В категории: Брой 7-8/2005, Градина, Ремонти, Строителство

Верижни триони Raider

С тези две машини марката Raider прави поредното си разширяване – този път в сектора на техниката за поддържане на градината или добив на дървесина. Интересът към верижните триони рязко нарасна, откакто мнозина българи предпочетоха да се отопляват с дърва. Едни поради това, че този вид отопление се очертава като най-евтино, други пък търсят празничната атмосфера, която създава огънят в камината. И двете групи обаче се нуждаят от верижен трион, който бързо би се изплатил, ако се купи цял камион не нарязани дървесни стволове, отколкото фасонирани с приблизително еднаква дължина парчета. За поддържане на по-голяма градина с висока растителност, верижният трион също е измежду необходимите инструменти.

На нашия пазар от години се предлагат машини на различни производители – от най-реномираните и същевременно най-скъпи машини на Stihl и Husquarna до около два пъти по-евтините Black&Decker. Сега към тях се присъединява и марката Raider с едно силно предимство – ниската цена.

Електрически верижен трион RD-CS02

Машината е особено подходяща за поддържане на градината, рязане на клони и дърва за огрев. По принцип електрическите верижни триони са по-евтини, значително по-евтина е и експлоатацията им в сравнение с моторните. За сметка на това те са зависими от наличието на електрическо захранване. Това не е съществен проблем, защото отдавна по магазините се продават макари с 50 m електрически кабел, а напоследък (юли 2005 г.) Praktiker „счупи“ ценовите рекорди, като пусна на пазара съвсем евтини бензинови електрогенератори.

Мощността на RD-CS02 (1800 W) е напълно достатъчна за безпроблемно рязане на клони и дървесни стъбла с диаметър около 30 cm. Дължината на шината е 35,5 cm, а скоростта на движение на веригата 13,5 m/s. Теглото на машината е 5,1 kg.

При изпитанията, които проведохме, RD-CS02 се държа много добре и, като се има предвид, че марката Raider от години се налага като добра сред ръчните електрически инструменти с непрофесионално предназначение, може да заключим, че и при верижния трион може да се разчита на сигурна и безаварийна работа на двигателя. Колкото да работния инструмент – веригата и водещата шина, тук не може да има и капка съмнение по отношение качеството и дълготрайността, защото носят марката на известния американски производител Oregon. Стъпката на веригата е 3/8″. Смазва се чрез помпа, която подава смазочното масло в каналче, откъдето попада върху веригата. Обемът на резервоара е 85 ml.

Електрическият верижен трион има и задължителния при този вид машини предпазител, който спира движението на веригата и изключва захранването при отхвърляне на машината нагоре – най-често поради неправилно рязане с челната част на шината. Има и предпазител, който изключва при заклинване на веригата и претоварване на двигателя.

Преди първа употреба, веригата трябва да се постави и опъне върху шината и задвижващото зъбно колело. Това става лесно и бързо, като се отвие винта на капака. Веригата се прехвърля около задвижващото колело, изпъва се и се поставя върху шината. Тя, от своя страна, се закрепва върху два щифта, капакът се поставя на мястото си и закрепващата гайка се притяга леко. След това чрез въртене на регулиращия винт веригата се опъва и това положение се застопорява с окончателно притягане на гайката на капака.

За отбелязване е, че помпата е пригодена да работи с минерални масла за разлика от някои машини на водещи световни производители, чиито триони по екологични съображения работят само с масла на растителна основа. При наливане на минерално масло в такава машина, помпата се поврежда, спира да подава масло и сервизът става неизбежен. Тук такава опасност няма, като изискването е да не се използват отработени двигателни масла.

Изправността на смазочната система лесно се проверява, като машината се пусне на празен ход на разстояние около 20 cm над равна светла повърхност. Всичко е наред, ако след около минута време върху повърхността се очертае линия от фини маслени капчици. Цената на триона е 180 лв. с ДДС.

Моторен верижен трион RD-CS01

Трионът се задвижва от едноцилиндров двутактов бензинов двигател с обем 45 cm³ и мощност около 2,2 kW. Двутактовата горивна смес се подготвя от неетилиран бензин с октаново число над 90 и специално масло за двутактови двигатели в съотношение 40 (50):1. Резервоарът за бензин побира 550 ml, а контейнерът за масло за смазване на веригата е с капацитет 260 ml. След сваляне на капака в горната част на машината се открива достъп до въздушния филтър, запалителната свещ и смукателния отвор на карбуратора. Капакът се придържа само от един винт, което улеснява почистването на въздушния филтър.

Предоставената ни за тестване машина бе с шина и верига (стъпка 3/8″) на друг известен американски производител – Carlton. Дължината на шината е 14″ или 16″ (стандартна) или 18″. Препоръчват се също веригите Oregon 21BP или 21 VB със същата дължина. Максималният диаметър на рязане с шина 16″ е 40,5 cm и 35 cm при шина с дължина 14″. Теглото на триона с шина и верига е 5,5 kg.

Машината, която тествахме, показа стабилна работа и лесно запалва още при първото издърпване на стартовото въже. Прави впечатление и ниското ниво на вибрациите по време на работа. Комплектът съдържа и пила за заточване на веригата.

При цена от 350 лв. с ДДС RD-CS01 напълно се вписва в представите ни за хоби машина, макар че при нужда може да се справя и с някои професионални задачи.

Коментари и въпроси

4 Коментари към “Верижни триони Raider”

tomi | октомври 6th, 2011 at 2:34 pm

Mnogu hubava motorna pila az imam i profesionalno rezam drva sneq no obace imam edin problem.Ako go ismuka cqloto gorivo sled tova izgasva dvigatela.i sled tova slozih gorivo no ne iska da zapali kazete mi kakav e problem molq vi se.tomi blagodaram predvaritelno
„Направи сам“: След като изпратихме запитването Ви към сервиза на „Евромастер“, получихме следния отговор:
„След като свърши горивото трябва поне 5-6 пъти да се издърпа стартера, за да се качи гориво в карбуратора.
Ако след дълги опити не запали, трябва да донесе машината в сервиза.“

PS Моля пишете на български!

niki | ноември 9th, 2011 at 2:17 am

Откъде мога да си закупя уред за ръчно заточване на веригата. Такъв, който се закрепва към шината?
„Направи сам“
Най-настойчиво молим читателите да пишат на кирилица, за да не ни се налага да преписваме писмата.
На въпроса: В магазина на всеки дистрибутор на STIHL може да си купите приспособления и пили за заточване на вериги. Списъкът на дистрибуторите ще намерите тук.

А.Ангелов | ноември 13th, 2011 at 6:49 pm

Имам следния въпрос с молба за отговор:
1. Закупих нов бензинов трион райдер и след монтажа на веригата не хвърля масло за да смазва веригата, дори и при работа на място и форсиране. Как да се регулира смазването на веригата ? Моля за подробни обяснения.
„Направи сам“: Понеже вероятно системата за смазване на веригата не подава масло към нея съветът ни е да се обърнете към централния сервиз на „Евромастер Имвпорт Експорт“ в столицата на бул. Ломско шосе 246 или към някоя от сервизните бази, които може да намерите тук.

ивайло митев | декември 2nd, 2012 at 5:47 pm

Имам бензинова резачка райдер, но от доста време не бях я ползвал. Не мога да намеря инструкцията и не се сещам какво бе маслото за веригата. Но след 2 години на тавана машинката запали изненадващо лесно.

„Направи сам“:
За смазване на веригата е препоръчително, а в редица държави е и задължително, използването на специални масла, които са биологично разградими и поради това не замърсяват околната среда. Такова масло е BioPlus на STIHL. Верижните триони на някои производители дори не позволяват използване на обикновени машинни масла, като маслените им помпи се повреждат от тях.
За Вашия трион обаче, продаваното в специализираните магазини за градинска техника моторно масло F M10-D, би свършило работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото