В категории: Брой 9-10/2005, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Шлайфмашина Skil с контрол на натиска

В юлския брой на специализирания бюлетин на Skil – International Newsletter, който получаваме директно от централата на фирмата в Холандия, намерихме кратка информация за новия модел плоскошлифовъчна машина Skil 7365, чието пускане на пазара е планирано за октомври т.г. Любопитството ни към този модел бе подсилено и от факта, че, след като преровихме старателно дебрите на Интернет, включително и всички национални страници на Skil, не можахме да открием и следа от нея. А машината си заслужава вниманието, още повече, че датата на нейната предизвестена поява на пазара съвпада с излизането от печат на този брой. Затова решихме да заделим една страница за модела 7365 макар, че към днешна дата разполагаме единствено с оскъдната информация от бюлетина.

Skil предлага доста широка гама от плоскошлифовъчни машини, включително популярната octo, за която писахме в НС 1-2/2005. Новият модел се отличава от тях по наличието на индикатор за силата на натиска (Pressure Control), приложен върху главата ù по време на работа. Всеки, който е работил с такава машина, знае, че умението за шлифоване се свежда най-вече до правилно подбиране на силата, с която тя се притиска към обработваната повърхност. Когато силата е прекалено голяма, тя става неравна и „на петна“, а и ръцете на работещия бързо се уморяват. Освен това при термочувствителни материали и лакови покрития, повърхността може да се повреди вследствие прегряване. При недостатъчен натиск пък производителността е съвсем малка и шлифоването продължава твърде дълго.

Индикаторът е оформен като лента върху главата на машината с маркирани върху нея три зелени и един червен сектор със светодиоди (LED). В зависимост от силата на натиск светва един от зелените диоди, а при надхвърляне на фабрично зададената граница – червеният светодиод, и натискът трябва да се намали.

Машината е снабдена с нов, високоефективен филтър за задържане и събиране на отделената при шлифоването прах. Той също е с необичайно изпълнение – продълговатото му тяло е закрепено отстрани на машината, а прозрачните стени позволяват визуален контрол на степента на запълване. Когато се напълни филтърът се изтегля, съдържанието му се изсипва, след което е готов за следващо използване.

За разлика от повечето плоскошлифовъчни машини, тази има две системи за закрепване на абразивния лист. Първата е механична, с лостов притискащ механизъм, а втората чрез системата „Велкро“. Това е добро решение, защото разширява възможността за избор на листове.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото