В категории: Брой 7-8/2010, Декорация и защита, Мазилки и бои, Представяме ви, Ремонти, Хоби

Голямото лятно-есенно боядисване с „Практикер“

За едни лятото е с мирис на море и прясно окосена трева, за други – носи мирис на бои, а за трети – навярно и двете. И докато седмицата, блажено изкарана в почивка, се забравя също толкова бързо, то ремонтът на жилището радва окото и прави живота по-приятен месеци, че и години напред. При това сезонът за домашен ремонт и подготовка на жилището за зимата продължава и през есента.

С подобни мисли оглеждахме претрупания с най-различни бои и инструменти за боядисване отдел „Декорация“ в единия от двата софийски магазина от веригата „Практикер“. Дори и за хипермаркети като тези, в чиято визитна картичка пише, че поддържат над 50 000 артикула, богатото разнообразие от всевъзможни материали и инструменти за боядисване, с което посрещаше клиентите в средата на август, бе повече от впечатляващо. Това е така, защото най-лесният и ефектен начин човек да освежи жилището или вилата си, да защити градинските мебели от атмосферните влияния, от дърворазрушителни насекоми и загниване, са различните лако-бояджийски материали. Работата с тях в повечето случаи не изисква скъпи инструменти и е достъпна за всеки. Единственият проблем е човек да се ориентира в многообразието от видове материали, марки и производители. Оптимално решение на този проблем предлагат именно магазини като „Практикер“, защото в тях на едно място се продават практически всички видове материали – от български и водещи чуждестранни производители. Дори и за малко човек до поспре пред дадена група лакове и бои, веднага консултант на магазина се притичва на помощ. Към многообразието от фабрично оцветени лакове и бои се добавя и услугата за тониране на белите бои в избран от клиента от богата цветова палитра нюанс. Този начин на оцветяване гарантира, че и след години по номера от цветовата палитра клиентът ще може да получи боя с абсолютно същия цвят.

Единствено в магазините „Практикер“ се предлага пълната гама лакове и бои с марката Faust, която е собственост на немската верига. Така, както в родината си Германия, „Практикер“ се е утвърдила като водеща верига от типа „Направи си сам“, боите, лаковете и останалите бояджийски материали с марката Faust, отдавна са се наложили и срещат много добър прием сред домашните майстори и занаятчиите. Причината е в доброто им качество, съчетано с умерени, а често и атрактивно ниски цени. Като собственик на утвърдената и наложила се марка и поради огромния оборот чрез многобройните си магазини в повечето европейски държави веригата „Практикер“ е в изгодната позиция да подбира между водещите европейски фирми в областта на химията производител на материалите с марката Faust, да контролира стриктно тяхното качество и да поддържа изключително конкурентни продажни цени.

С марката Faust се предлагат лакове и бои за открито и закрито, лазурни лакове за защита на дървесината, лакове за боядисване на метални предмети, латексни бои за вътрешно и външно приложение, оцветители, грундове и др. Освен, че се произвеждат в много широка цветова палитра, те могат да бъдат и допълнително тонирани с оцветители Faust.

Още от пръв поглед най-силно изпъкват дисперсните бои за стени и тавани, за вътрешно или външно боядисване. При тях количествата, които се използват, са най-големи и затова се продават в кофи от 1,5 l до 25 l. Изборът на марки е много голям. Боята се подбира според нейната покривност, устойчивост на изтриване и измиване, белота, вид на покритието – матово или гланцово и т.н. За използване във влажни помещения често е необходимо боята да има биоцидни добавки, които потискат развитието на микроорганизми като плесените например. Такива бои съхраняват защитните си функции години наред. За премахване на вече образувани налепи от плесени те се третират с фунгицидни препарати. При избора на боята не е за пренебрегване и способността ù да не образува пръски и капки, което е съществено предимство и в максимална степен се опазва подът от зацапване, особено когато се боядисва таванът.

Втората голяма група материали са различни по вид, състав и предназначение лакове за боядисване на дървени и метални предмети, разположени на открито или на закрито. От своя страна те се делят на две големи групи според вида на разтворителя – органични вещества или вода. Поради все по-строгите екологични изисквания делът на водоразтворимите материали непрестанно нараства, включително и при лаковете за паркетни и други дървени подови настилки, към които освен това се поставят високи изисквания за твърдостта и устойчивостта на покритието срещу изтриване.

Широко приложение при поддръжката на самостоятелни къщи и вили намират лазурните лакове. Те се използват при изделия от масивна дървесина, намиращи се на закрито, а най-вече, когато са на открито – повече или по-малко изложени на атмосферните влияния. Тези лакове изпълняват едновременно декоративни и защитни функции. Повечето от тях проникват дълбоко в дървесината, без да образуват тънък филм върху повърхността. Така я предпазват дълготрайно срещу загниване, а някои лакове осигуряват защита и срещу дърворазрушителни насекоми. Има и специализирани препарати за лечение и защита срещу тези насекоми.

Прозрачните лазурни лакове запазват естествения вид на масивната дървесина, като подчертават красотата на нейната текстура. В зависимост от вида на дървесината, състоянието на повърхността на предметите и търсения декоративен ефект се използват безцветни или оцветени лазурни лакове, които имитират различни видове дървесина – чам, бреза, орех, махагон и т.н.

Лазурните лакове се произвеждат на база изкуствени смоли с органичен разтворител или на водна основа. При някои лазурни лакове като например серията AQUIS на водна основа е характерна голямата разлика между цвета на лака в кутията, първоначалното оцветяване на боядисаната повърхност след неговото нанасяне и крайното ù оцветяване след като изсъхне. Затова, когато човек няма опит с даден лак, винаги е добре първо да експериментира на подходящо място върху същия вид дървесина, за да се предпази от неприятни изненади. Има и лазурни лакове, съдържащи пигменти, които предпазват от влиянието на ултравиолетовите лъчи. Те създават по-дебело връхно покритие и са особено подходящи за боядисване на външни врати и прозорци.

Някои водоразтворими лакове за дървесина се произвеждат във вид на гел. Предимството им е, че те почти не се стичат по четката и не капят, което е голямо улеснение и удобство при боядисване на вертикални повърхности и тавани. Лакове, които не капят, има и за боядисване на метални предмети.

За подчертаване на естествената текстура на дървесината, за имитация на ценни дървесни видове, а често и за оцветяване на дървото в необичайни за природата ярки цветове се използват различни по вид и оцветяване байцове. Има и байцове, които съдържат специални пигменти за защита на дървесината срещу ултравиолетовите лъчи. Те проникват дълбоко в дървесината и така осигуряват трайна и ефективна защита. Байцовете обаче не са лакове и не могат да ги заместят. След като байцваната повърхност изсъхне, тя трябва да бъде покрита и по този начин защитена с безцветен лак.

Лаковете за метални повърхности все по-често изпълняват едновременно антикорозионни и декоративни функции. Това е голямо удобство, защото наведнъж се извършват три операции: дезактивиране и преобразуване на образувалата се върху повърхността ръжда, създаване на трайна антикорозионна защита (вместо антикорозионен грунд) и създаване на декоративно покритие с красив външен вид и добри защитни свойства. Към това при някои лакове се добавя и четвърта функционалност – здраво, устойчиво на удар и надраскване покритие. Единственото изискване при работа с този вид лакове е основата да бъде почистена от по-едрите несвързани здраво с нея люспи ръжда.

Прави впечатление, че все повече лакове вече се предлагат и във вид на аерозолни опаковки под налягане. Те са много удобни за боядисване на малки площи или поправка на боядисани повърхности, защото лакът се нанася без помощта на четка или валяк – бързо и най-вече лесно се постига качествена повърхност, сходна на боядисаната с пистолет със сгъстен въздух.

Освен изобилието от лако-бояджийски материали „Практикер“ предлага и всичко необходимо за тяхното нанасяне – всевъзможни по форма и големина четки и валяци, предпазни самозалепващи се ленти и др. Ще обърнем внимание само на специалните релефни валяци, които придават на нанесения върху стената дебел слой боя силно изразен декоративен релеф. За целта се използват специални релефни бои за вътрешно и външно приложение при разходна норма 0,5–1,5 kg/m² в зависимост от избрания релеф. Декоративният ефект от третирането на такива бои с различни валяци не може да бъде описан, затова го илюстрираме със снимки.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Голямото лятно-есенно боядисване с „Практикер“”

Михайлова | август 4th, 2015 at 10:23 pm

Здравейте ! Валяка най горе в ляво може ли да се използва за боядисване с латексови бои. Наслоената по него боя трябвали да се почиства / или измива / периодично. Възможно ли е да опишете подробно технологията на боядисване с релефни валяци.Благодаря !

„Направи сам“:
В края на статията, представяща лако-бояджийски материали, които се продават в „Практикер“, е посочено, че показаните на снимките декоративни ефекти се постигат със специални релефни бои и също така специални валяци. За нанасяне на латексови бои се използват обичайните бояджийски валяци – със синтетичен косъм или агнешка кожа.
Подробни указания за работа с релефните бои се съдържат в упътването на производителя. Най-често тя протича в следната последователност: полагане във вид на шпакловка на тънък пласт от боята, структуриране на нейната повърхност с релефен валяк, след изсъхване – шлифоване и боядисване в желания цвят.
Полагането на един от възможните видове релефна боя, при това върху фасада, издържала напълно успешно над 20 годишна експлоатация, може да прочетете тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото