В категории: Брой 1-2/2005, Звукоизолация, Покриви, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Топло- и звукоизолация на покривната конструкция

Топлоизолационни конструкции под дъсчената обшивка

Това е най-често прилаганото решение при вече съществуващи сгради, защото основната част от работата се извършва откъм тавана. Ако покривът е бил добре направен, той може да не се закача. Като познаваме обаче някогашната майсторска практика у нас за използване на обикновена битуминизирана мушама и доста по-рядко по-дебелия и по-устойчив воалит, допускаме, че при повечето къщи, строени на „стопански начала“, т.е. със собствени сили и с каквито се намерят материали, най-вероятно е да трябва да се вдигнат и керемидите. Това отваря доста работа и налага взимане на мерки за безопасност, но от друга страна, и без това доста от керемидите вече са за подмяна, а отводнителните им канали трябва да се почистят.

В зависимост от вида на хидроизолиращата мушама, поставена под керемидите, този тип покривни конструкции се делят на два вида: с паронепроницаемо и паропропускливо покритие.

Конструкция с паропропускливо покритие

Топлоизолацията е изпълнена с два пласта. Първият (ISOVER-Uniroll Classic или ISOVER-Uniroll Komfort) влиза между ребрата и има тяхната дебелина. Вторият е изпълнен с ISOVER-DUO-Komfort или някой от алтернативните, посочени по-горе материали. Вторият пласт се полага напречно на първия, с което се постига не само по-лесно закрепване, но се покриват и прекъсват топлинните мостове, каквито в случая са ребрата. Съответно на широчината на използвания материал се прави и дървената или метална скара. За пароизолация откъм помещението се използва мембраната ISOVER Vario KM или ISOVER Flammex. Ако се използва кашираният с алуминиево фолио ISOVER-Rollisol, допълнително паронепропускливо фолио не е необходимо.

Отличителното при тази конструкция е поставянето на паропропускливо хидроизолационно фолио под керемидите – Bituver Flexibit или Difuplan BIT SK. Това е задължителна препоръка при ново строителство, а, по наше мнение, трябва да се препоръча и при ремонт на вече съществуващ покрив. Старата битуминизирана мушама и без това не може да бъде сигурно хидроизолационно покритие, да не говорим, че то трябва да предпазва и от вятъра. Много важно е конструкцията, към която се закрепват керемидите, да бъде направена така, че да осигурява свободно течение на въздуха под нея. За тази цел върху дъсчената обшивка първо се полага хидроизолационното фолио, върху него се наковава скара от летви успоредно на наклона на покрива. Върху тях се коват напречно летвите, които оформят скарата, върху която лягат керемидите. Тук трябва да се решат още два проблема. Кухината под керемидите е любимо място за развъждане на разни животинки, включително за свиване на гнезда на оси и стършели. Затова трябва да се вземат мерки за затваряне на вентилационните отвори с фина мрежа, каквито готови елементи се продават.

Вторият проблем произтича от това, че кухината под керемидите трябва да бъде отворена и откъм билото на покрива, за да може да се вентилира. В случая старите керамични капаци, които се замазват плътно с варо-циментов разтвор, очевидно не са подходящи. За сметка на това модерните покривни системи имат различни фасонни части, специално предвидени да осигуряват необходимата вентилация.

Конструкция с паронепропускливо покритие

Тази конструкция се отличава от предната по това, че хидроизолационната мушама под керемидите е паронепропусклива, т.е. използвана е обикновена битуминизирана мушама най-често на стъкловлакнеста основа. Ако тя е здрава и керемидите са правилно поставени, тогава няма смисъл покривът да се пипа. Топлоизолацията се прави, както това вече бе описано, но с тази разлика, че използването на климатична мембрана ISOVER Vario KM вече става задължително. В противен случай останалата или допълнително навлязла в топлоизолацията влага ще остане затворена и няма да може да се изпари било в околното пространство, било към помещенията. Освен това има конструктивни решения, при които над първия пласт топлоизолация, между нея и дъсчената обшивка, се оставя пролука с широчина около 3 cm за вентилиране на топлоизолацията. Това усложнява конструкцията и води до намаляване на дебелината на пласта изолация, разположен между ребрата.

Изпълнение на топлоизолацията

С илюстрации и текст са показани основните етапи при изпълнение на покривната топлоизолация, когато тя се прави от вътрешната страна на покрива. Примерите са за покривна конструкция с хидроизолационно фолио Bituver Flexibit или Difuplan BIT SK. Топлоизолационният материал се разкроява с остър нож. Отделните ивици трябва да са с 1 cm по-широки от разстоянието между ребрата или между напречните летви за втория пласт топлоизолация. Така топлоизолационният материал прилепва плътно и се самозадържа на мястото си без необходимост от допълнително укрепване.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Топло- и звукоизолация на покривната конструкция”

Юлияна Узунова | януари 26th, 2014 at 9:55 pm

Здравейте,
Препоръчайте ми точно каква вата да сложа между ребрата на скатния ни покрив. Имаме фолио между керемидите и дъските, които покриват покрива. Задължително ли е да завършва с фолио под гипсо картона, с който ще завършим покрива от вътре. Лошото е че нямаме много височина в подпокривното помещение и не ще можем да сложим допълнително /втора/ вата погледнато от вътре – над ребрата.
Много от материалите на изовер ги няма в най – близкия хипермаркет Мастерхауз – Равда – Несебър.
Поздрави!
P.S. – Ако може телефон за връзка, за да коментираме подробности, ако е възможно.
Юлия

„Направи сам“: Статията е писана за материалите от стъклена вата на Isover, ала със същия успех може да се използва аналогична лека вата и на други производители.
При правилно изпълнение и подходящ топлоизолационен материал ефективността на топлоизолацията ще зависи основно от нейната дебелина.
В тази и други статии на сайта на „Направи сам“ е описано изпълнението на защитната (едновременно и паропропусклива) мушама, която не позволява на дъждовната вода да прониква под дървената обшивка и да овлажнява топлоизолацията, както и на специалната „климатична мембрана“, която защитава топлоизолацията от овлажняване откъм помещението и поради еднопосочната си паропропускливост позволява нейното изсушаване при необходимост.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото