В категории: Брой 7-8/2008, Градина, Инструменти, Отопление, Строителство

Верижни триони Raider

Освен широката гама електроинструменти за дървообработване и работа с метали, за различни строителни и други дейности марката Raider се развива и по посока поддържането на градината. Първата птичка в това направление бяха два модела верижни триони – с електрическо захранване и с бензинов двигател, които бяха пуснати на пазара през 2005 г. Сега фамилията Raider има развитие, като на пазара вече се предлагат четири верижни триона – по два модела от всеки вид.

Това очевидно отговаря на все по-голямото търсене на такива машини за поддръжане на градината, за нарязване на дърва за отопление, а също така и за грубо рязане на греди, талпи и други целостъблени материали за различни строителни цели. Не случайно повечето производители на електрически инструменти вече предлагат и такива машини, докато високият сегмент на професионална техника, както и за любителите, които държат на най-високо качество без оглед на цената, се владее от компаниите, специализирани в производството на такива машини.

Електрически триони RD-CS02 и RD-CS05

За фирма с десетгодишен опит в доставката и продажбата на широк спектър електроинструменти с колекторни двигатели очевидно не представлява проблем да предложи на пазара и верижен трион с електрическо захранване с техническо ниво и качество, което не го отличава от това на останалите машини с марката Raider. Същото се отнася и по отношение на двегодишната гаранция, осигурения гаранционен и следгаранционен сервиз и доставката на резервни части.

Двата модела се различават помежду си единствено по дължината на шината (респективно на веригата) и съответно на това по мощността на електродвигателя. По-голямата от тях, RD-CS05, има дължина на рязане 450 mm и мощност на двигателя 2000 W. По-малкият модел, RD-CS02, е с двигател с мощност 1600 W и дължината на рязане е 350 mm. Скоростта на движение на веригата е 13,5 m/s. Така че именно дължината на рязане е решаваща за избора, защото по тегло двете машини се различават малко – по-голямата тежи 5,6 kg, по-малката – 5,2 kg.

Веригата се смазва с масло, което се подава с помпа от резервоара до канала на шината. За отбелязване е, че липсва каквото и да било предписание за използване само на ограничен тип екологични масла на растителна основа, което означава, че гумените уплътнители на смазочната система не се повреждат при работа с минерални масла. Единственото изискване е към вискозитета му – SAE 10W30.

Закрепването на шината към двигателния блок на машината става по класическата и максимално опростена система с една гайка. Същото се отнася и за механизма за опъване на веригата – винт с гайка с палец, който влиза в нарочен отвор на шината. С въртене на винта (при разхлабена фиксираща шината гайка) палецът се придвижва напред или назад и съответно веригата се опъва или разхлабва. Правилното опъване на веригата е от съществена важност за безопасната работа и дълготрайността на комплекта шина и верига. Споменаваме и двете, като правилото, общо взето, гласи, че една шина се износва средно след смяната на 4 вериги. Освен че отнема малко повече време, този начин на опъване на веригата изисква по-голямо внимание за постигане на оптимално опъване. Правилно опънатата верига трябва да се повдига не повече от 7–8 mm при издърпване с ръка. Работи се с предпазни ръкавици. В никакъв случай не бива да се работи с верига, която провисва видимо от долната страна на шината.

Машините имат задължителния механичен предпазител, който почти мигновено спира движението на веригата и изключва захранването, когато машината бъде отхвърлена нагоре поради невнимателна работа. Имат също и предпазен съединител, който изключва при претоварване на двигателя и най-често поради заклинване на веригата. Времето за пълно спиране на движението на веригата е 0,1 s. За подсигуряване в случай на възникване на опасна ситуация се препоръчва преди работа да се изпробва работоспособността на механичния предпазител и спирачката.

Нивото на отделяния при работа шум е 105 dB, което е в границите на нормалното за този вид машини.

Производителността, а и безопасността при работа с който и да било верижен трион в най-голяма степен зависят от режещата гарнитура – шина, верига и зъбно колело, което движи веригата. Както повечето фирми, произвеждащи или предлагащи под собствена марка такива машини, верижните триони Raider използват шини и вериги на известния американски производител OREGON. Компанията е световен лидер с над 50-годишен опит в разработката и производството на режещи гарнитури за верижни триони, както и за най-различни градински машини, които режат трева, храсти и др. OREGON е доставчик на шини, вериги и останалите елементи за режещия апарат на много от известните производители на такива машини.

И четирите описани тук модели имат шини за водене на веригата OREGON – три са с DOUBLE GUARD 91 и един с DOUBLE GUARD.325″. Това са олекотени шини с възможност за обръщане, когато поради износване каналът от долната страна се разшири и веригата започне да се накланя встрани. По този начин продължителността на използване на шината значително се увеличава. Най-характерно за тези шини в комплект с подходящата верига е силно намалената склонност към поява на т.нар. обратен удар. Той се проявява при досег до дървото на веригата в областта на горната половина на края на шината. В резултат на това краят на шината бива изхвърлен рязко нагоре, а машината неконтролируемо се завърта в същата посока, което при движеща се верига може да причини нараняване или други непредвидени щети. В челото си шината има зъбно колело, което води веригата.

С намалената си склонност към поява на обратен удар, малкото тегло и широчина на листа тези вериги са особено подходящи за любителска работа в градината и затова масово се използват във верижните триони с такова предназначение на различни производители. Те са универсални и са подходящи както за рязане на не особено дебели стъбла, на клони и за подготовка на дърва за огрев.

Както при всяка друга машина, предназначена за домашна употреба, така и при тези най-силният мотив за покупка е цената. Препоръчителната крайна цена на RD-CS02 е 155 лв., а на RD-CS05 – 169 лв.

Моторни верижни триони RD-CS03 и RD-CS01

От експлоатационна гледна точка най-същественото различие между двата триона отново е дължината на рязане. При по-малкия, RD-CS03, тя е 405 mm, а при по-големия – 450 mm. Съответно на това те се различават и по мощността на двигателите си. При първия тя е 1200 W (1,63 к.с.), а при втория – 1500 W (2 к.с.). Двигателите са едноцилиндрови, двутактови и работят с двутактова горивна смес в съотношение 25:1. Въздушният филтър е от фина пластмасова мрежа. Достъпът до него става лесно и бързо, като се свали капакът, закрепен с един винт. Така се открива достъп и до свещта, което освен за смяна и регулиране на разстоянието между електродите, по-често се налага за нейното подсушаване след задавяне на двигателя.

Системата за запалване е класическата със стартово въже. Не са предвидени някои екстри за улеснено пускане и намаляване на тласъка, предаван по въжето, което се обяснява с малката мощност на двигателя и стремежа за постигане на по-ниска продажна цена.

Моделът RD-CS03 има ръчна помпа за подкачване на горивото, което улеснява запалването на двигателя след продължителен престой или при изпразване на горивната камера на карбуратора. Механичната аварийна спирачка също е класическо решение – стоманена лента, която обхваща периферията на съединителя, притиска го и спира движението на веригата в рамките на 0,1 s. Спирачната лента се намира в капака, който покрива съединителя и зъбното колело, задвижващо веригата. Опъването на веригата става по същия принцип, както и при електрическите триони. При CD-CS01 това се прави малко по-удобно, защото регулиращият винт е изнесен отстрани на капака, а не се намира челно, в непосредствена близост до шината и нагорещения при работа шумозаглушител.

Нивото на отделяния от трионите шум е 114 dB. За намаляване на вибрациите, които се предават от двигателя с шината и веригата на двете ръкохватки, двигателният блок е монтиран посредством гумени тампони, а при модела RD-CS03 са използвани и спирални пружини.

Предоставените ни за изпробване бензинови триони имаха шини DOUBLE GUARD 91 и DOUBLE GUARD.325“, за които вече стана дума.

Трионът RD-CS03 бе комплектуван с нископрофилната верига XTRA-GUARD® тип 91VG със стъпка 3/8“. Тя е създадена специално за използване при любителска работа в градината. Освен това тя е подходяща и за горска оздравителна сеч, но не и за промишлен дърводобив. Характеризира се със силно намалено ниво на вибрациите при работа, с което силно се намалява натоварването на работещия, както и появата на признаци на вибрационна болест при по-продължителна работа. Това е постигнато благодарение на специалната конструкция на веригата и по-точно на режещите и свързващите звена (Vibe-Ban), което е позволило снижаване на нивото на вибрациите с около 25% в сравнение с обикновените вериги. Тази верига се отличава също с подобрено смазване, което пък позволява постигане на максимална дълготрайност. За целта се използват две патентовани от OREGON системи:

» LubriLink, при която свързващите звена имат специално оформена вдлъбнатина. Тя се изпълва с масло от канала на шината и служи като резервоар, който го пренася за смазване в областта на зъбното колело в челото на шината и от долната ù страна, където смазването е влошено.

» Lubriwell – това са прецизно пробити отвори в опашките на водещите звена там, където натоварването е най-малко. Това техническо решение има няколко съществени последици. Първо, намалява се общото тегло на веригата, оттук се намалява натоварването на двигателя и умората в ръцете на работещия. Второ, отворчетата се запълват с масло и подобно на вдлъбнатините в свързващите звена служат за резервоари, пренасящи масло за по-добро смазване на веригата и канала на шината в областта на зъбното колело и от долната ù страна. Трето – маслото, съхранено в тези резервоарчета, подобрява смазването и намалява износването по време на пускане на триона, когато помпата все още не е започнала да подава достатъчно масло в канала на шината.

Накрая ще отбележим още една отличителна характеристика на тази верига – Patented STEEL, което означава, че е произведена от легирана стомана с патентован състав, което я прави с около 125% по-твърда, съответно по-износоустойчива, в сравнение с обикновените легирани стомани.

Моделът RD-CS01 е комплектуван с верига от серията SUPER 20 с нормална височина на зъбите на режещите звена. Този тип вериги се смятат за най-разпространените и най-често използвани. Тя се отличава с висока производителност при рязане и добра износоустойчивост. Подходяща е и за професионално използване, защото съчетава агресивно рязане на дървесината със спокойно движение, което прави работата по-малко уморителна. Притежава вече описаните характеристики за намаляване нивото на вибрациите и подобряване на смазването. Освен това зъбите на тази верига имат маркировка (успоредна на челния ръб черта), която показва границата, до която всеки зъб може да се заточва, след което веригата трябва да се бракува и замени с нова. Освен това тази маркировка улеснява доброто заточване на веригата, защото сочи правилната посока за държане на пилата, както и позволява по-лесно да се контролира дължината на режещата част на звената.

Теглото на триона RD-CS01 с шина и верига е 6,4 kg, а RD-CS03 тежи 5,3 kg. Теглата са при празен резервоар за гориво. Първата машина побира 0,55 l гориво, а втората – 0,31 l. Средният разход на гориво за RD-CS01 е 1,7 l/час, а за модела RD-CS03 – 1,1 l/час.

Препоръчителната крайна цена на RD-CS01 е 329 лв., а на RD-CS03 – 289 лв.

Вижте още тук.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Верижни триони Raider”

todor | януари 2nd, 2014 at 10:39 pm

Ккарбуратор cs-03 искам да ми кажете или пратите снимка на самите детайли в него и как да регулирам самите жигльори за въздух бензин.

„Направи сам“:
Като редакция на списание ние не разполагаме с необходимата Ви сервизна документация. Обърнете се към сервиза на „Евромастер Импорт Експорт“, които са вносител на марката Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото