В категории: Брой 9-10/2009, Отопление, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Топлоизолация зад радиаторите

Седмици или дни преди зимните вихрушки да се настанят за месеци напред по земите ни, времето за кардинални мерки за подобряване на топлоизолацията на жилището е пропуснато. Трябва да се изчака пролетта. Това обаче не означава да стоим с безпомощно скръстени ръце, примирени с ниската температура в стаите, както и с дебелите сметки за отопление, които ни очакват. Едно от малкото неща, които все още може да се направят, при това хем лесно, хем със значителен ефект за намаляване на топлинните загуби, е да се направи вътрешна топлоизолация върху стената зад радиаторите. Отоплителните радиатори по правило се монтират на външните стени под прозорците. На това място студеният поток, охладен от допира с прозореца и станал по-тежък въздух се спуска надолу. За да не възникне крайно неприятното за краката студено течение, той трябва да бъде подхванат и изтласкан обратно нагоре, като се смесва с интензивно издигащия се нагрят от радиатора въздух. За да не заемат радиаторите място в помещението, често те се поставят в ниши, получени чрез изтъняване на външната стена. Всичко това води да крайно нежелан ефект – интензивно преминаване на топлинен поток през стената, водещ до повишена загуба на топлинна енергия. Не случайно на термографските снимки областта под прозорците често е оцветена в повече или по-малко ярко жълт, преливащ в оранжево цвят.

Причините са две. От една страна, в резултат най-вече на лъчистото топлинно излъчване, и в по-малка степен поради конвективния топлообмен между радиатора и стената, тя се нагрява значително. По-голямата температурна разлика между вътрешната и външната повърхност на стената рязко активизира преминаването на топлина през нея и поради това топлинните загуби на това място също така рязко нарастват. Ситуацията допълнително се влошава от изтънената зад нишата стена и съответно намаленото термично съпротивление, което тя има.

Кардиналното решение е поставянето на външна топлоизолация с достатъчна, т.е. перспективно оразмерена дебелина. Независимо от това дали има или няма външна топлоизолация, напълно по силите на всеки, дори и в студените дни, е да постави вътрешна топлоизолация върху стената зад радиатора. При това тук не става дума за обикновен вид топлоизолация, а за изпълнение на специален екран, с висока отразяваща способност, който да връща обратно към помещението излъчената към него топлинна енергия.

Решението е много ефикасно и същевременно лесно изпълнимо, защото именно за тази цел се продава специален тапет (Climapor, купен от „Практикер“), който представлява гъвкав лист стиропор с дебелина 4 mm, едностранно каширан с алуминиево фолио. Тапетът се залепва върху стената така, че блестящата повърхност на фолиото да е обърната към вътрешността на помещението. Ефектът от това е, че около 90% от излъчената от радиатора към стената топлина се връща обратно в помещението, вместо да нагрява стената. Произведен от стиропор, тапетът до известна степен ограничава и преминаването на топлината през него. Въпреки малката дебелина неговият изолиращ ефект се равнява на допълнителен тухлен зид с дебелина 68 mm. Все е нещо, но още веднъж подчертаваме, че неговата задача е да изпълнява ролята на екран, отразяващ топлинното лъчение.

Тапетът се продава във вид на ролки с широчина 50 cm и дължина 6 m. Лепи се с някое от специализираните лепила за стиропор, като от опит може да гарантираме доброто му залепване с лепилото на Henkel. То представлява гъст пастообразен разтвор. Нанася се с назъбен шпахтел равномерно върху цялата повърхност на основата. След това нарязаният на ивици тапет се поставя върху стената и равномерно се притиска, като не бива да се прекалява, защото върху мекия слой стиропор лесно се образуват вдлъбнати участъци. Също така в зависимост от указанията на производителя на лепилото и вида на основата може да се наложи нейното предварително грундиране с предписания за целта грунд. Необходимо е също да се знае, че времето за окончателно свързване на лепилото е около 24 часа.

При ново строителство проблеми при залепване на отражателния тапет няма. При вече монтирани радиатори и особено когато са поставени в ниша, затворена отгоре с подпрозоречна дъска, се налага повече изобретателност. Изпитано решение е зад радиатора да се вмъкне изрязана по размерите на нишата плоча от гипсокартон, върху която предварително е залепен отражателният тапет. При правилно монтиран радиатор, който трябва да отстои на 40–50 mm от стената и дебелина на плочата 12,5 mm това не би трябвало да представлява проблем. За вкарване на плочата обаче е необходимо подпрозоречната дъска да бъде временно демонтирана.

С две думи – лесно за изпълнение, при това по всяко време, евтино решение с осезаем ефект за намаляване на топлинните загуби.

Нова информация: При наличие на място отлично решение за вътрешна топлоизолация са плочите Multipor.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото