В категории: Брой 3-4/2005, Звукоизолация, Покриви, Ремонти, Топлоизолация

Ремонтиране на съществуващ покрив

В редица случаи при по-стари сгради се налага подмяна на всички или на част от керемидите. Това е добра възможност за обновяване на цялата конструкция и поставяне на необходимата топлоизолация. Този вариант е оптимално решение и когато подпокривното пространство е обитаемо. Поради това строителни дейности откъм вътрешността на сградата са нежелани. Тук е описан метод за полагане на топлоизолация, без да се нарушават условията за обитаване в таванските помещения – стига да се уцели сухо време, разбира се. След сваляне на керемидите се открива скарата от летви, върху която те са поставени. Те също се премахват, защото ще пречат при поставяне на топлоизолацията, а освен това част от тях са изгнили, други пък са се изметнали. Така се открива пространството между ребрата на покривната конструкция, което най-често е плътно затворено откъм таванското помещение с дъсчена или друга обшивка. Необходимо е да се отстранят всички парченца от счупени керемиди, тухли или строителен разтвор, да се провери дали няма стърчащи пирони или други остри предмети, които може да повредят пароизолационното фолио. То се разстила така, че да покрива и ребрата. Съседните платна се припокриват на ивици с широчина 10 cm. Фолиото се закрепва към ребрата чрез приковаване с кламери през ленти от картон, а към гредите, положени върху зида (преди стрехата) – с помощта на летви и винтове.

Топлоизолационният материал ISOVER-Uniroll Classic или ISOVER-Uniroll Komfort се подбира според дебелината на ребрата. Нарязва се на ивици, така че да влиза плътно, с малко усилие, между тях. Изолацията се защитава срещу проникване на атмосферна влага чрез покриване с паропропускливото хидроизолационно фолио Bituver Flexibit или Difuplan BIT SK. Накрая върху него надлъжно на ребрата се приковават летви, а върху тях напречно се коват летвите от скарата, която носи керемидите. Много е важно разстоянието между тях да съответства на стъпката между два съседни реда керемиди. Между топлоизолацията и керемидите остава достатъчно пространство, което свободно се проветрява с цел бързо изпаряване на проникналата влага.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото