пода, както и около различни отвори. Тези места са и по-трудни за хидроизолиране. Ето защо за направа на облицовката се подбират материали – основно лепило и пълнител за фугите, които да запазват еластичност и след втвърдяване, както и да са устойчиви на въздействието на химични агенти.

Както при всяка друга облицовъчна дейност, и тук първата задача е внимателният оглед и коригиране при необходимост на наличните дефекти по повърхността на бетона. Те лесно се установяват, след като повърхността бъде измита с водна струя под високо налягане (110–130 bar) от водоструйна машина. Освен че водната струя най-вероятно ще откърти останалите от кофража люспи и други нездраво свързани частички, тя ще измие избилите в процеса на втвърдяване на бетона върху повърхността соли.

Всички участъци с изронена или изкъртена повърхност се ремонтират. Първо нестабилно свързаните с основата парчета се изкъртват с чук и длето. След това местата се запълват с weber.san Л-Санираща мазилка. За по-доброто сцепление между бетона и ремонтния разтвор, основата предварително се грундира с weber H-Грунд. Освен за грундиране в случая грундът се използва и като добавка при приготвяне на мазилката, като за целта се разрежда с вода в съотношение 1:5. Мазилката се доставя в прахообразно състояние и се приготвя на място чрез разбъркване с вода. Полага се на слоеве с дебелина 2–3 cm. Когато кръпката е по-дебела, запълването се прави с няколко пласта мазилка, като всеки следващ се нанася, докато долният е все още мокър. Освен че попълва и изравнява неравностите, weber.san Л-Санираща мазилката има водоотблъскващи свойства и възпрепятства проникването на вода. При изкърпване на по-големи площи може да се приложи даващата много добри резултати технология чрез предварително напръскване на повърхностите с weber.san Л-шприц, който създава грапава основа, особено подходяща за полагане на мазилката върху нея.

Тъй като острите ръбове винаги създават проблем при хидроизолирането, следващата стъпка е ъглите между стените, между стените и пода да бъдат скосени чрез запълване със същата мазилка – weber.san Л-Санираща, приготвена с добавяне към водата на посочения вече грунд в същото съотношение. Със специална мистрия или друг подходящ инструмент с обла форма повърхността на прясната мазилка се обработва, за да придобие вдлъбната форма без остри ръбове. По този начин се създават условия за полагане на хидроизолационния слой без прекъсвания, както и да се елиминират участъците с висока концентрация на напрежение в тях, породено от налягането на водата. Времето, необходимо за втвърдяване на замазките, е поне 3 дни. Възможно е използването и на специални хидроизолационни ленти, които сигурно уплътняват ъглите, без да се налага тяхното скосяване. Лентите се поставят по продължение и симетрично върху ъглите чрез обмазване с weber.san Л-санираща мазилка. За допълнително хидроизолиране на отворите около тръби и други елементи се използват специални маншони от същия като лентите материал и аксесоари, които Вебер предлага за тази цел.

Върху изкърпените и с подравнена повърхност стени и дъно се полага хидроизолацията. Преди това обаче всички повърхности се грундират с weber.prim Грунд, който се нанася с четка или бояджийски валяк. Хидроизолацията е от вида „течна изолация“ и за целта се използва двукомпонентният weber.dry SS-15. Двете му съставки – прахообразна смес и течна компонента, се размесват на място непосредствено преди употреба. Гъстият разтвор се нанася на два слоя с обща дебелина около 2 mm, с интервал от поне 5 часа, необходими за изсъхване на долния пласт. За да се получи плътно и равномерно покритие, се препоръчва кръстосано нанасяне на материала в отделните слоеве. Така например, ако първият е нанесен с хоризонтални движения на четката, при втория тя трябва да се движи във вертикална посока. Така нанесената хидроизолация се оставя да изсъхне, за което са необходими поне 3 дни. Добре е да се знае също, че материалът достига пълната си степен на защита 7 дена след нанасянето му.

Плочките се лепят с лепило weber.col Екстра флекс, което запазва максимална еластичност на лепилния слой след втвърдяване. Технологията на работа не се отличава от обичайната. Лепилото се разнася равномерно върху участък от основата с назъбена стоманена маламашка, като големината на зъбите ù се подбира според големината на плочките (виж НС 5-6/2008). За по-сигурно залепване при плочки с размери над 20х20 cm лепилото се полага и върху гърба на всяка от тях. След това плочката се поставя на мястото си, размества се с притискане вляво и вдясно, а след това се почуква с гумен чук, докато потъне в слоя лепило и бъде добре нивелирана спрямо цялата облицовка. При облицовката на басейни трябва да се обръща особено внимание на доброто залепване, така че под плочката да не остават кухини – в случая това е недопустимо. Изпълнението на това условие зависи от гъстотата на лепилния разтвор, достатъчната дебелина на пласта лепило и умелото наместване, притискане и причукване на всяка плочка при нейното поставяне.

Плочките се лепят, като помежду им задължително се оставя фуга с минимална широчина 3 mm. Тя също се запълва с материал (weber.color Флекс), запазващ след втвърдяване висока еластичност, така че да може да поема без напукване движенията на облицовката, породени от механично или топлинно натоварване. Подходящ е за запълване на фуги с широчина от 2 mm до 20 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото