В категории: Брой 9-10/2006, Представяме ви, Строителство

Първият завод на Henkel в България

На 11 октомври т.г. на територията на близкото до столицата село Мировяне бе направена символичната копка на първия в страната ни завод на немския концерн Henkel. Той може да бъде наречен още и завод на Ceresit, защото именно под тази изключително популярна по целия цвят марка вече 101 години се предлагат едни от най-качествените строителни лепила и други материали на строителната химия, без които съвременното строителство е немислимо. Именно такива материали ще произвежда новият завод. Предвижда се той да заработи в средата на идната година, а за строителството му ще бъдат вложени около 12 млн. лева. Като дарение на общината ще бъде изградена уличната и водоснабдителната мрежи в района на завода.

Почетното право „да хванат лопатите“ получиха Йохен Кауфман, мениджър „Инвестиционно развитие и производство“ в Henkel KGaA, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и кметът на София Бойко Борисов. Сред официалните гости бяха още посланикът на Германия у нас Михаел Ернст Антон Гайер и Вили Краус, президент на германо-българската търговско-индустриална камара.

Строителството на новия завод е поредната крачка, която Henkel прави към разширяване на присъствието си на пазарите в Централна и Източна Европа, след като вече има свои производствени мощности в Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Украйна, Беларус, Гърция и Турция. В различни краища на света концернът Henkel има над 60 собствени завода. За сухите строителни смеси, чиито преобладаващи съставки са естествените природни материали кварцов пясък, цимент и вар, строителството на производствени мощности в непосредствена близост до всеки отделен пазар е напълно логична стъпка, защото се намаляват немалките транспортни разходи. За българския пазар това навярно ще доведе и до разширяване на продуктовата палитра, която за всяка държава има своята специфика.

Големите концерни никога не избързват с инвестиции от такъв мащаб, без да са сигурни, че местният пазар вече е готов да поеме тяхната продукция. Ето защо според нас основната заслуга да се стигне до „първа копка“ е на екипа на дъщерното търговско дружество „Хенкел България“, което функционира у нас от 2000 г. Благодарение на него и на безспорното си качество продуктите Ceresit безапелационно се наложиха на нашия пазар и вече държат над 30% от продажбите на лепила, фугиращи и други материали на строителната химия.

Ceresit е най-старата и най-популярна марка в широката палитра продукти, които предлага най-големият в света концерн в областта на строителната химия и лепилата Henkel. Началото е поставено в далечната 1905 г., когато е създадена първата в света небитумна добавка за водоплътност на циментовите разтвори. Звездата на Ceresit изгрява и започва възходящото си движение по небосклона на световната слава по време на Световното изложение в Брюксел през 1910 г.

Днес Ceresit предлага над 140 продукта, които покриват почти всички строителни области – залепване на облицовъчни плочки, ремонт и подравняване на подове, ремонт на стоманобетонни елементи, топлоизолация и защита на фасади, хидроизолация на басейни и резервоари и др.

Повечето от тях образуват комплексни системи, чието прилагане гарантира постигане на максимално високо качество и дълготрайност. Те са познати в подробности и на читателите на „Направи сам“, защото в продължение на повече от две години със съдействието на „Хенкел България“ публикуваме поредица от статии, разкриващи тънкостите при използване на материалите на Ceresit за различни случаи от практиката.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Първият завод на Henkel в България”

Кирилка Петкова | януари 25th, 2013 at 1:03 pm

Аз съм от гр.Кърджали. Коментира се често за „фалшиви“ прахове. Тук е често явление продажбата на прах, донесен от предприемчиви търговци, от Турция -от Маркетите. Те го препоръчват като „истински“. Продавачи от града пък казват, че те продават истински, защото е закупен от Метро-София, Пловдив и е наш, български. Кое е истинското в тези твърдения? Къде е истината?
Моля за подробно обяснение!

„Направи сам“: В статията става дума за завод за лепила за залепване на облицовки с плочки, производство на Henkel, които ще се произвеждат в България.
Ако имате предвид прах за пране, примерно, ние не сме в състояние да дадем отговор на въпроса Ви.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото